swoisty zapach rybny. Zamiast tradycyjnego sera białego proponuję mój wegański twaróg , który smakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez ( sojonez ) do sałatki jarzynowej
BlendmanJest wiele odmian sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty. To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić go w domu, niż kupować nie wiadowmo co. Skladniki: 200 g majonezu - 4 łyżki 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dwoma rusztami, dwiema mniejszymi i jedną dużą szufladką oraz miejscem na przygotowane mięsa, sałatki czy kiełbaski. Coraz częściej zdarza nam się korzystać z grilla w celu przygotowania dań obiadowych - ryba czy kotleciki do burgerów, upieczone na grillu, smakują wybornie no i są zdrowsze :-) Nowością są dla mnie owoce z grilla, nie wiedziałam, że mogą smakować aż tak dobrze! Najbardziej lubię
Domowa cukiernia Ewyawokado, miks sałat czy tak naprawdę co przyjdzie Wam do głowy. Krewetki też doskonale się sprawdzą. Sałatka sprawdza się świetnie jako przystawka do mięs pieczonych czy grillowanych ale również ryb. Bardzo polecam, bo jej wykonanie to 5 min. Porcja dla 2 osób. Drukuj Sałatka z ogórków i czerwonej cebuli window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 duży ogórek lub 2 mniejsze
Mieszam w Garnkurybą, a dokladnie z solą ;) Zastanawiałam się ostatnio co zrobić z 2 płatami pozostalymi mi :) Pierwszy raz zrobiłam calzone i to na bialo z rybką :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniaLubicie wyzwania? no to proszę... obiad bez mięsa, ryby, laktozy, glutenu, jajek a jednak da Wam dużego kopa energetycznego. Len to nie jest smakołyk lecz dzięki swoim właściwością klejącym świetnie zamyka w formie wegańskiego kotlecika przeróżne smakołyki takie jak orzechy nerkowca czy morwę białą. Możemy go dostać w wygodnej zmielonej postaci. Muszę wspomnieć że len to mistrz we wspomaganiu metabolizmu
Kuchnia PROzdrowotnaNazwałam te śledzie spalającymi tłuszcz. Ale jak to możliwe? Wszystko dzięki pieprzowi, kurkumie, musztardzie i occie jabłkowym oraz naszym grającym pierwsze skrzypce...śledziom. O właściwościach kurkumy
Czarnawisienkasłonecznikiem, oliwkami, skraplamy sokiem z cytryny. Niby nic, niby tylko marchewka a jak bogata w smaku i formie. Jeśli komuś by brakowało mięsa, świetnie komponuję się marchewkowe pappardelle z rybą np. łososiem. Smacznego
Basia w kuchnioleju z masłem. W omletach fajne jest to, że możemy przygotować je na wiele sposobów, począwszy od tych klasycznych z szynką, serem, warzywami i rozmaitymi ziołami poprzez połączenia z rybami czy też wersje na słodko. Kompozycja smaków stale się poszerza i może zaskoczyć niejednego smakosza. Dziś u nas omlet z suszonymi pomidorami i porem, którego śmiało można zastąpić cebulą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiżadnych innych warzyw za wyjątkiem ziemniaków. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się wywaru sporządzonego na wędzonych żeberkach. Poprzez kuchni węgierskiej w niektórych rejonach przygotowuje się ją na wywarze z ryb. Ja jednak dzisiaj pozostanę wierny tradycji,tylko lekko ją modyfikując. Składniki: 500g żeber wędzonych 500g kapusty kiszonej 300ml kwasu z kiszenia kapusty 3 duże ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól
Jacob Tasteswpis z pico de gallo czyli meksykańska salsa. Zaraz po guacamole jest jedną z podstaw meksykańskiej kuchni. Kolorowa, smaczna, delikatnie pikantna, pachnąca kolendrą. Komponuje się idealnie z kurczakiem, tortillą, rybami, mięsem z grilla. A już jutro na blogu pojawi się przepis, w którym wykorzystamy nasze pico de gallo (inaczej dziób koguta), zapraszam. Składniki: 3 dojrzałe pomidory 1 cebula czerwona pęczek
PaleoLifepasują zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Można dodać je do śniadania (jako dodatek do jogurtu lub serka), do fantazyjnych sałatek i surówek, do obiadowego dania z mięsem, rybą lub z makaronem i warzywami, a także do słodkich przysmaków na deser. Artykuł Pistacje – kopalnia witamin pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia
Ciasna Kuchniaczemu w łatwy sposób można je utrzymać w czystości. Można zmywać w zmywarce. Posiadają blokadę, którą bez problemu można otworzyć kciukiem. Masywne ostrza są idealne do cięcia i czyszczenia ryb. Rękojeści są przyjazne w dotyku, posiadają miękką okładzinę, są wygodne dla osób lewo jak i prawo ręcznych. Powłoka zapobiega wyśliźnięciu się nożyc z ręki. Zapewniają dużą przestrzeń dla palców
R'n'G KitchenPrzepis na podobną sałatkę wyszperałam w starym, świątecznym wydaniu gazetki "Przepisy czytelników". Przeczytałam z przekory, będąc pewną, że ona nie dla mnie - nie jadam ryb, a wersja oryginalna była z łososiem... Po przeanalizowaniu reszty składników uznałam jednak, że sałatka - jeśli zamienić łososia na kurczaka - może być bardzo smaczna; nie pomyliłam się - jest pyszna! Zmieniłam nieco proporcje składników, majonez po części
6nieboPyszne zapiekane ziemniaki, które stanowią idealny dodatek do mięsa lub ryby. Mogą też stanowić samodzielne danie. Ważne by ziemniaki były pokrojone odpowiednio cienko, najlepiej malakserem, gdyż wtedy ich grubość będzie jednakowa. Zapiekanka może być wyższa lub niższa w zależności od naszych upodobań. Składniki (na 4 porcje): 500 gram obranych ziemniaków 1/2 szklanki śmietany 36% 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła
Mango Papaja