ryba - 22624 przepisów (strona:903/1509)

Śledzie w stylu śródziemnomorskim 160

Ja jestem śledziarą, Przemek nie przepada za śledzikami chyba że są to rolmopsy czy śledzie marynowane. I dlatego ja robię sobie niewielkie ilości aby popróbować smaków

Moje Małe Czarowanie
Domowe zielone pesto (alla genovese) 192

się wszystkie składniki blendują. Możemy najpierw wlać mniej a potem dodawać wedle uznania. Tak przygotowany sos najlepiej smakuje z makaronem spaghetti lub wstążkami (tagliatelle). Możemy też wyłożyć go na rybę i zapiekać w piekarniku. Domowe zielone pesto (alla genovese) Smacznego :) Domowe zielone pesto (alla genovese

Pyza i Surówka
Pory w śmietanie / Creamed leeks 270

przedstawiam niepozorny dodatek do dania głównego, który bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Zwyczajny por duszony w śmietance z dodatkiem gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam gorąco, tym bardziej, że jest dziecinnie łatwa i szybka w przygotowaniu:) Scroll down for recipe in English Pory w śmietanie (4-5 porcji) Składniki: 2 łyżki masła 4 duże

karmelowy
SerVantka – restauracja z duszą 129

niej cytryna w plastrach. Następnie dania główne: jesiotr, perliczka i wołowy ozór. Zacznijmy od grillowanego jesiotra: wybrałam go z karty, bo od dawna polowałam na tą rzadko spotykaną rybę. Muszę powiedzieć, że  nieco się rozczarowałam jej smakiem, choć dzwonko ( niezbyt okazałe ) było dobrze przyrządzone na grillu. Lepiej wypadła „perliczka pieczona w majerankowym maśle i morelach” – spróbujcie, jeśli nie jedliście

Smaki Ewy
ZIEMNIAKI SMAŻONE W CAŁOŚCI 184

druga stronę. Smażymy tak ok 20 min. 6. Na miseczkę wysypujemy nasza przyprawę i obtaczamy w niej nasze wyjęte, prosto z patelni, ziemniaki. 7. Podajemy jako dodatek do mięsa, ryby. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Domowy paprykarz szczeciński 200

zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym podlewamy wodą i dusimy do miękkości warzyw. 3. Rybę bardzo dokładnie oczyszczamy z ości i skóry. Rwiemy na drobne kawałeczki. 4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na pieczywie

Szefowa kuchni
Ziemniaki pieczone w mące. 144

wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez ok. 20-30 minut w 200 stopniach. Przydatne: Na blasze rozłożyć ziemniaki tak by tworzyły tylko jedną warstwę. Idealne do ryby, mięs a nawet same podawane z dipami. Smacznego

rozgotowana
Carpaccio z pieczonych buraków 213

Carpaccio - klasyk kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowane z cieniuteńko pokrojonego surowego mięsa (polędwicy wołowej) lub ryby. Wegeterianie i weganie delektują się natomiast carpaccio z buraka. To bardzo elegancki sposób podania poczciwego, pospolitego buraka. Delikatna słodycz buraka z kwaskowatymi pestkami granatu i wyrazisytm smakiem gorgonzoli to prawdziwe kulinarne zaskoczenie. Gwarantem dobrego smaku buraka jest upieczenie go w folii. Tylko tak przygotowany zachowuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 133

dodatek do mięsa w połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka

Moja smaczna kuchnia
Pilaw z marchewką, kukurydzą i mięsem mielonym 202

Pilaw to potrawa przygotowywana z ryżu, warzyw jak i mięsa. W oryginalnych przepisach używa się baraniny lub mięsa z ryb, a całe danie jest dosyć ostre w smaku.  Do tego dania użyłam mięsa wieprzowo-wołowego, które idealnie skomponowało się z ugotowanym ryżem, marchewką i kukurydzą. Ponadto pilaw to pomysł na szybkie i bardzo sycące danie obiadowe.  Składniki

Ugotować
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem i jogurtem naturalnym 182

gotowe!. Składniki: - 1 wędzona makrela - 2 jaja ugotowane na twardo, najlepiej wiejskie - małe opakowanie jogurtu naturalnego, 180-200 ml - szczypiorek - sól - pieprz 1. Jaja gotujemy na twardo, studzimy. Rybę obieramy ze skóry i wyjmujemy wszystkie ości. Makrelę rozgniatamy widelcem, jaja ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jogurt, pieprz i szczypiorek. Dokładnie mieszamy, próbujemy i jeśli jest potrzeba doprawiamy solą

Apetyczna babeczka
Dania obiadowe 190

kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA

W kuchennym oknie Ewy
MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami 154

I dziś znów pędzimy do palącej słońcem Hiszpanii. Tym razem zabieram Was na Marmitako. Jest to stara potrawa z kraju Basków, kiedyś przygotowywana w aluminiowym garnku

Ostra na Słodko
Śniadaniowa tortilla z kremowym tuńczykiem 206

własnym 80 g Graal 3/4 łyżki łagodnego ketchupu 2 czubate łyżki naturalnego serka śmietankowego (kanapkowego) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miseczki przekładamy tuńczyka wraz z sosem, rozdrabniamy rybę widelcem. Następnie dodajemy 2 czubate łyżki serka śmietankowego i 3/4 łyżki ketchupu, mieszamy dokładnie tworząc gładką pastę. Kremową pastę tuńczykową doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy. Tak przygotowaną pastę z tuńczyka

Słodkie okruszki
CZARNY MAKARON Z TUŃCZYKIEM I POMIDORKAMI 144

oliwę, dodać passatę, pomidorki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 10 minut, aż delikatnie zmiękną. Dodać pokrojone na pół oliwki, kawałki tuńczyka, doprawić solą i pieprzem, delikatnie mieszając, aby ryba zbytnio się nie rozpadła. Na talerzu ułożyć porcję makaronu i sosu, posypać natką pietruszki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Kuchnia w opałach