ryba - 22624 przepisów (strona:912/1509)

Śledzie panierowane w zalewie octowej 175

solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość. Śledzie ułożyć w naczyniu, najlepiej przykrywanym, można też w słoju zakręcanym, zalewamy zalewą tak aby wszystkie ryby były nią przykryte, a warzywa na wierzchu je przykrywały. Odstawiamy do ostygnięcia, spożywać następnego dnia, kiedy przejdą słodko-kwaśnym smakiem zalewy. Możemy się delektować ich smakiem nawet kilka dni, gdyż

kgwjanczewo
,,Tarta dyniowa z boczkiem’’ 127

tart. W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma wykonana została z wysokiej jakości stali węglowej. Blaszka do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny

Podróż w kulinaria
Marchewkowa surówka z chrzanem 127

Połączenie marchewki z chrzanem to jest to co najbardziej lubię. Lekko ostry smak surówki i dealnie pasuje do posiłku, gdzie główną role odgrywa ryba. Nietypowo skrojona cieszy oczy. Podniebienie też. ;-) 2-3 średnie marchewki 1/2 jabłka 2 łyżki chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany sól, pieprz łyżeczka cukru koperek 1. Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce

Szefowa kuchni
Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową 167

dawna marzył mi się tuńczyk w innym wydaniu. Skomponowałam więc sałatkę ze składnikami, które w połączeniu z rybą stworzyły ... Continue reading

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
PILAW Z GROSZKIEM I MARCHEWKĄ – lekki, dietetyczny obiad – BE FIT! 154

stałe! Pilaw z groszkiem i marchewką jest daniem zarówno lekkim, jak i sycącym, a do tego minimalistycznym pod względem użytych składników. Możemy podawać go solo, lub też z ulubioną rybą czy też mięsem. Pilaw przyrządza się niezwykle szybko i jest świetnym pomysłem na obiad w domu, jak i do zabrania do pracy. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę

Ostra na Słodko
Surówka z kiszonej kapusty i warzyw 209

lekko przepłukać). Posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Jabłko i cukinię zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać do mięs i ryby. Do surówki pasują również pokrojone w kostkę korniszony

Czerwień i błękit
Scioglilingua, czyli połamaniec językowy – wyjątkowy sposób na naukę włoskiego 222

pesci vennero a galla a vedere la palla di pelle di pollo fatta da Apelle figlio di Apollo (Apelle syn Apolla zrobił piłkę ze skóry kurczaka i wszystkie ryby przybyły na powierzchnię by zobaczyć piłkę ze skóry kurczaka zrobioną przez Apelle syna Apolla.) 2. Trentatre Trentini entrarono a Trento—tutti e trentatre trotterellando! (Trzydziestu trzech mieszkańców Trento przybywa do Trento

Bon Ton Italia
Tortille z łososiem teryiaki 191

fast-food, tym razem z łososiem w roli głównej. I to nie z byle jakim łososiem, bo marynowanym w sosie teryiaki, soku z pomarańczy, brązowym cukrze i sosie ostrygowym. Ryba przyrządzona w ten sposób jest po prostu boska!  SKŁADNIKI (4 tortille) pieczony łosoś 200g filetu z łososia 2 łyżki sosu teryiaki 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru muscovado

DefinicjaSmaku
Kulebiak z kapustą i grzybami 185

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Gotowanie jest łatwe.   Kulebiak - potrawa kuchni kresowej. To duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.  Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów

Di gotuje
Smażony filet z dorsza z domowymi frytkami 131

kilka ziemniaków 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków i frytek np. Prymat olej do smażenia Wykonanie: Filety z dorsza opłukujemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zanurzamy z każdej strony w rozbełtanym jajku wymieszanym z mlekiem i obtaczamy w mieszance mąki i bułki tartej. Tak przygotowane filety smażymy na dobrze rozgrzanym

MyCookBook.pl
Xinxim - tradycyjna potrawa brazylijska z kurczakiem i krewetkami 207

Ostatnio były ryby teraz czas na owoce morza czyli danie z krewetkami. Dzisiaj przepis na tradycyjne danie kuchni brazylijskiej z regionu Bahia czyli xinxim. Uznawane podobnie jak moqueca za danie oferowane bogom w religii candomble . Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami

Smaki Brazylii
Łosoś wędzony na gorąco 186

łosia osolić dość szczodrze. Nie trzeba się przejmować tym, że nam się sypnęło za bardzo. Odstawić do lodówki na 10-12 godzin, czyli na noc. Tak schłodzoną i nasoloną rybę wyciągamy i ściągamy nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Jeśli zaszaleliśmy z solą i po nocce dalej ją widać na powierzchni, to polecam przepłukać bieżącą wodą i dopiero osuszać ręcznikiem papierowym. Teraz

Karczma Honorietty
Zupa rybna ze szczupaka 121

ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sól  2 litry 330 ml wody 125 ml śmietanki do zup i sosów żółtko Sposób wykonania: Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry 330 ml ) zagotowałam, zdjęłam szumy. Gotowałam przez 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw i czosnku ( całe ząbki ). Warzywa

Darcia w kuchni
sałatka z tuńczyka i kaszy kuskus 195

Składniki: 10 łyżek kaszy kuskus 150 g tuńczyka w oleju ( podałam masę ryby ) 1 puszka kukurydzy 4 ogórki korniszony 1 średnia czerwona papryka 1 średnia cebula 1 pęczek koperku sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę zalałam wrzątkiem wg przepisu na opakowaniu wystudziłam. Paprykę, ogórki i cebulkę pokroiłam w kosteczkę, koperek posiekałam. Tuńczyka rozdrobniłam, kukurydzę odcedziłam. Wszystkie składniki połączyłam z kaszą doprawiając

Darcia w kuchni
Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem i jogurtem naturalnym 307

pestek dyni 1. Makrelę pozbawić skóry i wszystkich ości, rozgnieść widelcem. Ogórek zetrzeć na małe wiórki, cebulę pokroić bardzo drobno i oprószyć solą aby nieco zmiękła. 2. Połączyć rybę z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać, przełożyć do słoika jeśli nie wykorzystamy wszystkiego od razu

Apetyczna babeczka