Domowe i ziołowe talarki ziemniaczane z piekarnika. Z surowych ziemniaków i prawie bez tłuszczu. 218często by zbytnio nie popalić talarków, a żeby zdążyły zmięknąć w środku. Kilka minut przed końcem pieczenia oprószamy solą z każdej strony. Będą pasować do każdego rodzaju mięs i ryb - pieczonych, smażonych czy grillowanych. Aromatyczne. Chrupkie z wierzchu, w środku mięciutkie. Zdrowsze niż frytki. Można doprawić wg własnych upodobań... . U nas po raz pierwszy. Z pysznym sandaczem po domowemu
Kuchnia po mojemu
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 237cielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział
W kuchni Katie
Spring rollsy czyli wiosenne sajgonki 243Spring rolls, to sajgonki, ruloniki z surowego papieru ryżowego napełnione świeżymi warzywami z dodatkiem, ryb, owocami morza czy kurczaka. Tak naprawdę co się w nich znajdzie zależy od waszej kreatywności i smaku. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste i szybkie, mimo że wszystko wygląda skomplikowanie to nie zajmie wam wiele czasu. A przekąska jest pyszna z ulubionym sosem smakuje
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczony łosoś na warzywach w marynacie 262szybko przesmażymy go na patelni natychmiast należy go wsadzić do rozgrzanego piekarnika - skórą do góry, aby ta pozostała chrupiąca. Tak przygotowanego łososia zjemy ze smakiem. Warto pamiętać że ryby posiadają niezbędne tłuszcze omega 3, które zwalczają nasz zły cholesterol
Full Smaku
Espresso romano – o kawie, której nie znajdziemy na ulicach Rzymu 304zamawiając w restauracji herbatę z pewnością zostaniemy zapytani o to, co nam dolega. . . Jednakże jak wiele włoskich prawd, tak wiele i fałszów. Większość z nas była zaskoczona dowiadując, że ryba po grecku wcale nie pochodzi z Półwyspu Peloponeskiego, pierogi ruskie nie mają nic wspólnego z największym państwem świata, a placek po węgiersku to polski wynalazek. Podobnie rzecz się
Bon Ton Italia
Warzywa są SEXY! 213sól (która jak powszechnie wiadomo za wiele zdrowia naszemu organizmowi nie przynosi) …i drugi biały puch w postaci cukru J Zastąpić jasne makarony i ryże, pełnoziarnistymi brązowymi. Jeść więcej ryb. Zainwestować w kasze! Jedzenie przyrządzać zdrowo, lekko i wyśmienicie J A w ramach dodatków robić mnóstwo zielonych, czerwonych, żółtych i tęczowych koktajli J Plan ambitny, ma nadzieję, że sprostamy
Kolizje Smaków
ŁOSOŚ W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM! 190Szybki obiad dla całej rodziny! Pieczony łosoś w sosie musztardowo - miodowym z pomidorkami, z pieczonymi frytkami i mizerią. Bardzo lubię połączenie ryby z sosem słodko- ostrym, łosoś sprawdza się zawsze. Smakuje tym małym i tym dużym. SKŁADNIKI: - filety z łososia - 200 g pomidorków koktajlowych - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki musztardy z pomarańczami (do kupienia
SMYKWKUCHNI
Sałatka ziemniaczana z koperkiem. Super dodatek do grillowanych mięs. 550sezon grillowy dopiero się tak naprawdę rozpoczyna. Właśnie z tej okazji dziś pragnę podzielić się z Wami szybką i smaczną sałatką , która doskonale pasuje do grillowanych mięs, kiełbasek czy ryb. A przy tym dzięki dodania dużej ilości koperku, pachnie niesamowicie wiosennie. Polecam :) Składniki - 5-6 ziemniaków średniej wielkości - 4 jajka - 6 ogórków kiszonych - 1 cebula - duży pęczek koperku - majonez - sól
Kuchnia z widokiem na ogród
Łososiowe śniadanie 168wszystkich fanów śniadań wytrawnych. Tak, postanowiłam przygotować na śniadanie naleśniki z wędzonym łososiem. Trochę sceptycznie podeszłam do tego przepisu, mało kto ma ochotę na rybę na śniadanie. Cóż do odważnych świat należy ;) Skoro śniadanie, a że była sobota, miałam mało czasu, więc szybkie ciasto na naleśniki (mąka, jajko, mleko, woda gazowana, blender), dwie małe teflonowe patelnie i ... trzeba uważać
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Łosoś na parze 199Gotowanie na parze jest bardzo szybkie i bardzo zdrowe. Przygotowanie łososia to około 50 minut z gotowaniem. Dzięki gotowaniu na parze unikamy przykrego zapachu smażonej ryby. Do takiego gotowania nadaje się garnek i zwykły durszlak plus pokrywka. Potrzebujemy: 150-200g kawałek świeżego łososia 1 łyżeczka pieprzy cytrynowego - koniecznie 1/4 łyżeczki soli Dekoracja garść mixu sałat cząstki cytryny Do garnka
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pasta ze śledzia w oleju z kuskusem. 192olejem przekładamy do miseczki. Śledzie rozgniatamy widelcem, prawie do konsystencji papki. Nie będzie to trudne, gdyż śledzie są bardzo delikatne. Jaja i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do ryby Łączymy wszystkie składniki i podajemy na pieczywie. Skomentuj
MamaOskarka
Tabbouleh 207każda z nich jest inna, zależnie od dostępnych roślin i ziół, lokalnych upodobań smakowych i przeznaczenia. Baharat , czyli po arabsku po prostu "przyprawy", jest używany do doprawiania mięs, ryb, gulaszów oraz przeróżnych dań z warzyw i ziaren. Można go kupić w sklepach z żywnością arabską, ale możemy też przygotować go sami. Zaskoczy Was jego aromat. Po zrobieniu baharat można
Smakowity Blog Kulinarny
Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 248Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że słowo curry wywodzi się z języka tamilskiego ( kari) i oznacza po prostu sos . Potrawa curry to właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę, imbir
W kuchni Katie
Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe. 3 Składniki. 10 minut. Czy grozi Ci Salmonella ? Prosty Przepis jak zrobić lody czekoladowe 229opakowania po jajach. Pamiętajmy również o dokładnym myciu rąk bo bakterie są żywe i potrafią migrować. Salmonella bowiem przyjaźni się równie blisko z mięsem drobiowym, rybami i nabiałem. Rozpisałam się a miało być tylko o lodach ! Wracam do lodów. Tradycyjne lody wyrabiane były z surowego jaja, a już gotowe nie były poddawane procesowi pasteryzacji. Poza
IzaGotuje
Lemon Curd z żółtek 211Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako dodatek do sałat, ryb czy innych mięs. Istnieje duża dowolność do do przygotowywania tego musu. W zależności czy wolimy słodsze, czy bardziej kwaśne smaki, możemy dodać więcej lub mniej cukru. Naprawdę polecam wypróbować ponieważ
Jedzeniomania