ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:24/358)

Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 166

soczysty dorsz jest kluczem do sukcesu. Ryby nie można przeciągnąć, gdyż stanie się gumowa i sucha. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie idealnie soczystej ryby nie sprawi Wam problemu. Bardzo zaskakujący jest sos maślany, który zaraz po ugotowania i spróbowaniu, sprawia wrażenie dość mocno octowego. Ale gdy się poleje nim całe danie – WOW. Fantastycznie łączy wszystkie elementy(...)zmniejszyć ogień i partiami dodawać masło, cały czas mieszając. Doprawić solą do smaku. Gdy masło się rozpuści, zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką, aby sos nie wystygł do czasu podania. Przed podaniem przecedzić przez sitko. Upiec rybę: Na nieprzywierającej dużej patelni (którą można wkładać do pieca) rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Delikatnie ułożyć kawałki dorsza (jeśli mamy filet ze skórą, to kładziemy

Moja Delicja
Grillowany łosoś w sosie teriyaki w towarzystwie buraczków na rukoli 334

teriyaki i łosoś to idealne połączenie smaków. Grillowanie tej ryby w słodko-słonym sosie daje wspaniałe rezultaty. Towarzystwo buraczków na rukoli, ulubionego pleśniowego sera (tym razem w tej roli camambert) i prosty vinaigrette musztardowy cudownie dopełniają tę kompozycję. Danie szybkie, proste i smaczne i trochę mniej banalne niż zwykle. Polecam!Składniki na 2 porcje:2 filety z łososia50 ml sosu(...)teriyaki (polecam domowy z tego przepisu)sok z cytrynysól morskaPrzygotowanie:Rybę umyć, posolić, skropić cytryną, a na końcu wmasować w nią sos teriyaki. Odstawić na czas przygotowania sałatki, a następnie usmażyć na patelni grillowej (po 2-3 minuty z każdej strony).Sałatka z buraczków na rukoli:2 średniej wielkości buraki (gotowane lub pieczone)2 garści rukolikilka plasterków camemberta lub innego

Food Square
Dorsz atlantycki w sosie na bazie jogurtu i pora 168

jogurtowy na bazie pora i dorsz atlantycki = zdrowy i lekki obiadNieustannie szukam nowych pomysłów na rybę. W zamierzchłych czasach przygotowywałam takie sosy na bazie słodkiej śmietanki (której Ty możesz użyć), dziś jednak wybieram jogurt naturalny. Potrawy z nim są lżejsze, choć nadaje im zupełnie innego charakteru.Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Wędzony sos sojowy 140

Wędzony sos sojowy jest bardziej intensywny w smaku od standardowej wersji. Sos sojowy może być stosowany w marynatach lub solankach do ryb. Składniki: Sos sojowy Brykiet Bradley Smoker – Wiśnia Przygotowanie: Umieścić sos sojowy w dużym naczyniu żaroodpornym Wędzić przez około 1 godzinę w temperaturze 70-80 0 C. W ty czasie kilkakrotnie mieszając Wyjąc sos z wędzarni i pozostawić

naRuszcie
Go West – Odkryj wina Kalifornii. 103

Sauvignon Blanc. Nadchodzi wiosna i lato, a więc czas na wina białe. Do Chardonnay zjedlibyśmy z ogromną przyjemnością ostrygi, homary lub kraby, ale to banał. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche, lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Sauvignon Blanc powinien dobrze wypaść w towarzystwie grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Oczywiście każde wino można pić

królestwo garów
PIECZONY DORSZ W ZIOŁACH 154

Ziemniaki wstaw do nagrzanego pieca (220 stopni C) na 40 minut. Po upływie tego czasu włóż rybę i piecz 20 minut razem.  6. Wyjmij i zjedz ;-) Sosem z ryby polej ziemniaczki, rybę skrop sokiem z cytryny! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Ryba w ananasie 205

Ryba z ketchupem? nigdy bym nie wpadła na takie połączanie ryby, ale sos słodko-kwaśny idealnie pasuje. Od paru lat ta ryba gości na naszym świątecznym stole. Potrawa dobra nawet na sylwestrową noc.Składniki :1 puszka ananasów4 cebule½ szkl. Oleju1 l ketchupu międzychodzkiego1,5kg pangi bądź innego filetu rybnegoPanierka ;4 jajka3 szkl bułki tartej½ szkl mąkiMajeranekSol, pieprzCzosnek granulowany,½ szkl. olejuPrzygotowanie

Garnkowe fanaberie
Ryba w pomidorach na zimno. 147

Każdy, kto lubi rybę po grecku (Grecy wybaczcie), powinien polubić również taką wersję ryby na zimno w pomidorowym sosie. Dla mnie jest to hit wigilijnego stołu. Uwielbiam kluski z makiem i wielkim sentymentem darzę zupę z suszu owocowego (kiedy ostatnio ją jadłem?), ale taką rybę mógłbym zjeść w pojedynkę nie pozostawiając nikomu ani okruszka (czy ryby mają okruszki?). Oczywiście, tylko(...)teoretycznie mógłbym, bo przecież taki nie jestem i dzielę się nią teraz w postaci przepisu ze wszystkimi. Sos ma wyraźnie słodko-kwaśny smak i pachnie przyprawami - uwielbiam to. Świetnie uzupełnia się z delikatnie usmażoną rybą, a im więcej czasu pozostawimy tej parze na zapoznanie się, porozumienie i w końcu połączenie, tym lepiej dla nas! Składniki: 4 nieduże filety z dorsza

zadanie-gotowanie
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 186

wieprzowiny, do warzyw gotowanych, tych na parze i pieczonych, do zielonych sałatek, grzanek, smażonych i pieczonych ryb i do gotowanych jaj. Gotowanie. Infuzja. Dwa proste kulinarne pojęcia, oba – jeśli jesteście stałymi czytelnikami bloga – na pewno już znacie. Ten sos to naprawdę tylko 5 składników – świeży jędrny szczypior, czosnek, świeży imbir, olej i sól. Cały jego smak to zastosowanie tych dwóch(...)cebulowym posmakiem sparzonego szczypioru – sos pasuje wyśmienicie nie tylko do prawie wszystkich mięs (poza cielęciną i dziczyzną, oba te mięsa mają swój specyficzny smak który może przy tym sosie zginąć), ryb (idealny do karpia!) ale i do warzyw. Szczypior drobno siekamy. Czosnek i imbir obieramy, przeciskamy przez praskę – dzięki temu pozbędziemy się włókien imbiru, zostanie nam sam miąższ

Karo in the Kitchen
Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario 194

możecie użyć warzywnego, choć rybny byłby lepszy.  Do zupy dodajemy drobno posiekane warzywa, a kilka minut przed końcem gotowania  owoce morza  i   ryby, które wcześniej marynujemy w  sosie sojowym Kikkoman Less Salt. Nuda zabija radość życia, dlatego my jak wiecie ;) lubimy eksperymentować. Największą pożywką dla naszej radosnej twórczości są podróże, z których to przywozimy(...)nieodłącznym dodatkiem do każdego posiłku są sosy mojo,  obowiązkowo podawane do papas arrugadas, (pomarszczonych ziemniaczków w mundurkach gotowanych w roztworze soli) a także do ryb i jajek.   Mojo  Rojo to sos na bazie czerwonej papryki i chili (pikantny lub łagodny),  Mojo Verde z dodatkiem kolendry.  W rożnych regionach hiszpańskojęzycznego świata podaje się różne ich odmiany

SzczyptaSmaQ
Ryba gotowana na parze z sosem warzywnym 329

tych dietetycznych wskazówek. Jednak od czasu, do czasu rybka jest. Dobra, zdrowa, bo gotowana  na parze do tego warzywa, właściwie sos warzywny. Polecam. SKŁADNIKI (porcja dla 4-5 osób) 1/2 kg filetu z dorsza lub innej ryby 1 mały por 1 marchewka mały kawałek selera.  mały kawałek pietruszki koperek do posypania pół szklanki śmietany 18% lub mocniejsza(...)pozostałe warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki. Wkładamy na patelnię, podlewamy śmietaną i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Powstały sos można odrobinę posolić i przyprawić pieprzem. Rybę podajemy z sosem warzywnym , ziemniakami, ryżem lub kaszą. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Leszcz na parze w sosie musztardowym z dodatkiem wasabi 188

Leszcz na parze z sosem musztardowym, prosty przepis i wyjątkowo smaczna ryba,nasza polska, łatwo dostępna, a sos musztardowy jest świetnym uzupełnieniem, smakuje wybornie. Składniki: jeden lub dwa filety z polskiego leszcza większa szczypta pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku, drobno posiekane sól sos sojowy majeranek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Filety myjemy, osuszamy, osuwamy ości przynajmniej te większe. Chociaż dobrze(...)pęseta również te mniejsze. Filety marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym, czosnku świeżym majeranku. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie gotujemy rybę na parze. Moja gotowała się  20 minut. Sos musztardowy: Składniki: 2 łyżki musztardy chrzanowej  2 płaskie łyżki mąki 1 łyżka masła do smażenia 2 łyżki śmietany  sól, pieprz do smaku

Życie zaczyna się w kuchni
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 140

minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Wstawiamy karpia do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie z naczynia z rybą wyjmujemy gałązki ziół i liść laurowy i przekładamy karpia do naczynia, w którym będzie podawany. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, to wlewamy go na patelnię i podgrzewamy, aż zredukuje się do właściwej konsystencji. Do sosu dodajemy resztę masła

Smakowity Blog Kulinarny
Kotleciki z dorsza z sosem koperkowym 133

agitują na rzecz ulubionych mięsnych potraw. Tak więc dziś kuchnia wydawała dorszowe kotleciki w sosie koperkowym z młodymi ziemniaczkami.Składniki:KOTLECIKI 60 dkg świeżego dorszajajkoszalotkaczerstwa mała bułka2 łyżki otrębów owsianychpieprz i sól bułka do panierowaniaoliwa do smażeniaSOSłyżka masłałyżka mąki pszennejszklanka chudego mlekapęczek koperkusól i pieprzPrzygotownie:RYBA Dorsza myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Wyciągam ewentualne ości i wraz cebula i bułką

Magiczna kuchnia Darii
Dorsz z sosem porowym 122

Dorsz z sosem porowym Piątkowy obiad , to już jakoś zazwyczaj tradycyjnie rybnie lub po prostu lekko . Jest to też po części spowodowane tym ,że po całym

Ogrodnik w podróży