położyć papier do pieczenia, wlać 2 – 3 łyżki oliwy. Ułożyć steka, smażyć dwie minuty, odwrócić na drugą stronę, smażyć 2 minuty. Odwrócić jeszcze raz rybę, włożyć masło. Powstałym sosem polać rybę z wierzchu. Przełożyć tuńczyka na talerz. Oprószyć płatkami soli morskiej i skropić sokiem z cytryny. zastawa
królestwo garówJeszcze jest czas, jeszcze zdążycie zrobić tą przepyszną potrawę na święta. Dla mnie to absolutnie najlepszy przepis na ryby. Słodko ostry sos ananansowo - paprykowy jest tak pyszny, że mogłabym go łyżkami jeść. Jest to przepis Ewy Wachowicz, więc już samo to nazwisko jest dobrą rekomendacją tego dania. 700 g - filetów np. z miruny(...)składniki zmiękną, wlać ocet winny i sos sojowy. Dodać cukier i curry. Delikatnie wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić usmażoną rybę i podgrzać w sosie. Podawać na ciepło lub zimno
Jadło i czytadłoPołączenie ryżu i soczewicy z rybą w sosie warzywnym. Dla fanów ryby po grecku, obiad idealny. 2 większe filety z dorsza lub innej białej ryby 1 duża marchewka 20 cm pora 1 średnia pietruszka 1,5 szklanki przecieru pomidorowego/passaty 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g ryżu brązowego 4 łyżki czerwonej soczewicy przyprawy: sól i pieprz Pora kroimy
KucharzycaPyszne, lekkie i letnie danie. Tak powinien smakować piątek:) Duszona rybka, mój ulubiony chrupiący groszek cukrowy i totalne zaskoczenie – rzodkiewki na ciepło. Całość fenomenalna w
Smaki Na TalerzuDomowy sos tatarski możne być dodatkiem do kanapek, do dań mięsnych czy też do dań zielonych – wystarczy byście sami spróbowali, przetestowali z czym najlepszy domowy
Magiczny Garnekfish and chips: 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk) Kilka dużych ziemniaków Pół szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego oregano 3 łyżki mleka lub wody Sól, pieprz Na surówkę: Ćwiartka średniej wielkości główki kapusty Jabłko Pomarańcza Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Sól, pieprz Sos : 6 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu(...)smaku, pieprzymy i mieszamy. Krok 5 Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy keczup i mieszamy. Krok 6 Wyciągamy ryby i frytki z pieca. Podajemy z surówką i sosem. Smacznego! Ryba bez smażenia – też może mieć chrupiącą panierkę Artykuł Niedziela – Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzJuż dawno u nas nie było rybki, wybór padł na dorsza atlantyckiego z Lidla :) Ciekawa byłam połączenia białej ryby z sosem sojowym, bo połączenie łososia z nim jest bardzo często spotykane więc. Zaryzykowałam i nie pomyliłam się rybka okazała się przepyszna. Składniki (dla 2 osób) 300 g dorsza atlantyckiego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy grubo zmielony pieprz(...)rybka zmieni kolor na jaśniejszy do połowy przekładamy delikatnie na druga stronę i smażymy do uzyskania charakterystycznych dla grillowania prążków. Uparowane warzywa przekładamy na talerz polewamy sosem jogurtowo ziołowym obok układamy rybę i skrapiamy ją pietruszkowym pesto
Piekielna Kuchnia PatiOstatnio coś mnie wzięło na ryby, to chyba przez tego dorsza w maśle czosnkowym, który smakował tak wyśmienicie, że nabrałam ochoty na więcej :)Tym razem wybrałam pstrąga, którego wzbogaciłam wędzonym boczkiem i sosem z pora.Kompozycja może wydawać się dosyć dziwna, ale uwierzcie, że wszystkie te smaki mieszają się w idealną całość!Polecam, danie szybkie, proste, a do tego smakuje wybornie(...)uprzednio należy natłuścić stopionym masłem.Środek ryby wyłożyć 3 plastrami boczku.Całość szczelnie zawinąć folią i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec przez 20 minut.Sos porowy:Kiedy ryba 'siedzi' w piekarniku, w tym czasie przygotować sos porowy.Przekroić pora na pół, a następnie pokroić w talarki.Dusić pod przykryciem na rozgrzanym, sklarowanym maśle- do miękkości (około 7-8 minut)Wlać śmietanę
Kraina Miodem PłynącaRyba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy,u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest naprawde popularna.Rownie smaczna na cieplo jak i na zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje(...)minut.Dodac reszte przypraw:sol,cukier, ocet i koncentrat pomidorowy.W miedzyczasie rybe obtoczyc w jajku,bulce tartej i usmazyc z obu stron na zloty kolor.Ulozyc w sosie i podgrzac razem,by ryba przeszla smakiem warzyw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznego dania:) Ostatnio dostałam od firmy Proeco Polska wspaniałe koncentraty . Dzisiaj miałam w planie rybę więc postanowiłam wykorzystać koncentrat Curry . Rybę upiekłam w piekarniku z sosem curry , do tego podałam pyszne karmelizowane marchewki dla przełamania ostrości i ryż jaśminowy z olejem kokosowym firmy Olejowy Raj . Obawiałam się co dzieci powiedzą na sos curry(...)pokrojoną w piórka cebulę , dodać sok z cytryny , posolić i dusić aż marchewka lekko zmięknie. Następnie dodać cukier trzcinowy i delikatnie skarmelizować. Na talerz ułożyć porcję ryby z sosem , ryż i karmelizowane marchewki . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisuszonego lub posiekanego świeżego przyprawy i sól ziołowa oraz zwykła lub morska gruboziarnista masło i olej do smażenia 1 łyżeczka masła do sosu 1 łyżka mąki pszennej do sosu Przygotowanie: Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przypraw niezbyt mocno solą ziołową, pieprzem cytrynowym i białym mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Wetrzyj przyprawy w każdą stronę filetów. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ugotuj(...)łyżce masła i oleju. Wrzuć pieczarki. Smaż kilka minut na większym ogniu do zbrązowienia i odparowania soku, co jakiś czas mieszaj. Usmażone pieczarki rozrzuć na rybie i warzywach. Całość polej gorącym sosem. Ser żółty zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz do 160stC
Anioszek w kuchniJeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy również kilka godzin. Następnie rybę panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym. Rybę zdejmujemy z patelni. Sos: Na patelnię po smażeniu miruny wkładamy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy kilka minut aż cebula zmięknie. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy(...)momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy koperek i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Do ciepłego sosu wkładamy kawałki ryby. Recenzja patelni: Patelnia jest dla osób ceniących niebanalny wygląd i funkcjonalność. Bardzo odporna powłoka wzmacniana drobinkami granitowymi Granitium Extreme, do częstego i intensywnego użytkowania, idealna do smażenia
VioletoweKucharzenieowijamy folią spożywczą. Następnie wstawiamy do lodówki, a na wierzch ryby układamy deskę, która ma na celu równomiernie przycisnąć i obciążyć rybę. Dwa razy dziennie rybę wyjmujemy i polewamy ją jej własnym sosem, którego będzie dosyć dużo, dlatego też polecam użyć do tego celu takiego naczynia które zabezpieczy nas przed zalaniem lodówki. Po trzech dniach rybę wyjmujemy i oczyszczamy(...)warto zwrócić uwagę aby prowadzić nóż równo w poprzek płata i nachylając go pod kątem ok. 45 stopni ( uzyskamy wtedy równe plastry ). Możemy też przed pokrojeniem oprószyć rybę posiekanym koperkiem. Składniki sosu mieszamy i dodajemy posiekany koper. Rybę można też natrzeć tylko solą, cukrem i koprem ale ta wersja którą przedstawiłem wydaje mi się najsmaczniejsza, nasiona kopru i jagody jałowca
Markowy smakwodę z pokrojonymi na kawałki warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną(...)rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Formujemy podłużne paluchy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju
Walijskie Pichcenie