ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:22/358)

Idealny przepis na romantyczną kolację 153

Zacznij od przygotowania puree. Ziemniaki obierz, zalej zimną wodą i posól. Gotuj 20-30 minut w zależności od gatunku, w tym czasie przygotuj sosrybę.   Na małej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj lekko posolone krewetki, podsmaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Wsyp czosnek pokrojony w plastry, smaż(...)połowę.   Dodaj masło, skórkę z cytryny, szafran. Kiedy wszystko się połączy i zagotuje wsyp posiekaną natkę pietruszki.   Sos odstaw w ciepłe miejsce lub podgrzej przed samym podaniem.   Rybę wyjmij z lodówki godzinę przed smażeniem, dopraw obficie solą. Na patelni rozgrzej olej. Dorsza smaż na mocnym ogniu

kuron.com.pl
Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 285

tłuszczu i odsączamy jego nadmiar na papierowych ręcznikach. Podajemy od razu – z dodatkiem cząstek cytryny do skropienia, surówki, frytek (np. tych chrupiących, pieczonych w piekarniku ) i z szybkim sosem tatarskim. Mrożona ryba też potrafi być pyszna! SKŁADNIKI PANIERKI panierka wystarcza na 500-700g filetów rybnych 50g mąki kukurydzianej 50g bułki tartej, drobnej 1 łyżeczka soli, płaska ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Karo in the Kitchen
Sałatka śledziowa "Salsa" 160

dodać koncentrat pomidorowy, miód i ocet winny. Całość zagotować i zostawić na małym ogniu około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i doprawić sos pieprzem. Zostawić do ostudzenia.  Rybę i cebulkę odsączyć na sitku z zalewy octowej i wymieszać z ostudzonym sosem pomidorowym. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do ryby. Następnie wlać olej, wymieszać(...)razie potrzeby doprawić pieprzem. Tak przygotowaną rybę włożyć do lodówki w zamkniętym pojemniku na dwa dni (musi przejść sosem pomidorowym

Passions hobbies life
Mintaj z pomidorami i mozzarella. 165

Dziś szybka propozycja na obiad rybny. Ryba może być właściwie każda więc do dzieła! Składniki; 4 filety mintaja (może być też mrożona kostka) 1 puszka pomidorów bez skóry 2 małe marchewki 150 ml śmietany 125 g mozzarelli olej, sól, pieprz. zioła prowansalskie Przygotowanie; Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pomidory(...)jednolitej konsystencji. Na dnie naczynie żaroodpornego układamy obok siebie filety mintaja, polewamy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jeśli nie lubimy bardzo spieczonego sera, danie posypujemy serem około 15 min przed koncem. Dodatkowo rybę przed ułożeniem w foremce możemy natrzeć

Radość kipiąca uśmiechem.
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 168

oraz dwie kasze i ryba. Mimo rozmaitości przepisy dobraliśmy tak, aby dania można było gotować równocześnie, podczas jednej niedzielnej sesji w kuchni, później zapakować do pojemników i do lodówki (lub zamrażalnika). Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora: Niedziela – Skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką Poniedziałek – Pieczony kalafior z komosą i sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli(...)nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się w tych rybnych gołąbkach. W co zawinąć gołąbki? Sałata rzymska intuicyjnie wydaje się słabym wyborem do stosowania w gołąbkach, bo jest z natury sztywna

Niedzielny kucharz
Łosoś piccata na wielkanocny obiad 404

obiad. Ciekawe, aromatyczne i intensywne w smaku. Sos na bazie smażonych kaparów, czosnku i białego wina świetnie komponuje się z łososiem . Lekko kwaśny, kremowy…Zdecydowanie pyszny sos do ryby. Łosoś piccata Składniki: 5 porcji 700 g fileta z łososia sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy ½ czosnku solo, 4 ząbki 100 ml białego wina, wytrawnego(...)smaż przez minutę. Dodaj bulion, creme fraiche i śmietankę. Dopraw sos solą, pieprzem i zagotuj. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Polej łososia sosem i ozdób cytryną. Ugotuj brokuły i ryż i podaj do ryby. The post Łosoś piccata na wielkanocny obiad appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Flądra po toskańsku! / RYBA 205

oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne plasterki - czosnek przeciśnij przez praskę - rondel postaw na ogniu - rozpuść łyżkę masła(...)nacięcia powkładaj listki rozmarynu i kilka cieniutkich plasterków czosnku - polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku 55 minut w temp 200 stopni C. Na talerzu ułóż rybę, następnie sos podawaj z zapiekanymi ziemniaczkami, udekoruj dymką i świeżą bazylią! ;-) Pyszności! Koniecznie zróbcie! ;-) przepis bierze udział w konkursie

SMYKWKUCHNI
Czarny łosoś z sosem Veloute 234

bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć, pokroić w prostokąty. Obsypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą z każdej strony, wyłożyć na talerz, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. W tym czasie zająć się przygotowaniem sosu.  Rozgrzać na patelni masło, dodać drobno posiekane szalotki i smażyć przez 5-10 minut(...)jest tak kremowy i jasny, że nie radzę używać czarnego pieprzu. Zdjąć z palnika (sos można potem podgrzać).  Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie wysypać mak na płaski talerz i obtoczyć w nim łososia z każdej strony.  Rybę usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, około minuty z każdej strony.  Bon appetit

Garniec Magalie
Pulpety w sosie koperkowym 210

koperkowy jest naszym ulubionym sosem. Pasuje zarówno do mięsa jak i do ryby oraz do dań jarskich. Ostatnio serwowałam rybę w sosie koperkowym, tym razem czas na pulpeciki. Małe kulki z mięsa mielonego możecie przygotować w swój ulubiony sposób. Pulpety w sosie koperkowym Składniki Mięso: 500 g mięsa mielonego Czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba 1 cebula 1 jajko

Pyza i Surówka
Ryba po grecku – dorsz po grecku 104

płatów z dorsza, sos: 250 g marchewki, 150 g pietruszki, 150 g selera, 300 g cebuli, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, sól, cukier, sok z cytryny, pepperoni masło i oliwa lub olej do smażenia, Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczone, umyte płaty ryby(...)rozgotowane). Dodać pomidory, szczyptę cukru, zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem. Sos ma być słodko kwaśny. Można dodać razem z warzywami posiekane pepperoni, wówczas sos nabierze charakteru. Ułożyć rybę w naczyniu, obłożyć sosem. zastawa

królestwo garów
Dorsz w zalewie octowo pomidorowej 169

Czas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego.   Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba

Kuchnia Pokoleń
Łosoś w sosie tatarskim 211

Łosoś to smaczna i delikatna ryba więc wymaga specjalnego traktowania. Ja zawsze piekę go w foli w piekarniku,rzadko na patelni,ponieważ nie lubię gdy jest zbyt suchy.  W takiej wersji z sosem tatarskim podaję go na Wigilię oraz   na uroczystościach rodzinnych. 400 g filetu z łososia ze skórą sok z cytryny sól pieprz cytrynowy sos tatarski(...)oddzielić od skóry,podzielić na kawałki,ułożyć na talerzu . Majonez połączyć z jogurtem, dodać groszek, pokrojone w kostkę jajko,ogórek i grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać rybę i posypać odrobiną posiekanego koperku. Łososia można podać  jak pokazałam to na zdjęciach wyżej lub rozdrobnić na mniejsze kawałki,ułożyć na półmisku i całkowicie pokryć sosem

Kolorowa kuchnia Elki
Ryba po Grecku 322

pieprzem cayenne. Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut. Jeżeli sos byłby zbyt suchy (chociaż sos nie powinien), możemy dodać do sosu odrobinę przegotowanej wody – sos jest gotowy. Przygotowanie ryby : Rozmrożoną rybę myję i delikatnie osuszam (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i kroję na mniejsze kawałki – paski o szerokości około 4 centymetrów. Na talerz wysypuję mąkę, doprawiam solą, pieprzem(...)złoty kolor z obydwu stron – ryba jest gotowa. Końcowe przygotowanie ryby po grecku: Usmażoną rybę układam na półmisku lub dużym talerzu i nakładam na górę sos, dodatkowo dekoruję plasterkiem cytryny i listkami pietruszki - ryba po grecku jest gotowa. Ryba po grecku jest gotowa, można ją podawać na ciepło lub zimno w obu przypadkach bardzo dobrze smakuje. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH 230

RYBA W BRZOSKWINIACHDzisiejsza moja propozycja to wspaniałe połączenie delikatnej ryby, w tym wypadku dorsza, z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami z puszki. Wszystko zatopione w słodko-kwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą o zaskakującym smaku:) Przygotujecie(...)brzoskwinie, dołóż ketchup, posól, popieprz, ewentualnie dodaj odrobinę cukru i podsmaż jeszcze całość przez około 4-5 minut.Na talerz wyłóż część sosu z brzoskwiniami, na to wyłóż rybę i polej resztą sosu brzoskwiniowego.Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Krokiety z wędzonej makreli 218

Ostatnio regularnie kupuję wędzone ryby. I czasem okazuje się, że nie mam ochoty robić z nich kolejnej pasty do kanapek. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia krokietów (a może  kotletów) Nigdy wcześniej takich nie robiłam, a okazały się pyszne!  Będę robiła częściej.składnikikrokiety170 g ziemniaków, ugotowanych100 g makreli wędzonej, obranej1 mała cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki czosnku1 łyżka(...)płatkach1 łyżka bułki tartej + do panierowaniasól, pieprzsos2 łyżki jogurtu1 łyżka majonezy3 pomidory suszone - bardzo drobno posiekaneząbek czosnku, posiekanykopereksól pieprzPrzygotowanieWymieszać wszystkie składniki sosu Ziemniaki przepuścić przez praskę. Makrelę rozdrobnić. W misce wymieszać wszystkie składniki : ziemniaki, rybę,cebulę, czosnek, koperek, jajo, paprykę. Dosypać bułkę, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej

Stare Gary