ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:15/358)

Dorada po azjatycku 233

końca wiedziałam jak je przyrządzić – a nie miałam ochoty na typowo smażoną rybę. Sposób azjatycki to był strzał w dziesiątkę. Połączenie kolendry, chili, imbiru, dymki i sosu sojowego sprawdza się zawsze. Ryba była fantastyczna – ugotowana na parze, lekko ostra, lekko orzeźwiająca z charakterystycznym posmakiem jaki daje kolendra. Na pewno taki sposób na rybę zagości u mnie na stałe(...)dekoracji) i skórkę otartą z cytryny. Blendujemy wszystko pulsacyjnie, aż wszystko rozdrobni się na malutkie części. Ugotowane ryby przekładamy na talerze i pomiędzy wcięcia wkładamy część sosu. Resztą sosu polewamy całe ryby. Ozdabiamy listkami kolendry i chili. Post Dorada po azjatycku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Ryba po japońsku 322

ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości), mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 1/2 cytryny, olej, sól, pieprz, majeranek. Sos: 2 cebule, 4 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki cukru, 400ml wody, 2 łyżki octu, sól. Przygotowanie: Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć, oprószyć majerankiem, obtoczyć w mąkach ( pszennej i ziemniaczanej ). Usmażyć(...)cebula jest już dobra dodać do niej pokrojone w plasterki ogórki i pokrojoną w grubszą kostkę paprykę - dodać do sosu i wymieszać. Do naczynia wlać pierwszą warstwę sosu, wyłożyć rybę i pokryć górną warstwą sosu. Odstawić na kilka godzin, tak by smaki się przegryzły. Smacznego

W kuchni u Moniki
Dorsz atlantycki w sosie czosnkowo-koperkowym 186

osoby.   SKŁADNIKI 2 filety z dorsza atlantyckiego 1 jogurt naturalny 1 cytryna 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku 1-2 łyżki masła przyprawy do sosu: sól, pieprz biały przyprawy do ryby: pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, zioła prowansalskie WYKONANIE Dorsza umyć i włożyć do miski lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć i polać nią ryby. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)czosnek, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Dorsza przyprawić lekko przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i mocno obsypać ziołami prowansalskimi. Na spód naczynia żaroodpornego rozsmarować nieco sosu, ułożyć na nim ryby i polać pozostałym sosem. Piec 30 minut

Passions hobbies life
Błyskawiczny piątek - Łosoś w sosie słodko-kwaśnym 170

miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny.  Usmażyć z obu stron, w yłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym.  Danie można przygotować z gotowym sosem ze słoika

Magiczne Życie Marty
Sos koperkowo śmietanowy. 248

Sos koperkowo śmietanowy przyrządziłam specjalnie do pieczonej ryby, lecz również można go podawać do wielu innych potraw. Podpatrzyłam na innych blogach jakie on mniej więcej ma składniki i przystąpiłam do jego sporządzenia. Wyszedł bardzo smaczny. Składniki: 600ml wody, 1 i 1/2 kostki rosołowej drobiowej                     lub: 600ml domowego bulionu(...)czas mieszając. Gotową zawiesinę powoli dodawać do bulionu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia i dodać  posiekany koperek . Sosu wychodzi niepełny garnek 1.5L. Ryba z sosem koperkowo śmietanowym: Smacznego

W kuchni u Moniki
Dorsz smażony w curry 134

masło klarowane do smażenia Ziemniaki i pieczarki z pieca • 4 ziemniaki • 200 g pieczarek • sól i pieprz • 1/2 łyżeczki suszonego oregano • 1 łyżka oliwy extra vergine oraz • sos pomidorowy • bazylia Przygotowanie : Ryba: Jeśli używamy mrożonych filetów, należy je dokładnie rozmrozić a następnie bardzo dokładnie osuszyć z wody papierowymi ręcznikami. Na talerzu wymieszać mąkę z przyprawą curry. Osuszone filety doprawić solą(...)około 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie i lekko zrumienione, w połowie pieczenia raz przemieszać. Ziemniaki z pieczarkami wymieszać z porwaną bazylią i podawać razem z rybą oraz sosem pomidorowym

KUCHNIA POLSKA
Jeśli piątek, to rybka! 187

wzięłam nogi za pas, torbę na ramię, portfel w garść i popędziłam z rana do rybnego.Wracając, zahaczyłam o ogródek, zerwałam porządny pęczek koperku. Będzie ryba!A jak ryba, to sos. W końcu każda ryba pływa! Zapraszam więc dziś na rybny, jarski obiad, typowo piątkowy. DORSZ PANIEROWANY Z RYŻEM I SOSEM KOPERKOWYM. 4 filety dorsza 1 jajko 3 łyżki mleka

W kuchni Karmel-itki
Tołpyga w sosie chrzanowym ze szpinakiem 191

Pyszna tołpyga  z chrzanem i szpinakiem na szybki obiad. Rybę można podać z ryżem, grzankami. Sos jest obłędny. Lubię takie obiady w jednym naczyniu zapiekane. Nawet na zimno ryba jest dobra. 40 dkg filetu z tołpygi 250 g szpinaku baby sól, pieprz przyprawa do ryb 2 ząbki czosnku olej czosnkowy sos: 1 cebula 3 łyżeczki chrzanu tartego(...)zapiekania. Na szpinaku układam kawałki ryby. Na patelni przesmażam cebule na oleju, dodaję wino i redukuję, dolewam śmietany i chwile podgrzewam. Na końcu dodaję chrzan, doprawiam, solą, pieprzem. Sos wylewam na rybę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół, wstawiam naczynie i zmniejszam do temperatury 170 stopni. Piekę 15 minut. Przed podaniem posypuję koperkiem, i pokrojonymi pomidorami suszonymi

wesoła kuchnia
DORSZ PO PROWANSALSKU 145

Dorsz po prowansalsku to lekkie, dietetyczne danie z rybą i warzywami. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, ciecierzycy i cukinii. Jednak możemy warzyw dodać znacznie więcej, np. bakłażana, czerwoną cebulę, ziemniaki. Dorsza ugotowałam na parze, wyłożyłam na podduszone warzywa, posypałam odrobiną sera i zapiekłam. Danie wyszło dobre, wręcz smaczne i syte(...)naczynia żaroodpornego wykładamy sos warzywny, układamy na wierzchu filety z ryby, posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C.  Rybę podajemy polaną sosem z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego. Uwagi; danie bardzo smaczne tylko jeżeli chcemy aby sosu było mniej należy dłużej prużyć warzywa

Kulinarne Fantazje Marioli
Rybka skąpana w sosie koperkowym 162

Ryba w sosie koperkowym to oczywiście nieśmiertelny klasyk. Z całą pewnością jest to świetna alternatywa dla tych, którzy lubią ryby lecz nie przepadają za wersją smażoną, lub nie tolerują procesu smażenia, zapach jest bowiem wszechobecny. Chciałabym Wam zaproponować moją ulubioną wersję tego dania. Sprawdzona i niezawodna. Uwarzcie taką rybkę, do tego ziemniaczki lub ryż, jakieś warzywka i super obiad gotowy

Pichceniomania
Sandacz na maśle z sosem chrzanowym 141

Bardzo delikatna i zdrowa rybka w połączeniu z chrzanowym sosem stanowi smaczny obiad lub kolację. A sandacz sam w sobie jest jedną z lepszych ryb, które uwielbiam. 1,5 kg sandacza Sól Pieprz Sok z cytryny 100 g masła Mąka + bułka tarta (w proporcji 1:1) do panierowania Sos chrzanowy: 7 pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 0,5 szklanki(...)cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki.  Gdy zmniejszą objętość  wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę, sos chrzanowy i chrzan. Całość mieszamy i redukujemy do zgęstnienia. Podajemy z rybą

VioletoweKucharzenie
Smażony mix rybny z sosem dyniowo – musztardowym 152

Wszyscy wiedzą, że ryby są zdrowe i, że można podawać je na rożne sposoby. Tym razem polecam formę smażona ryby ale w bardzo interesującym połączeniu z sosem z dyni(...)Można oczywiście wybrać inna rybę niż ta którą ja prezentuję. Składniki: 40 dag fileta z pstrąga łososiowego 40 dag fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 50 gram masła 1 cebula 1 łyżeczka gorczycy 100 ml śmietany 30% Mały słoik dyni marynowanej Sól Pieprz biały 2 – 3 łyżeczki musztardy Wykonanie: Ryby kroimy na mniejsze

Smaki Ewy
Zapiekany kalafior z sosem serowym 365

Zapiekany kalafior z sosem serowym. Thermomix przepisy. Przepis na Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: 600 g wody 1 łyżeczka soli mały kalafior 30 g masła

Themo przepisy
Sos pieczarkowy 270

Sos pieczarkowy Thermomix Składniki: 1 cebula 300 g pieczarek 20 g masła klarowanego 300 g wody lub bulionu 50 g śmietany płynnej do zup i sosów

Themo przepisy
Dorsz po grecku wersja panierowana 206

reguły ryby w sosie warzywnym z pomidorami tzw. rybę po grecku robię z filetów oprószonych mąką i tak smażonych. Masa moich znajomych smaży rybę panierowaną w jajku i bułce tartej i taką zalewa sosem. muszę przyznać, że mi taka też smakuje. Postanowiłam dopasować proporcje składników do swojej wersji. Zrobiłam. Wszystkim smakowało. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni