równie dobrze smakowała jako danie obiadowe lub jako przystawka na zimno. Polecam, smakuje rewelacyjnie :) 300 g pstrąga łososiowego przyprawa do ryb w młynku do smaku łyżka soku z limonki świeżo zmielony pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia Sos koperkowy: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanego koperku(...)odrobina soli i pieprzu do smaku Rybę umyć i osuszyć. Pokroić na ok 4-5 pasków, usunąć ości. Skropić sokiem z limonki i oprószyć przyprawą do ryb oraz pieprzem. odstawić na pół godziny. Sos: majonez wymieszać ze śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać olej ułożyć kawałki ryby skórą do spodu. Smażyć kilka minut
Smakołyki Asipodobne np. do dania ryby po grecku i dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać do niego łyżkę – dwie octu winnego. Uwierzcie mi, że ryba w takim sosie smakuje wyjątkowo. Składniki: 1 puszka pomidorów 400 g 1 średnia cebula 1 płaska łyżeczka chrzanu (jeśli chcecie bardziej wyczuwalny smak chrzanu dodajcie nieco więcej) 2 łyżki tartego koziego(...)puszki, łyżeczkę chrzanu oraz tarty kozi ser, wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw do smaku. Na końcu zmiksuj na gładko. Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs i ryb
Zasmakuj KuchniOdstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym. Zostawiłam na kilka minut. W tym czasie przygotowałam sos wg tego przepisu . Czas zająć się rybą. Na patelni rozgrzałam masło z olejem. Rybę oprószyłam mąką. Ja robię to przez małe sitko. Następnie przełożyłam kawałki ryby na rozgrzany na patelni tłuszcz(...)smażyłam na rumiano z każdej strony. Piekarnik rozgrzałam do 180 °C. Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem. Rybę przełożyłam do naczynia i równomiernie rozłożyłam na niej sos. Wstawiłam do piekarnika na około 15 minut. Kiedy wierzch się delikatnie zarumienił, wyjęłam z piekarnika i gorącą rybę podałam na stół. Tak przygotowana ryba najlepiej komponuje się z puree z selera, który równoważy się
Kuchnia u KrysiPostawiłam znak zapytania w tytule posta, ponieważ sos, który zrobiłam w żaden sposób nie pasował mi do ryby. Ale to tylko moje myślenie, które szybko zostało rozwiane, jak spróbowaliśmy zestawienia sosu parykowo- marchewkowego do łososia. Dla mnie pycha. Przepis na sos TU SKŁADNIKI0,5 kg łososia1 łyżka sosu sojowegołyżka przyprawy do rybsok z połowy limonkiSkładniki i wykonanie(...)sosu TUWYKONANIESos sojowy łączymy z przyprawą i sokiem z limonki. Wkładamy do marynaty łososia. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Można w między czasie obrócić rybę. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku. Jak kto woli. Do ryby podajemy wyżej wymieniony sos.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie Ewyumyć ,osuszyć . Gdy sos już gotowy to ułożyć na nim filety rybne . Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ,aż płaty rybne będą miękkie , ok 12-15. Podawać rybę z sosem :)) Domowa przyprawa Cajun Składniki 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 3 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki bazylii
w mojej kuchniSerwując zimną płytę warto wzbogacić ją o majonezowe sosy, które świetnie współgrają z wędlinami, mięsem i rybami. Również tymi z grilla. Polecam! Majonezowy dip do ryb lub jajek Pyszny, wyrazisty sos, który wspaniale podkreśla smak jajek lub ryby. Podałam go w miseczce "Malta" Porcelany Bogucice. 2 dymki lub średnia cebulka 1-2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku pół słoiczka
Smakołyki Asisamą temperaturę. Jeśli nie to masło się zetnie. Za trzecim razem sos mi się udał, wiadomo do trzech razy sztuka… Nie ja pierwsza i ostatnia! Ten sos świetnie pasuje do smażonej ryby z ziemniaczanym puree i szpinakiem. Sos holenderski Składniki: 3 duże żółtka 150 g roztopionego masła sól do smaku 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka octu szczypta białego
codojedzeniaDorsz w aromatycznym sosie grzybowym jest pyszny. Sos grzybowy idealnie pasuje do ryb. Zapach jaki unosi się w kuchni już mówi sam za siebie. Użyłam sosu grzybowego Winiary dzięki czemu potrawa zyskała jeszcze bardziej intensywny smak.U mnie potrawa pachniała malizną. 3 kawałki dorsza filet 70 dkg grzybów kozaków 1 cebula 1 sos grzybowy 100 g sera salami sol, pieprz przyprawa(...)grzybów. Do miski wlewam 300 ml wody ziemnej, rozrabiam sos grzybowy. Wlewam do grzybów i gotuję aż zgęstnieje. Ser ścieram na tarce, jedną łyżkę zostawiam do posypania ryby. Pozostały ser dodaję do sosu i mieszam. Sos przekładam do naczynia do zapiekania, układam kawałki dorsza i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut. W tym czasie kroję pomidory
wesoła kuchnianożami) razem z płatkami migdałowymi i szczyptą soli i rozdrobnij na malutkie kawałeczki. Teraz dodaj sok z cytryny, oliwę i trochę wody. Zmiksuj na gładki sos. Filet z pstrąga lub innej ryby podziel na mniejsze części. Weź ok. 2 łyżeczki picady i posmaruj nią rybę, odstaw na 15 min. do marynowania. Rozgrzej patelnię grillową i podpiecz na niej kromki(...)możesz podać escalivadę na toście z dodatkiem tuńczyka z puszki lub filecików anchois - tak właśnie podaje się ją w oryginale w Katalonii. W wersji wegetariańskiej pomiń rybę. Kanapeczki z warzywami i sosem picada to wspaniała przystawka, a z dodatkiem jajka sadzonego - fajny obiad. * Wpis powstał we współpracy z Wydawnictwem Znak Literanova . *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy
Chilli Czosnek i Oliwasię z wiosną, ale skoro szparagi można kupić już w grudniu, jak mogłem oprzeć się przed przyrządzeniem tego dania? Łosoś jest delikatną rybą i nie należy smażyć go zbyt długo, by nie wyszedł zbyt suchy. Sos chilli tendoskonale ten delikatny smak podkreśla. Składniki (dla dwóch osób): 2 kawałki świeżego łososia(...)200g) 1 pęczek zielonych szparagów 3 drobno pokrojone kromki bagietki skórka i sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa do ryb olej do smażenia kilka plastrów masła na sos chilli: 4 czerwone papryczki chilli 1 ząbek czosnku 75 ml białego octu winnego 100 ml wody 50 g brązowego cukru Sposób przygotowania: sos: Papryczki rozkroić, usunąć
W SMAKrybę dorsz . Bardzo lubię panierowanego, smażonego dorsza. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić panierkę z migdałowej mąki i parmezanu, a jako przystawkę przygotowałam prostą surówkę z marchewki i pietruszki. Do ryby przyrządziłam również sos aioli. Młode ziemniaczki “w mundurkach” posypane świeżutkim koprem…oj tak, typowy letni obiad. Polecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną(...)Wymieszaj migdały z parmezanem. Zamocz porcje ryby w jajku, a następnie obtocz w panierce. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2 minuty po każdej stronie. Dobrze upieczona ryba powinna być lśniąca w środku. Sos aioli 200 ml domowego majonezu, tutaj przepis 1 pieczony czosnek 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku Sos aioli to bardzo fajny sos na bazie
codojedzeniaLubicie łososia…? A makaron z groszkiem i łososiem? Smak łososia z lekko słodkim groszkiem, a do tego jeszcze makaron to nasz dzisiejszy obiad . Moja rodzinka lubi sos do ryby. Dzisiaj nie miałam w planie gotowania sosu ale przyszło mi na myśl, że przecież mogę zrobić groszkowe pesto i wymieszać z makaronem. Często łączę groszek z rybą . Równie często
codojedzeniapochodzi z Wielkiej Brytanii i jest dosyć tradycyjną potrawą. Trochę staromodna ale nadal można ją znaleźć w wielu restauracjach szczególnie nad wybrzeżem. Tradycyjnie jest to zapiekana ryba z owocami morza w sosie beszamelowym, przykryta ziemniakami i posypana żółtym serem. Postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis ponieważ potrawa wydaje mi się trochę mało wyrazista. Zamiast samych ziemniaków użyłam też zielonego groszku oraz(...)mieszaj. Sos powinien zrobić się gęsty. Dopraw go imbirem, gałką muszkatołową solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Na sam spód wylej trochę sosu beszamelowego i ułóż surową rybę. Wylej resztę sosu na wierzch. Zakryj puree ziemniaczano – groszkowym. Całość zapiecz w piekarniku (40 minut w 180 º C) Po upieczeniu odstaw na pół godziny do przestygnięcia ponieważ ziemniaki zrobią się
wysmienityokazał się świetny. Łosoś był aromatyczny, nie przesuszony i na dodatek można go było trzymać w cieple do czasu podania. Sos, przepis ze strony Akademii Smaku , również bardzo smaczny, moim zdaniem dobry nie tylko do ryb ale również do mięs. Bardzo polecam taki zestaw! składniki (2 porcje) 500 g filetów łososia ze skórą sól, zmielony pieprz(...)minutach. Jeżeli trzeba, gotować dalej, aż do osiągnięcia pożądanego rezultatu. Kiedy ryba jest już dobrze ugotowana, możemy wolnowar przestawić w tryb utrzymywania ciepła i tak ryba może czekać do czasu podania, nawet parę godzin. sos: Na głębokiej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Wrzucić szalotkę i ogórki, smażyć, mieszając przez ok 5 minut. Dolać bulion i śmietanę, gotować na małym
Stare Garypulpecików rybnych : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól,pieprz, przyprawa do ryb , Wszystkie składniki połączyć na gładki sos i polać pulpeciki
Pysznosci Babci Basi