ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:32/358)

DORSZ ZAPIEKANY W SOSIE PIECZARKOWYM ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 171

nudna? :) Przepis zainspirowany odcinkiem Doradca Smaku.  SKŁADNIKI: dorsz bez skóry 2 filety szpinak baby świeży 300 g.  olej kokosowy 2 łyżki przyprawa do ryb 2 łyżki  sok z połowy cytryny Sos pieczarkowy: pieczarki 300 g.  cebula 1 szt.  masło 2 płaskie łyżki olej 1 łyżka śmietana kremówka 30 % 300 ml.  przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka(...)się przyrumieni dodać pieczarki. Smażyć, aż grzyby zmiękną. Dodać śmietanę, ziele angielskie i gotować, aż śmietana zredukuje się i lekko zgęstnieje. Doprawić przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem. Sos wylać na rybę i szpinak.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić danie na 20 minut.    <3 Dla wszystkich moich czytelników zniżka 10 % na produkty firmy Ambition na hasło

Kuchnia Paulettes
Dorsz w migdałach z sosem rodzynkowym według Doroty Wellman 163

Dziś mam dla Was przepis na pysznego dorsza w płatkach migdałowych z sosem rodzynkowym. Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super". W oryginalnym przepisie zamiast dorsza był lin, ale miałam w domu dorsza, to nie szukałam już. Rybka jest pyszna z sosem rodzynkowym komponuje się idealnie, u nas jako dodatek kasza owsiana. Rybka według przepisu Doroty Wellman :-), polecam(...)Dolewamy śmietankę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy namoczone wcześniej w winie rodzynki i chwilę gotujemy. Dodajemy schłodzone masło i zestawiamy z ognia. Na talerz przekładamy kaszę i rybę, do naczynia dajemy sos i podajemy :-). Smacznego

kruche babeczki
BARILLA NA KAŻDĄ PORĘ ROKU – 4 przepisy – z łososiem, dynią, orzechami i pomidorami 152

Uwielbiam gotować sezonowo! Zawsze staram się korzystać z tego bogactwa, które daje nam natura i które mam we własnym ogródku, albo kupuję na ulubionym targu. Wiosną

Ostra na Słodko
Bazyliowe naleśniki z tuńczykiem i papryką 158

Mam dziś dla Was coś niesamowicie pysznego i zarazem zdrowego :) Jedliście kiedyś zielone naleśniki? Jeśli nie to najwyższa pora je zrobić, są fenomenalne, można je nadziać

DefinicjaSmaku
Złote kuleczki z dorsza w sosie śmietanowym 207

Prosta i względnie szybka w wykonaniu przystawka na przyjęcie urodzinowe czy imprezkę sylwestrową.Składniki na kuleczki :ok 40 dag filetu z dorsza ( 2 płaty )2 jajkapół

Mechanik w kuchni
Makaron z krewetkami w sosie winno- maślanym 247

Krewetki, papryczka chilli, pomidory, czosnek, pietruszka białe wino, masło i 20 min :) Właśnie tyle potrzeba do przygotowania tego dania. To niesamowite, że w tak krótkim czasie

DefinicjaSmaku
"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu 198

włoskiej od podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-) Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów: Ciasta i przygotowanie wstępne Sosy Mięso Ryby Warzywa Owoce Słodkości Od książek kucharskich będących typowym zbiorem przepisów wybranego autora wymagam by zawierały proste przepisy, z powszechnie dostępnymi składnikami. Przy książkach tematycznych (tutaj: kuchnia włoska) sprawa jest(...)święta". :-) Chciałabym podziękować wszystkim za udział i Wasze wspaniałe spojrzenia na włoską kuchnię. Wybór był bardzo trudny a wybór konieczny. Oto zwycięski tekst: "Kuchnię włoską kocham za makarony i sosy! Uwielbiam spaghetti, lasagne, cannelloni, ravioli i oczywiście pizze! Na dodatek moi teściowie wiele lat temu wyemigrowali do Włoch, mieszkają w Bolonii i również uwielbiają włoską kuchnię. Chciałabym dorównać mojej teściowej

Szefowa kuchni
Łososiowo - mięsne tortille na zimno. Kolacja bez kanapek nie tylko dla mięsożercy. Opcja idealna także na imprezową przekąskę c 230

Wracając do tematyki śniadaniowo - kolacjowej przedstawiam kolejną propozycję walki z kanapkową rutyną. Otóż moi drodzy - dla chcącego nic trudnego. Kanapki DA SIĘ zastąpić. I to w

Kuchnia po mojemu
Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce 429

karpia, tylko dla odmiany – w stylu orientalnym. Karp z tego przepisu wręcz rozpływa się w ustach, a duszony w sosie z pomidorów z mleczkiem kokosowym z dodatkiem papryki i aromatycznych ziół na pewno zasmakuje wszystkim amatorom tej ryby. Doskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnego świątecznego stołu, tym bardziej że danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.  Polecam!Scroll down(...)patelni i umieść na średnim ogniu. Gotuj przez ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie.Następnie wlej mleko kokosowe i bulion, zagotuj i dodaj sos rybny, ostrygowy i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, po czym włóż rybę tak by była rozłożona w 1 warstwie i gotuj przez 10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku.Wmieszaj kolendrę i posiekaną dymkę

karmelowy
Pasta ze śledzia w pomidorach 163

bardzo smaczną i niezwykle prostą pastę ze śledzia w pomidorach, czyli bardzo popularnej tzw. "ryby w puszce". Oczywiście nie musi to być śledź, może być jakakolwiek inna ryba, ważne, by była w sosie pomidorowym, ewentualnie warzywnym (w zasadzie puszkowy i tak składa się w większości z pomidorów). Za pomocą miksera, pieprzu, chili i bazylii stworzymy z tak pospolitej rzeczy niezwykły(...)majonezu sól, pieprz do smaku listki bazylii z 3-4 łodyżek kilkanaście kropel zielonego sosu tabasco lub oliwy habanero (opcjonalnie, ja używam do zaostrzenia smaku) 1. Rybę przekładamy z puszki wraz z sosem do miski, dodajemy pozostałe składniki, oprócz bazylii i tabasco, następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy mikserem ręcznym (nie blenderem!) na średnich obrotach, aż do uzyskania kremowej konsystencji

Kuchnia Prezydentowej
Dorsz w sosie tysiąca wysp 127

nastraja wakacyjnie, przypomina o szumie fal i widokach cudownego morza. Ja dzisiaj proponuję danie nie do końca obiadowe, choć oczywiście można podać je na ciepło. Sos tysiąca wysp pasuje bowiem idealnie do grillowanych mięs, ryb, pieczonych ziemniaków(...)frytek...Serdecznie polecam. Składniki: 4 świeże filety z dorsza bez skóry ( u mnie 80 dkg) 2 jajka mąka pszenna  do panierowania przyprawa do ryb Kamis sól  i pieprz do smaku Sos: 6 łyżek gęstego majonezu 3 łyżki pikantnego dobrego jakościowo ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i grubo zmielony pieprz do smaku kilka płatków

Gosia gotuje
Ryba z porem pod beszamelem 280

płyn, który puściła ryba. Będzie nam potrzebny.4. Pora kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy.5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora.6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy(...)mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera.8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami.Smacznego!!!A teraz coś o dzisiejszym dniu :) Mimo

Kuchnia domowa Ani
Węgierska zupa rybna 143

uniknąć ości w wywarze. Sięgnełam po filety z karpia. Dzwoniki z karpia mają więcej ości dlatego z nich zrezygnowałam. Lubisz ryby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rybę w sosie musztardowym . The post Węgierska zupa rybna appeared first on MeCooks

mecooks
Kolorowa i wyrazista kuchnia tajska – co warto o niej wiedzieć? 146

bardzo wielu potraw. Mieszkańcy Tajlandii w sposób szczególny upodobali sobie owoce morza – przede wszystkim skorupiaki takie jak krewetki czy homary. W najbardziej popularnych potrawach nie może zabraknąć ponadto ryb i sosów rybnych, ryżu, makaronu, grzybów, fasoli i oczywiście curry. Smaki kuchni tajskiej Kuchnia tajska jest bardzo aromatyczna, ale co istotne, wyjątkowo pikantna. Powszechnie uważa się, że to jedna z najbardziej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Wilk morski na bavette z pesto z rukoli 124

Wilk morski czyli zębacz smugowy to morska ryba o bardzo delikatnym mięsie. Ciekawostką jest to że wilk morski to niewiarygodnie brzydka ryba, mięso jednak ma niesamowicie

Moje Małe Czarowanie
Suflet ziemniaczany z parmezanem 147

Suflet ziemniaczany z parmezanem Przystawka na jesienne wieczory, puszysta i smaczna. Dobrze pasuje do nabiału, przeróżnych mięs, ryb oraz sosów. U mnie była to uczta z dodatkiem sałaty batawii, mojej ulubionej. Proporcja na 4 kokilki. Składniki: 4 ugotowane ziemniaki  2 jajka 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1 garść

Wino Francja Kuchnia
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 157

wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się ograniczenie

Health-Fit-Life
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 118

wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca się ograniczenie

Health-Fit-Life
Ryba zapiekana ze szpinakiem z sosem śmietanowym 160

skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i gałką muszkatołową, ułożyć na szpinaku. Śmietanę zagotować z pozostałym masłem, rozprowadzić w niej powoli mąkę, doprawić estragonem, pieprzem oraz ewentualnie solą. Rybę zalać sosem śmietanowym. Piec pod przykryciem 35 minut w temp

Kuchenne aromaty
Pomysł na… dorsza w sosie jogurtowo-serowym 128

Na ok. 2-3 porcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g

Kucharzyca
Pomysł na… dorsza w sosie jogurtowo-serowym 110

Na ok. 2-3 porcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g

Kucharzyca
Danie Kurczak z makaronem po japońsku na bazie Miso 178

udon komponuje się z różnymi dodatkami, które nadają mu charakteru. Jako składniki zup dodaje się: krewetki, rozdrobnioną tempurę ( kakiage ), smażone z cukrem tofu ( abura age ), pokrojoną drobno szalotkę, sos sojowy, ryby w cieście bardzo cienko skrojone ( kamaboko ), a także mirin. (Mirin to słodka przyprawa w płynie o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu lekko sfermentowanego przy pomocy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Suflet ziemniaczany z parmezanem 169

Suflet ziemniaczany z parmezanem Przystawka na jesienne wieczory, puszysta i smaczna. Dobrze pasuje do nabiału, przeróżnych mięs, ryb oraz sosów. U mnie była to uczta z dodatkiem sałaty batawii, mojej ulubionej. Proporcja na 4 kokilki. Składniki: 4 ugotowane ziemniaki  2 jajka 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1 garść

Wino Francja Kuchnia
Łosoś z piekarnika w sosie koperkowym  227

pieczemy fileta robimy sos: siekamy drobno koperek, wrzucamy do miseczki i dodajemy ze 4 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy wszystko i mamy sos  Upieczonego fileta z łososia polewamy sosem. Do ryby najlepiej pasuje ryż, wtedy smaki ładnie nam się mieszają. Polecam również zrobić swoja ulubiona surówkę.  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Dorsz w sosie szpinakowym 150

Delikatna ryba w sosie szpinakowym z dodatkiem śmietany i fety. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. Najlepiej podawać z ryżem. 350 g filetów z dorsza 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 4 łyżki fety 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą

Bullio
Tatar z łososia na pieczonych buraczkach, podawany z sosem jogurtowo-malinowym 166

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Jest lubiana u mnie w domu, więc często pojawia się na stole. Propozycja tatara to przede wszystkim pomysł na

ChilliJemy
Ryba lubi pływać- nojlepi we tōmatach (Dorsz w tomacie ;) ) 128

Ryba je dobroł niy yno na piōntek 1 , a jak je dobrze narychtowano 2 , to sie może przed niōm sklōdzić 3 niyjedne miyso 4 . Na tyn

Chop w kuchni
RYBA W SOSIE KETCHUPOWYM 194

odsączyć na papierowym ręczniku.Pokrojoną na kawałki rybę oprószyć solą,pieprzem - można obtoczyć w jajku i mące i usmażyć na złocisty kolor. Układać na półmisku warstwami - na zmianę ryba i sos ketchupowy. Przepis znalazłam parę lat temu w jednej z książek s.Marii i od tego czasu zagościł u Nas na stałe. Często robię na obiad - filet w całości i pierzynka

Niespełnione zdolności kulinarne
Dorada pieczona w soli 105

ryby przez 20-25 minut (w zależności od wielkości ryby). Gdy ryby będą gotowe, rozbić ostrożnie solną skorupę, zdjąć skórę ryb i podawać. Moja propozycja na dodatki do ryby to sos jogurtowo-czosnkowy z koperkiem, frytki z batatów i ulubiona tahini z siemienia lnianego

Kuchnia Bon Appetit
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 217

drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek. Mąki o wyższych typach są wykorzystywane najczęściej do wypieków chleba. Im wyższy typ takiej mąki, tym bardziej zwarte pieczywo otrzymamy. Można ich używać(...)jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest często mieszana z mąką pszenną, gdyż sama jest dość ciężka

Zasmakuj Kuchni
ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS 179

rozdrabnia – sieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy o wyjątkowej trwałości, porządnych materiałach. Jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny wyświetlacz, który ułatwia nam przygotowanie dań – widzimy

Ostra na Słodko
Makaron z kurczakiem, marchewką, groszkiem i parmezanem 177

najlepsze - można do nich wrzucić na co ma się ochotę. Tak jak z sałatką. Jeśli mamy ochotę na makaron lub ryż to wybieramy już tylko dodatki: kurczak, mielone, ryba, warzywa, sosy, itp. I to jest smacznie fajne:) Ja akurat wymyśliłam to danie, gdy te składniki miałam w domu. Jeśli nie macie parmezanu możecie dodać trochę tartego żółtego sera. Będzie równie

Zasmakuj Kuchni
PIECZONY ŁOSOŚ Z MUSEM MALINOWYM 110

skropienia szklanka malin Wykonanie: Łososia osuszam, nacieram solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny oraz oliwą. Piekę w torebce foliowej do pieczenia. Po ok 15 minutach od zaczęcia pieczenia polewamy rybę sosem-zmiksowanymi malinami., zapiekamy jeszcze ok 10 minut. Gotową podajemy z całymi malinami

Z Majeczką w kuchni
Sos koperkowy. 137

połączenie z wirtualnym światem. Śpieszę więc z opisaniem kolejnego sosu, tym razem koperkowego. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Biały pieprz, którego używa się do przyprawiania jasnych sosów i ryb, doskonale się tu spisał. Razem z cytryną idealnie podkreślił smak łososia, bo z tą rybą go podawałam. Składniki : 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. śmietanki kremówki

zadanie-gotowanie
Ryba po grecku 129

przyprawami według uznania. Gdy zmiękną dodajemy passatę, przecier pomidorowy, wodę i bulion, doprawiamy cukrem. Dokładnie mieszamy, dusimy około 20 minut.  W głębszej misce układamy na przemian: rybę i sos. Na wierzchu ma być sos. Posypujemy świeżą natką pietruszki

Zasmakuj Kuchni
Szaszłyki z łososiem 168

Składniki 300 g fileta z łososia 1/2 średniej cukinii 3 krążki ananasa z zalewy 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa z oliwek sos rybny Sposób przygotowania Rybę … Czytaj dalej Szaszłyki z łososiem

czarrna od kuchni
Naleśniki po skandynawsku, ziołowe z łososiem 138

Pyszne naleśniki, uwielbiam, a takie ziołowe to raj dla zmysłów. Polecam gorąco i dla tych co kochają łososia a jest ich niemało. Tak się objadłam że

Moje Małe Czarowanie
Przetwory z czosnku niedźwiedziego 181

warzyw. Jadalne są liście, łodyżki i kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam – na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Przetwory z czosnku niedźwiedziego appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Tołpyga w białym winie 127

rybę. Podlałem winem. Na koniec f do naczynia włożyłem kilka gałązek świeżego tymianku. Wstawiłem do piekarnika. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Co pewien czas polewałem ryby powstającym sosem. Podałem z młodymi ziemniakami polanymi śmietaną z przesmażoną cebulą oraz surówką z białej kapusty

R'n'G Kitchen
Filet z miruny nowozelandzkiej w sosie chrzanowym 145

Połączenie smażonej ryby z sosem chrzanowym okazało się "strzałem w dziesiątkę".  Składniki 400 g filetów z miruny nowozelandzkiej 2 łyżki mąki sok z polowy cytryny 5 łyżek oleju 3-4 łyżki chrzanu, świeżo startego lub ze słoika 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 100-120 ml słodkiej śmietany sól cukier pieprz świeżo mielony   Przygotowanie   Filety opłukałem, odsączyłem

R'n'G Kitchen
"Ryby sa super" - wyniki konkursu 137

cóż chyba zmienię serwis. Komisja w składzie ja i Przemek wybraliśmy 2 smakowite propozycje na dania z ryb. Książki wędrują do:  Sylwia Drożdż za "Ziemniaczaną roladę z rybą w sosie porowym"  oraz  Joanna Seta-Pryjomska za "Pieczoną doradę z czosnkiem i figami na ruszcie z selera naciowego" Serdecznie gratuluję i czekam na dane adresowe do wysyłki

Moje Małe Czarowanie
Śniadaniowa tortilla z kremowym tuńczykiem 186

sosie własnym 80 g Graal 3/4 łyżki łagodnego ketchupu 2 czubate łyżki naturalnego serka śmietankowego (kanapkowego) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miseczki przekładamy tuńczyka wraz z sosem, rozdrabniamy rybę widelcem. Następnie dodajemy 2 czubate łyżki serka śmietankowego i 3/4 łyżki ketchupu, mieszamy dokładnie tworząc gładką pastę. Kremową pastę tuńczykową doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy. Tak przygotowaną pastę

Słodkie okruszki
Sos koperkowy do ryby dietetyczny 160

Idealny słodko- kwaśny sos do ryb. Składniki: ½ małego jogurtu naturalnego Łyżka miodu ząbek czosnku ½ cytryny Koper świeży lub 1 łyżka suszonego Szczypta soli, pieprzu Koper posiekać, czosnek zmiażdżyć, następnie wycisnąć sok z cytryny, dodać do jogurtu. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną miodu. Wymieszać. Podawać jako dodatek

Tradycyjna Kuchnia
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 128

Podgotowane buraki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić buraczki. Chwilę podsmażyć. Powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Na usmażone placki nakładać porcję buraczków i kawałek ryby. Przykryć sosem chrzanowym, posypać szczypiorem. Od razu podawać. Smacznego

Pełny talerz
Pasta do chleba- twaróg, ryba i suszone pomidory 132

Pomysł na szybkie smarowidło kanapkowe, do tego zdrowe i "niewymagające"? Tak jest- twaróg z dodatkami. Składniki -twaróg -puszka ryby w sosie pomidorowym -kilka suszonych pomidorów -sól i pieprz do smaku Z podanym składników utrzeć pastę, ja włożyłam wszystko do robota i tak w niecałą minutkę miałam zdrową i pyszną pastę na kanapki. W miseczce od PORCELANA BOGUCICE prezentuje się smacznie

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta twarogowo – rybna 98

wielu lat robi się taką pastę. Jak sięgnę pamięcią pierwszą taką pastę zrobił mój mąż. Pasta przyjęła się w rodzinie i ma wielu amatorów. Składniki: 250 gram twarogu Ryby w sosie pomidorowym z puszki Wykonanie: Twaróg kruszymy w misce. Dodajemy całość z rybnej puszki, razem z sosem. Wszystko razem mieszamy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Chutney kolendrowy 131

idealnie do kolendry) i podwójną ilość imbiru.  Mój chutney wyszedł gorzkawy, pikantny i bardzo kolendrowy w smaku. Z dodatkiem śmietany lub jogurtu zmienia się w fantastyczny, orzeźwiający sos do ryb lub sałat, doprawia świetnie potrawy azjatyckie i wszelkie curry. I może długo stać w lodówce nie tracąc świeżości, j ednak nie dłużej niż 2 tygodnie (aktualizacja).  Chutney kolendrowy

Kuchnia Prezydentowej
Pieczony dorsz w sosie sojowym z fasolką 100

Dziś propozycja na pyszną kolację dla miłośników ryb i/lub osób dbających o linię. Tak, wiosna tuż tuż więc warto zmniejszyć ilość kalorii w diecie :) Rybę doprawiamy sosem sojowym i ziołami a następnie pieczemy w folii. Jako dodatek fasolka szparagowa - świeża lub mrożona z podsmażoną na złoto cebulką. Proste, smaczne, zdrowe i lekkie

Milion Smaków
O miotle, gadżetach i kwadratach. Lemon bars. 179

gdybym tak teraz stosowała ten sposób!  Czuję dyskomfort, gdy nie mam w domu cytryny. Zawsze kupują więcej i robię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy  przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób.  Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała nimi stopy

KUCHARNIA
Zalewajka mojej babci. 552

Dziś dzień Babci, dlatego przedstawiam Wam dziś przepisy moich ukochanych Babć. 1. Na zalewajkę 2. Rybę w sosie pomidorowym 3. Ciasto drożdżowe     Moim ukochanym Babciom, Babciom mojego syna :) i wszystkim Babciom na świecie składam najserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia i radości.      Zalewajka Składniki: 200 g boczku wędzonego (babcia Miecia używa słoniny :) ) 250 ml zakwasu na barszcz

Miksturownik
Łosoś ze szparagami w sosie holenderskim 193

Jeśli miałabym wskazać ulubioną rybę, zdecydowanie byłby to łosoś. Pieczony, smażony, wędzony. Na drugim miejscu byłby dorsz. Ryby powinniśmy jeść dwa razy  w tygodniu.Tyle z teorii

bistro mama