Składniki: 400-500 g fileta z pstrąga łososiowego 100 g groszku cukrowego 1/2 puszki kukurydzy 4 pomidory 1-2 cebule 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy
czarrna od kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ( + 3 GODZINY MOCZENIE ŚLEDZI ORAZ KILKA GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe
JejKuchniaSzukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Porcja makaronu z rybą uwieńczona włoskimi dodatkami to prosty sposób na szybki, zdrowy, smaczny, aromatyczny obiad w śródziemnomorskim stylu. Wielokrotnie ratuje mnie z opresji, gdy czasu niewiele, w lodówce pusto, a w brzuchu burczy. Dodatkowo to idealna propozycja na pyszny obiad ze znajomymi, w której zasmakuje chyba każdy. Składniki (2 porcje(...)puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 200 g makaronu spaghetti parmezan do podania Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2) Cebulę pokroić
Fitsweet.meSzukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Porcja makaronu z rybą uwieńczona włoskimi dodatkami to prosty sposób na szybki, zdrowy, smaczny, aromatyczny obiad w śródziemnomorskim stylu. Wielokrotnie ratuje mnie z opresji, gdy czasu niewiele, w lodówce pusto, a w brzuchu burczy. Dodatkowo to idalna propozycja na pyszny obiad ze znajomymi, w której zasmakuje chyba każdy. Składniki (2 porcje(...)puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 200 g makaronu spaghetti parmezan do podania Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2) Cebulę pokroić
Fitsweet.mePrzepisy na śledzie na wigilię polecam tym, którym zawsze brakuje czasu pod koniec przygotowywania kolacji wigilijnej, a chcieliby mieć na stole jeszcze jakieś dodatkowe potrawy Wykonanie
Eat me! Fit me!Składniki: 1 tusza z sandacza, u mnie ok. 70 dkg mąka, sól i pieprz 2 szalotki 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki śmietany, u mnie 18% sól
czarrna od kuchniwarzyw (lub noża) skrajamy z niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się rozpadnie). Cukinie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski(...)wrzucamy bób, smażymy przez minutę, a następnie dodajemy do cukinii, mieszamy i od razu podajemy jako samodzielne danie, lub jako dodatek do potraw z drobiu czy ryb
Miód i pieprzSzybkie danie obiadowe lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Makaron wcale nie musi być tuczący, oczywiście jeśli będzie to makaron pełnoziarnisty lub z mąki
Kuchcik gotujecudownie odchodzącymi blaszkami ryba przypominała mi poznanego niedawno dorsza skrei. Jej łagodny smak nie był w tym daniu niczym zakłócany. Purée ze szpinaku było równie łagodne, jak sama ryba, a dodatkowy element ekscytacji stanowiła czarna soczewica, na której molwa była podana. Danie proste, smaczne, nieprzegadane i pięknie podane. Drugim daniem głównym była kaczka przyrządzona również wspomnianą metodą gotowania w próżni(...)Soczysta, z chrupiącą skórką i przede wszystkim różowiąca się na talerzu, piękna! Kaczkę podano w akompaniamencie p urée z fioletowej marchwi o cudownym słodkim smaku, polentą i wybornym sosem z wina madera. Kompozycja, radosna, wiosenna i niezwykle apetyczna. Jedyną uwagę mam do samej polenty, której brakowało polotu. Zdecydowanie przydałoby się jej trochę więcej masła i parmezanu. Jednak sądzę
Food Squarejajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC. Do wykonania tarty wykorzystałam praktyczną, prostokątną formę do tarty z wyjmowanym dnem. Blacha będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych(...)tart. W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma wykonana została z wysokiej jakości stali węglowej. Blaszka do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny
Podróż w kulinariaŁupacz był już pieczony ( przepis TU ) A dziś proponuję z tą rybką kolejne danie. Curry,imbir,mleczko kokosowe z pachnącym ryżem jaśminowym. Zapraszam;-) Składniki: filet
potrawyregionalnePodczas jednego z rzadkich wieczorów w gronie znajomych zeszło na temat kulinarny. Przypomniałam sobie jedzone na Festiwalu Dobrego Smaku 2014 danie: Happy Roll, czyli
Życie zamknięte w smakuŁosoś to jedna z ryb, która bardzo często gości w moim domu. Zawsze przygotowywałam go w piekarniku, ale nawet najsmaczniejsza potrawa szybko się nudzi. Także postanowiłam poszukać nowej inspiracji i nowego przepisu. Przepis ten dostałam od kuzynki i powiem szczerze, że się w nim zakochałam. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczny(...)jest w przepysznym maślanym sosie z dodatkiem warzyw. Pycha!!! Pasuje idealnie do ziemniaków pieczonych lub do puree ziemniaczanego. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki: 4 filety z łososia, 3 łyżeczki masła ( czubate), 0,5 kg warzyw na patelnię, sól, pieprz Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy. Każdy filet przekrajamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy z każdej strony na masełku
Passion of Cookingryby na bardziej kremowy, dodajemy suszone pomidory. Smażymy chwilę wszystko razem i dodajemy mascarpone* i cukinię. Gdy ser się rozpuści, a wszystkie składniki połączą-doprawiamy (nie przesadzamy z solą, bo wędzony łosoś sam w sobie jest słony), dodajemy koperek. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Gotowy makaron odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy na patelnię z sosem
Zawsze głodna!Przygotowanie łososia na obiad jest wyjątkowo proste… Praktycznie jest pyszny ze wszystkim i tak właściwie czym prostszy przepis tym lepiej. Tym razem postanowiłam spróbować co
UgotujmyTo.plKombinacji na farsze do jajek jest bardzo dużo i ja się z tego bardzo cieszę. Tak się składa, że jajka bardzo lubimy i często goszczą na
Ala piecze i gotujeDorsza Ci u nas dostatek! Najlepsze koło ratunkowe dla takiego kuchcika jak ja. A jeszcze gdy mieszka się rzut beretem od molo, niemalże każdy obiad mógłby
bastalenaTo chyba moje pierwsze spotkanie z kuchnią indyjską bo wcześniej żadnego curry nie gotowałam, nie jadłam też nic takiego w restauracji. Gdy dostałam przepis od Kasi
Smaczna Pyzaniego żadna kolacja, nawet przy grillu ;) Pokaźny słój lub półmisek (przy bardziej uroczystych okazjach) zajmuje na stole jedno z głównych miejsc. W święta, takie jak Boże Narodzenie tej ryby nie może u nas zabraknąć! Przeważnie występuje na wigilijnym stole w co najmniej trzech różnych odsłonach i właśnie jedną z nich podzielę się dziś z Wami :) To będzie debiut(...)blogu, jak i na świątecznym półmisku. Takich jeszcze nie było! Słone kawałki śledzia otoczone cebulką i aromatycznymi suszonymi grzybami, które odgrywają niemałą rolę w świątecznym menu. Całość opływająca lekkim sosem na bazie miodu z dodatkiem tymianku i żurawiny. Wytrawna strona Świąt zamknięta w słoiczku, którego otwarcie powoduje odurzenie przepięknym zapachem...pomimo zawartości śledzia ;) Słodko- słony, z wyraźnym, pieprznym akcentem smak
Kuchnia w Słońcu Skąpanawieczorne spacery zakończone kolacją w restauracjach usytuowanych na podestach wysuniętych w głąb jeziora. Jeżeli chodzi o kuchnię macedońską - znajdziemy wiele "zapożyczeń" bałkańskich (np. musaka, gołąbki w liściach winogron), tutejsze ryby (traut, belvica), mięsa wszystkich rodzajów. Do picia polecam pyszne wino Dalvina, piwa Skopsko i Zlaten Dab, no i oczywiście ręcznie robioną rakiję Dragana :). Kuchnia wydawać by się(...)się bezproblemowo do naszych gust. Jeżeli chcemy coś bardziej przypieczone, mniej słone, z większą ilością tego i owego, to takie właśnie dostaniemy. Moje podniebienie doceniło również kurczaka w sosie miodowym, a także przepyszną pastę czosnkową dodawaną do chleba (czosnek blendowany z oliwą, czasem z dodatkiem cytryny). Macedonia rozwija się niezwykle szybko, z ogromnym naciskiem na turystykę. Mimo
Moja Mama Gotujerozłożyć i delikatnie rozwałkować. Podzielić na 4 części. Rozmrozić szpinak na patelni, dodać czosnek i nieco soli ziołowej. Przestudzić. Nałożyć na każdy kawałek ciasta mniej więcej do połowy. Przyprawić rybę i podzielić tak żeby powstały 4 mniej więcej równe kawałki . Można ale nie trzeba jej obsmażać. Nałożyć filet na szpinak. Farsz nakryć pozostałą częścią ciasta. Brzegi skleić widelcem. Na górze(...)nacięcia. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 min. tak by ciasto się zrumieniło. Ja osobiście lubię do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu. Smacznego
Mama z miastasmakoszy wędzonego łososia ta sałatka to strzał w dziesiątkę. Ryby to bardzo bogate źródło wysokowartościowego białka i witamin, zaś łosoś to jedna z najcenniejszych ryb. Jego tłuszcz chroni przed miażdżycą, obniża poziom cholesterolu, poprawia układ krążenia w całym organizmie i wzmacnia pracę serca. Moja sałatka jest szybka do przygotowania, efektowna i bardzo smaczna . SKŁADNIKI: 1 mała sałata lodowa(...)ogórka zielonego 1 średni ogórek kiszony 1 mała szalotka lub czerwona cebula 10 pomidorków koktajlowych 100 gr. łososia wędzonego (w plastrach) 2-3 jajka gotowane koperek SOS: 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej wymieszać i gotowe. WYKONANIE: sałatę rwiemy na małe kawałki od razu na półmisek, pomidorki koktajlowe kroimy
Kuchnia Beaty