Miska gorącej fasoli w gęstym pomidorowym sosie ze sporym dodatkiem wędzonej kiełbasy i aromatycznych przypraw to idealne danie, kiedy pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu. To taki comfort food, po którym robi się cieplej na ciele i duszy. Takie treściwe, rozgrzewające potrawy jednogarnkowe najlepiej smakują jesienią i zimą. Bo doskonale rozgrzewają, zaspokajają głód i dodają energii. F asolka(...)bretońsku, wbrew logice, wcale nie wywodzi się z Bretanii, a z Francją ma prawdopodobnie tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją. Jest natomiast wielce prawdopodobne, że nasza bretońska fasolka to siostra brytyjskiej potrawy o nazwie "baked beans". Choć tak naprawdę brytyjska i polska fasolka bardzo się od siebie różnią. Brytyjska jest słodka i podaje się ją na śniadanie
Smakowity Blog Kulinarnysosem bolognese – zamówiliśmy „połówkę”, nie zapiekane, a robione na patelni, mniejsza porcja, bo dla dziecka Sander Di Mare, sandacz duszony w piecu z duszonymi warzywami, sos winny, ryż Poprosiliśmy, aby dania główne podać niezależnie od przystawek. Zupę i krewetki otrzymaliśmy po ok. 40 minutach do złożenia zamówienia. Oba dania były bardzo gorące. Krewetki zapiekane, więc prosto(...)przystawkach. Danie ciepłe, nie gorące. Po przebiciu panierki płyn strzelał poza talerz, brudząc stół i nas. Dania główne podano po 80 minutach od zamówienia. Pierwsze podano… ryż do ryby. Następnie spaghetti bolognese. Bez sera. Kolejne – spaghetti carbonara. Danie mogłoby być bardziej ciepłe. Następnie podano rybę, prosto z pieca. Ryba była gorąca, a ryż ciepły. Na danie składały się
Kucharzycaprzygotowałam na kolację, co pewnie widać po zdjęciach ;) tarta koniecznie do powtórzenia! Więc i nowe zdjęcia będą :) W tej wersji sprawdzi się doskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście(...)paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej 250 g margaryny 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Farsz: 500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano) 5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry 1 puszka kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g) 100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej
Kolorowy Przepisownikdrugie dania nie czekaliśmy długo – i to kolejna zaleta tego miejsca. Zamówienia trafiają na stół naprawdę w dobrym czasie. Moje drugie danie to poliki wołowe w aromatycznym winno-korzennym sosie. Pyszne, rozpływające się w ustach. Niestety, nie przewidziałam dodatku cynamonu, na który jestem uczulona. Opłaciłam więc to szaleństwo kilkugodzinnym katarem. Mąż chwalił łososia z grilla podanego z leniwymi pierożkami(...)maślakach ( dla mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy nie powinna po obróbce mieć takiego koloru ). Do tych dań dodatki dobrane zostały doskonale – gotowane chrupiące szparagi do ryby, pieczony seler do wołowych polików. Jedzenie zgodnie oceniliśmy bardzo wysoko. Na pewno wybierzemy się tu na kolejną degustację. Nieco gorzej wypadła obsługa, przy której odnosiliśmy wrażenie, że moglibyśmy sobie już
Smaki Ewykotletów olej z pestek winogron do smażenia ryby i kotletów Filety z Tilapii posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Rybę i ziemniaki pokruszyć na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze. Dodać pokrojone zioła, żółtko, pieprz i sól do smaku. Wymieszać dokładnie. Masa jest dość luźna ale tak ma być(...)ziemniaczano-rybną i wilgotnymi rękami * formować płaski , mały kotlecik. Kłaść od razu na rozgrzany olej ( trzeba się spieszyć bo inaczej pierwsze się przypalą ). Usmażone zdjąć z patelni . Podawać z sosem i porcją sałat lub surówką. * Moczę ręce przed formowaniem każdego kotlecika ** Zrobiłam do nich prosty sos cytrynowy ale zupełnie zbędnie. Są tak delikatne i pyszne same w sobie
Buniabaje w kuchnidorsza sól, pieprz 1 jajko 50 g płatków migdałowych 2 – 3 łyżeczki oleju kokosowego 100 g brązowego ryżu 100 g ulubionej kaszy (użyłam bulgur i pęczak) 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oliwy z oliwek kilka różyczek brokuła 1/3 żółtej papryki 1/2 łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie) Wykonanie(...)różyczki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać curry i świeżo startą gałkę muszkatołową. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę śmietany, aby kasza z ryżem była bardziej zwarta. Rybę umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki, otoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie panierować w płatkach migdałowych. Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Wykładamy na talerz kaszę z ryżem, a na niej
Raj dla PodniebieniaRolady można piec, zapiekać w cieście i gotować na parze. Przyrządza się z rożnych składników, dla wzmocnienia smaku dodajemy zioła. Mając w domu makaron i tuńczyka
Kulinarne pyszności MolkiJesienią zeszłego roku byliśmy z mężem w kraju makaronu. Podczas tej wycieczki jedliśmy najlepszy makaron w życiu, a poniższy przepis nie
KuchniaWeDwoje.plprzyjemności życia . Od siebie dodajmy „e pomodoro”, o których Agnolio Bronzino zapomniał, stanowiących fundament sałatki (na marginesie, artysta miał ładne kulinarne nazwisko, które po polski oznacza dorada, w sensie ryba, a nie wujek dobra rada:) Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Panzanella w nowym wydaniu My zrobiliśmy panzanellę w trochę innej wersji – ze składników(...)czasu na pieczenie, po prostu połączcie pomidory z sałatą, chlebem, oliwą i octem balsamicznym. Gwarantujemy, że będzie smakowało pysznie. Do sałatki tradycyjnie dodaje się chleb czerstwy, który po wchłonięciu sosu zmienia konsystencję i zyskuje nowe życie. Jeśli nie macie suchego pieczywa, użyjcie świeżego, które wystarczy stostować, albo podpiec w piekarniku (w przepisie wyjaśniamy jak to zrobić). Do sałatki możecie dodać
Niedzielny kucharzDziś przepis na bardzo prostą, szybką i delikatną sałatkę. Do przygotowania potrzebujemy tylko łososia wędzonego, jajka, ogórek, pomidor i zapewniam że będzie pysznie. Składniki
magiczna kuchnia Kasilodówki na 2 godziny filety obtaczać w mące (mąkę sypię do woreczka, nie sypie po blacie mąką), na patelni Taurus "zobacz TUTAJ: #myambition" , na której doskonale się smaży ryby, na mocno gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano filety, usmażone odkładać na talerz na umytą patelnię wlać olej i rozgrzać, wsypać cebulę pokrojoną, posypać cukrem, podsmażać obrane ząbki czosnku pokroić drobno(...)będzie gorzki wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" ), wlać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, wsypać pieprz mielony, cukier, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, do gotowego sosu włożyć śledzie, zostawić do wystudzenia, przelożyć całość do głębszej miski, najlepiej smakują na drugi dzień - te śledzie są lepsze w smaku od takich gotowych w puszce............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśrodku Nigiri sushi: niewielka porcja ryżu uformowana w dłoniach z kawałkiem ryby na wierzchu, u nas był to łosoś Tamago nigiri: rodzaj nigiri, tylko zamiast warzyw czy ryby kładzie się na wierzchu japoński omlet tamago, a wszystko oplata się paseczkiem nori. Muszę przyznać, że zabawa była przednia, a do tego nasz sushi master raczył nas różnymi ciekawymi(...)podawania i jedzenia kończąc. Sushi można też jeść palcami, więc jeśli nie opalinowaliście jeszcze sztuki posługiwania się pałeczkami, nie ma żadnego problemu. Kawałki po prostu delikatnie moczymy w sosie sojowym i wkładamy do ust. Nie będzie to żadne faux pax ! A jeśli już jedzenie pałeczkami nie będzie dla Was kłopotliwe, to jeśli będziecie je odkładać na bok, pamiętajcie
Kulinarne przygody GatityOstatnio sporo rybek u mnie na blogu ;) Tym razem mam dla Was pyszną sałatkę z tuńczykiem. Sprawdzi się zarówno na śniadanie lub kolację jak i na
Smakołyki Asitego jakie sushi chcemy przygotować – może to być halibut, maślana, tuńczyk czy inna ryba – wedle gustu i uznania. Najlepszym pomysłem będzie znalezienie hurtowni, w której możemy dostać świeżą, niemrożoną rybę i w domu samodzielnie ją oczyścić i przygotować. Kolejnym składnikiem jest ryż. Ryż do sushi musi być krótko ziarnisty. Ten charakteryzuje się specyficzną lepkością, która w przygotowywaniu sushi jest niezbędna(...)tutaj zaskoczeniem będzie, że zazwyczaj japoński ryż do sushi pochodzi z … Włoch. Sam smak ryżu charakterystyczny dla sushi uzyskany dzięki zaprawie octowej. No właśnie – zaprawa octowa . Tutaj do przygotowania sosu dodawanego do ryżu potrzebować będziemy ocet ryżowy, cukier i sól . Wszystko wymieszane i rozpuszczone w rondelku (nie może dojść do zagotowania) dodajemy do ryżu. To właśnie ta zaprawa octowa daje
WojnaNaSmaki.plŚwiata - w każdy czwartek kuchnia innego kraju - Włochy, Francja, Norwegia, Rosja itp.. Marynowany śledź rozpływający się w ustach Sztuka mięsa wołowego podana z bulionem. Mięciutkie mięso z łagodnym sosem chrzanowym i gotowanymi warzywami. Gęsie udo konfitowane z dodatkiem suszonych owoców. Wszystkie porcje na bogato. Befsztyk tatarski z jajkiem przepiórczym przygotowany przy stoliku W karcie win ciekawe pozycje w przystępnych(...)kuchni regionalnej. Hotelowe śniadanie bardzo poprawne, bogata oferta wędlin, nabiału, dań ciepłych i deserów. Duży plus za świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe bez dodatkowej opłaty. Nam trochę zabrakło ryb w śniadaniowym zestawie. W ofercie hotelu znajdziecie także vouchery prezentowe , które można dowolnie komponować kwotowo lub wybrać konkretne zabiegi. Jeśli szukacie nietuzinkowych prezentów świątecznych, pomysłów na weekendowy wypad
SzczyptaSmaQtyle na ile jest to możliwe i z ości (pozbywamy się kręgosłupa i tych większych ości - resztę możemy zostawić jak już całość zmielimy to nie będzie ich czuć) Rybę, marchewki, ziemniaki i natkę pietruszki mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sicie. Tą czynność powtarzamy dwa razy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dorzucamy 3 jajka i całość dokładnie mieszamy(...)moim przypadku nie było to konieczne). Z masy lepimy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na oleju na złoty kolor. Ja uwielbiam takie kotleciki jedynie ze słodkim sosem chili... ale to już rzecz gustu. Smacznego
IMPRESJA SMAKUKrewetki to zdecydowanie moje ulubione owoce morza. Z uwagi na ograniczony dostęp do świeżych krewetek, często zmuszona jestem do używania tych mrożonych, które różnią się smakiem
DefinicjaSmakuOstatnio w kuchni zbytnio się nie przemęczam i przygotowuję dania na szybko- najczęściej z makaronem- z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :( Dzisiaj znowu
Kraina Miodem PłynącaTradycyjnie potrzebowaliśmy czegoś na szybko. Bez przechwałek, ale jestem mistrzem w przygotowywaniu jedzenia w kilkanaście, a nawet kilka minut. Grunt to mieć dobrą bazę. Tym razem
BaRepasDzisiaj piątek, więc prezentuję kolejne pyszne danie bezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj piątek, więc prezentuję kolejne pyszne danie bezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby
e-PrzepisyKulinarnemorza. W mojej wyobraźni Wyspy Kanaryjskie były krainą mlekiem i miodem płynącą, były wszystkim, o czym zawsze marzyłam. Zielone, ale też z rajską laguną. Bogate w owoce i świeże ryby oraz, moje ulubione ,krewetki. Jakież było moje zdziwienie, gdy po lądowaniu, owszem, było mi gorąco, ale tej zieleni ani widu, ani słychu! Wszystko było brązowe i bardzo, bardzo suche(...)przysmaków, które podbiły moje podniebienie. Na początek - moja ulubiona przystawka. Podawana była zgodnie we wszystkich restauracjach i chyba nigdy mnie nie zawiodła. Gambas al ajillo, czyli krewetki w sosie czosnkowym. Serwowane na małych patelenkach, z jeszcze skwierczącym olejem, rozpływały się w ustach. Moim pierwszym pomysłem po przyjeździe do domu było oczywiście podjęcie próby przyrządzenia ich dla rodzinki. Czy się
Gotowanie to kochanieDziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek
karmelowykrem balsamiczny: Na małą, nieprzywierającą patelnię wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy syrop malinowy i miód. Sos gotujemy przez ok. 3 minuty, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia (po przestudzeniu sos będzie gęsty – gdyby był zbyt gęsty, należy dolać więcej octu i ponownie zagotować). Sałatka z malinami i fetą: Szpinak myjemy i osuszamy. Jeśli liście są duże, możemy pokroić(...)pieprzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Rozkładamy na dwa talerze – jeśli sałatka jest jedynym daniem lub na cztery, jeśli jest dodatkiem (np. do piersi kurczaka czy ryby). Na sałatce układamy świeże maliny i ser feta pokrojony w kostkę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki polewamy strumykami
Poezja smakuKolejny pomysł na obiad do pracy. Zazwyczaj robię go także w domu, gdy chcę zjeść coś na szybko np. na kolację. Proste, dostępne składniki i zaledwie
Pasja Smaku