ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:203/358)

Sole With Tropical Tiger Prawns 129

natki pietruszki 4 łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżeczki miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego bazylia - ususzona garść oliwek Przygotowanie: Solę obsypujemy z każdej strony przyprawą do ryb i układamy obok siebie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.  I smażymy z każdej strony po ok 2 minuty. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego wsypujemy(...)cytryny i obtoczone w czosnku. Gdy krewetki się smażą dodajemy pokrojone w kostkę plasterki ananasa, plasterki cytryny, posiekaną zieloną pietruszkę i oliwki. Smażymy ok 10 minut na średnim ogniu. Sos robimy z musztardy, miodu, octu winnego czerwonego, bazylii i soku z cytryny. Smacznego

ClauditteMissCooking
Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto 230

Choć kosztowałam już sałakę z makaronem i tuńczykiem, obawiałam się jak sprawdzi się taki mix na ciepło, w formie obiadu. Wyszło naprawdę przepyszne. Wszystko pasowało do siebie idealnie. Oczywiście ryba z makaronem nie przypadnie do gustu każdemu. Mimo wszystko ogromnie polecam, dla mnie makaron numer 2, oczywiście po niedawno opublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę(...)pesto         Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 2 garści rukoli 50 g parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz Pesto z tego przepisu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-kreatywnieMożna użyć oczywiście gotowego

Mania Gotowania
Co jadłam w Szkocji? 162

Szkocji tak samo jak w całej Anglii podaje się full English Breakfast , czyli smażone tosty, jajecznica, smażone plastry bekonu, parówki wieprzowe lub baranie, pieczone pomidory i fasolka w sosie pomidorowym. Do picia oczywiście herbata z mlekiem, ale jest również kawa i herbata bez mleka dla turystów. Nie mogłam nie z kosztować tradycjonalnego angielskiego śniadania. Próbowałam również typowej angielskiej herbatki(...)morzem Północnym. Na naszej trasie było wiele miasteczek portowych, w których praktycznie na każdym rogu można było zamówić fish and chips . Jest to brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli. Szczerze przyznam, że w życiu nie jadłam tak świeżej ryby. Sama potrawa była niesamowita, pod względem swojej

Projekty ze smakiem
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM Z DODATKIEM DELIKATNEGO SOSU 137

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ . ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki sałatki: 2 większe garście roszponki, 2 jajka, mały pomidor

JejKuchnia
Dorsz z makaronem w kremowym sosie 258

Składniki: 2 kawałki polędwicy z dorsza 200 g makaronu razowego wstążki 100 mrożonego szpinaku w brykiecie 1 średni por 3 ząbki czosnku 1 serek pomidory i

czarrna od kuchni
Grillowany łosoś z brukselka inaczej :) komosa ryżowa, nasiona chia. Bez glutenu 157

Grillowany łosoś z brukselką, komosą ryżową i pomidorami Składniki - łosoś: 500 g łososia koperek tymianek rozmaryn sól Składniki  brukselka z komosą: 500 g brukselki 3/4

nietadieta
Ośmiornica duszona we własnym sosie z winem i koniakiem 236

Najczęściej gotuje się ośmiornicę w dużej ilości wody by zmiękła. Tym razem ośmiornicę dusimy w jej własnych sokach, które puści pod wpływem temperatury z dodatkiem sporej

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pizza z tuńczykiem i oliwkami 240

Dziś przedstawiam przepis na drugą pizzę, którą zrobiłam z siostrą z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy: z tuńczykiem i oliwkami.  Składniki (ciasto): 2 dag drożdży 3/4

Pasja Smaku
KREM Z SELERA. 224

Wiosna, wiosna, wiosna - ach to Ty! Pamiętacie tę piosenkę? Kiedy rano wstaję do pracy, miasto jeszcze śpi, ale nie słońce - budzi się, oświetla wszystkie zakamarki ospałej

W kuchni Karmel-itki
Konoba MAX w Biograd na moru (Chorwacja) 143

pyszności. Sery, pomidorki, kapary, sardynki, anchois, pasta, jakieś glony (bardzo smaczne, ale jakie tego nie jestem w stanie określić). Do tego oczywiście świeże pieczywo. Krewetki w sosie pomidorowym. Podobny sos starałam się potem odwzorować w domu. Bardzo proste danie, a fantastyczne w smaku. Najwięcej zabawy dostarcza zdejmowanie pancerzyków :) Gwarancja zapachu owoców morza na dłoniach. Kucharz grilluje danie główne zaraz(...)mogli wszystko widzieć. Nie wiedzieliśmy na co się zdecydować jeśli chodzi o danie główne. Zapytaliśmy kelnera o dzisiejszy specjał. Ten pobiegł do kucharza i przyniósł nam dwie ogromne, świeże ryby. Opisał dokładnie po czy zdecydowaliśmy się uwaga: na mniejszą z nich, a i tak odpowiednią dla czterech osób. Coś mi się wydaje, że restauracja nie bez powodu nazywa się

Karola gotuje
Dorsz curry ze szparagami i groszkiem 148

panierce i morzu tłuszczu- oczywiści podane z frytkami lub co gorsza jako paluszki rybne (kto to w ogóle je?). Dziś prezentuję Wam przepis na danie właśnie z dodatkiem ryby w formie potrawki curry ze szparagami, pomidorkami i groszkiem oraz świeżym tymiankiem, który niestety już wyzionął ducha. W każdym razie - jest to proste, sycące danie, które idealnie sprawdzi się jeżeli jesteś(...)minut! Składniki (na 2 porcje): 400 gram dorsza 150 ml mleka kokosowego czosnek  szalotka garść mrożonego groszku  pęczek szparag zielonych pomidorki koktajlowe zielona pasta curry- łyżka  sos sojowy  olej do smażenia  ocet ryżowy lub sok z cytryny świeży tymianek ryż brązowy do podania  Gotuję ryż. Na oleju smażę czosnek i szalotkę. Dodaje posiekane drobniej

Mango Papaja
Kopenhaga 163

kolejce kilkanaście osób czekało). Na miejscu kupicie domową oranżadę imbirową. Po 17 możecie zjeść sycące risotto. Ja spróbowałam klasycznej owsianki przygotowanej na wodzie i organicznym mleku, na wierzchu sos karmelowy, świeże jabłko i pieczone migdały. Pyszne! http://groed.com Smørrebrød To nic innego jak kanapki z żytniego chleba. Też prosto i konretnie – bo tego „obkładu” to jest całkiem(...)widzieliśmy w Torvehallerne to male dzieła sztuki. Sami poptarzcie: Zjecie je z najprzeróżniejszymi dodatkami – od tak klasycznych jak jajko i krewetki, pasztet i szynka (tak razem, mięso 2) , ryby (śledzie, łosoś wędzony), ale też np z ziemniakami. My nasze zjedliśmy w Krystal Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść coś

Szybko Tanio Smacznie
Pstrągi pieczone w całości 141

było nadzwyczaj łatwe. Oj, pojawią się jeszcze nieraz w mojej kuchni. Świetnym uzupełnieniem smakowym i kolorystycznym była sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych w sosie vinegrete. Skłdniki na 4 porcje: • 4 średnie pstrągi (ok. 250 g każdy) • 1 cytryna • pęczek koperku • 8 małych ząbków czosnku • 50 g masła • sól, pieprz biały do smaku(...)pieprzem z każdej strony, także w środku. Zostawić na pół godziny. • Cytrynę pokroić w półplasterki o szerokości ok. 0,5 cm. • Wypełnić wnętrze ryby: do każdego pstrąga włożyć plaster masła, dwa kawałki cytryny, dwa ząbki czosnku i małą gałązkę koperku. • Na wierzchu naciąć skórę po skosie. Do nacięć włożyć

To co kocham
“Fotografia smaku” – recenzja 132

zarekomenduje przepisu lepiej, niż fakt, że danie smakowało samej Kalinie Jędrusik. Widać po nich, że autor jest na diecie. Nie za bardzo lubi część dań, które przygotowywała Zofia np. ryby, ale je je, bo są dobrze zrobione.  To podejście jest mi bardzo bliskie, bo ja też nie bradzo lubię dania, które przygotowuje mój mąż, raczej bym nie ugotowała tego(...)się przepyszne. Januszowi trzeba natomiast przyznać, że teksty są napisane bardzo dobrze, pięknym językiem polskim, gdzie kisz magicznie zamienia się w serowiec, a vitello tonato w cielęcinę w sosie tuńczykowym.   Co miałabym ochotę ugotować z tej książki? Na pewno zrazy a la Radziwiłł, kwiaty bzu w cieście, zupę koperkową i deser Celiny, który przypomina nieco PRLowską białą galaretkę

Ugotowane pozamiatane
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 180

Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona(...)kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero

Codziennik Kuchenny