składniki sosu dobrze się połączą, a cukier rozpuści. Tak przygotowany dressing wlać do surówki. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki w celu przegryzienia się smaków. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Widoczna na zdjęcia salaterka surówki została przygotowana z połowy składników. Surówka jest słodko - kwaśna w smaku. Idealnie nadaje się do mięs i ryb
Gospodyni Miejskaryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego kraju. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry – to ulubione! Dokładnie takie samo przygotowywałam rok temu na jednym z pikników charytatywnych w Krakowie – wtedy podbiło serca wszystkich uczestników. Mam nadzieje, ze dziś podbije i Wasze serducha! Połączenie soczystego kurczaka z warzywami i orientalnym, niesamowicie aromatycznym sosem tworzy
Ostra na SłodkoSos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w piecu opalany drewnem... niebo w gębie :) Popijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb
Atlas Smakówryb . 30dag.kapusty kiszonej 1 jabłko 1 cebula 1 marchewka 5 oliwek faszerowanych papryką 1 łyżeczka natki 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kiszoną płuczemy,odciskamy i kroimy.Marchewkę obieramy,myjemy,ścieramy na tarce.Cebulę obieramy,siekamy.Jabłka obieramy,miąższ ścieramy na tarce.Olej łączymy z sokiem z cytryny,przyprawiamy.Sałatkę mieszamy z sosem,posypujemy posiekaną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się rozpadnie). Cukinie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski. Na tą samą patelnię wrzucamy bób, smażymy przez minutę, a następnie dodajemy do cukinii, mieszamy i od razu podajemy jako dodatek do dań z drobiu lub ryb
Miód i pieprzskropienia ryby to olej dyniowy SEMCO . Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu, tłoczony jest w naszym zakładzie metodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi
Z Majeczką w kuchnisosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej śmietany wspaniale niweluję tę ostrość. Fajnie komponuje się z mięsem, ale pasuje także i np. do smażonej ryby. Staram się
Walijskie Pichceniemiłośnikiem ryb to gwarantuję, że to danie Ci posmakuje. Nie ma konieczności używania bambusowego parownika. Można go zastąpić metalowym lub przygotować naszą rybkę w parowarze. Danie jest banalne w wykonaniu i przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego
Tajskie smakiŁosoś świetnie komponuje się z wieloma rzeczami jak brokuły, jajka, kremowe serki - można powiedzieć że jest uniwersalny. Mając do dyspozycji tą rybę możemy sporo eksperymentować w
Kuchnia Pełna Pasjiwędzonego morszczuka Papryka czerwona Świeży ogórek Kremowy serek o smaku naturalnym Szczypiorek W wersji wegetariańskiej: 4 zielone szparagi 40 g bryndzy Świeży ogórek Szczypiorek Do podania: Sos sojowy Wasabi Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki wody, lekko solimy, zagotowujemy. W tym czasie kaszę jaglaną wysypujemy na sitko i płuczemy zimną, a następnie gorącą wodą. Gdy woda w rondelku zaczyna(...)składników. Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, obcinamy główki. Paprykę i ogórka myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Rybę obieramy z ości i ze skóry, dzielimy na mniejsze części. Gdy kasza wchłonie całą wodę, jest miękka i kleista, zdejmujemy ją z ognia, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy zalewę
Zawsze głodna!ryby w różnych postaciach. W postaci puszek również :D Jak brakowało mi weny w kuchni, bo tak się zdarzało, przeglądałam szafki w kuchni a co tam ja miałam takiego. Różne produkty się znajdowały. Tuńczyk jakoś zahaczał mi o rękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki: * puszka tuńczyka w sosie własnym
Pieprzyć z Fantazjąryby w różnych postaciach. W postaci puszek również :D Jak brakowało mi weny w kuchni, bo tak się zdarzało, przeglądałam szafki w kuchni a co tam ja miałam takiego. Różne produkty się znajdowały. Tuńczyk jakoś zahaczał mi o rękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki: * puszka tuńczyka w sosie własnym
Pieprzyć z Fantazjąryb, warzyw, ryżu i makaronów. Japończycy posiadają bogatą tradycję kulinarną. Kuchnia to bardzo ważny element ich życia, posiłkom poświęcają szczególną uwagę, a ich spożywanie związane jest z określoną ceremonią - dania jedzone są według obowiązujących zasad, których Japończycy rzetelnie przestrzegają. Kuchnię japońską charakteryzuje niewielka ilość przypraw i dodatków, używają oni jedynie podstawowe przyprawy, takie jak: sól, cukier, pieprz, sos
Kuchnia MagdaLenyryb i dań typu curry. Tajska sałatka z ogórka Składniki: 1 duży ogórek wężowy 4 łodygi dymki pokrojonej w plasterki 1 czerwona papryczka chilli drobniutko posiekana 2-3 szalotki bananowe pokrojone w cieniutkie półplasterki 50g orzeszków ziemnych (niesolonych) uprażonych na suchej patelni garść świeżej kolendry posiekanej garść świeżej mięty posiekanej Dressing: 4 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu
Codzienne GotowanieSuper! Dziś pierwszy raz udało mi się mieć w dłoniach pak choi. Wiele miałam pomysłów na wykorzystanie jej, nie chciałam jednak tych pięknych liści niszczyć pod
Mango PapajaJajka możemy faszerować na dziesiątki sposobów, dzięki czemu każdy znajdzie swój ulubiony smak. Dodatek wyrazistego tuńczyka doskonale komponuje się z delikatnym smakiem jajka a rzeżucha dodatkowo
Pyry na GazSmaczne połączenie kapusty pekińskiej, tuńczyka, mandarynek i orzechów. Sałatka idealna do zabrania jako lunch do pracy albo na lekką kolację. SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Bon appetit mon amieSkładniki: 2 polędwice z dorsza (ok. 250 g) 3 średnie cebule 300 ml śmietany sól i pieprz olej, łyżka masła Przygotowanie: Cebulę zeszklić na oleju z
czarrna od kuchniryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone (ja to robiłam sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę
Szczęśliwa kuchniakształcie ryby , Sara- moja pomocnica- wyłożyła danie i własnoręcznie je udekorowała. Można rzec, że pala miłością do świeżych warzyw i mnóstwa zieleniny. Składniki 400 g ryżu basmati 100 g krewetek mrożonych marchewka 100 g białej kapusty 100 g brokułów- opcjonalnie 1 dymka 4 ząbki czosnku 1 jajo 2-3 łyżki oliwy z oliwek pół puszki pomidorów bez skóry Sos łyżka
Z Kuchni Do Kuchniryba obtoczyła się ziołami Całość zalewamy 300 ml gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone (ja to robiłam sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comViolaPassion Pstrąg tęczowy na chmurce śmietankowo-koperkowej Składniki: 2x Filety z pstrąga tęczowego duże (W zależności ile osób mamy przy stole
Viola cooks with passionSkładniki 40 dkg fileta z dorsza 15-20 dkg mieszanki owoców morza (mrożone) u mnie kalmary, krewetki i omułki 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula 2
czarrna od kuchniszpinak , rybę i tak do wyczerpania składników . Można to robić pod lekkim kątem jak na zdjęciu . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez około 35-40 minut – a w zasadzie do momentu aż wierzch lekko się zrumieni . Rybna zapiekanka gotowa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Doskonale smakuje podana z sosem beszamelowym
Ogrodnik w podróżyjadam ryb, a wersja oryginalna była z łososiem... Po przeanalizowaniu reszty składników uznałam jednak, że sałatka - jeśli zamienić łososia na kurczaka - może być bardzo smaczna; nie pomyliłam się - jest pyszna! Zmieniłam nieco proporcje składników, majonez po części zastąpiłam jogurtem. Polecam, nie tylko w Wielkanoc:) składniki: 3 duże ziemniaki 5 jaj 4 ogórki kiszone cebula podwójna pierś kurczaka sól sos
6nieboKiedy myślę o sałatce to pierwszym skojarzeniem jest ta z jarzynami i majonezem. Znana, lubiana, sprawdzona. Jednak coraz częściej sałatki są komponowane ze składników wprost na
zadanie-gotowanieTe małe kanapki z rybnym kotletem z popularnym fast foodem, poza nazwą, mają niewiele wspólnego. Co jest w nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione
Smakowity Blog KulinarnyPolecam sałatkę, która Was porządnie nasyci. Zastąpi niejeden obiad i niejedną kolację. Sałatkę pyszną i akurat na czasie. Składniki -burak czerwony -pomidorki śliwkowe -sardynki z puszki
Z Kuchni Do KuchniPapryczka chili, imbir, czosnek. Wystarczy kilka tych produktów a w domu już pachnie pyszną chińszczyzną! Potem składniki dobieramy jak chcemy. Ananas, mango, mandarynka... to są te słodkie kwestie. Ale ryba, czy kurczak albo owoce morza? Warzywa- papryka, cebulka, kalafior? Orzechy? Kombinujemy dokładnie jak chcemy aby uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :) Składniki: 300 gram piersi(...)kurczaka* cebula dymka** pół mango 100 gram zielonej fasolki szparagowej papryka jedna, mała papryczka chilli 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku pół czerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka miodu (zamiast cukru) 100 gram makaronu sojowego olej sezamowy Do Woka wlewamy kilka łyżek oleju sezamowego. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę
Mango Papajaryb jaki tam znajdę. A póki co, zapraszam na smaczną sałatkę z tuńczykiem. SKŁADNIKI: kilka liści sałaty lollo bianco (lub innej "twardej" sałaty) 1 pomidor czerwony 1 pomidor żółty 2 jajka ugotowane na twardo kilka zielonych oliwek kapary w zalewie piórka czerwonej cebuli 5-6 filecików anchois 1 puszka tuńczyka w oleju świeża bazylia ( u mnie grecka) sos
Kuchnia w opałach"Miałam pewne trudności z nazwaniem tej potrawy w końcu wymyśliłam taką, ponieważ "postumencik" pod łososia to mieszanka trzech gatunków ryżu, doprawiona i zapieczona
Wiem co jemświeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła Farsz: Jest dowolny i opcjonalny, mogą to być owoce morza: krewetki, kraby, małże, ryby: tuńczyk, łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione są dwie propozycje, które zostały przez nas wypróbowane dodatki do smaku opcjonalnie do wyboru(...)plasterki lub ośmiornica pokrojona w plasterki surimi pokrojone w plasterki 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 1/4 awokado pokrojone w plasterki 4 pomidorki koktajlowe przecięte wzdłuż Sos Okonomiyaki : 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego, opcjonalnie ketchupu 3 łyżki cukru 1 łyżka sake (opcjonalnie innego mocnego alkoholu np. whisky) sól do smaku
KreatywnePinyrybę. Sorki, łosiu. To najtrudniejsza część, gdyż od stopnia ugotowania ryżu zależy dobrze zrobione sushi. Trzeba w odpowiednim czasie wyczuć moment i zdjąć garnek z gazu ;) Potem ryż wystudzamy, dodajemy ocet i zabieramy się do dzieła. Dzieła tworzenia. Po trzecie i obowiązkowo. Dodatki. Bez tego nie ma co siadać do sushi. To tak jakby jeść pizzę bez sosu albo
bastalena