Karp smażony na wigilijnym stole to u mnie tradycja. Co nie znaczy, że nie można go podać trochę inaczej. Bardzo nam pasuje łączenie karpia z grzybowym
Buniabaje w kuchniszarym sosie. Rządził też w okolicach Mińska, gdzie pojawiał się w towarzystwie zupy grzybowej z uszkami oraz łamańców z makiem. Na Podolu natomiast jednym z najpopularniejszych dań był nadziewany kaszą gryczaną leszcz, w roli wigilijnej zupy występował tam zaś zakwaszany i zabielany barszcz z uszkami. Choć sposoby ich przyrządzania czasem znacznie się różniły, wyraźnie widać, że to ryby słodkowodne – przede
Codogaraskładniki sosu dobrze się połączą, a cukier rozpuści. Tak przygotowany dressing wlać do surówki. Całość wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki w celu przegryzienia się smaków. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Widoczna na zdjęcia salaterka surówki została przygotowana z połowy składników. Surówka jest słodko - kwaśna w smaku. Idealnie nadaje się do mięs i ryb
Gospodyni Miejskaryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego kraju. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne curry – to ulubione! Dokładnie takie samo przygotowywałam rok temu na jednym z pikników charytatywnych w Krakowie – wtedy podbiło serca wszystkich uczestników. Mam nadzieje, ze dziś podbije i Wasze serducha! Połączenie soczystego kurczaka z warzywami i orientalnym, niesamowicie aromatycznym sosem tworzy
Ostra na SłodkoSos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w piecu opalany drewnem... niebo w gębie :) Popijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb
Atlas Smakówryb . 30dag.kapusty kiszonej 1 jabłko 1 cebula 1 marchewka 5 oliwek faszerowanych papryką 1 łyżeczka natki 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę kiszoną płuczemy,odciskamy i kroimy.Marchewkę obieramy,myjemy,ścieramy na tarce.Cebulę obieramy,siekamy.Jabłka obieramy,miąższ ścieramy na tarce.Olej łączymy z sokiem z cytryny,przyprawiamy.Sałatkę mieszamy z sosem,posypujemy posiekaną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się rozpadnie). Cukinie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski. Na tą samą patelnię wrzucamy bób, smażymy przez minutę, a następnie dodajemy do cukinii, mieszamy i od razu podajemy jako dodatek do dań z drobiu lub ryb
Miód i pieprzskropienia ryby to olej dyniowy SEMCO . Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu, tłoczony jest w naszym zakładzie metodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi
Z Majeczką w kuchnisosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej śmietany wspaniale niweluję tę ostrość. Fajnie komponuje się z mięsem, ale pasuje także i np. do smażonej ryby. Staram się
Walijskie Pichceniemiłośnikiem ryb to gwarantuję, że to danie Ci posmakuje. Nie ma konieczności używania bambusowego parownika. Można go zastąpić metalowym lub przygotować naszą rybkę w parowarze. Danie jest banalne w wykonaniu i przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego
Tajskie smakiŁosoś świetnie komponuje się z wieloma rzeczami jak brokuły, jajka, kremowe serki - można powiedzieć że jest uniwersalny. Mając do dyspozycji tą rybę możemy sporo eksperymentować w
Kuchnia Pełna Pasjiwędzonego morszczuka Papryka czerwona Świeży ogórek Kremowy serek o smaku naturalnym Szczypiorek W wersji wegetariańskiej: 4 zielone szparagi 40 g bryndzy Świeży ogórek Szczypiorek Do podania: Sos sojowy Wasabi Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki wody, lekko solimy, zagotowujemy. W tym czasie kaszę jaglaną wysypujemy na sitko i płuczemy zimną, a następnie gorącą wodą. Gdy woda w rondelku zaczyna(...)składników. Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, obcinamy główki. Paprykę i ogórka myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Rybę obieramy z ości i ze skóry, dzielimy na mniejsze części. Gdy kasza wchłonie całą wodę, jest miękka i kleista, zdejmujemy ją z ognia, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy zalewę
Zawsze głodna!ryby w różnych postaciach. W postaci puszek również :D Jak brakowało mi weny w kuchni, bo tak się zdarzało, przeglądałam szafki w kuchni a co tam ja miałam takiego. Różne produkty się znajdowały. Tuńczyk jakoś zahaczał mi o rękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki: * puszka tuńczyka w sosie własnym
Pieprzyć z Fantazjąryby w różnych postaciach. W postaci puszek również :D Jak brakowało mi weny w kuchni, bo tak się zdarzało, przeglądałam szafki w kuchni a co tam ja miałam takiego. Różne produkty się znajdowały. Tuńczyk jakoś zahaczał mi o rękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki: * puszka tuńczyka w sosie własnym
Pieprzyć z Fantazjąryb, warzyw, ryżu i makaronów. Japończycy posiadają bogatą tradycję kulinarną. Kuchnia to bardzo ważny element ich życia, posiłkom poświęcają szczególną uwagę, a ich spożywanie związane jest z określoną ceremonią - dania jedzone są według obowiązujących zasad, których Japończycy rzetelnie przestrzegają. Kuchnię japońską charakteryzuje niewielka ilość przypraw i dodatków, używają oni jedynie podstawowe przyprawy, takie jak: sól, cukier, pieprz, sos
Kuchnia MagdaLeny