Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nasz obiadowy hit. Podany na buraczanej owsiance, podpatrzonej na Kuchni Lidla od Karola Okrasy jest wariacją na temat płatków owsianych, podawanych zazwyczaj na śniadanie. Zamiast płatków migdałowych możecie panierować rybę w płatkach owsianych, podsmażyć i krótko podpiec w piekarniku. Jeżeli nie boicie się wyzwań smakowych to jest to danie dla Was. Polecam:) ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 4 kawałki(...)jajka 200 g płatków owsianych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 ugotowane lub upieczone buraczki 2 limonki 2 łyżeczki miodu 50 g masła 1 łyżeczka sosu sojowego sól. pieprz, olej W garnku zagotować około 700 ml wody, dodać cynamon i 1 łyżeczkę imbiru. Do gotującej się wody dodać płatki owsiane i gotować na małym ogniu, aż się
Pieguskowa KuchniaInspiracja: przepis z przyprawy Chili Kamis :) 1 dojrzałe mango 1/2 małej papryczki chili ( bez pestek ) 1/2 czerwonej cebuli Sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Papryczkę i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Mango obrać, pokroic w drobną kostkę i wszystko wymieszać. Dodać(...)cytryny, imbir, cukier puder i natke pietruszki. Podawać jako dodatek do smażonych piersi kurczaka w panierce z bułki tartej wymieszanej z sezamem lub grillowanych mięs, ryb i owoców morza
Atlas Smakówgarści rukoli sos 1 łyżka musztardy 1 lyżeczka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy 1 łyżka soku z cytryny świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Tuńczyka zalewamy sosem ostrygowym i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy stek, obtaczamy go w sezamie i smażymy na patelni grillowej po 2-2,5 min z każdej strony(...)odpocząć. Mięso tuńczyka w środku powinno być lekko surowe i różowe. Jeśli będziemy zbyt długo smażyć tuńczyka (nawet o kilkadziesiąt sekund) to mięso będzie suche i wiórowate, a ryba straci smak. Jajka gotujemy na półtwardo ( wkładamy jajka do zimnej wody i nastawiamy minutnik na 13-15 min w zależności od wielkości jajek i po tym czasie wyciągamy jajka z wody
DefinicjaSmakusię miękkie. Następnie odciąłem ogony i płetwy grzbietowe i z tuszek śledzi wykroiłem filety, które pokroiłem w około dwucentymetrowe plasterki. Tak przygotowane śledzie odłożyłem na bok do czasu przygotowania sosu. Jabłko obrałem ze skórki i starłem na tarce o grubych oczkach. Polecam użyć miękkiego słodkiego w smaku jabłka. Starte jabłko umieściłem w miseczce. Połowę białej cebuli pokroiłem w cienkie piórka(...)czarnego pieprzu. Całość wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiłem do lodówki na co najmniej
Wyprawy kulinarnesałatki: łyżeczka oliwy łyżka cytryny pół łyżeczki musztardy francuskiej pół łyżeczki miodu szczypta soli Składniki na pieczone ziemniaczki: 5 ziemniaków ze skórką oliwa sól morska Przygotowanie: STEK Z TUŃCZYKA Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowany stek smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3 min z każdej strony(...)średnio wysmażonej porcji 2 min/na każdą stronę, krwisty po1 min/na każdą ze stron. SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Koper włoski i jabłko kroimy w cienkie plasterki, natomiast orzechy lekko siekamy. Sos przygotowujemy przez wymieszanie składników. Łączymy wszystkie dodatki razem i polewamy dresingiem tuż przed podaniem. Sałatkę dekorujemy koperkiem. PIECZONE ZIEMNIACZKI ZE SKÓRKĄ Ziemniaki dokładnie umyć (za pomocą szorstkiej gąbki), pokroić
Kierunekuchniakoncentratu bulionu drobiowego Krakus, nabrał pysznego smaku i aromatu. Polecam #krakus #smacznieiszybko Składniki: 1 szkl czerwonego ryżu 200ml wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g) 1 mała puszka kukurydzy (212g) 1 zielony świeży ogórek ( średni) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonych pomidorów krojonych sól, pieprz Przygotowanie: Wodę(...)zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy czerwony ryż i gotujemy go na mały ogniu przez ok. 20 minut-do miękkości. Ugotowany ryż studzimy. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z płynu, rybę rozdrabniamy. Ogórek myjemy i kroimy w niewielką kostkę wraz ze skórką. Do zimnego ryżu dodajemy tuńczyka, kukurydzę i ogórka, mieszamy razem. Dodajemy majonez, jogurt i suszone pomidory. Mieszamy i doprawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePołączenie wędzonego na zimno łososia z awokado podkręcone kaparami i ogórkiem kiszonym sprawdziło się. Smacznie. Składniki 150 g wędzonego łososia na zimno 2 łyżki kaparów
R'n'G Kitchenbieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem. 2. W miseczce wymieszać przyprawę z olejem i sokiem z cytryny. Dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku – i zostawić na godzinę a najlepiej na noc w lodówce. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Pstrąga ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć(...)kiedy rybka się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i jeśli trzeba podlać niewielką ilością wody. Mi osobiście bardzo smakowała ta rybka w towarzystwie sosu tzatziki. Smacznego
Mama z miastaZdrowe i szybkie śniadanko? Ulubione sałatki. Mogłabym je jeść na okrągło, na każdy posiłek w ciągu dnia, urozmaicane przeróżnymi dodatkami nigdy mi się nie znudzą. Składniki
Z Majeczką w kuchniLekka, zdrowa sałatka pełna warzyw i bogatego w białko tuńczyka, która świetnie sprawdzi się jako obiad w wersji fit. Wyrazisty tuńczyk świetnie współgra z lekko ostrą
Pyry na Gazgarnku z octem, cukrem i garścią ziela i pieprzu. Po zagotowaniu studzimy mieszankę. Kroimy cebulę w krążki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy marynować śledzie. Wstawiamy tam także rybę i zalewamy mieszaniną wody i octu. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Przed podaniem wykładamy na talerz i dekorujemy świeżym koperkiem. Inną potrawą, która nada się idealnie na imprezę(...)mięso i dobrej jakości dodatki. Świetnie pasuje zwłaszcza do czystej wódki. Białko mięsa pomoże rozłożyć alkohol. Składniki: 1 kilogram polędwicy wołowej surowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie: Polędwicę myjemy i suszymy, a następnie mielimy lub siekamy na drobno. Do mięsa dodajemy przyprawy. Następnie wlewamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaZ kuchni włoskiej wypróbowałam już wiele, nie wypróbowałam natomiast tych najprostszych przepisów i jednym z nich jest Spaghetti alla puttanesca. Tłumaczenie nazwy to makaron w stylu
Moje Małe CzarowanieAromatyczne tajskie czerwone curry z krewetkami tygrysimi. Rozgrzewające proste danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Składniki: 250 g obranych krewetek tygrysich cebula 2 cm korzenia
wyzwania kuchenneDziś sałatka z fasolki i tuńczyka. Sałatkę tą wymyśliłam kiedy została mi fasolka z obiadu i chciałam ją wykorzystać do kolacji. Połączenie jej z tuńczykiem okazało
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki