ryba smażona - 4845 przepisów (strona:200/323)

Frykadelki śledziowe 152

Śledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo lubiany. Proponujemy przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można

R'n'G Kitchen
ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM 226

Do tej pory w moim domu na wielkanocny obiad gościł żurek. Jednak żurek bez kiełbasy jest jak snajper bez wprawionego oka. Trzeba było więc coś innego

W kuchni Karmel-itki
Śledzie marynowane w zalewie octowej. Domowe śledzie w occie. 276

Śledzie marynowane można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Problem jednak w tym, że są różnie przyprawiane a zalewa nie zawsze jest odpowiednio kwaśna. Dlatego też

Smaczna Pyza
ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. 235

Zielono na talerzu, a za oknem słońce. Idzie wiosna pełną parą! Słychać wszędzie ptasie śpiewy radosne, koniec z zimą plugawą i szarą. Kolorowe ubrania wyciągam już

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w zalewie pomidorowej 183

danie to jest hit na wszystkich naszych domowych imprezach! Podpatrzyłam je w jakiejś gazetce kulinarnej. W podobny sposób robiłam rybę ale kurczak w tym wydaniu jest jeszcze smaczniejszy! Zapewniam zniknie błyskawicznie. 2 filety z piersi kurczaka Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Do obtoczenia: Mąka, 2 jajka, Bułka tarta Zalewa: 4 szklanki wody 0,5 szklanki oleju ¾ szklanki octu(...)Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Kurczaka panierujemy w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. W garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, olej i ocet. Wsypujemy cukier, sól ,pieprz i słodką czerwoną paprykę. Dodajmy ziele angielskie i liście laurowe. Do zalewy

VioletoweKucharzenie
WOŁOWINA WASABI PO JAPOŃSKU 208

także w Polsce. Japonia, oprócz sushi słynie z takich potraw jak: zupa ramen oraz miso, okonomiyaki, takoyaki, deserów przyrządzanych z zielonej herbaty, a także owoców morza, surowych oraz suszonych ryb, warzyw, ryżu i makaronów. Japończycy posiadają bogatą tradycję kulinarną. Kuchnia to bardzo ważny element ich życia, posiłkom poświęcają szczególną uwagę, a ich spożywanie związane jest z określoną ceremonią - dania(...)najczęściej sięgają sami Japończycy? To zapraszam do artykułu ➨  4 najpopularniejsze potrawy japońskie Kuchnię japońską podzielić można na kilka grup: nimono - dania gotowane yakimono - dania pieczone  agemono - dania smażone tsukemono - dania, które poddane zostały procesom fermentacji gohanmono - dania przyrządzane z ryżu  sushi Japończycy jedzą pałeczkami - to dwa drążki o określonej długości, wykonane z drewna lub bambusa, porcelany, kości

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ 217

przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź,  fosfor(...)pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam olej. I wszystko dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki i gotowe;) Smacznego! Polecam również: śledzie po kaszubsku śledzie smażone w zalewie octowej   sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami    sałatkę śledziową z jabłkiem  śledzie z czosnkiem i majerankiem  śledzie w sosie musztardowo śmietanowym z koperkiem

potrawyregionalne
Bakłażan z sardynkami w pomidorach – ekspresowy sos do makaronu 195

Trzy główne składniki, dwa składniki dodatkowe, przyprawy. Bakłażan, pomidor i sardynki są podstawą tego szybkiego i bardzo sycącego sosu do makaronu. To mocno aromatyczne danie dzięki połączeniu drobnych wędzonych ryb, maślanego bakłażana i słodko-kwaśnych pomidorów. Bakłażana obrać cienko ze skórki i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Kapary odsączyć z zalewy. W rondlu(...)łyżki oleju, przesmażyć na nim na szklisto pokrojoną w cienkie plastry szalotkę. Gdy cebulka już widocznie zmięknie, wcisnąć ząbek czosnku i wrzucić do rondla łyżkę kaparów. Chwilę razem smażyć. Wlać do rondla pomidory z puszki razem z sokiem – jeśli są całe – rozgnieść je dłonią lub widelcem. Do rondla dodać olej z puszki sardynek i wrzucić rybki, po uprzednim wyjęciu

Karo in the Kitchen
Delikatne risotto na szybko 224

daniem typowo włoskim o wielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie. W dodatku potrawa(...)bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy nieco oliwy i podsmażamy przygotowaną cebulę. Parówki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Całośc chwilkę podsmażamy po czym dorzucamy ryż. Smażymy jakieś 5 minut, aż ryż będzie szklisty. Zalewamy bulionem i przykrywamy zostaiając na kwadrans. Po tym czasie podnosimy przykrywkę i mieszamy potrawę. Sprawdzamy, czy ryż jest twardy. Jeśli ryż potrzebuje

Kolizje Smaków
EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI. 206

Sobotni poranek, po ciężkim, wymagającym tygodniu, nie może stać znów pod znakiem zwykłych kanapek. Nie, nie, nie! Jednocześnie cenię sobie, kiedy można przyrządzić  coś innego

W kuchni Karmel-itki
Paprykarz z tuńczykiem 164

Pewnie nie tylko ja tak mam.  Poszperałam w internecie i stworzyłam własny przepis na domowy paprykarz. Dziś zrobiłam z tuńczykiem ale przymierzam się jeszcze do zrobienia z wędzoną rybą. Ten okazał się rewelacyjny więc szczerze mogę go polecić.  100 g  ryżu brązowego pełnoziarnistego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 135g) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera(...)osolonej wodzie,osączyć i wystudzić. Marchew,pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę i por drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por,smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri 207

Sałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri Po wczorajszych muszlach pora na coś lżejszego. To idealna propozycja dla tych, którzy mają na

Pełny talerz
Jak połączyć posiłki, żeby były zdrowe? 215

kawy :) Pierwsze za bardzo zmienia jej smak. Jest jedno ale (!): ma być mleko, a nie napój. Mleko jest po prostu zdrowsze od napoju.  🍎   Podobnie jest z rybami - sałatki, surówki, z dodatkami orzechów czy migdałów, warzywa na ciepło: gotowane, zapiekane, na parze. Np. brokuł z prażonym sezamem . 🍎   Dodałam zdrowe tłuszcze w postaci oleju kokosowego i domowej roboty masła(...)można dodawać do pieczenia pieczywa. 🍎   Mięso tak: wołowe, drobiowe - jest naprawdę dużo sposobów na przygotowanie takich mięs, żeby mi się nie znudziły. Różnie przyprawiam, zmieniam dodatki. Gotuję, piekę, smażę na zdrowym tłuszczu: maśle klarowanym lub oleju kokosowym. 🍎   Używam dużo przypraw. Kiedyś nawet nie wiedziałam, że niektóre z nich istnieją :) Uwielbiam te w doniczkach, świeże. Bazylia, pietruszka, kolendra, tymianek

Szczęśliwa kuchnia
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem 188

Dzisiaj pyszny obiad dla zabieganych ;) Przygotowanie sosu zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu. Polecam, naprawdę warto :) 250 g makaronu wstążki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania