ryba smażona - 4845 przepisów (strona:208/323)

Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych, pasty Tarama o 202

dowolny. Na moim talerzu wylądowała lekko pikantna, orzechowa rukola oraz czerwona cykoria, pięknie prezentująca się kolorystycznie.  Akcentem rybnym jest łosoś wędzony, który może być zastąpiony każdą inną rybą. Wachlarz jest szeroki.  Składnikiem najbardziej przyciągającym wzrok są jajka przepiórcze. Gotowanie ich jest wbrew pozorom bardzo proste, ponieważ ich skorupka nie pęka podczas wysokiej temperatury. Przygotowanie takiej przystawki(...)obrane buraki pokroić na male łódeczki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz (jedna łyżka oliwy + 1 łyżka masła), dodać miód (około 3 łyżki) podlać octem balsamicznym (około 2-3 łyżki): Smażyć około 3-4 minuty do uzyskania efektu karmelizacji. Gotowanie jajek przepiórczych: Zagotować wodę, przełożyć do niej jajka w temperaturze pokojowej. Czas gotowania to 2 minuty na miękko, a 5 na twardo

Wino Francja Kuchnia
Krótka historia pewnego romansu – smażone tofu w miodzie faceliowym 231

zdurniała baba… całe życie żarła mięcho aż się uszy trzęsły i dopiero po latach ją olśniło. HIPOKRYTKA!”. Być może, szczególnie, że spożywam jeszcze niewielkie ilości ryb i owoców morza. Niemniej jednak wszelkie świnki, krówki, puchate króliczki i inne latające potwory poszły w odstawkę. Zobaczymy jak ten romansik się rozwinie (póki co trwa już 2 czy 3 tygodnie(...)Brrrrr….. Tak czy siak i bez względu na pobudki kuchnia roślinna w moim domu ma się całkiem dobrze, a że niedawno przygotowałam prz-ge-nial-ne smażone tofu z ziołami, to zamierzam się właśnie przepisem nań z Wami podzielić. Szybki, prosty i przesmaczny! Składniki: 1 kostka twardego naturalnego tofu 2 łyżki miodu (użyłam faceliowego) Sok z połówki limonki

Kate's Kitchen
Łososiowy omlet z zieleniną 198

się zrobić więcej niż jednej porcji sensownego posiłku? Ano trzeba ten kawałek podzielić i wymyślić coś, gdzie ryba będzie dodatkiem. Z niewielkiej porcji surowego łososia wymyśliłam omlet. Ilość ryby można zwiększyć, bez obaw. Ja wykorzystałam tylko to, co miałam pod ręką. Wraz z dodatkami wyszło smaczne danie, a my wstaliśmy od stołu najedzeni. Jest to fajna propozycja na letnie śniadanie(...)dokładnie rozmieszać. Dodać jajko i roztrzepać wszystko razem. Na końcu dodać posiekaną drobno papryczkę chili. Wymieszać. Wylać na patelnię z rozgrzanym olejem. Na wierzchu poukładać niewielkie kawałki łososia. Smażyć na średnim ogniu z obu stron. Podawać z ulubioną zieleniną, pomidorkami i szczypiorkiem. Z podobnym omletem zrobiłam również pyszną kanapkę z dodatkiem majonezowego sosu worcester

Codzienna kuchnia niecodzienna
smażone filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej... 205

Składniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, woda 1 litr, ocet 10

W Mojej Kuchni Lubię
Bliny. 185

się, że istnieje tyle przepisów na bliny, ile jest ruskich (i polskich kresowych) domów. Osobną kwestią jest podanie. Bliny jada się na słono - ze śmietaną (lub masłem) i wędzoną rybą, marynowanymi grzybami lub kawiorem. Jada się również na słodko - z miodem lub domową konfiturą. Należy pamiętać, że mąka gryczana zawiera bardzo mało glutenu. W związku z tym bliny bardzo szybko(...)misce.  Dodać drożdżowy zaczyn, wymieszać jeszcze raz i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 40 - 60 minut. Ciasto nakładać dużą łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć po obu stronach do zrumienienia. Podawać natychmiast w wymyślony wcześniej sposób. Na słono lub słodko

zadanie-gotowanie
Klopsiki z karpia z miętą i żurawiną 164

Ten przepis to chyba największe moje odkrycie tego roku. Mdły karp w formie niesamowicie smacznych pulpecików z dodatkiem mięty, żurawiny, kaszy bulgur oraz moreli. Jest to

Mango Papaja
Schabowy z cukinii? PANIEROWANA CUKINIA. 245

  Niee, nie mam na nic czasu. Kompletnie.Codzienne powroty po 20., a wstawanie o 5. Codzienne sterty materiału do nauki,nowe utwory do grania, prace do

W kuchni Karmel-itki
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 285

oznacza to, że potrawy nie przywierają do niej nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu.Cechy powłoki Keravis non-stick:* Duża odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania* Nieprzywieranie potraw, nawet smażonych bez dodatku tluszczu* Wysoka odporność na niszczące działanie zmywarki* Łatwość i prostota czyszczenia ręcznego* Bezpieczeństwo dla zdrowia – patelnia nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkichDNO PATELNIFaktura dna patelni(...)grillowa, tak jak i inne produkty marki Ballarini ( o , których możecie poczytać np.tutaj! ) spisała się na medal!Przyrządzałam na niej nie tylko naleśniki , ale też mięso ( filet z kurczaka ) , ryby i warzywa!Zero jakichkolwiek rys i zero trudnych do usunięcia zanieczyszczeń.Potrawy przyrządza się błyskawicznie i nie nasiąkają tłuszczem, gdyż nie jest konieczne jego używanie!Patelnia jest lekka i niezwykle

Ostra na Słodko
Ryba zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką 170

Pieczona ryba z dodatkiem podsmażonych z cebulką pieczarek oraz tartym serem, to fajny, prosty i szybki pomysł na obiad. Na 2-3 porcje: 1 filet z miruny 4-5 pieczarek 1 cebula sok z cytryny tarty żółty ser (u mnie gouda i red cheddar) mielona słodka papryka curry granulowany czosnek sól, pieprz masło klarowane Opłukany i osuszony ręcznikiem papierowym filet(...)piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15-20 minut. Pieczarki kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło, wrzucamy pieczarki oraz cebulę. Smażymy do zrumienienia. Na koniec doprawiamy słodką papryką, solą oraz pieprzem do smaku. Na upieczonych filetach rozprowadzamy farsz pieczarkowy. Posypujemy tartym serem. Ponownie umieszczamy w piekarniku do czasu zapieczenia się sera

Smaki Na Talerzu
Arroz con verduras y atún a la parrilla, czyli ryż w hiszpańskim stylu z warzywami i grillowanym tuńczykiem 147

PRZYGOTOWNIE Nitki szafranu zalej 100 ml wrzątku i odstaw na 5 minut. Papryczkę chili, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Na patelnię do paelli wlej oliwę z oliwek i smaż kilka minut, czekając, aż cebula się zeszkli. Następnie wsyp ryż i przez chwilę go mieszaj. Kolejno groszek cukrowy pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię do reszty składników. Wlej wodę(...)grubości 1-1,5 cm niczym steki. Posmaruj je oliwą, posyp solą oraz pierzem i grilluj z obu stron przez 1-2 minut (czas zależy od grubości kawałka ryby). Podaj go razem z ryżem. Danie polej sokiem z limonki i posyp posiekaną kolendrą

Food Square
Dorada w sosie pomarańczowym z warzywami i kaszą 184

czyli od wyjęcia rybie oczu… Później ją filetujecie. Filety solicie, pieprzycie i odkładacie. Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na maśle. Dodajecie do niej kręgosłup i głowę ryby, podlewacie białym winem i gotujecie wywar. Pomarańczę myjecie pod kranem, kroicie na pół, a później połówkę na plasterki i dodajecie je do wywaru. Gotujecie ok. 15 minut, po czym wrzucacie goździki(...)warzywa obieracie i kroicie na cienkie plasterki lub paski i podsmażacie na mocno rozgrzanym oleju, aż skruszeją. Szpinak możecie podać surowy. Filety (ze skórą, bo jest miękka i delikatna) smażycie na rozgrzanym maśle po 1 min z każdej strony. Podajecie od razu, na świeżo, na ciepło z kaszą i warzywami. Po wyjęciu na talerz polewacie sosem. Smacznego

GRUBY WAŁEK
Dorada w sosie pomarańczowym z warzywami i kaszą 176

czyli od wyjęcia rybie oczu… Później ją filetujecie. Filety solicie, pieprzycie i odkładacie. Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na maśle. Dodajecie do niej kręgosłup i głowę ryby, podlewacie białym winem i gotujecie wywar. Pomarańczę myjecie pod kranem, kroicie na pół, a później połówkę na plasterki i dodajecie je do wywaru. Gotujecie ok. 15 minut, po czym wrzucacie goździki(...)warzywa obieracie i kroicie na cienkie plasterki lub paski i podsmażacie na mocno rozgrzanym oleju, aż skruszeją. Szpinak możecie podać surowy. Filety (ze skórą, bo jest miękka i delikatna) smażycie na rozgrzanym maśle po 1 min z każdej strony. Podajecie od razu, na świeżo, na ciepło z kaszą i warzywami. Po wyjęciu na talerz polewacie sosem. Smacznego

GRUBY WAŁEK
śledź w sosie pomidorowym... 209

Składniki: filety śledziowe 1 kg, mąka pszenna 5 łyżek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sok pomidorowy 1 litr, cebula

W Mojej Kuchni Lubię
Tuńczyk w pieprzu 157

ładny kawałek tuńczyka (około 800 g), 2 łyżki pieprzu kolorowego grubo mielonego, 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej, 3 łyżki oliwy, 1,5 łyżki masła sos: 100

królestwo garów
Placuszki/kotlety z łososia i serka wiejskiego 206

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Z masy można uformować kotlety lub placuszki i w ten sposób uzyskać pyszny obiad lub sytą przekąskę. Obie wersje smakują

Di gotuje
Makaron z tuńczykiem, ricottą i szałwią 190

  Pyszne, lekkie... nic dodać nic ująć. Składniki: 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty

Mango Papaja
Dufinki Ziemniaczane Z Tuńczykiem, Serem I Botwinką 188

oknem już wiosna w pełni, a czasem nawet przeplata się z latem, postanowiłam włączyć do tych kuleczek trochę zielonego i trochę czegoś zdrowszego, a mianowicie botwinkę i ryby. Połączenie okazało się bardzo smaczne, a za sprawą tuńczyka zyskało na wartościach odżywczych gdyż tuńczyk to źródło białka oraz niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza nam także witaminy A, B i D, fosfor(...)kawałkach w oleju lub w sosie własnym Princes (185 g) sól, pieprz do smaku Panierka: 1 małe jako kl M mąka kukurydziana lub pszenna buła tarta olej do smażenia 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę bądź tłuczemy na gładkie puree. 2. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy także, ser żółty, koperek, pietruszkę cebulkę i posiekaną an drobno

Gotowanie...to proste !
Proste kedgeree 200

Prosta,  bardzo smaczna śniadaniowa potrawka z ryżu z dodatkiem wędzonej ryby i ugotowanych na twardo jajek. U mnie dodatkowo wzbogacona krewetkami koktajlowymi. Składniki: ½ l bulionu warzywnego, 150 g wędzonego łososia (u mnie z koperkiem), 150 g krewetek koktajlowych, 300 g brązowego ryżu, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 5 niedużych jajek, sok z ½ cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, curry(...)oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Dodać ugotowany ryż i krewetki, podlać częścią bulionu, doprawić solą, pieprzem i curry.  Całość smażyć około 10 minut (do czasu aż bulion odparuje) delikatnie mieszając.   Pod koniec smażenia dodać podzielonego na małe kawałki łososia i posiekaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia. W międzyczasie ugotować

Nie tylko w kuchni
Placuszki cukiniowe 232

bezsensownych wpadłam chyba jak każdy na dietę Dukana. Szczerze mówiąc.. bez węglowodanów i cukrów spokojnie przeżyłabym dość długi czas. Jajka uwielbiam, otręby na co dzień wykorzystuję, kurczaka i ryby przeważnie jem na obiad, a białe serki i jogurty uwielbiam.Poniższy przepis jest idealny na II Fazę czyli naprzemienną - P+W (białko+warzywa). Nie jestem na tej diecie, ale śledząc(...)mąki pełnoziarnistejPrzygotowanie:Jajka należy rozbełtać i dodać do nich przyprawy. Cukinię ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do jajek. Dodajemy mąkę i otręby. Patelnie dobrze rozgrzewamy. Placuszki nakładamy łyżką. Smażymy do momentu aż "będą odchodziły". Placuszki cukiniowe

Czarnawisienka
Śledź z ananasem w hinduskim stylu 149

Jakiś czas temu kupiliśmy sos tandoori curry, który połączyliśmy ze śledziami, słodkim ananasem i niebiańskimi morelami. Resztę zobaczcie sami. Składniki 500 g filetów śledziowych 200 g

R'n'G Kitchen
Śledzie z żurawiną i suszonymi pomidorami na Wigilię 230

O tym, że uwielbiam śledzie, że jem je pod każdą niemal postacią i często z nimi eksperymentuję już tu pisałam, więc nie będę się nad tym

Weekendy w domu i ogrodzie
Łosoś z porem i czarnuszką, ryżem i rukola z suszonym pomidorem i olwikami 198

Hej :-). Rybki ostatnio u mnie, ale my bardzo lubimy więc dość często staramy się je jeść. Tak na szybko ten łosoś, bo czasu ostatnio brak, podsmażony

kruche babeczki
Łosoś w sosie klonowo-sojowym 194

Składniki na 2 porcje: 300-400 g łososia ze skórą 1/5 szklanki syropu klonowego 1/5 szklanki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego odrobina startego imbiru 2

Moja Galeria Smaku
Sałatka z tuńczykiem, grillowaną rzodkiewką i cytrynowym dressingiem 153

    Latem jest jakoś tak, że nie ma się ochoty na jedzenia ciężkich rzeczy. Wtedy najlepszym posiłkiem są lekkie sałatki, zupy i chłodniki. A oto

Mango Papaja
Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 228

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że słowo curry wywodzi się z języka tamilskiego ( kari) i oznacza po prostu sos . Potrawa curry to właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę, imbir(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pierś z indyka i plastry ananasa kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, imbir i papryczkę chili bardzo drobno siekamy. 2. Na patelni na odrobinie oleju smażymy indyka na złoty kolor. Dodajemy czosnek, chili i imbir. Chwilę smażymy. 3. Następnie dodajemy ananasa i kiełki fasoli mung (opcjonalnie). Chwilę smażymy. 4. Zalewamy całość mlekiem kokosowym, dodajemy curry

W kuchni Katie
Mintaj w migdałach 177

Mintaj jest rybą słodkowodną z zimnych wód mórz Pacyfiku, od Japonii, wody Kalifornii po cieśninę Beringa. Największe okazy dorastają nawet do 80 cm długości. Dziś przedstawiamy tą smaczną rybkę w wydaniu specjalnym pod migdałową kołderką na poduszce z chleba typu włoskiego. Zapraszamy: Składniki: filet z mintaja roztrzepane duże jajko (bądź 2 małe) pieprz i sól do smaku świeży koperek mąka(...)obtoczyć w jajku i na koniec posypać bułką tartą z obu stron.  Obtoczyć raz jeszcze w jajku, posypać delikatnie mąką, a następnie płatkami migdałów. Układać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Podajemy na grzance z chleba typu włoskiego bądź z ciabattą  z dodatkiem cytryny oraz świeżych liści bazylii. Smacznego

KreatywnePiny
Łosoś na szpinaku z pieczarkami 146

Dzisiejszy przepis ma nr 100 na moim blogu. Dziękuję Wam wszystkim, że jesteście komentujecie i motywujecie mnie do dalszej pracy. Ja w zamian  obiecuję jeszcze

O kuchni z uczuciem
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową. 198

sklepach trudno kupić ozory, ale o dziwo jest często  w menu  dobrych restauracji.  Należę do  grupy lubiącej ozory. Można je podawać w sosach, gotowane i smażone, w galarecie, w roladach, wyrobach wędliniarskich itd. Jeżeli nie jadacie ozorów to polecam doskonałą konfiturę cytrynową, przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg ozór wołowy 1,5 l. bulion wołowy(...)sosem. Sos chrzanowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa do mięs i ryb. Lemon jam. Składniki. 2 cytryny 1 ząbek czosnku 5 plasterków imbiru 1 cebula 5dag rodzynek 2 liście cytryny lub limonki 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki

Kulinarny karnet Christophera