Dostałam od Doboshi pudełko mini farfalli Barilli w pomarańczowym kolorze, zabarwione marchewką i pomidorem, czyli makaronu dla dzieci, którego jej Dzieci nie chciały jeść ;) Za to
Cytryna&Co.przepisie, czyli jeszcze mocno chrupiące. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Sekrety szefa". Podsmażone plasterki czosnku są świetnym dodatkiem. Takie brokuły dobrze pasują do kurczaka lub ryby. Są smaczne ciepłe, ale też na zimno jako sałatka. Polecam! składniki ok 500 g brokułów ( jeden duży) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 - 3 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka(...)kolor brokułów. Poczekać aż wystygną, ok 5 minut, odcedzić i odstawić na bok. Czosnek obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić plasterki czosnku. Smażyć, mieszając, aż staną się złociste i chrupiące. Uważać aby czosnku nie przypalić. Gotowy przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć tłuszcz. Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy oraz 2 łyżki
Stare Garyprzepisie, czyli jeszcze mocno chrupiące. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Sekrety szefa". Podsmażone plasterki czosnku są świetnym dodatkiem. Takie brokuły dobrze pasują do kurczaka lub ryby. Są smaczne ciepłe, ale też na zimno jako sałatka. Polecam! składniki ok 500 g brokułów ( jeden duży) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 - 3 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka(...)kolor brokułów. Poczekać aż wystygną, ok 5 minut, odcedzić i odstawić na bok. Czosnek obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić plasterki czosnku. Smażyć, mieszając, aż staną się złociste i chrupiące. Uważać aby czosnku nie przypalić. Gotowy przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć tłuszcz. Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy oraz 2 łyżki
Stare Garyfilmem. Wariacja: Zamiast ciecierzycy do sałatki możesz dodać ugotowany bób lub białą fasolę. Sałatka komponuje się dobrze również z upieczoną/ugrillowaną piersią z kurczaka lub filetem z ryby. ➤ Kliknij - Przepis na sałatkę tabbouleh + FILM Wtorek - Kotleciki z kalafiora i kuskusu i dip z awokado Raczej nie miałabym ochoty zjeść na zimno kotleta schabowego, ale wegetariańskie i wegańskie kotleciki(...)ząbek czosnku 1 papryczka chilli pęczek natki pietruszki 120 g kuskusu 2 jajka 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego kuminu oliwa do smażenia na dip z awokado: 2 awokado sok z 1 cytryny 4 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz opcjonalnie: szczypta płatków chilli Przygotowanie: Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na parze
Chilli Czosnek i OliwaOstatnio szukam pomysłów jak tu zgubić trochę tłuszczyku i nie być głodna. Nie sztuką jest jeść trawę i chudnąć. Byłam kiedyś na diecie gdzie jadłam tylko
Kuchnia PokoleńPuree z batata lubię za ten słodki smak i piękny kolor :-) Takie ziemniaki to doskonały dodatek do dań głównych jak mięso czy ryby. Dzisiaj na obiadek proponuję batata w towarzystwie kurczaka z warzywami. Składniki na 1 porcję: 1 mała pierś z kurczaka - pojedyncza (ok. 150 g) 1 średni batat ok. 150 g mrożonych warzyw na patelnię 2 średnie pieczarki sól(...)gotuj ok. 15 min. (od momentu zagotowania wody). W tym czasie obierz pieczarki i czosnek - pokrój w plasterki. Na "nieprzywierającą" patelnię wrzuć (rozmrożone) warzywa, dodaj pieczarki i olej - smaż ok. 5 minut. Teraz dodaj kurczaka, czosnek, pieprz i zioła - wszystko razem wymieszaj i chwilkę podsmażaj na małym ogniu. Ziemniaka odcedź, do garnka dodaj masło, gałkę i paprykę - ugniataj do uzyskania
Alutka-GotujeDelikatne, soczyste i miękkie klopsiki z łososia i suszonych pomidorków. Z subtelną cytrynową nutą. Najpierw obsmażone na rumiano, a następnie krótko gotowane w pysznym kremowym sosie
cool and mintyŻałuję, że miałam tylko tyle rukoli, świetnie wzbogaca smak tego dnia. Łosoś, kremowy sos i konkretny makaron. Dla mnie raj na talerzu. Składniki: (2 porcje
Gotowanie i blogowanieZatęskniliśmy za naszym Bałtykiem :) i wygrzebałam fląderkę z zamrażalki. Jak zwykle smakowała pysznie. Flądra sama w sobie jest dobra, nie potrzebne więc są jej wyszukane dodatki
Piekielna Kuchnia Pati0,5 kg filetów z mintaja ( mrożonych lub świeżych ) 0,5 kg śliwek ( mrożonych lub świeżych, bez pestek ) 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 2
Atlas SmakówNie miałam weekendu, za to miałam zajęcia na UAMie ;) świetny Pan prowadzący kurs, który kocha to co robi wynagrodził mi poranne wstawanie Składniki (porcja około 495
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPlaster tuńczyka o grubości około 2 cm, 5-6 łyżek octu z wina riesling, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, oliwa, ogórek, siano. Dwie
królestwo garówpędzelkiem. Ustawić program FRY MEAT i czas 30 minut. Gdy zegar zacznie odliczanie czasu wtedy włożyć do misy mięso. Ja układałam jedno obok drugiego i wyszły mi 3 tury smażenia. na każdą przypadło po 10 minut. Każda stronę podsmażyłam po 5 minut pod przykrytą pokrywą. Usmażone stripsy ułożyłam na ręczniku papierowym, tak aby wchłonął tłuszczyk. Na sam koniec posypałam stripsy(...)unikatowym - dymnym smaku i aromacie. Stanowi znakomite uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskiej. Nadaje niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Najlepsza do dań kuchni basenu Morza Śródziemnego. Świetna do marynowania ryb, mięs drobiowych oraz owoców morza. Doskonale komponuje się również z fasolką po bretońsku, bigosem i gulaszem. WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE Słodka wędzona papryka należy do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
ClauditteMissCookingChoć podobny do łososia to zupełnie inny :) Filet z łososia jest zdecydowanie grubszy i bardziej tłusty. Filet z pstrąga łososiowego jest smaczny, ale do
Aga w kuchniObładowana wielkimi siatami z zakupami, krąży po mieście. Wszystko już ma, no prawie. Jeden element brakuje, ale ten najważniejszy, by te smakowe puzzle ułożyć i stworzyć
W kuchni Karmel-itki