ryba smażona - 4845 przepisów (strona:221/323)

Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem / Browned butter garlic sage potato puree 244

szałwią ale gwiazdą jest na pewno palone masło, które to właśnie nadaje ziemniakom doskonały smak. Polecam do każdego dania głównego, sprawdzi się tak samo dobrze z mięsami jak i rybami. Niestety jest dosyć kaloryczne, ale raz na jakiś czas taka przyjemność nikomu nie zaszkodzi;) Pycha! Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem(...)łyżki masła i gotuj aż zacznie się pienić. Jak tylko masło ładnie zbrązowieje, zdejmij z ognia i natychmiast wrzuć do niego szałwię wraz z czosnkiem. Pozwól im się smażyć przez 30 sekund, po czym wlej całość do ziemniaków. Dopraw ziemniaki solą, pieprzem i wlej śmietankę po czym utłucz je (ja miksuję w blenderze), aż powstanie jedwabiste puree. Dopraw do smaku

karmelowy
Kalabria – przewodnik kulinarny 191

spróbowałam ‘ndui z takiego podgrzewacza. Jest dużo lepsza, łatwiej ją smarować, a aromat papryczek bardzo się uwydatnia. Oczywiście możemy też podgrzać naszą ‘nduję na patelni (ale jej nie smażyć) albo zabrać ze sobą na plaże, wtedy sama się podgrzeje. Najlepsze wędliny są z tradycyjnej odmiany czarnej świni kalabryjskiej. Bergamotki Bergamotki to cytrusy, które uprawia się głównie w okolicach Reggio(...)jest wino z apelacji Cirò. To czerwone przypomina nieco Barolo, ma sporo alkoholu, mocne usta i wysoką mineralność. Jest też oczywiście Cirò białe i różowe, które dobrze pasuje do ryb i przystawek. Do wina pasują oczywiście sery. W okolicy robi się dobre pecorino, ricottę i caciocavallo. Czerwona cebula z Tropei Także dodawana prawie do wszystkiego: do pizzy, sałatek i mięs

Ugotowane pozamiatane
Dorsz w sosie z zielonego groszku, mięty i koperku 118

Smaczna, aromatyczna i delikatna ryba podana na mieszance zdrowych kasz, z rewelacyjnym sosem pachnącym limonką na bazie zielonego groszku, świeżego koperku i orzeźwiającej mięty, to świetny pomysł dla fanów dań rybnych w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 650 dorsza około 5 kawałków 180g kaszy mix bulgur i quinoa olej sól pieprz cytrynowy Sos z zielonego groszku: 350g zielonego groszku (mrożonego) 1 cebula(...)groszku: Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać ugotowany zielony groszek, posiekany koper, miętę i całość chwilę smażyć. Następnie zielony groszek rozgnieść widelcem, wlać śmietankę, sok z limonki, doprawić do smaku solą, pieprzem, ponownie całość dokładnie wymieszać i chwilę smażyć do zredukowania sosu. 4. Na talerz wyłożyć ryż

Szalona Kuchnia Eweliny
Śledzie z suszonymi pomidorami 205

21 .12 .2018 Magda Polski śledzik z lekko śródziemnomorską nutą smakuje po prostu wyśmienicie. Koniecznie trzeba je wypróbować i zrobić odrobinę wcześniej, aby się przegryzły i

Smaczna Strona
Sałatka ze szparagami i tuńczykiem 198

mikroelementów jak również są bogatym źródłem prozdrowotnego sulforafanu, składnika typowego dla roślin kapustnych i rzepowatych. Liście musztardowca nadają się zarówno do spożycia na surowo, ale także do duszenia i smażenia. MOzna z niego także przygotować pesto lub sos. Musztardowiec ma ciekawy smak: ostry, pieprzno-musztardowy . Liście musztardowca mogą być składnikiem mieszanek warzyw liściowych, nadając im orientalny smak. Młode liście doskonale(...)Tuńczyka odcedzamy z oleju. W szklance mieszamy składniki sosu - jeśli chcecie możecie wykorzystać do niego olej z tuńczyka. W dużej misce układamy listki szpinaku i musztardowca. Na nim układamy rybę i jajka, wszystko polewamy sosem z oliwy. Przed podaniem dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś z grillowanymi warzywami i batatami 238

Łosoś z grillowanymi warzywami i batatami to idealna propozycja na romantyczny niedzielny obiad. Obiad ten jest bardzo „lekki” więc będzie też świetnie nadawał się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon 221

Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego, idealnego na te chłodne jesienne wieczory. Pyszna zupa z leśnymi grzybami, ziemniakami, łososiem i chilli z pewnością zaspokoją apetyt wszystkich amatorów grzybów i ryb. A rozgrzewa porządnie i syci na długo! Jak to zupy mają w zwyczaju, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli jak ja jesteś fanem zup grzybowych, polecam także zupę grzybową z brie , śmietankową(...)pokrojona w drobną kostkę 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% listki z kilku gałązek tymianku lub ½ łyżeczki suszonego olej do smażenia sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i czosnek, podsmaż do zarumienienia i dodaj ziemniaki, selera, chilli

karmelowy
Oliwa z oliwek - co powinniśmy o niej wiedzieć 262

oraz innych cennych substancji zdrowotnych. To przygoda dla prawdziwych smakoszy, którzy docenią połączenie gęstej oliwy z sałatami, bruschettą, wędlinami, pieczonymi ziemniakami, bądź w marynatach do grillowanych mięs, warzyw i ryb. Po szóste, pamiętajcie o prawidłowym przechowywaniu oliwy. Oliwa to nic innego jak sok z owoców oliwek i jak każdy świeży sok ma określony termin przydatności do spożycia. Najlepsza i najcenniejsza(...)ciemnego szkła. Pamiętajmy, że oliwa z oliwek ma trzech wrogów: światło, ciepło i tlen, zatem starajmy się w miarę możliwości skutecznie ją chronić. Po siódme, nie bójcie się smażyć na oliwie. Odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych jednonienasyconych do wielonienasyconych w oliwie z oliwek extra vergine oraz jej wysoki punkt krytyczny (moment, w którym tłuszcz rozpada się, powodując powstawanie szkodliwych dla organizmu

Codzienna kuchnia niecodzienna
tagliatelle z łososiem i szpinakiem 232

Tagliatelle z łososiem i szpinakiem to szybka potrawa, szczególnie kiedy zabiegani w ciągu tygodnia nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków. W takim wypadku makaron

zobacz ich smak
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 218

Wołowina rządzi!  Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń z części krzyżowej, które to mięso dostałam w piątkowy wieczór od QMP Dobra Wołowina . Piecze się z warzywami i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Dla Córci i Małżona odłożyłam po steku(...)wołowiny i zapiekanek! Przepis pochodzi z KUCHNI 03/2015. Makaronowa zapiekanka z wołowina (frittata z wołowiną) 50 g cheddara po 1 cebuli i marchewce, obranej i posiekanej oliwa do  smażenia 500 g mielonej wołowiny 2 szkl. przecieru pomidorowego sól, pieprz 300 g makaronu spaghetti 3 jajka natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy warzywa a gdy zmiękną dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegańskie KOTLETY SOJOWE W OCCIE 202

pierwszy, zawsze wiedzą, że to nie może być ryba ale nie mają pojęcia, co to w takim razie jest innego :D  Faktem jest, że prezentowana "ryba" nijak nie pasuje do "tekturowych" kotletów sojowych,  z których jest zrobiona a z wyglądu do złudzenia przypomina prawdziwą, co najmniej do momentu przekrojenia (w środku nie ma charakterystycznych płatków rybiego mięsa(...)też żadnych szczególnych modłów nad tym panierowaniem; po prostu - kotlet obtaczam w tartej bułce, dociskam ją porządnie z obu stron i wierzcie mi, nic nie odpada ani w czasie smażenia ani potem.  Bułkę tartą najlepiej zrobić swoją (będzie na pewno bez mleka) czyli kupić bezmleczne bułki, wysuszyć i zmielić albo w ogóle samemu upiec bułkę i dalej tak samo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I DAKTYLAMI (NA SŁODKO). 308

Dlaczego się smucisz? Nie lubię Cię takiego, gdy gniewnie ściągnięte brwi nadają Twej twarzy pochmurnego wyrazu. Nie lubię ostrego tonu głosu, ucinanych rozmów, napiętej jak struna

W kuchni Karmel-itki
Dorsz w ziołach z fasolą mung, groszkiem cukrowym i szparagami 161

Zielony kolor na talerzu jest dla mnie najbardziej apetyczny. Blanszowany szpinak, duszone szparagi ub krótko gotowany groszek. Natka pietruszki, koperek, bazylia i pozostałe zioła. Wszystko w

Mango Papaja
Fasolka po bretońsku 345

zimą. Bo doskonale rozgrzewają, zaspokajają głód i dodają energii. F asolka po bretońsku, wbrew logice, wcale nie wywodzi się z Bretanii, a z Francją ma prawdopodobnie tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją. Jest natomiast wielce prawdopodobne, że nasza bretońska fasolka to siostra brytyjskiej potrawy o nazwie "baked beans". Choć tak naprawdę brytyjska i polska fasolka bardzo się(...)Następnego dnia odlewamy wodę w której moczyła się fasola i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotujemy na małym ogniu aż fasola zmięknie. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy wszystko do gotującej się fasoli wtedy gdy będzie już prawie miękka. Dodajemy passatę (przecier) pomidorowy i koncentrat, przyprawiamy pieprzem, papryką, majerankiem

Smakowity Blog Kulinarny
PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 220

   Szukasz pomysłu na walentynkową kolację? Wiem, że tego wieczoru rozglądamy się raczej za wykwintnymi daniami lub (co łatwiejsze) wybieramy się do restauracji. Jednak osobiście

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania