Dzisiaj długo czekany przepis na sos mango z serem pleśniowym. Ostatnio, to mój sos nr. jeden prawie do wszystkiego! Idealnie pasuje do mięs, warzyw, ryby, a nie uwierzycie, w niedużej ilości to mega dodatek do lodów. Największą zaletą sosu jest to, że nie zabija inne smaki, a jedynie je dopełnia. Duża ilość słodkiego i lekko kwaśnego mango, trochę gorzkawego(...)cebula 2 ząbki czosnku 70 g sera pleśniowego typu gorgonzola 20 ml brandy 3-4 łyżeczki cukru (w zależności od słodyczy mango) 50 g masła + 15 g masła do smażenia Oliwa Sól, pieprz Jak zrobić sos mango z serem pleśniowym? Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w grubsze plastry. Warzywa szklimy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy. Mango
Kuchnia Łukaszadominacji Odkąd grillowanie zrobiło się w Polsce popularne, najchętniej przygotowujemy wieprzowinę: karkówka, kiełbasy, boczek. Stosunkowo niedawno dołączył drób: pierś, udziki czy pałki. Oczywiście dla równowagi pojawia się ryba: pstrąg, łosoś, dorada czy labraks oraz warzywa. Okres dominacji tych produktów, nieśmiało próbuje przełamać wołowina, najczęściej w postaci steka. Mięso trudne w obróbce(...)kilka minut przed gotowaniem. Utrata soczystości jest wtedy minimalna, wręcz niewyczuwalna. Stek powinien być w wyjęty z lodówki na 1-2 godziny przed smażeniem. Tym sposobem temperatura łatwiej będzie się przedostawała do środka mięsa. Im prostsza marynata tym lepiej dla tego szlachetnego kawałka mięsa. Często wystarczy tylko sól i pieprz
kuron.com.plPo raz pierwszy w życiu jadłam krewetki. Przepis dostałam od mojej koleżanki, która je uwielbia. Ja fanką krewetek chyba nie zostanę, ale
KuchniaWeDwoje.plMięso już było, ryba też. Więc co można wyczarować dzisiaj na obiad? Może jajko sadzone? Szybko, tanio i smacznie. SKŁADNIKI: ( porcja dla 2 osób) ziemniaki – 4 sztuki jajka – 4 sztuki ogórek konserwowy – 2 sztuki zielona cebulka – mniejsza poowa pieczarki – 4 sztuki olej – do usmażenia koperek suszony – 1 łyżeczka ( opcjonalnie ) przyprawa do ziemniaków – 1 łyżeczka papryka słodka – szczypta sól(...)zieloną cebulkę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zamieszać. Nalać trochę oleju na patelnię i rozgrzać na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gotowy rozbić jajka i smażyć przez chwilę według uznania. Posypać solą, pieprzem i papryką. Mi najbardziej odpowiada wersja jajka sadzonego, kiedy jest chrupiące po bokach. Białko jest dobrze ścięte, a żółtko jest lejące. Przełożyć wszystko
kuchniabellissima.wordpress.comhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kotlety smakują rewelacyjnie i są doskonałą propozycją na danie obiadowe lub po prostu przekąskę - podawaną
Di gotujemuszlach po przegrzebkach. Śmietanę ubijamy z gotową mieszanką ziół, która skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w "Cafe de Paris" w Genewie. Przyprawę można używać do sosów, dipów, masła, ryb, warzyw i sałatek. Mizeria z ogórka i rzodkiewek zamiast śmietany tym razem z olejem krokoszowym Oleofarm. Czas przygotowania: Porcje: 4 Składniki: 8 kawałków ugotowanej ośmiornicy , zioła do przybrania. Bita śmietana(...)mieszając, wystudzić, przecedzić przez sitko, wstawić do lodówki z pozostałą śmietaną i mocno schłodzić. Śmietany wymieszać, ubić. Sos Na oleju zeszklić szalotkę, pod koniec dodać czosnek i chilli, smażyć minutę, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz. Zredukować płyn na wolnym ogniu, dodać masło, ewentualnie przetrzeć przez sito. Mizeria Warzywa pokroić w plastry, doprawić do smaku, przed
SzczyptaSmaQróżne dania wegetariańskie. Zapraszamy do gotowania, szukania inspiracji i dzielenia się opiniami. Swego czasu przez 10 lat byłam wegetarianką. No może nie do końca taką restrykcyjną gdyż jadłam ryby. Zaczęłam się tak odżywiać ponieważ odrzuciło mnie od mięsa. Nie chciałam go spożywać, miałam wstręt do niego. Po tym czasie stopniowo zaczęłam wracać do mięsa. Tłumaczyłam to tym że mój organizm(...)curry z dodatkiem tofu Wykonanie: Tofu kroimy w kosteczkę. Dodajemy połowę wszystkich przypraw i dokładnie mieszamy. Podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Przerzucamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. W tym czasie nastawiamy ryż w osobnym garnku, gdyż brązowy ryż gotuje się trochę dłużej niż biały. Warzywa (marchewka, seler, pietruszka
Pyza i SurówkaZ uwagi na przyczyny osobiste, mało ostatnio publikuję i wiele zdjęć potraw czeka na swój opis. Dzisiejszy wpis będzie z Wielkanocy, śledzie te przygotowałyśmy z Mamą
Gosia gotujeskładniki* 500 g filetów śledziowych małosolnych * 2 czerwone papryki* 4 ogórki konserwowe * 2 średnie cebulki* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 8 łyżek pikantnego ketchupu * 1-2
Mix smakubiałka, a także składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor, selen, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), których bogatym źródłem są ryby morskie (w tym łosoś) pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym odkładaniu się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych.Natomiast szpinak jest doskonałym źródłem naturalnych roślinnych przeciwutleniaczy(...)miksera łączymy wszystkie składniki na jednolite, gęste ciasto: mleko, wodę, olej, jajko, sól i mąkę. Dodajemy ostudzony szpinak i dokładnie mieszamy.3. Na bardzo mocno rozgrzanej patelni na odrobinie oleju smażymy naleśniki. Naleśnik powinien sam odchodzić od patelni, kiedy nią energicznie poruszymy. Gotowy jest do przewrócenia na drugą stronę, gdy jego brzegi są zarumienione. Krem łososiowy:1. W dużej misce
W kuchni KatieKawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki dojrzewających w słońcu pomidorów, słodkiej żurawiny, pikantnej cebulki i chrupiących orzechów to świetna propozycja dla fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i delikatnym akcentem ostrości. Idealnie sprawdzą się na każdym imprezowym stole. Składniki: 800g płatów śledziowych Matias 5 czerwonych cebul 160g suszonej żurawiny 480g koncentratu pomidorowego Pudliszki 100g orzechów włoskich 2 łyżki(...)czasie odsączyć. 3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie do cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, żurawinę, cukier i całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. 4. Śledzie układać w dużej salaterce naprzemiennie z sosem pomidorowym, wierzch posypać posiekanymi orzechami lub dla leniwych można
Szalona Kuchnia Ewelinymają bielmo prześwitujące o żółtozłotej barwie. Ryż ten gotuje się bardzo szybko, jest lekki, puszysty, nigdy się nie skleja. Idealny jest do sałatek, czy jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. Ja jednak postanowiłam przygotować z niego risotto. Lubię ten ryż i lubię risotto, więc czemu nie spróbować. Ryż ugotował się fantastycznie, jak zawsze, każde ziarenko było(...)radamer, 2 łyżki sosu słodkiego chili, sól gruboziarnista do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona papryczka chili do smaku, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Mięso kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Pod koniec dodajemy sos słodki chili i doprawiamy solą. Na drugiej dużej patelni (w tym samym czasie
Moniki Smakołykijednak pamiętać,że śledź dostarcza nam sporego zastrzyku kwasów omega-3,a te zadbają o nasze zdrowie i urodę,dlatego warto jeść je nie tylko od święta.Spośród innych ryb poczciwy śledzik,jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3 jest tu prawdziwym rekordzistą.Śledzie po kaszubsku są tak rewelacyjne,że jako pierwsze znikną spośród innych potraw.Jedząc je łatwo można(...)zeszklić cebulę.Dodać cukier,przesmażyć do rozpuszczenia.Dolać ocet,dodać koncentrat pomidorowy,listki laurowe i ziele angielskie i wlać resztę oleju.Na końcu wsypać ziarenka gorczycy i już nie smażyć.Marynatę wystudzićśledzie wyjąć z wody,osuszyć w ręczniku papierowym.Przekroić każdego śedzia na 3 lub 4 części.Układać w słoju warstwami,naprzemiennie śledzie z marynatą pomidorowo-cebulową.Przechowywać w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejne rybne kotleciki. Tym razem głównym składnikiem był surowy łosoś. Świetna przekąska, podajmy je z sosem jogurtowym i sałatą. Szpinak jest bardzo dobrym dodatkiem kotlety
Stare GaryMój P. łososia niestety nie lubi, ale w takim wydaniu zjada go nawet nie kręcąc nosem :)Jak to dodatek ogórka kiszonego potrafi zdziałać cuda! ;)))Ja uwielbiam
Kraina Miodem PłynącaSkładniki:400 gram filetu z łososiasólpieprz cytrynowy1/4 cytryny 100 gram świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku pieprz5 ziemniakówszczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki mlekałyżka oliwy z oliwekZiemniaki
Mango PapajaPołowa listopada więc zaczęło się przedświąteczne odkurzanie przepisów sprawdzonych i poszukiwanie nowych… Oczywiście jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole są śledzie, które można podawać
UgotujmyTo.plŚnieg. Sypie i sypie, i coś mu się przestać nie chce. Cały świat spowity białym, lepkim puchem. Śniegowe chmury, ciężkie i szare wiszą na nieboskłonie
W kuchni Karmel-itkiZa oknem słońce, lekkie i orzeźwiające. Ptasi śpiew już budzi z rana.Uwielbiam wiosnę za jej rześkość. W końcu mogę spacerować bez końca, w lekkim sweterku
W kuchni Karmel-itkiBardzo, bardzo dawno nie jadłam ryby a już łososia to w ogóle nie pamiętam kiedy. Na blogu Pistachio zobaczyłam jednak ostatnio przepis na zupę... nie dość, że fińską, to jeszcze tak łatwą w wykonaniu, że nie mogłam się jej oprzeć. Smak prosty, swojski, idealny na weekendowy obiad czy ciepła kolację w tygodniu. Zupa z łososiem - Lohikeitto(...)skóry) pokrojonego w 2 cm kostkę 250 ml śmietany kremówki 30 % sól i świeżo zmielony pieprz do smaku pół pęczka koperku Masło rozpuszcamy w garnku, wrzucamy pora i smażymy 2-3 minuty mieszając, por powinien być szklisty ale nie rumiany. Dodajemy marchewkę i ziemniaki, podsmażamy 2 minuty mieszając. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, ziele angielskie i liści laurowe. Gotujemy całość
Dzieje kuchennej Wiewióry