ryba smażona - 4845 przepisów (strona:196/323)

Makrela pieczona z farszem podana z duszoną cukinią i pomidorkami 186

wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Farsz nie może być zbyt rzadki. Dwa filety z makreli ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Następnie na filety z ryby przełożyć przygotowany farsz. Dokładnie go rozsmarować. Na sam wierzch ułożyć pozostałe filety z makreli. Całość czymś dociążyć, aby filety nie straciły swojego kształtu, np. papierem i małą, prostokątną formą(...)obieraczki pokroić w cienkie, długie plasterki. Pomidorki umyć i przeciąć na pół. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i dodać cukinię oraz pomidorki. Warzywa doprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej miękkości cukinii. Upieczoną makrelę przeciąć na 2 części. Na talerze rozłożyć ciepłe, duszone warzywa i na to przełożyć pieczone, faszerowane filety z makreli. Całość

Ugotować
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 332

mięsem aż tak bardzo nie różnią się od tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty(...)ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku. Gotujecie gołąbki czy pieczecie? A może smażycie? Gołąbki z grzybami i mięsem Składniki: na 25 gołąbków 500 g mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo -wołowe 1 mały por 300 g kasztanowych pieczarek (leśne pieczarki) 2 garście świeżego szpinaku sól

codojedzenia
Kotlety sojowe w zalewie octowej 453

gotować przez około 8-10 minut w 1 litrze wody - z dodatkiem kostki rosołowej, soli i listków laurowych. Odcedzić i jeszcze ciepłe obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. W międzyczasie przygotować zalewę. Posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wszystkie składniki wymieszać i gotować przez około 5 minut. Na końcu dodać koperek. Gorącą(...)idealny i zdrowszy zamiennik octu. Otrzymywany jest w procesie fermentacji cukru. Doskonale sprawdza się jako środek zakwaszający, poprawiający walory smakowe i konserwujący. Może być stosowany do marynat, dań z ryb, sałatek, zup, przetworów owocowo-warzywnych, sosów oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany. Jest odpowiedni dla wegetarian oraz osób dbających o zdrowie. W rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:1 odpowiada

Di gotuje
3 pomysły na potrawy wigilijne dla dzieci 374

Tradycyjne potrawy wigilijne są miłą odmianą dla naszych codziennych obiadów czy kolacji, jednak dla najmłodszych członków rodziny bywają nie lada wyzwaniem. Małe brzuszki źle znoszą ciężkostrawne

Wiszniówka
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne z kalafiorem i suszonymi pomidorami 141

Dzisiaj propozycja na piątkowy obiad - kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śledzie w pomidorach z pieczarkami 219

Śledzie bardzo lubie i robię je na różne sposoby. Zrobiłam ich kolejną wersje w pomidorach z dodatkiem pieczarek. Śledzie pomimo, że same mają intensywny smak bardzo

Monia miesza i gotuje
Schab smażony na kwaśno 151

daniem można zaskoczyć domowników. Szczególnie osoby które nie lubią ryb, bo wygląda jak ryba w zalewie octowej a nią nie jest. W mojej rodzinie było podobnie. Zresztą sami spróbujcie, nie zawsze to jak wygląda tym jest. Składniki: 700 gram schabu bez kości Sól Pieprz Mąka do obtoczenia Olej do usmażenia 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa 1 ½ l wody(...)łyżeczki soli 1 – 2  łyżeczki cukru Wykonanie: Schab koimy na cienkie Kotlety. Plastry kroimy jeszcze na połowę. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. W misce układamy usmażone kotleciki, cebulę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, ponownie kotleciki i tak na zmianę do wyczerpanie składników

Smaki Ewy
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 130

dają do popisu. Oczywiście wszelkie konkursy są świetnym katalizatorem takich pomysłów, inspiracji i odrobiny rywalizacji. To taka szczypta adrenaliny i ekscytacji, a ja w takich klimatach czuję się jak ryba w wodzie, a Wy? ;) Składniki Cytrynowo - szpinakowe tortellini: ok 1,5 szklanki mąki typ 550 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda(...)duża łyżka sera riccotta biały pieprz i sól do smaku 1 łyżka masła 1 . Szpinak rozmrozić, czosnek grubo posiekać i zeszklić na łyżce masła, dołożyć szpinak, posolić, popieprzyć i smażyć krótko (ok. 2 minuty) cały czas mieszając. Pod koniec dodać łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Odparować całkowicie płyn (można zwiększyć w tym celu ogień na krótko) i odłożyć

Kuchnia Prezydentowej
Karp w panierce z płatków owsianych na puree ziemniaczano-chrzanowym. 223

Ostatnio rybki goszczą u mnie częściej. Do tego rybki, których za bardzo nie potrafię przygotować (tzn. zawsze można posolić, popieprzyć i usmażyć w oleju na patelni

Brzuszki Łakomczuszki
WEGETARIAŃSKIE KOTLECIKI. 166

  "Wegetarianką? Serio?""To co Ty jesz? Trawę? No, nie, przecież trawa też żyje."A ja Wam udowodnię, Wy niedowiarki, że wegetariańskie jedzenie może być sycące

W kuchni Karmel-itki
KOTLECIKI MIELONE Z FETĄ. 168

Wyglądam przez szybę zza białej firanki. Wiatr targa konarami drzew, przepędza chmury po niebie, utrudnia loty krukom.Wieje, szaleje, nagle przestaje. Zupełnie, jakby zatrzymał się czas. Przyglądam

W kuchni Karmel-itki
Pikantne skrzydełka po amerykańsku. Buffalo hot wings. 236

wodospadu Niagara, leży miasto Buffalo. W tym mieście jest sobie bar o nazwie Anchor, czyli kotwica, ale ani nie stoi nad brzegiem jeziora Erie, ani nie słynie z ryb. Słynie za to z pikantnych skrzydełek, których sposób przyrządzania jest powielany w tysiącu innych barów (i domów) w całych Stanach. To naprawdę bardzo amerykańskie danie. Wręcz ikoniczne. Podobno nie można wyobrazić(...)tego nawet z dwiema miskami (i skrzynką piwa), ale myślę, że to samo mógłbym powiedzieć o finale Ligi Mistrzów. Nuda. Moje skrzydełka są nieco lżejszą wersją oryginału. Nie są smażone na głębokim tłuszczu, a pieczone w piekarniku. Jeżeli chcecie spróbować zbliżyć się do oryginalnego sposobu podawania - przygotujcie dip z niebieskiego sera, śmietany i majonezu oraz natnijcie sporo naciowego selera. Polecam

zadanie-gotowanie
Paprykarz weganski 199

jeść gdy siedzi się w pracy? to wcale nie jest łatwe pytanie bo ileż można jadać kanapki! Paprykarz zawsze kojarzył mi się z rybą a tymczasem wersja wege jest jeszcze pyszniejsza! I idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia roślinna dla każdego" autorstwa Eryka Wałkowicza. Paprykarz  wegański 3/4 szklanki suchego ryżu(...)łyżka oleju 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz natka pietruszki do posypania Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu tak by był al dente. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy posiekana drobno cebulę, marchewki oraz odcedzona cieciorkę. Smażymy ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Do zawartości patelni przekładamy ugotowany ryż, mieszamy całość z koncentratem i papryką oraz doprawiamy solą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryż z bobem i koprem po irańsku 159

całości. Absolutnie nie może się rozlatywać. Teraz odcedź ryż i opłukaj szybko zimną wodą. Na patelni rozpuść masło. Dodaj szafran i suszony koper. Wlej 50 ml wody. Smaż przez minutę. Pokrój bób w paseczki. Na dno garnka, w którym gotował się ryż włóż odrobinę masła. Kiedy masło się rozpuści przykryj dno plastrami ziemniaków, oprósz solą Wsyp odcedzony ryż, dodaj koper(...)mocno parować. Przed wyłożeniem ryżu na półmisek uchyl na chwilę pokrywkę aby ryż odparował. Ułóż na półmisku i obłóż przypieczonymi ziemniaczkami. Tak ugotowany ryż podaj do kebabu , drobiu lub ryby. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Ryż z bobem i koprem po irańsku appeared

codojedzenia
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM TIKKA 158

Uwielbiam zapiekanki, te z warzywami, mięsem, rybami, z ryżem , makaronem czy kaszami. Zawsze jest okazja by zrobić to szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Dziś zapraszam na zapiekankę z kurczakiem tikka i makaronem. Smacznego  Przypominam o  KONKURSIE    SKŁADNIKI dla 4 osób   1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)czerwonej 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki peperoni 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 20 dag sera żółtego tartego 1 cukinia 2 marchewki 2 łyżki pasty tikka Olej do smażenia np rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE:  Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano. Pod koniec podlewam sosem

Gotowanie Patki
Shoarma z łopatki wieprzowej 140

Będąc na majówce w Trójmieście, poza tradycyjnymi i obowiązkowymi rybami, raz zdecydowaliśmy się na bardziej orientalny obiad, czyli shoarmę. Zasmakowała nam wszystkim bardzo, i mimo, że Malwince nie za bardzo wolno jeść mięso wieprzowe, na "wakacjach" pozwoliliśmy i jej odrobinę uszczknąć. Postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Udało się! Obiad był pyszny, choć odrobinę czasochłonny, bo mięsko musi się poddusić(...)wieprzowej 2 opakowania przyprawy do shoarmy Kamis 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki (lub mniej) mielonego kuminu olej do smażenia DODATKOWO: rukola z odrobiną oleju i soku z cytryny frytki ulubiony sos  Przygotowanie: Mięso oczyścić z dużych grudek tłuszczu, ścięgienek, włókien i żyłek. Nie musi być idealnie czyste. Pokroić

Cakes By Kejt
Bitki schabowe z ananasem 181

skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak  również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby czy owoce morza. Na niedzielny obiad zrobiłam bitki schabowe ze świeżym ananasem, ziołami i octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej będzie gościł(...)łyżka ziół: pietruszka, rozmaryn, szałwia 1/3 szklanki białego wina ( u mnie Semi Dry White Spain Celebro) 1 łyżka octu balsamicznego mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Plastry ananasa kroimy na pół, kładziemy na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać bitki i posypujemy je posiekanymi ziołami. Bitki solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące z każdej strony. Smażymy na chrupko

Mia Cucina Sofieta
Pad thai z owocami morza 108

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na tajski makaron ryżowy z dodatkiem owoców morza. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu ryżowego - 200 g mrożonych owoców

Bez Cebuli
Śledzie z rodzynkami królewskimi 178

Te śledzie zawsze obowiązkowo muszą być na moim stole podczas domowych uroczystości. Są zarazem słodkawe i ostre. Smaki rewelacyjnie się przenikają. 4 płaty śledzi marynowanych 2

VioletoweKucharzenie
Ryba po grecku 864

Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z

Ala piecze i gotuje
Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 269

Posypujemy posiekanymi korniszonami, szczypiorkiem i koperkiem, nakładamy plasterki cienko pokrojonej szalotki i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.   Smak tych śledzi buduje się poprzez dodatki – słodki ciemny chleb balansuje smak ryby, cebula i szczypior dodają ostrości. Korniszony to chrupki i octowy element całości, a dodatek ziół wnosi powiew świeżości do ciężkiego sosu. Jeśli chcecie śledzie podać na stół nie w formie(...)trochu. I koniecznie podajcie ciemny, ziarnisty chleb z masłem! SKŁADNIKI 500g filetów śledziowych a la matias 1 łyżka octu winnego 1 duża cebula, 200g 2 łyżki oleju do smażenia 1 pełna (z lekkim czubem) łyżka dobrej, mocno aromatycznej przyprawy curry 120g majonezu 80g gęstej, kwaśniej śmietany 50g kaparów z zalewy 1 małe twarde jabłko, 150g 5 łyżek posiekanego koperku

Karo in the Kitchen
U nas nic się nie marnuje, czyli sos z wczorajszego chleba 131

prosty sos idealnie nadaje się do gotowanych w wodzie lub na parze mięs, ryb czy kurczaka. My podaliśmy go do baby ziemniaczanej, na którą przepis otrzymacie niedługo. W oryginalnym przepisie, pochodzącym najprawdopodobniej z Wielkiej Brytanii użyta była bułka tarta. My zamieniliśmy ją na chleb. Na chleb, który nam czasami zostaje, czerstwieje, a nie mamy sumienia go wyrzucać(...)lubimy. Nic nie lubimy wyrzucać. Kiedyś, kilka lat temu, dużo jedzenia marnowaliśmy. Mięsa, warzyw, chleba.... Wyrzucaliśmy je dopóty, dopóki nie zrozumieliśmy, że wyrzucamy własne pieniądze. Teraz wszystko przetwarzamy: smażymy, suszymy, mrozimy, wekujemy, przerabiamy na dania pod hasłem "czyszczenie lodówki". I wam, drodzy czytelnicy, radzimy usiąść i policzyć. Zresztą pisaliśmy już kiedyś o kulinarnym recyklingu . A tymczasem zapraszamy po przepis

Marder&Marder Manufacture
KROKIETY Z SEREM I PIECZARKAMI 194

gładką masę solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie i dadzą się łatwo rolować!. Pieczarki płuczemy ,kroimy i smażymy z cebulką.Do ostudzonej masy dodać starty ser , doprawić i zemleć .Dodać jajko ,wymieszać.Panierować w lekko ubitym jajku i w bułce tartej.Smażyć na mocno rozgrzanym maśle.Smacznego(...)PACHNĄCY KMINKIEM SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM Z PORZECZEK ŁAZANKI NALEŚNIKOWE SŁODKIE CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KAPUSTY UDKA W SOSIE CYNAMONOWYM ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI SZYBKA ROSYJSKA SAŁATKA GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA KOŁACZ MAKOWY PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM CIASTO Z MARCEPANEM DOMOWE CIASTKA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wegańskie kotleciki rybne 152

Wegańskie kotleciki rybne (niektórzy mogą woleć nazywać je burgerami lub pasztecikami), są bardzo proste w składzie, ale oczywiście nie zawierają ryby . I chyba Was nie zaskoczę jak powiem, że, podobnie jak w rosołku , za rybny aromat odpowiadają wodorosty. Kotleciki te zaserwowane w towarzystwie salsy lub sosu czosnkowego to super przekąska na udaną imprezę . A podane z ziemniaczkami, sosem i ulubioną(...)puszki (1 puszka) 1 duży ugotowany ziemniak (około 100-120 g) 1/2 cebuli 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Do suchego blendera lub młynka wkładamy połamane arkusze nori i miksujemy na proszek. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z puszki fasolki odlewamy wodę, czyli aquafabę

Lamarida.pl
Makaron ze szpinakiem i łososiem 130

Przepis na szybki obiad, który zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom. Składniki: ok 250 g makaronu papardelle 200 g łososia wędzonego 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 150 g

e-PrzepisyKulinarne
Stek z tuńczyka z glazurowanymi warzywami na świeżym tymianku 198

ViolaPassion Składniki: Steki z Tuńczyka około 1.5 centymetra grubości sok z połowy limonki pieprz,sól cytrynowa oliwa najlepiej smakowa z dodatkiem chilli Do warzyw

Viola cooks with passion
kasza gryczana z cukinią i boczkiem 168

risotto nie będzie w żadnym wypadku grzechem. "Roślinożercy" mogą pozbyć się tej wieprzowej nuty i też będą zadowoleni. Spróbujcie jako danie główne lub dodatek do mięs czy ryb. Składniki : 1 woreczek ( 100g ) kaszy gryczanej 100-150g chudego boczku 1 średnia cebula 1 średnia cukinia 2 ząbki czosnku 2 łyżki podprażonych orzechów laskowych lub słoneczniku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni, w razie potrzeby osączamy z nadmiaru tłuszczu cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę razem ze skórą, dodajemy na patelnię i smażymy kilka minut ciągle mieszając cebulę kroimy w drobne piórka i wraz z przeciśniętym czosnkiem dodajemy na patelnię - przesmażamy chwilę po czym dolewamy 3-4 łyżki wody i chwilę dusimy

zobacz ich smak
Grillowany łosoś z sosem jogurtowo-cytrynowym i słodką sałatką 183

podany z sałatką na słodko. Ale jak to z arbuzem i truskawkami? Zapytają niektórzy ;) Spróbujcie a przekonacie się jak do łososia pasują słodkie owoce. Zresztą zajrzyjcie do kategorii „ryby” a znajdziecie tam mnóstwo przepisów na takie ciekawe połączenia smaków :) 2 filety z łososia (po ok. 150 g) marynata: łyżka oliwy łyżka soku z cytryny łyżeczka zielonego tabasco(...)czosnku przeciśnięty przez praskę sałatka: 150 g kuleczek mozzarelli 8-10 dużych truskawek duży plaster arbuza pół pęczka cienkiego szczypiorku   opcjonalnie glassa balsamiczna malinowa Umyte filety nacieramy marynatą. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron (lub pieczemy na tradycyjnym grillu). Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Arbuza pozbawiamy

Mienta blog
MŁODA MARCHEWKA Z BOBEM 113

Lubicie bób? Ja bardzo, a najbardziej wysysając go bezpośrednio z łupinek. Dzisiaj jednak postanowiłam zrobić z niego danie obiadowe i przygotowałam sałatkę. Idealna jako dodatek do ryb, ale równie smaczna sama w sobie :) Zdradzicie swoje sposoby na to warzywo? SKŁADNIKI: 500 g bobu 5-6 młodych marchewek  1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła(...)strumieniem zimnej wody. Obrać z łupek. Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i ją zeszklić. Włożyć pokrojoną w dość grube plasterki marchew i smażyć około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać czosnek, tymianek i miód, chwilkę przesmażyć. Tak przygotowaną marchewkę wymieszać z bobem, doprawiając do smaku solą i pieprzem

Kuchnia w opałach
Cytrynowe farfalle z łososiem i rukolą 196

Składniki:150 g  Farfalle Mamma Mia2 cytryny4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy3 łyżki serka mascarponeplastry wędzonego łososiarukolasól, pieprztymianek KAMIS WYKONANIE:Z 1 cytryny zetrzyj skórkę

kolorowotorcikowo