Ryba z selera, bezy z wody z ciecierzycy czy hot dog z marchewki.... Weganizm wciąż mnie zaskakuje. Ten niebanalny sposób na zweganizowanie popularnego dania fast food znalazłam na YouTubie i musiałam go wypróbować. Poniższy przepis bazuje na kilki innych i jest dostosowany do tego co miałam w kuchni. Nie spodziewałam się, że marchewka w bułce może(...)bułki do hotdogów 1/4 szkl wody 1/4 szkl sosu sojowego 1/4 szkl oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz olej do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Odkroić końce marchewki i je obrać. Można również je zaokrąglić, aby bardziej przypominały parówki. Ugotować w osolonej wodzie, tak aby były miękkie
wegujemySkładniki: większa cukinia 100g pora 2 jajka pęczek natki pietruszki średni ziemniak 250g sera Ricotta 5 - 6 łyżek mąki sól, pieprz, tymianek, rozmaryn kiełki brokuła Przygotowanie
Gaździnka warzyWegetarianka i święta. To da się pogodzić!Ryba po grecku to w naszym wigilijnym zwyczaju klasyk. Jednak tyle w niej Grecji, co we mnie Hiszpanii, niemniej wpisała się w świąteczne menu już na dobre. Zawsze zajadałam się, póki nie zmieniłam stylu życia. Ale dlaczego odmawiać sobie dawnych przysmaków? Zapraszam na odsłonę wegetariańską.BAKŁAŻAN PO GRECKU./źródło: VEGE KIKA(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz mielona czerwona słodka paprykaszczypta ostrej mielonej papryki cząber, oregano 1 duży bakłażan3 łyżki mąkiolej do smażenia Bakłażana kroję w plastry, delikatnie solę i zostawiam na godzinę.To sposób na pozbycie się nieprzyjemnej goryczki.W tym czasie obieram marchew, seler i pietruszkę, ścieram na grubych oczkach.Cebulę siekam
W kuchni Karmel-itkiCo tu dużo pisać? Po prostu REWELACJA! Te krewetki są tak pyszne, że zawsze muszę dorabiać kolejną porcję, bo nie mogę się nimi nasycić:) Jest to
Słodko-Słony Świat IlonyWstajesz rano rześki i wypoczęty. Z uśmiechem na ustach, podążasz za wydobywającym się z kuchni zapachu świeżo parzonej kawy. Słyszysz stukanie sztućców, brzdękanie talerzy. I już
W kuchni Karmel-itkiBezdeszczowa jesień - uśmiecham się na widok złocistych liści za oknem, na szum wiatru bawiącym się z nimi, na spacerujące parkiem za oknem przedszkolaki, ubrane w jaskrawe
W kuchni Karmel-itkiOd niedawna są dostępne w naszych rybnych sklepach grube paski dużych kałamarnic. To bardzo fajna forma sprzedaży tego smakowitego mięczaka, bo po zakupie nie musimy się
Kulinarne przygody GatityDoskonała przekąska na imprezę sylwestrową i karnawałową. Roladki najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, zawinąć w folię i wstawić do lodówki aby nabrały ładnego kształtu. Naleśniki: 1
Smakołyki AsiLubicie łososia? Bo ja bardzo, no ale że w domu nie wszyscy lubią postanowiłam zrobić kotleciki. I to był strzał w dziesiątkę teraz tak polubili rybkę
magiczna kuchnia KasiDawno dawno temu moja mam kupiła zapasy zdrowej żywności. Z racji tego że jej nie używała zarekwirowałam do siebie przeróżna soczewice, ryże różnokolorowe i inne tego
Piekielna Kuchnia PatiPrzechadzam się po ogrodzie. Słońce obdarza mnie swoim ciepłym uśmiechem. Gdzieś w pobliżu słyszę ptasie trele, a dzieci sąsiadów próbują je przekrzyczec. Nie udaje im się
W kuchni Karmel-itkipokazać. Mam nadzieję, że w kolejnych edycjach Akcji, bo już teraz mogę Was zapewnić, że będą kolejne części tej zabawy, uda mi się dodać więcej przepisów z mięsem i rybami, a tymczasem zapraszam na pyszną szkocką "grochówkę" . Sekret tej zupy tkwi w przygotowaniu dobrego wywaru na wędzonce, a następnie dodanie słodkiej melasy, która nadaje zupie niepowtarzalnego smaku i koloru(...)kawałek brukwi 2 ziemniaki cebula 150g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka melasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z cytryny (do smaku) sól, pieprz natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie) olej do smażenia Jak przygotować szkocką grochówkę? Przygotowanie wywaru Do przygotowania szkockiej grochówki można wykorzystać zwykły rosół lub inny rodzaj wywaru lub bulionu na wędzonce. Giczkę obkroić ze skóry i nadmiaru tłuszczu
Codzienne Gotowaniemogłabym gotować codziennie i każdemu (kogo lubię). Jakiś czas temu zrobiłam kurczaka w podobnym sosie i postanowiłam to samo zrobić z rybą. Wyszło dokładnie tak jak chciałam. My się chyba trochę w d poprzewracało, bo usłyszałam właśnie: "dobre, ale sos taki zwyczajny". Chociaż w sumie lepiej to, niż: "lepsze byłoby z krową". Składniki: 250 g polędwicy z dorsza 10 czarnych(...)winnego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 małe porcje) Dorsza doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do zrumienienia. Wlewamy pomidory, dodajemy oregano, mieloną paprykę, cukier, ocet, sól, pieprz, oliwki, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Dorsza zanurzamy w sosie, patelnię przykrywamy pokrywką i całość gotujemy
Kardamonovyłyżka masełka ziołowego (lub zwykłego masła) -sól i pieprz -łyżka oleju do smażenia Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego drobno pora. Gdy ten się zeszkli dodajemy suchy ryż. Smażymy aż ryż zrobi się lekko przezroczysty, czyli ok. 3 minuty. Następnie dodajemy masełko ziołowe. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Zalewamy całość winem i mieszając doprowadzamy do odparowania alkoholu(...)ostatnie dziesięć minut wkładamy całego łososia do bulionu. I wciąż dodajemy bulion do risotta. Następnie wykładamy mięso do ryżu i delikatnie rozdrabniamy drewnianą szpatułką i pozwalamy by ryba doszła powolutku. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Następnie dodajemy sok z cytryny, parmezan i posiekana natkę pietruszki. Całość delikatnie mieszamy. Ryż powinien wchłonąć cały płyn
Smakuj życie!podłużne krokiety z ziemniaczanego purée. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i aksamitne w środku. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Z minimalnej ilości składników . Sprawdzą sie jako dodatek do mięs, ryb lub jako sycąca przekąska w porze lunchu. Mimo, że ciasto nie zawiera mąki jest zwarte i dobrze się formuje. Gęstość masy w dużym stopniu zależy od rodzaju użytych(...)żółtko 15 g masła szczypta gałki muszkatołowej sól PANIERKA 2 łyżki mąki 1 jajko / roztrzepane 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka tartego parmezanu / można pominąć DODATKOWO: olej do smażenia, dip koperkowy (2 łyżki majonezu wymieszane z 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżką posiekanego koperku + sól i opcjonalnie starty ząbek czosnku) WYKONANIE Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy
cool and minty