Bardzo smaczny, szybki i efektowny sposób podania łososia. Delikatny, kremowy farsz wzbogaca smak ryby. Do tak przygotowanego łososia doskonale pasuje świeża sałata z pomidorkami i pieczone ziemniaczki. 2 filety z łososia po 100 g sól morska świeżo zmielony pieprz oliwa łyżka masła Farsz: 3 łyżki twarożku naturalnego kremowego 3 łyżki rozmrożonego szpinaku 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz(...)pieprzem i czosnkiem granulowanym. Filety umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W każdym naciąć głęboką kieszeń. Filety natrzeć łyżką oliwy i oprószyć solą i pieprzem. Do środka nałożyć farsz. Łososia smażymy po kilka minut z każdej strony pod przykryciem. Można też upiec w 200 stopniach przez 15 minut. Podajemy z ulubioną sałatką
Smakołyki Asiskrobać albo odcinać skórę. Łosoś w zależności od grubości kawałka potrzebuje od 3-5 min z każdej strony, grillując go na patelni grillowej łatwo zauważyć zmianę koloru naszej ryby, gdy łosoś zmieni swój kolor do połowy przewracamy go na druga stronę. Razem z łososiem na patelnię grillową kładziemy bakłażana, po chwili dodajemy pieczarki, rumienimy je z każdej strony(...)łyżek posiekanej pietruszki Wino wlewamy na małą patelnie, doprowadzamy do wrzenia, i tak gotujemy około 1 min żeby alkohol odparował. Dodajemy masło, po jego roztopieniu dodajemy kapary i smażymy na małym ogniu około 4 min. Po tym czasie dodajemy pietruszkę i zdejmujemy z ognia. Gotowe warzywa przekładamy na talerz, bakłażana z pieczarkami posypujemy serem feta, łososia pokrywamy sosem winno kaparowo
Piekielna Kuchnia Patigroszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem, a na koniec wmieszać bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać i uformować kotleciki(...)piekarniku nagrzanym do 210 stopni. W połowie pieczenia pulpeciki należy odwrócić na drugą stronę. Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie 30 sekund wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki kapustki pok choy, doprawić drobno pokrojonymi papryczkami i sosem sojowym, wrzucić na chwilę wcześniej ugotowany makaron soba i chwilę podgrzać wszystko razem
Plate of Joyjagnięcej oraz hvarską smutnicę, wino czerwone z dodatkiem mleka koziego.Co drugi dzień zaczynaliśmy od porannej wizyty na targu rybnym. Ambitny plan - przetestować w kuchni wszystkie dostępne gatunki i rodzaje ryb raz owoców morza – nie został zrealizowany mimo długich wakacji. Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu to szybka, prosta i pachnąca świeżością potrawa. Przywołuje wspomnienie cudownego morza(...)estragonu, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, ½ papryczki chili (drobno posiekane),100 ml wytrawnego białego wina, sól, pieprz i cytryna do smaku,3 łyżki masła do smażenia.Przygotowanie:Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając białe mięsko i pomarańczowy mlecz (jak ktoś lubi), wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, smażyć przegrzebki oprószone solą
SzczyptaSmaQremontowej przerwie z prostym, ale bardzo aromatycznym przepisem na ziemniaki. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podawane jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, albo jako sałatka na ciepło. Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku. Pieczone cytrynowe ziemniaki Składniki na 3 porcjeCzas przygotowania(...)pół. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziemniaki, przekrojona na 3 części w poprzek główkę czosnku, świeży rozmaryn, pieprzymy, solimy i przez 3-4 minuty smażymy ziemniaki. Następnie zmieszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy ziemniaki przez 10-15 minut, po tym czasie dodajemy do nich pokrojoną w ósemki dokładnie umytą i sparzoną cytrynę
Kulinarne przygody GatityUwielbiam klimat jesieni. Jest... pełen tajemnicy.Zapachy wilgoci i usychających liści,Dymu z pieców mieszkańców,Oblepiają moje włosy. Ziemia pokryta dywanem czerwieni, złotai brązu.Szeleści on pod
W kuchni Karmel-itkispiżarni oraz w co wyposażyć kuchnię. Dopiero w dalszej części książki znajdziemy 120 przepisów podzielonych na 6 rozdziałów w zależności od wiodącego składnika: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby i dodatkowe przepisy.Każdy z przepisów jest opatrzony ilością porcji, czasem przygotowania i ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno lub kilka zdjęć(...)względem na medal (wiele innych książek brytyjskich autorów skupia się na potrawach z kuchni brytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników).Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem
WojnaNaSmaki.plpatelnię wykonano z materiałów przyjaznych dla środowiska. Podsumowując… Patelnia jest solidnie wykonana i cieszy oko. Atutem jest to, że nie potrzebujemy pokrywki, ponieważ górna część do tego służy. Smażenie na niej, to przyjemność. Tłuszcz się nie rozpryskiwał, nic nie przywierało, a filet z dorsza pozostał w całości. Mycie patelni było wyjątkowo łatwe, była to wręcz przyjemność. Uważam, że cena(...)roztarty szafran. Wymieszać i odstawić na około 20 minut, aż szafran puści kolor. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, położyć rybę i usmażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Odłożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać śmietankę z szafranem i dodać rozgnieciony czerwony pieprz. Gotować
Oryginalny smakdniami, kiedy to ma się ochotę na lżejsze jedzenie. Pyszne mięso pod warzywną kołderką i pomidorowym sosem na pewno nie jednemu z Was posmakuje :) Myślę, że również kurczak czy ryba świetnie sprawdzą się w tym wydaniu :) Składniki na 4 porcje: 4 kawałki (plastry) schabu 1 większa cukinia 500 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 4-5 suszonych pomidorów(...)solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki obrać, pokroić na większe kawałki i usmażyć na dużym ogniu, aby puściły jak najmniej wody. Pod koniec smażenia oprószyć je solą i pieprzem. Przemieszać i wyłożyć na przygotowane mięso. Paprykę obrać i pokroić w paski a cukinię w półtalarki. Smażyć na dużym ogniu aż warzywa będą na wpół
My simple kitchenWłoskie menu przygotował Wojtek Lewandowski, i pod jego kierownictwem dzielnie szykowaliśmy pyszne dania. Na początek sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą - rewelacja następnie - Sandacz po friulijsku, czyli ryba z szynką parmeńską i borowikami (Friuli Wenecja Julijska to nieduży region w północno-wschodnich Włoszech ze stolicą w Trieście). Na koniec risotto z giczą cielęcą pieczoną z warzywami(...)następnym razem Zapraszam do obejrzenia paru zdjęć. Zaczynamy gotowanie - szykujemy cielęce gicze i warzywa do giczek do piekarnika pieczone buraczki z dodatkami - ser i orzechy smażone grzyby do pstrąga
Stare Garylodówce :) totalna improwizacja, a już zamówiona na Boże Narodzenie :) Świetnie sprawdzi się na stole świątecznym czy sylwestrowym, a także na domowych przyjęciach czy piątkowym obiedzie. No i przede wszystkim ryby są bardzo zdrowe i powinniśmy je jeść przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej dwa razy. Składniki: 1/2 kg filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk) 3 papryki czerwone 2 papryki żółte(...)smaku 3-4 łyżki śmietany 30% Dodatkowo : olej, jajka, bułka tarta Sposób przygotowania: Filety rybne myjemy, oprószamy delikatnie solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, szklimy posiekany por, dorzucamy pokrojone w paseczki papryki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Przyprawiamy
Kolorowy PrzepisownikJak już wspomniałam na swoim fanpagu: ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj będą pozostałości po wczorajszym obiedzie, czyli kotleciki z kaszy gryczanej z wszystkim co jest w lodówce, a za wiele tam nie ma :-)Składniki:250 g
pieprzny smaczekSkładniki (na dwie porcje):130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź
Mango PapajaGdybym miała określić miętusa w dwóch słowach powiedziała bym ,, smakowite brzydactwo". Wszyscy którzy widzieli miętusa w całości, a nie takiego ze sklepu wiedzą o czym
Buniabaje w kuchniGroszek obrodził w tym roku bardzo obficie. Karmel-itka uradowała się na widok obwieszonych suto strączkami krzaczkówna swoim ogródeczku, gdzie zagląda zawsze, kiedy wraca wieczorem z
W kuchni Karmel-itki