ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:29/134)

Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 202

Delikatny mus z mintaja polany sosem z wędzoną nutką… Elegancka i pyszna przystawka na imprezę, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki

Oryginalny smak
Pesto 206

Pesto to potrawa włoska, pochodząca z Genui. Najważniejszym składnikiem jest świeża bazylia. Podajemy z makaronami, chlebem, rybami itd...Wiecie że pesto przeciwdziała szkorbutowi ? :)Zrobienie pesto zajmuje 5 min- a jest niesamowitym dodatkiem do potraw.Zaczynamy Składniki:Listki bazyli- "jedna doniczka"2-3 ząbki czosnku2-3 łyżki parmezanu2 łyżki orzechów włoskich1 łodyżka selera150-200 ml oliwy z oliweksól, pieprz Wykonanie:Wszystkie składniki

Smaki Edyty
Karp we włoszczyźnie 216

niemodlińsku. Wykonałam rybę wg tradycyjnej receptury i zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" W tym wydaniu tym razem  typowe śląskie potrawy wigilijne. "Okolice Niemodlina to kraina stawów.. Niewątpliwie miejsce unikatowe, gdzie najważniejszą rybą w odłowach zostaje do dnia dzisiejszego karp".Tradycja jedzenia karpia przywędrowała do nas z dalekich Chin za panowania Bolesława Krzywoustego. W Chinach uznawany

Bon Appetit Małgorzaty
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3039

Przez cały rok zapomniany,a jeden dzień w roku staje sie najważniejszą potrawą,bez której nie ma prawdziwej wieczerzy wigilijnej -  karp.Przypisywane jest mu znaczenie religijne.Pierwotnie bowiem ryba była symbolemm chrześcijaństwa i odradzania się życia.Zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej to gwaracja zdrowia i dostatku,a karpia-obfitości i siły.Karpia można przygotować na wiele sposobów,jednak ten najprostszy,wręcz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 256

mniej lub bardziej zmodyfikowanych wersjach w praktycznie wszystkich państwach świata. Wraz z rozwojem diety wegańskiej powstały także wersje bez ryby. Z rybą czy bez, sos posiada wyrafinowany smak i jest dzięki temu idealną przyprawą do wielu potraw i innych sosów (jak wyżej wspomniany sos BBQ ). Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs , ryb, warzyw, zup, ale także klasycznych koktaili

Jem więc Jestem
Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 259

mniej lub bardziej zmodyfikowanych wersjach w praktycznie wszystkich państwach świata. Wraz z rozwojem diety wegańskiej powstały także wersje bez ryby. Z rybą czy bez, sos posiada wyrafinowany smak i jest dzięki temu idealną przyprawą do wielu potraw i innych sosów (jak wyżej wspomniany sos BBQ ). Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs, ryb, warzyw, zup, ale także klasycznych koktaili

Jem więc Jestem
risotto z owocami morza 175

                 risotto z owocami morza Risotto z owocami morza, to propozycja na szybkie i proste danie, które

Miód i pieprz
Pstrąg faszerowany pieczarkami w jabłkach zapiekany 246

jabłkami to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Same jabłka są typowym surowcem wielu polskich dań, deserów, nalewek i przetworów. Kuchnia polska docenia produkty runa leśnego, jak choćby grzyby . Od wieków jadamy zgodnie z tradycją ryby słodkowodne , do których należy m.in pstrąg tęczowy , odławiany z rzek o bystrym prądzie. Typowe dla naszej rodzimej kuchni są węglowodany, czyli potrawy zbożowe , takie(...)czosnku 1 łyżeczka bułki tartej 3 jabłka 1/2 szkl. soku jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz - do smaku oliwa - do smażenia  masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .  Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz

Grunt to przepis!
pieczony sum z masłem czosnkowym 227

pieczony z  masłem Pieczona sum jest jednym z moich ulubionych dań. A jeżeli smak ryby, po wyjęciu z piekarnika, wzbogacimy czosnkowym masłem to potrawa będzie wprost wyborna.  składniki dla trzech osób Filety z  suma (800 g) 4 łyżki masła 4 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku pieprz, sól cytryna    sposób wykonania Filety z suma myjemy(...)wycieramy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze części, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na dwie, trzy godziny,  w chłodne miejsce. Ryby wyjmujemy z lodówki smarujemy oliwą układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, na pięć minut przed końcem pieczenia uchylamy piekarnik i posypujemy kawałki

Miód i pieprz
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 172

dendejescze tylko knorrKrok 4: Garnek przykrywamy i dusimy 15-20 minut. Czas zależny oczywiście od kuchenki (indukcyjna, elektryczna, gazowa). Ryba musi być ugotowana a warzywa miękkie, to jest znak że potrawa gotowa. W między czasie skrapiamy jeszcze potrawę sokiem z połowy.przed ugotowaniemi gotoweKrok 5: opcjonalny dla tych co w nosie mają wszelkie diety  czyli przygotowanie pirão(...)Pirão to nic innego tylko zagęszczony za pomocą farinha sos z naszej „mukeki”. Czym jest farinha? Hmm, czymś co Brasileiro dodaje nawet do jajecznicy a większość potraw brazylijskich bez niej traci swój smak. Farinha to po portugalsku mąką tylko że w tym przypadku musi być to mąka z manioku. Farinha pod tą nazwą w Polsce jest nieosiągalna

Smaki Brazylii
Karp na parze 505

Na wigilijnym stole w większości polskich domów nie może zabraknąć karpia. Jest to jednak ryba ciężka do strawienia, a jeśli dorzucimy do tego panierkę i smażenie

Kolizje Smaków
Boże Narodzenie 181

domu, to pewne zwyczaje i potrawy były jej bliżej nieznane. Z czasem doszła do wprawy i wszystko biegło swoim utartym szlakiem. Dla Niego specjalnie suszyła owoce na wigilijny kompot, tak jak robiła to teściowa. Jabłka, śliwki, gruszki...Pięknie pachniało w całym domu. Barszcz czerwony i kapusta z grzybami, krokiety z grzybami, karp. Ryby oboje szczególnie lubili zawsze, więc(...)czyli chlebem wypiekanym specjalnie na tę okazję przez duchownych i siostry zakonne. Prosfora to odpowiednik katolickiego opłatka. Kolacja wigilijna to także dwanaście postnych potraw, sianko pod obrusem i dodatkowe nakrycie. Na stole królowały zawsze ryby na różne sposoby (przede wszystkim ryba po grecku i karp w galarecie), barszcz z uszkami, cudownie słodka kutia, kapusta z grzybami... Nie mogło zabraknąć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Staropolska ściągawka wigilijna 198

kapusta z grochem należą do żelaznego menu ludzi młodych, pracujących fizycznie. Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym(...)pieczywo drożdżowe w kształcie podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane. Śledź - ryba morska z rodziny śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw na ciepło i zimno. Uszka - małe pierożki przyrządzane z wolnego ciasta cienko rozwałkowanego

Tradycyjna Kuchnia
Smażone młode śledzie ze słodko-kwaśną sałatką ziemniaczaną 219

Bardzo sezonowa potrawa – młode wiosenne śledzie, delikatna ale wyrazista słodko-kwaśna sałatka z nowych ziemniaków. Śledzie nie wymagają szczególnej troski i obróbki, są bardzo szybkie do przygotowania, nie mają ostrych ości. Tłuściutkie i bogate w kwasy Omega-3 idealnie smakują z delikatną nutą wędzonki, przełamane kwasowością jabłkowego octu. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy go nasion(...)posiekaną zieleninę. Mieszamy, pieprzymy i dosalamy do smaku. ŚLEDZIE I BEKONOWO-ZIOŁOWY SOS Wypatroszone śledzie myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku – żadne inne zabiegi nie są konieczne. Delikatnie ryby solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wysmażamy na chrupko centymetrowe plasterki bekonu. Zdejmujemy z patelni, odkładamy. Na pozostałym na patelni tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę lub szalotki

Karo in the Kitchen
Makaron z pesto z rukoli i tuńczykiem 220

Makaron z pesto z rukoli i tuńczykiem W upalny dzień , całkiem niezły na obiad jest makaron , podany np. z zielonym pesto z rukoli o lekko orzechowym

Ogrodnik w podróży
Gravlax 201

łososia razem z naczyniem w folię i porządnie obciążamy tak, aby folia docisnęła dodatki do filetu, które mają wniknąć głębiej w rybę. Gwarantuje nam to dobry smak i wygląd potrawy. Łososia wkładamy do lodówki na 2-3 dni. Codziennie zaglądamy do niego, osuszając ręcznikiem sok, który zbiera się na dnie naczynia. Przed spożyciem oczyszczamy łososia

Simple Dish
filet z pstrąga w galarecie 181

                      pstrąg w galarecie Delikatny filet z pstrąga, otulony aromatyczną galaretą, to dietetyczna alternatywa dla wszelkiego

Miód i pieprz
makrela pieczona w aromatycznych warzywach 210

                              makrela pieczona z warzywami Kiedyś znajomy rybak powiedział mi, że gdyby

Miód i pieprz
dorsz pieczony z masłem i koperkiem 193

                                        dorsz z koperkiem Mimo że nie

Miód i pieprz
dorsz pieczony z grejpfrutem 264

pieczony dorsz z grejpfrutem Połączenie delikatnego, chudego mięsa dorsza z cząstkami  granatu i kawałkami grejpfruta, sprawia że danie to smakuje, nie tylko miłośnikom darów morza

Miód i pieprz
delikatna zupa pulpetowa z leszcza 179

zupa z leszcza pulpetowa Leszcz jest niezwykle smaczną rybą,  jego mięso ma lekko słodkawy smak, który wprost idealnie komponuje się w delikatnych, klarowanych zupach . Niestety

Miód i pieprz
pieczony sandacz na grillowanym bakłażanie 213

pieczony sandacz na grillowanym bakłażanie Gotowy pieczony sandacz Składniki Przepis dla czterech osób 4 filety z sandacza bez skóry 1 duży bakłażan lub dwa małe 4

Miód i pieprz
dorsz pieczony w pergaminowych sakiewkach 174

                                 dorsz w pergaminie Ta smaczna ryba, powinna jak

Miód i pieprz
szczupak pieczony z masłem czosnkowym 172

                                pieczony szczupak To jeden z największych drapieżników, naszych mazurskich jezior

Miód i pieprz
dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami 153

Dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki

Miód i pieprz
dietetyczna ryba po grecku 197

                               ryba po grecku Mam nadzieję, że to lekkie, bogate w

Miód i pieprz
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 258

befsztyk tatarski czy carpaccio, tak i ceviche to jedna z tych potraw, którymi współcześni kucharze uwielbiają się bawić. Co to takiego? To surowa ryba bądź owoce morza zamarynowane w kwasie z owoców cytrusowych. Musicie spróbować! Danie to pochodzi z Paragwaju. Zazwyczaj spożywane na lunch lub brunch, jest lekkie i orzeźwiające. To popularny fast food na plażach. Restauracje ceviche (cevicherías

Karo in the Kitchen
smażona flądra 211

           Smażona flądra z czosnkową nutą Flądra jest, moim zdaniem, mocno niedocenianym gatunkiem ryby, może dla tego ze często nie najlepiej

Miód i pieprz
sandacz ze szpinakiem 214

 Smażony sandacz na maśle ze szpinakiem Sezon na sandacza trwa w najlepsze, więc w końcu i ja spróbowałem szczęścia w pobliskim jeziorze Sarąg. Na dole

Miód i pieprz
dorsz w pergaminie 133

                                  dorsz w pergaminie składniki dla trzech osób 3

Miód i pieprz
Sałatka z łososiem, buraczkami i fetą 163

Kolejna bardzo prosta i smaczna sałatka, tym razem z łososiem. Z dodatkiem fety i konserwowych buraczków, jak dla mnie mogłabym zjeść sama 2 porcje. Szczególnie mam

Pink Envelope
Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 213

korzennym zapachu i smaku. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że słowo curry wywodzi się z języka tamilskiego ( kari) i oznacza po prostu sos . Potrawa curry to właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje

W kuchni Katie
Makaron z krewetkami 144

Skoro mają być krewetki to w jak najlepszej odsłonie. Moja propozycja: z tagliatelle, w gęstym sosie śmietanowym, dorzucamy kilka suszonych pomidorów, szczypiorek, świeżą bazylię, zakończymy aromatycznym

Pink Envelope
Zupa tajska 157

Zupa tajska z krewetkami i ryżowym makaronem – aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Już od dłuższego czasu miałam ochotę taką przyrządzić, kiedy zobaczyłam na blogu Simply lifetime

Pink Envelope
Jajka faszerowane pastą tuńczykową z korniszonem i keczupem. 405

Takie faszerowane jajeczka to szybka przekąska-przystawka imprezowa a jednocześnie doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Ja osobiście nie przepadam za typową pastą z tuńczyka wymieszaną z

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą 211

Kolejna smaczna,szybka i łatwa w przygotowaniu pasta. Pasuje zarówno na śniadanie jak i kolację. W okresie świątecznym faszeruję nią jajka na twardo i podaje na

Kuchnia z widokiem na ogród
Jajka z łososiem i kawiorem. Wyborna, błyskawiczna, imprezowa przekąska. 251

Jajka z łososiem i kawiorem to bardzo smaczna, błyskawiczna, bardzo prosta w przygotowaniu przekąska-przystawka, idealna na sylwestrowy stół, doskonale sprawdza się na każdej i małej

Kuchnia z widokiem na ogród
Ryby smażone w zalewie octowej. 200

Kolejna potrawa na moim stole wigilijnym to właśnie te ryby. Zazwyczaj kupuję mintaja amerykańskiego- jest mało oblodzony , dość gruby i bardzo smaczny. SKŁADNIKI: 1kg. mintaja amerykańskiego 3 jajka 3- 4 łyżki mąki bułka tarta przyprawa do ryb sól, pieprz ZALEWA: 1 szklanka octu 10 proc.  4 szklanki wody 3 średnie cebule pokrojone w piórka, 5 liści laurowych

Kuchnia Beaty
FOCACCIA ALLA GENOVESE 218

Liguria to kraina marynarzy, słynnych żeglarzy – by wspomnieć choćby o najsłynniejszym z nich, Krzysztofie Kolumbie. Paradoksalnie, ryby i owoce morza to jedne z ostatnich potraw, które marynarze i rybacy w tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest Liguria. Focaccia to nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów smaku

Z Kuchni Do Kuchni
Jaki pojemnik wybrać na jedzenie do pracy? 235

proste pudełko jednokomorowe.  - Gdy na śniadanie mam kanapkę to wybieram pudełko śniadaniowe, a np. na płatki do jogurtu wybieram małe zamykane pudełeczko.  - Do potraw, które mają intensywny zapach (dania z dodatkiem ryb czy jajek) warto wybrać pudełka z komorami i szczelnym zamknięciem. Podobnie wielokomorowe pudełka przydają się, gdy lunch składa się z kilku oddzielnych produktów

Pasja Smaku
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 196

źcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy. A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika Świerczyńska-Krawczyk opisuje

Przepisy Aleksandry