ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:25/134)

MIĘTOLADA - LEMONIADA MIĘTOWA Z LIMONKĄ I MIODEM 206

    Jest gorąco, ba, można się roztopić nic nie robiąc i nie zanosi się na ochłodzenie.      Pewnie wielu z Was zarzuci mi

W kuchni Karmel-itki
ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ Z BIAŁEGO WINA 196

         Za oknem temperatury jak w tropikach, a ja siedzę z anginą. Świetnie, prawda? Niemniej post dzisiaj kieruję do wszystkich, którzy w

W kuchni Karmel-itki
KAWA MROŻONA Z SORBETEM (VEGE) 212

     Siedzę sobie przed komputerem, przeglądam oferty pracy, a w głowie kotłują się setki myśli. Czy jestem na właściwym miejscu, we właściwym czasie? Dlaczego

W kuchni Karmel-itki
HERBATA MROŻONA Z MANGO 230

    Wielkim plusem upałów (tak, tak, one też mają swoje plusy) jest możliwość kombinowania, czym tu się ochłodzić. Domowe lody, koktajle, shake'i, kawy mrożone

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY 209

    Za oknem upał, sezon truskawkowy w pełni, mleko kokosowe w lodówce, oczekujące na wykorzystanie. Dodaję te wszystkie okoliczności do siebie, stawiam wielki plus

W kuchni Karmel-itki
TĘCZOWE EGZOTYCZNE GALARETKI Z OWOCAMI 233

     Nie ukrywam - uwielbiam desery. Zresztą nie tylko ja, Karmele-on mógłby jeść praktycznie wszystko na słodko, co i tak w niczym by

W kuchni Karmel-itki
NAJLEPSZY TATA NA ŚWIECIE I CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONEJ FASOLI 237

           Siwy już włos pokrywa jego głowę, nawet nie zauważyłam, kiedy to się stało. Przygarbiona sylwetka, zwisające wzdłuż

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL CZEREŚNIOWO-KOKOSOWY Z MELISĄ 168

      Z tego, co dobrze kojarzę, zaczynamy dziś astronomiczne lato. Dlatego zapytuję: GDZIE JESTEŚ?! Końcówka czerwca "raczy" nas wiecznym deszczem, silnym wiatrem i

W kuchni Karmel-itki
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 179

    Pamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i

W kuchni Karmel-itki
MLEKO FISTASZKOWE I SEREK Z FISTASZKÓW 184

Mleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te

W kuchni Karmel-itki
KOKOSANKI JAGLANE (BEZGLUTENOWE) 162

Wprost uwielbiam domowej roboty ciasteczka! Ale któż za nimi nie przepada, no kto? Najlepsze są te, spod ręki ukochanej Babci, która przy każdej wizycie próbuje rozpieścić

W kuchni Karmel-itki
Zdrowe święta! 116

mieścić się w sylwestrową kreację? Oto kilka rad, jak spędzić święta pysznie, a jednocześnie nie dorabiając sobie dodatkowych kilogramów:        Śmietanę tak często obecną w świątecznych potrawach zastąpmy jogurtem naturalnym          Do sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret          Zróbmy(...)Uwaga na alkohol – wzmaga apetyt!          Jeśli nie mamy wpływu na menu, starajmy się zdejmować panierkę z ryb , wybierać sałatki bez majonezu. Kolację zacznijmy od niskokalorycznych potraw, dzięki temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania warzywami – szybciej się nasycimy.          Delektujmy się smakiem, jedzmy powoli , czerpmy z tego radość! WESOŁYCH

Powiedz dietom nie
Sushi w tempurze 153

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków

Food Square
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 496

cieście z frytkami. To brytyjskie danie rozpowszechnione zostało w drugiej połowie XIX wieku, gdzie w związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego ceny ryb uległy obniżeniu. Dzięki temu stały się dostępne dla każdego.  Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu na przyjętą formę podawania jej "na wynos". W Polsce ryba z frytkami przywodzi mi na myśl

Słodka Strona
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 301

cieście z frytkami.Brytyjskie danie rozpowszechnione w drugiej połowie XIX wieku. W związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego w tym czasie ceny ryb uległy obniżeniu, dzięki czemu stały się dostępne dla każdego..Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu na przyjętą formę jej podawania "na wynos".W Polsce ryba z frytkami przywodzi mi na myśl wakacyjny zestaw

Słodka Strona
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 173

morską na świecie. JAK ZROBIĆ DOMOWĄ SÓL SMAKOWĄ I DO CZEGO JEJ UŻYWAĆ? Na bazie wybranej soli morskiej możecie, tak jak ja, przygotować w domu swoje własne sole wykańczające potrawy i wynoszące je na nowy poziom. Nic tak nie dodaje lekkości i pełni aromatu domowym frytkom jak sól rozmarynowa czy lawendowa. Płat łososia w papilocie podany z odrobiną soli(...)mieszamy z dobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia curry, kurczaka, potraw z ziemniaków i ryżu. Do mleka kokosowego, białych ryb. Z jogurtem i serem labneh. Świeże lub mrożone liście limonki kaffir ucieramy z solą w moździerzu lub w blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze

Karo in the Kitchen
Kulebiak z kapustą i grzybami 187

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Gotowanie jest łatwe.   Kulebiak - potrawa kuchni kresowej. To duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.  Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów

Di gotuje
Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 138

spożywania wołowiny, gdyż krowa uważana jest w Indiach za zwierzę święte. Najbardziej ortodoksyjni wyznawcy hinduizmu są z kolei przeciwnikami spożywania jakiegokolwiek mięsa. Ich dieta wyklucza zatem i drób, i ryby, a podstawą ich menu stają się produkty pochodzenia roślinnego. Warto jednak pamiętać, że na kulturę Indii spory wpływ miała też religia muzułmańska. Efektem tego jest wykluczenie z diety wieprzowiny. Jakie(...)indyjskich restauracji mieszczących się w Polsce preferują podawanie dań właśnie pochodzących z tamtego regionu. Dania kuchni bengalskiego oparte są na ryżu i soczewicy oraz rybach. Podstawą żywienia są także smażone chlebki podawane do każdej potrawy. Region ten słynie także z pysznych i słodkich przekąsek przyrządzanych z białego sera. Religijny zakaz jedzenia wołowiny sprawił, że w Indiach rozwinęła się kuchnia

Codogara
Fotorelacja z rybnych warsztatów Lidla z Karolem Okrasą 251

pobliskich stawów. Zarówno Karol, jak i pozostali Panowie byli bardzo pomocni, podpytywali co chcemy ugotować, doradzali, co można by dodać dla polepszenia smaku potraw :) Postanowiłyśmy wykonać rybną zupę a'la leczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy

Moje Kuchenne Rewelacje
Quenelles z dorsza w sosie koperkowym 145

nazwą kryją się po prostu kluski z farszu rybnego, mięsnego lub drobiowego, zazwyczaj gotowane. Składniki (2 porcje): Kluski: ·         500 g filetu z ryby ·         2 białka jajek ·         ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ·         ½ łyżeczka mielonej kolendry(...)kłaść na wrzącą wodę, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem.  Podawać z ryżem i warzywami wedle uznania:) Dzisiaj użyłam dorsza, ale potrawę można także zrobić z innej „białomięsnej” ryby, np. mintaja czy soli. Nie polecam natomiast pangi i tilapii, ponieważ ich wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia. Pamiętajmy, że ryby powinny być obecne na naszym

Powiedz dietom nie
Surówka z kiszonej kapusty - jak u Babci 344

Smak tej surówki kojarzy mi się z obiadkami u Babci, mojej mistrzyni w gotowaniu. Pasuje do wielu potraw, najlepiej jednak, moim zdaniem, łączy się z rybą (na przykład z  tego  przepisu). Jest szybka, łatwa w wykonaniu, zdrowa i w porównaniu do gotowych surówek, tania. Składniki: 250g dobrej jakościowo kiszonej kapusty 1 mała marchewka pół średniej cebuli

Anielska Kuchnia Ani
Placki ze śledziem i chili (na ostro) 151

placki ziemniaczane ze śledziem, spotkałam się też z przepisami na inne naleśnikowo-śledziowe. Co prawda każdy wariant przewidywał śledzia solonego, ale ja postanowiłam poeksperymentować z rybą w oleju. W mojej rodzinie, ostrość potraw to rzecz indywidualna, każdy lubi inny smak. Jednak pomimo tego faktu mama skusiła się na placka i... Wzięła jednego (nie lubi ostrych rzeczy), i powiedziała: "Coś(...)mlekiem i śmietaną. Dodać mąkę.  Całość dokładnie wymieszać - uzyskując puszystą, jednolitą konsystencję i doprawić do smaku. (Należy pamiętać, aby nie przesadzić z solą oraz pieprzem, ponieważ sama ryba jest słona, a papryczka - ostra.) Na końcu do ciasta wmieszać śledzie z kawałkiem chili. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna

Di gotuje
Karp zapiekany z grzybami i śmietaną 183

nich ułożyć grzyby z cebulą i wstawić na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku już jest upieczona, a grzyby lekko spalone z wierzchu, na potrawę wylać śmietanę, wstawić na pozostałe 5 minut do piekarnika!Po wyjęciu z piekarnika rybę posypać obficie pietruszką! Smacznego

Stare Gary
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 172

  Bardzo lubię tradycyjne potrawy. Nawet preferuję je bardziej, niż nowości kulinarne czy tez eksperymenty. Nie zaprzeczę, próbuję nowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak

W kuchni Karmel-itki