ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:17/134)

SZCZUPAK POD GALARETKĄ 177

Idealna potrawa postna ale nie tylko bo sprawdzi się również dobrze na mniejszym i większym przyjęciu domowymSkładniki:1 kg wyfiletowanego szczupaka - zostawiamy tez oczyszczony łeb i ogon2 litry bulionu warzywnego 3 marchwie 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 1 cytryna natka pietruszki 3 łyżki żelatyny sól,pieprz KamisWykonanie:Do bulionu dodajemy w całości obrana marchew, pietruszke, seler, cebulę.Gotujemy(...)bulionu, juz nie zagotowujemy tylko podgrzewamy.Studzimy pulpety rybne, każdy pulpety kroimy w dość grube plastry, układamy na półmisku obłożonym cytrynami.Zalewamy przestudzoną, tężejąca juz galaretką. Kiedy galaretka całkowicie stęzeje na rybie, możemy połozyc kolejną warstwę galaretki

Z Majeczką w kuchni
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 185

Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 171

Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane

Karo in the Kitchen
Co nieco o pieczeniu w soli- Dorada 148

wrażliwsi mogą zrezygnować z podawanej przez Was kolacji. - ryb przed pieczeniem nie trzeba niczym przyprawiać, jednak suszone pomidory stanowiły miłą niespodziankę i ciekawe dopełnienie smaku potrawy. * szumnie powiedziane, ot dwie pozycje- ryba i gruboziarnista sól. ** w głębi duszy zastanawiałam się czy wyrzucić ją od razu, czy ryzykować rozbicie skorupy. Dorady w soli (porcja dla 2 osób) 2 dorady kilka

Zapiski Młodej Żony
DORSZ W TEMPURZE 175

TEMPURA jest potrawą kuchni japońskiej. Tempurę robi się ze wszystkiego: z ryb,owoców morza, drobnych warzyw (strąki groszku, fasolka szparagowa, szparagi), większych warzyw pokrojonych w plasterki lub słupki (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, cukinia, bakłażan, papryka),  z różyczek kalafiora i brokułów. Ja do dzisiejszego dania wykorzystałam flety z dorsza. Pokroiłam je na małe kawałki. Rybę posoliłam i posypałam pieprzem

potrawyregionalne
Kaszubskie śledzie z cebulą w pomidorach 162

Tradycyjna, świąteczna potrawa w moim domu. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie aby mogło ich zabraknąć na świątecznym stole. Śledzie są przepyszne, właśnie je

Smaki Ewy
Grillowany łosoś na himalajskim kamieniu solnym 177

Grillowanie i pieczenie na kamieniu solnym to inny od tradycyjnego sposób gotowania znany już w starożytnych kulturach. Zaletami przygotowywania potraw na kamieniu solnym zwłaszcza z mięsa i ryb jest to, że po nagrzaniu płyta kamienna utrzymuje przez dłuższy czas równomierną temperaturę a potrawy są soczyste i idealnie upieczone. Dodatkowo porcje mięsa nie kontaktują się bezpośrednio z płomieniem, dzięki

naRuszcie
Powrót do źródeł w kuchni 265

dietę mającą na celu zachowanie dobrej formy. Wśród tych osób przeważają ludzie młodzi, często wykształceni. Dzięki zmieniającej się świadomości społecznej, coraz częściej tłuste, smażone mięsa czy ryby zastępuje się delikatnymi, lekkimi potrawami gotowanymi w opakowaniach próżniowych oraz na parze. Kuchnia XXI wieku W ostatnim czasie wykorzystanie bogactwa i różnorodności naszej rodzimej kuchni oraz dostosowanie jej do nowych trendów jest

Kuchcik gotuje
Liebster Blog Award 169

gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.ie/http://slodkieniebo.blogspot.ie/http://kuchniazwyrakiem.blogspot.ie/  Pytania do nominowanych: Produkty, które zawsze masz w lodówce (nie chodzi o przechowywanie).Sernik, czy napoleonka, a może coś innego?Ulubione owoce.Z czym Ci kojarzy się lato?Potrawa pewniak, czy eksperyment.Czy robisz domowe przetwory?Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni?Bazylia, tymianek, czy rozmaryn?W tej chwili zjadłabym…Jakie zioła królują a Twojej kuchni?Ulubiony program kulinarny.Zapraszam(...)pierwsza i każda kolejna.:) Poniżej pytania od Autorki Słodkiej Strony i moje odpowiedzi:1. Jakie było Twoje pierwsze udane danie/deser? - Faworki.                                                                                  2. Jakie danie obiadowe jest Twoim ulubionym?  -Smażona ryba z frytkami.3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną.                                                                                           4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe.5. Jaki jest Twój smak

mojewypiekiinietylko
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3478

zupy, a tradycyjną zupą wigilijną w całej naszej rodzinie jest barszcz i uszka z grzybami ale w innych regionach jada się zupę grzybową, zupę rybą lub zupę migdałową Jako przystawki ważne miejsce pośród 12 potraw wigilijnych zajmują: – obowiązkowo rolmopsy , ale też śledzie w oleju lub pod różnymi postaciami, – ryba w pomidorach – kapusta z grochem Wigilijne dania(...)wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko od Was, szczególnie od tradycji którą każdy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony leszcz z warzywami 220

Mięso leszcza jest dość chude, a tę konkretną potrawę można przyrządzić bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu – to na pewno zachęta dla liczących kalorie. Z kolei delikatny, lekko kwaskowy smak mięsa duszonego w winie i soku z cytryny w towarzystwie wytrawnych warzyw to dowód, że nawet z bardzo pospolitej ryby można przyrządzić całkiem wyrafinowane danie.   Leszcz pieczony z warzywami(...)sobą oraz resztą soli. Jeżeli dodajemy olej – również z nim. Garść warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub teflonowej/ceramicznej brytfanny. Na nich kładziemy kawałki ryby, którą z kolei przykrywamy resztą warzyw. Całość skrapiamy winem. Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 40 minut licząc od chwili, gdy niewielka ilość płynu zgromadzona na dnie naczynia zacznie

Kulinarna Pokusa
Omlet z kiełkami 155

Szybkie i proste śniadanie a jakże pożywne i odchudzające. Taki początek dnia to ja rozumiem, dużo energii i brzuch syty, zachęcam do zrobienia. Podaje wersję dla

Moje Małe Czarowanie
Recenzja książki "Polskie jabłka" i konkurs 222

tymi pysznymi owocami. Są to między innymi: - napoje (soki, smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone, lody) - przetwory (dżemy, kompoty, marmolady z nietypowymi dodatkami) oraz dział poświęcony popularnym odmianom jabłek Autorka(...)przechowywać i w jakich daniach najlepiej smakują ale również jak pielęgnować te odmiany jabłoni jeśli zdecydujemy się je zasadzić w ogrodzie. Na końcu znajduje się alfabetyczny spis potraw co jest dodatkowym atutem gdyż dzięki niemu szybciej znajdziemy interesujący nas przepis. Książka jest naprawdę godna polecenia. Nawet jeśli wydaje nam się, że sporo wiemy o jabłkach, ich odmianach

Smakołyki Asi
Pieczony łosoś w marynacie musztardowo-jogurtowej 153

Wiosna natchnęła mnie do eksperymentu kulinarnego z łososiem. Choć wielokrotnie miałam okazję kosztować potrawy, w których główną rolę odgrywała ryba, to kombinacja, którą mam zamiar Wam dzisiaj przedstawić, przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Tak smacznego i soczystego łososia chyba nie mieliście jeszcze możliwości próbować. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy: – filet z łososia (kawałek o dowolnej wielkości) – musztardę sarepską

Szybko Tanio Smacznie
Fisherman's pie, czyli zapiekanka rybna 155

Fisherman's pie pochodzi z Wielkiej Brytanii i jest dosyć tradycyjną potrawą. Trochę staromodna ale nadal można ją znaleźć w wielu restauracjach szczególnie nad wybrzeżem. Tradycyjnie jest to zapiekana ryba z owocami morza w sosie beszamelowym, przykryta ziemniakami i posypana żółtym serem. Postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis ponieważ potrawa wydaje mi się trochę mało wyrazista. Zamiast samych ziemniaków użyłam też(...)natłuść masłem. Na sam spód wylej trochę sosu beszamelowego i ułóż surową rybę. Wylej resztę sosu na wierzch. Zakryj puree ziemniaczano – groszkowym. Całość zapiecz w piekarniku (40 minut w 180 º C) Po upieczeniu odstaw na pół godziny do przestygnięcia ponieważ ziemniaki zrobią się bardzo miękkie a potrawa może wydawać się nieapetyczna. Po około pół godziny ziemniaki z powrotem będą

wysmienity