ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:13/134)

Śledzie marynowane z koperkiem i jałowcem po skandynawsku 167

Ponieważ fanką śledzi jestem, wciąż poszukuję nowych smaków które w połączeniu ze śledziami utworzą zgrany duet, tercet czy sekstet. Tutaj połączenie jest znakomite, koper, ziarna i

Moje Małe Czarowanie
Ryba w cieście piwnym 326

ryba jest soczysta w środku, a otaczające je ciasto jest chrupiące i ma złocisty kolor. Natomiast przepis na rybę w cieście piwnym jest banalnie prosty.Do wykonania potrawy użyłam filetów z mintaja. Ryba najlepiej smakuje na ciepło skropiona sokiem z cytryny podana z frytkami przygotowanymi domowym sposobem.Ryba w cieście piwnymSkładniki:4 kawałki filetów z ryby – u mnie mintaj, ale może

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba po grecku 275

Ryba po grecku to potrawa, która z Grecją nie ma nic wspólnego, znana i popularna jest tylko w Polsce. Najczęściej gości na naszych stołach na Święta Bożego Narodzenia, chociaż niektórzy (tak jak ja ) przyrządzają ją również w ciągu roku. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, nie jest skomplikowana i jest bardzo smaczna więc dlaczego nie robić jej częściej(...)duże cebule 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki” około 1 szklanki bulionu (lub wody) 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka masła olej sól pieprz Przygotowanie: Rybę rozmrozić, osuszyć papierowymi ręcznikami i każdy filet pokroić na 3-4 części. Następnie posolić, popieprzyć i usmażyć. Na dużej patelni (może być na tej, na której smażyła się ryba) rozgrzać

Oryginalny smak
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 236

płaska łyżka rozmarynu,pieprz grubo mielony, sól - do smaku.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć do środka ryb. Imbir oprócz aromatu nadaje ostrości, więc jak ktoś nie lubi pikantnych potraw, to niech zmniejszy ilość(...)imbiru do 1 łyżeczki.Ryby zawinąć w folię aluminiową i odstawić na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki na około 15-20 minut przed grillowaniem.Patelnię rozgrzać, przesmarować pędzelkiem z odrobiną oleju i ułożyć na niej ryby. Grillować przez około 7-9 minut z każdej strony. Pod koniec obok ryb ułożyć ulubione warzywa i je również

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada z jesiotra 167

ryby jest bardzo smaczne. Na tema ryby powstał ciekawy artykuł napisany przez pana Piotra Łopacińskiego   jak podaje autor już w starożytności była znaną rybą. "Patrycjusze rzymscy podawali potrawy z jesiotrów na stoły przybrane kwiatami. W Chinach, rybacy byli zobowiązani oddawać złowione jesiotry na dwór cesarski. We Francji, Anglii, podobnie jak w Niemczech i Rosji(...)Mielimy w maszynce filety, cebulę, oraz bułkę. Do zmielonej ryby wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym  pieprzem . Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy uformować roladę, gazę smarujemy masłem i zawijamy roladę. Do garnku w którym będziemy gotować nasz potrawę, dodajemy obrane warzywa oraz sól do smaku, następnie wkładamy owiniętą

kgwjanczewo
Śledzie marynowane po mojemu 181

Śledzie marynowane na blogu już zamieściłam ale te tutaj są zupełnie po mojemu. Po 48 godzinach już nadają się do jedzenia a są pyszne, chrupiące, aromatyczne

Moje Małe Czarowanie
Śledzie w oleju z kolorowym pieprzem i cytryną 206

Kilka dni temu przedstawiałam przepis na śledzie śródziemnomorskie a dziś już następny śledzik wędruje na talerzu. Dziś śledzie z kolorowym pieprzem bardzo aromatyczne i przepyszne, polecam

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z ryżu i tuńczyka 211

Taką sałatkę spokojnie można zrobić na przyjęcie sylwestrowe nakładając ją na krakersy aby było tak na jeden kęs. Polecam gorąco, jest smakowita. Sałatka z ryżu i

Moje Małe Czarowanie
Cytrynowa limanda 182

pojawia się u nas często, bo mój narzeczony uwielbia. I tak by coś urozmaicić, zrobiłam dzisiaj bardzo cytrynową rybkę z frytkami. Danie idealne na obiad, a samą rybę polecam jako wigilijną potrawę.Składniki :* 6 filetów z limandy* sól, pieprz cytrynowy* sok i skórka otarta z połowy cytryny* mąka do panierowania* olek rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie :Rybę posolić, przyprawić pieprzem, polać sokiem

Magiczne Życie Marty
Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami 293

Rybę przygotowałam inspirując się tradycyjną potrawą, którą najczęściej przygotowuje się na Wigilię. Mowa tutaj o znanej rybie po grecku, która pomimo niezrozumiałej dla mnie nazwy jest bardzo smaczna. Prosta w przygotowaniu i można podawać ją na ciepło, jak i na zimno. 6-8 filetów z pstrąga 1 kg marchewki 1 por 1/2 selera 2 korzenie pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 200g

https:KKuchniaMniam
Karp smażony z sosem szarym 193

Karp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku. Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól

Codziennik Kuchenny
Filety z łososia pieczone na rozgrzanym kamieniu solnym 245

Zaletami przygotowywania potraw na kamieniu solnym zwłaszcza z mięsa i ryb jest to, że po nagrzaniu płyta kamienna utrzymuje przez dłuższy czas równomierną temperaturę a potrawy są soczyste i idealnie upieczone. Dodatkowo porcje mięsa nie kontaktują się bezpośrednio z płomieniem, dzięki czemu unika się częściowego powierzchniowego zwęglania. Po za tym potrawy prócz temperatury czerpią z niego sól

naRuszcie
Dietetyczne filety z dorsza w ziołach - filetti di pesce alle spezie 189

Bardzo często zdarza się nam kupować mrożone filety z ryby, które stanowią  ważny element naszej diety. Zwykle są  spożywane jako danie smażone w panierce itd. Nie wiem jak Wy, ale ja nie mogę jeść zbyt często smażonych potraw, dlatego też dzielę się z Wami przepisem, który też jest bardzo smaczny a co najważniejsze nadaje się dla wszystkich

zielonacukinka
Kotlety z dorsza z batatem 208

Często robię kotlety z ryby i puree ziemniaczanego. Jest to potrawa trochę z tych na ciężkie czasy ( mały kawałek ryby, garstka ugotowanych ziemniaków). A co by było gdyby kotlety trochę ,, uszlachetnić "?. Użyłam po prostu zamiast zwykłych ziemniaków kawałek batata ( kupowałam do gulaszu z batatami).Doprawiłam trochę pikantniej . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Dyniowy kompot wigilijny 129

według własnego gustu. Wszędzie jednak tradycja nakazuje, aby na stole pojawiło się dwanaście potraw. Dania zazwyczaj składają się głównie z ziaren maku, zbóż, miodu, grzybów oraz ryb. Postaram się przy każdej potrawie napisać kilka słów na temat symboliki tej potrawy. W przypadku tradycyjnego kompotu, w symbolice główną rolę odgrywają śliwki, które miały odpędzać złe moce. Kompot

Tradycyjna Kuchnia