ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:9/134)

Rybne curry/ryba 204

Curry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj(...)legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach z kuchnią indyjską na całym świecie.Składniki:0,5 kg filetów

Smakowity Blog Kulinarny
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 177

pędy sosny, orzeszki bukowe i cukier nagietkowy. Riesling Kabinett 2012, winnica Rappenhof Elegancki delikatnie słodki Riesling o silnie owocowym nosie i idealnie zrównoważonej kwasowości. Doskonały do potraw z jasnym mięsem i ryb. Doskonale będzie prezentował się również w towarzystwie potraw kuchni azjatyckiej i deserów. Bardzo słodki deser został skonfrontowany z winem, w którym oprócz sowitej słodyczy resztkowej(...)śliwką i pigwą zapewniając doskonały finał, pozostający długo w pamięci kubków smakowych. Wszystkie dania przygotowane z jedną przyprawą – solą. Mimo to, wszystkie potrawy były idealnie doprawione, smaki wspaniale dobrane. Jedynie głównemu daniu z rybą, z turbotem zabrakło wykończenia. Ale trzeba wziąć pod uwagę, że niektóre dania nie były szczegółowo zaplanowane, były tylko zarysowane, powstawały w trakcie gotowania/szykowania, co według

królestwo garów
Tatar z łososia, z mango, na awokado 209

Łososia kupujemy odpowiednio wcześniej. Po oddzieleniu skóry, płuczemy i dokładnie osuszamy – wkładamy do zamrażarki (nawet na tydzień, albo dłużej – to ważne). Na kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy, łososia przekładamy do lodówki, by ryba rozmroziła się, ale tylko na tyle, by można ją było łatwo pokroić. Cebulę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na talerzyk, ogórki(...)skórki cytrynowej. Oczywiście kwestia przybrania należy od indywidualnych upodobań. Tatar z łososia, z mango, na awokado podajemy z czym kto lubi. Dla mnie ta potrawa to rewelacja. Eksplozja smaków i aromatów, zachwyci smakoszy ryb. Możemy podać warstwowo lub wymieszany. O jednym jednak pamiętajmy. Pokrojonego łososia mieszamy zawsze delikatnie, nie „maltretujemy go”, bo potrawa straci swój wygląd. Nie przesadzajmy z ilością

mojewypiekiinietylko
Potrawy wigilijne: Karp smażony 239

Karp smażony (źródło: almamarket.pl)Składniki:karpjajkabułka tartasólpieprzoliwaSposób przygotowania: Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić.Panierować w jajku i bułce tartej

WojnaNaSmaki.pl
Sos beszamelowy 159

sosu surowe żółtko i bardzo szybko wymieszać, nie gotować Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny. Sos przeznaczony jest głównie do zapiekania potraw z mięsa, ryb, jaj, warzyw itp. dlatego musi być bardzo gęsty, aby nie spływał z potrawy. Może być również podany w sosjerce jak inne sosy. Można dodać również do smaku utartego

Proste Potrawy
Zupa Wietnamska Tom Yum 132

cechy odróżniające go od reszty. Hue słynie z ostrych, aromatycznych potraw i oryginalnego ich podawania. W Sajgonie do potraw dodawane jest więcej warzyw, owoców i ryb, natomiast w Hanoi potrawy przygotowywane są w prosty i szybki sposób. Do przyrządzenia większości potraw potrzebne są orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Restauracje wietnamskie znajdujące się poza(...)więc sprowadzać niektóre przyprawy z kraju. Podstawą kuchni wietnamskiej są świeże i zdrowe składniki – różnego rodzaju warzywa, z których przygotowywane są rozmaite sałatki , owoce, często pełniące role deserów orientalnych, ryby, czy owoce morza, niezbędne do przyrządzenia niektórych zup (np. zupy krewetkowej). Tradycyjne wietnamskie dania to: popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane przez Polaków, choć nieco zmienione dla potrzeb

ClauditteMissCooking
Mintaj i panga w sosie śmietanowo – koperkowym 205

Delikatna ryba w aromatycznej, koperkowej śmietance . Próbowałam mintaja i pangę w tym połączeniu, jednak zdecydowanie bardziej polecam pangę, ze względu ja jej łagodny smak – idealnie

Za drzwiami kuchni
domowe moskaliki 258

śledź świeży, taki prosto z rybackiego kutra jest jedną z najsmaczniejszych ryb i to niezależnie od sposobu w jaki go się przyrządzi Oczywiście sposobów na sporządzenie  potraw z tej ryby jest wiele,  ale ja dziś przygotuje je w wyrazistej marynacie. Po prostu moskaliki. składniki 1,5-2 kg świeżych śledzi sól zalewa  2,5 szklanki wody

Miód i pieprz
Pstrąg w sosie musztardowym 219

To naprawdę smaczne i proste danie. Fakt, że może nie takie tanie, ale dwie osoby choć trochę zaspokoją głód :) Składniki : około 50 dag świeżej ryby, u

Proste Potrawy
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 199

ulega wątpliwości, jest potrawą jednogarnkową i mieszaniną różnych produktów. Ta mieszanina, w moim przypadku, była od początku do końca zamierzona i zaplanowana. Zapiekanki, bo o nich mowa, często bywają dziełem przypadku. Otwieramy lodówkę i bierzemy, co się nawinie (no, może nie tak do końca). W każdym bądź razie, to wspaniały sposób wykorzystanie pozostałości ryżu, ziemniaków, kasz, makaronów… i nie tylko(...)pieczemy ok. 40 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy, już odkrytą, przez ok. 15 minut.Właściwie, to makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem było potrawą  ”na życzenie”. Danie wyszło pyszne, lekkie, aromatyczne, z powodzeniem na obiad, czy kolację. Wszystkie smaki się zrównoważyły i pasowały do siebie idealnie. Makaron „lubi” rybę, warzywa

mojewypiekiinietylko
Powrót do klasyki- omlet z pomidorami i łososiem 204

cudowną potrawą jest omlet. Żeby nie pozostać gołosłowną dzisiaj dorzucę drugą połowę do potwierdzenia tego faktu, czyli omlet w wersji wytrawnej.  Przy okazji jest to kolejna potrawa dla miłośników ryb, a w szczególności łososia. Jeśli komuś nie odpowiada można z niego zrezygnować, ale szczerze mówiąc omlet traci wtedy cały swój urok. I nie tylko omlet bo pomijając ten dodatek

peanutbuttermonster
Ryba po grecku 183

Blueberry Corner by "jagodzianka" Ryba po grecku – potrawa, która z Grecją nie wiele ma wspólnego, ale jest bardzo popularna w Polsce. Jak i … Przeczytaj cały artykuł Post Ryba po grecku pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pasta rybna 185

składniki* 1 puszka dowolnej ryby w oleju* 100 g żółtego sera* 2 ogórki konserwowe* 1 średnia cebula* 3 łyżki masła roślinnego lub margaryny do smarowania pieczywa

Mix smaku