ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:32/134)

Sola na szpinaku i pomarańczowym puree 160

przed moimi skośnymi oczami urywek filmu Julie & Julia, kiedy to, tytułowej o dziwo, Julie Child kelner we francuskiej restauracji podaje jakąś rybę smażoną na dużej ilości masła. Meryl Streep nachyla się nad potrawą, wącha ją i z maślanymi oczami spogląda na swego męża i delikatnie ale w pełni zachwytu i uniesienia rzecze: hmmmmmm, butter... Podzielam ten zachwyt

Right Behind The Kitchen
Ryba po grecku 374

jedna z potraw, które w każdym polskim domu smakują inaczej. Każdy dodaje coś od siebie, zmienia zgodnie z upodobaniami domowników. Kolejny raz przekonałam się o tym na Wigilii u teściowej na której spotkały się moja i jej wersja ryby po grecku. Moja - nieco łagodniejsza, słodko-kwaśna i jej - z dużą ilością chilli, intensywnie pikantna. Dla rozróżnienia mówiliśmy

Kulinarne Inspiracje
RYBA PO GRECKU 892

pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem , panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na głębokim tłuszczu ( najlepiej na maśle klarowanym). Jeśli wolisz zdrowszą wersję tego dania, rybę możesz ugotować na parze, wcześniej ją doprawiając solą i pieprzem. SOS: Cebulę pokroić drobną w kostkę odstawić. Warzywa zetrzeć na grubej tarce ręcznie lub za pomocą maszynki i odstawić. Cebulę(...)pastę pomidorową/ketchup, musztardę, oprószyć trochę mąką, dodać cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Pożądany smak potrawy powinien być słodko-kwaśny, dlatego przyprawiać potrawę, aż uzyskamy właściwy smak i konsystencję. Można dolać więcej wody, aby warzywa miały luźniejszą konsystencję. Rybę można wyłożyć na formę i pokryć ją warzywami, lub podawać od razu na talerz samodzielnie, lub ze świeżą

Calzonella.com
Fajitas z rybą. 199

Fajitas with the fish. Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas  (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami.   Składniki. 200g dorsza 1 pomidor 1 chilli czerwone małe 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek

Kulinarny karnet Christophera
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 168

szybko i prosto.  Mój pilaw spokojnie można nazwać delikatnym, lekkim, wręcz dietetycznym, ale nie nudnym i mdłym w smaku jak niektóre potrawki z ryb i warzyw polecane w lekkostrawnych dietach. Gwiazdą mojej potrawy jest koper włoski, inaczej fenkuł, przepyszne warzywo o lekko anyżowym aromacie. Z Mężem bardzo lubimy jego smak, dlatego chętnie wykorzystuję go w kuchni. Robię(...)podaję na ciepło. Często też sięgam po koper w daniach rybnych, bo według mnie rewelacyjnie się z nimi komponuje. Nigdy też nie wyrzucam natki fenkułu, tylko dekoruję nią moje potrawy. ➤ Spróbuj także innych pilawów:  pilaw z dynią i suszoną śliwką pilaw bakłażanem, cynamonem i pistacjami pilaw ze szparagami i bobem pilaw z bobem i grillowaną cukinią pilaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Polska rybka po grecku, czyli po polsku 181

Dolewamy około 400-500 ml wody lub bulionu rybnego. Polecam trik z bulionem. Z okazji świąt często gotujemy rosół z karpia, albo przygotowujemy ryby, z których zostaje nam wywar. Wykorzystajmy go tutaj, dzięki temu cała potrawa będzie miała jeszcze bardziej rybny charakter i nawet jeśli nie odstoi odpowiedniego czasu, by smaki się przegryzły- będzie wyraziście rybna. Nie jest to jednak(...)wyłowić wszystkie liście i ziarna ziela oraz czosnek. Na warstwę warzyw układam usmażoną rybę, którą przykrywam resztą warzyw. Najlepiej smakuje gdy odstoi kilka godzin w chłodnym miejscu, jednak nie stawiajmy jej na stole wprost z lodówki- jedzenie tak zimnego dania będzie niekoniecznie przyjemne. Można także podgrzać potrawę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku- na ciepło jest także wyśmienita

Pichceniomania
Ekologiczne produkty Danival. 160

oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się(...)mięsa... już sam jego widok mnie odpycha. Dlatego też wersja z tofu to świetne rozwiązanie dla wegetarian. Połączenie ryżu, fasolki i tofu smakuje całkiem nieźle. Plus za porządne doprawienie potrawy. * Śmietankowy krem ze szpinaku - z dodatkiem śmietanki i groszku, smakuje jak domowy! Plus za opakowanie pozbawione bisfenolu, aluminium i ftalanów. * Śmietankowy krem z pieczarek - rozgrzewający, świetne na deszczowe, chłodne

Poranek na słodko
Ryba w zalewie pomidorowo – ketchupowej babci Basi 243

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : ok.80-90 dag filetów rybnych (ja miałam mirunę), przyprawa do ryb, sól,pieprz, mąka do panierowania, olej do smażenia, Zalewa

Pysznosci Babci Basi
Mielone kotlety rybne 180

być zwykły)- 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną)- skórka z cytryny (opcjonalnie)- mleko do namoczenia bułki- bułka tarta do panierowania- olej do smażenia Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Rybę kroimy na kawałki, cebulę i czosnek obieramy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, razem z odciśniętą bułką.  Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki(...)ziemniakami i surówką (idealnie pasuje z kiszonej kapusty, ale nie tylko), jak również do kolacji – z pajdą świeżego chleba. Nie jest to może potrawa wyszukana, można ją przygotować nawet z gorszego gatunku ryb, ale na pewno będzie urozmaiceniem  jadłospisu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Mielone kotlety rybne appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ryba gotowana -bez gotowania , z cudu kuchennego 183

Cud kuchenny Tupperware to bardzo proste "urządzenie"...potrawy są w nim gotowane, ale w sumie bez gotowania...do pojemnika wkładamy np.rybę, zalewamy

Moje domowe kucharzenie
Sos koperkowo śmietanowy. 251

koperkowo śmietanowy przyrządziłam specjalnie do pieczonej ryby, lecz również można go podawać do wielu innych potraw. Podpatrzyłam na innych blogach jakie on mniej więcej ma składniki i przystąpiłam do jego sporządzenia. Wyszedł bardzo smaczny. Składniki: 600ml wody, 1 i 1/2 kostki rosołowej drobiowej                     lub: 600ml domowego bulionu(...)cały czas mieszając. Gotową zawiesinę powoli dodawać do bulionu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia i dodać  posiekany koperek . Sosu wychodzi niepełny garnek 1.5L. Ryba z sosem koperkowo śmietanowym: Smacznego

W kuchni u Moniki
dorsz w sosie pomidorowym 178

łyżeczki koncentratu pomidorowego -płaska łyżeczka ostrej papryki -łyżeczka kwaśnej śmietany 18% -sól, pieprz, maggi do smaku - 3-4 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z przepisem z opakowania. Rybę jeśli była mrożona rozmrażamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie kładziemy ją na rozgrzany olej. Smażymy około 20 minut, do momentu gdy rybka

Tanie przepisy studenckie
Do jakich posiłków pasuje białe wino? 203

czerwonego. To wytrawne serwowane jest do obiadów i kolacji, z kolei półsłodkie i słodkie głównie do deserów, niemniej jednak również może towarzyszyć potrawom obiadowym i na kolację. Do jakich dań można podać białe wino? owoce morza ryby wędliny pasztety i wątróbki drób sery grzyby (poza prawdziwkami) Należy pamiętać również o tym, aby wino podawać w odpowiedniej temperaturze. Wino białe(...)Pozostałe zasady doboru wina: gdy wina białe i czerwone mają być podawane podczas jednego posiłku, najpierw należy podać wino lżejsze, czyli białe, a potem cięższe, czyli czerwone w przypadku potraw w sosie to sos ma decydujący wpływa na wybór wina do wina nie należy podawać potraw z octem, unika się też jajek, szpinaku, zup, karczochów i czekolady białe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryba po grecku 275

Ryba po grecku jeszcze nie dawno nie była lubianym przeze mnie daniem. Myślę, że do tej potrawy trzeba też dorosnąć. A odkąd robię ją sama to smakuje mi jeszcze lepiej. A sekret, to podstawa czyli ryba świeża, z mrożonych filetów danie nie smakuje już tak dobrze. Tak więc jeśli zależy wam na smaku i jakości nie oszczędzajcie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dorsz z sosem holenderskim 232

specjalnie lubię ryby gotowane na parze . Toleruje ją gdy są wcześniej marynowane w mocnej marynacie nadającej jej charakterystyczny smak ( jałowość smakowa potraw robionych na parze odstrasza mnie od tej metody). Ale jako , że zdecydowanie miałam ochotę na rybę z sosem holenderskim poszłam na kompromis- dorsz smażony normalnie + delikatny sos. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni