Śledzie większość osób kojarzy z płatami w zalewie bądź w oliwie, w sałatkach, rolmopsach itp. Tym razem przedstawiam Wam śledzia w zupełnie nowej odsłonie – marynowanego w
Ola la LCHFT ak długo wyczekiwany przeze mnie sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, a wraz z nim przyszły pomysły na nowe dania z ich wykorzystaniem. Zawsze
Food SquareSzkocja słynie z ryb i owoców morza, dlatego też tych składników nie mogło zabraknąć wśród moich przepisów. Dziś przygotowałam niezwykle proste i szybkie danie - przegrzebki w boczku . Małże św. Jakuba stanowią idealną przystawkę - chrupiący boczek idealnie komponuje się z delikatnymi i miękkimi przegrzebkami, polanymi maślano - cytrynowym sosem. Przegrzebki w boczku to po prostu Szkocja na talerzu - polecam! Przegrzebki(...)dookoła. Przegrzebki owinięte boczkiem ułożyć na ruszcie i wstawić pod grilla (opiekacz, górną grzałkę piekarnika) na kilka minut aż boczek się przyrumieni, a przegrzebki nie będą surowe. W połowie pieczenia przegrzebki obrócić. W międzyczasie na małej patelni roztopić masło i powoli smażyć, aby lekko zbrązowiało (trzeba jednak uważać aby się nie spaliło!). Dodać sok z cytryny (do smaku
Codzienne Gotowanienaklejek na skórkach owoców. Jednak kilka dni temu miałam przyjemność wziąć udział w konferencji „Exotic taste of Europe” i europejskie znaki jakości, które będę wybierać. Począwszy od ryb z Azorów, po banany uprawiane na wulkanicznych glebach Martyniki, Madery czy Wysp Kanaryjskich, oznaczenia wyróżniają produkty o wyjątkowym smaku i gwarantują pełną kontrolę – od miejsca pochodzenia, po talerz konsumenta(...)całej kampanii dotyczącej europejskich znaków jakości pożywienia znajdziecie na stronie internetowej EXOTIC TASTE OF EUROPE . Zapraszam Was do zgłębienia tematu i mądrego wybierania produktów na zakupach, a później do pieczenia takich oto pięknych babeczek z naszych europejskich, lokalnych bananów. Wracając do babeczek – to jest to jeden z moich sposobów na wykorzystanie bananów, które za długo leżały na kuchennym blacie
DietologŁosoś sam w sobie jest bardzo smaczną rybą. Pewnie dlatego, że jest dość tłustą rybą, zawiera około 13,5g tłuszczu na 100g – dla porównania dorsz ma zaledwie niecały % tłuszczu na 100g. Oczywiście nie oznacza to, że jest to coś złego ponieważ tłuszcz rybi zawiera dobroczynne kwasy Omega -3 i Omega – 6, poprawiają sprawność umysłu, cerę, zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory(...)osobę Sposób przygotowania: Łososia podziel na porcje, zamarynuj w skórce cytrynowej, chilli, tymianku, soli i pieprzu. Odstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Następnie wyłóż na blaszkę do pieczenia i upiecz w temperaturze 180 º C przez około 20 minut. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj. Kalafiora podziel na różyczki i również ugotuj. W garnku rozgrzej olej i podsmaż
wysmienitynatka pietruszki oraz olej. Można też surówki przygotować inaczej: Surówka z kiszonej kapusty bez cebuli Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka do ryby smażonej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Klasyczna surówka z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty 1-2 soczyste(...)Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty jest według mnie najlepsza, bez udziwnień i modnych dodatków smakowych, ze składników które zawsze są pod ręką. Tym razem surówka została przygotowana do mielonych pieczonych w piekarniku. The post Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepisy Thermomix. Kotlety z kaszy jęczmiennej. Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej 1 duże jajo 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia cebuli 4 łyżki bułki
Themo przepisy2 pstrągi pół pomarańczy 2 łyżki oliwy sól tymianek mąka do panierowania olej do smażenia ziemniaki sól pieprz papryczka słodka 1 łyżka surówka z kapusty 400
Gotowanie jest łatweWiem co jem i dlatego pozwolę sobie na danie dla wielu kojarzące się tylko z fast foodem. Kojarzące, bo w tym wypadku to pojęcie jest mylące
mojewypiekiinietylkozdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie(...)dodajemy mąkę z drożdżami i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, koperek oraz pokrojonego w kostkę łososia. Doprawiamy pieprzem. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto smakuje na ciepło i na zimno
Przysmaki Karolki******************************* Karnawał to nie tylko góra słonych małych przekąsek, które idealnie sprawdzają się na tanecznych imprezach, gdzie tłum ludzi szaleje na parkiecie. słodkości mają tu swoje
W kuchni Karmel-itkinaprawdę wyjątkowo! Podczas ambasadorskiego tastingu miałam okazję próbować dań z menu rybnego, ale mięsne danie główne było równie smaczne. Oto jak kształtuje się menu: Przystawka - zupa: 👉 Krem z pieczonej dyni, marynowana dynia & tapioka Zupa była niezwykle aksamitna, co bardzo sobie cenię w przypadku zup kremów. Chyba nikt nie lubi grudek w tego typu daniach. Można było wyczuć wyrazisty(...)niepotrzebnie, gdyż był bardzo subtelny i smaczny. Amatorów pysznego jedzenia może rozczarować jedynie porcja, ale na pewno nie smak! 👉 Łosoś, risotto z gorgonzolą, brokuł Bardzo odważne połączenie dość tłustej ryby jaką jest łosoś z bardzo wyrazistą w smaku gorgonzolą. Ryba była soczysta i świetnie przyprawiona, a skórka usmażona na chrupko - tak jak lubię najbardziej! Risotto aksamitne i bez zarzutu. Całości
Cooking MonsterDelikatna ryba w sosie szpinakowym z dodatkiem śmietany i fety. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. Najlepiej podawać z ryżem. 350 g filetów z dorsza 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 4 łyżki fety 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą(...)łyżki fety. Wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez około 5 minut. Gotowym sosem zalać dorsza w formie żaroodpornej. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu posypać fetą (pozostałą 1 łyżką
Bullio