dodatek innych warzyw, ziół, grzybów czy sera feta. Ziemniaczana zapiekanka powinna być kremowa. Nie żałuję więc masła, śmietany czy mleka. Zapiekanka z ziemniaków to idealna przystawka do mięsa lub ryby. Świetnie pasuje do sadzonego jajka lub smażonych grzybów. Ziemniaczana zapiekanka 6 – 8 porcji Składniki: 700 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki(...)czosnek przez praskę, wymieszaj z mlekiem (można użyć pół na pół mleka ze śmietaną) . Polej zapiekankę równomiernie. Utrzyj mozzarella i posyp zapiekankę. Wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika i piecz zapieksnkę przez 45 minut. Jeśli wierzch zapiekanki zacznie się szybko rumienić przykryj aluminiową folią. Upieczoną zapieksnkę wyjmij z piekarnika. Po 10 minutach zapiekanka nabierze kremowej konsystencji i jest gotowa
codojedzeniaopal nad ogniem, włóż do woreczka foliowego, po chwili ściągnij z papryki skórkę. Oczyść ją z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pomidory pokrój w dużą kostkę. Wywar z ryby odcedź. Wybierz marchewki i pietruszki, pokrój w kosteczkę. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekane 2 ząbki czosnku i pokrojoną grubo cebulę. Szklij przez minutę. Dodaj paprykę i pomidory, smaż(...)gutted pike (about 1.2 kg.) 2 large onions 4 cloves of garlic 4 smaller potatoes 2 carrots 1 parsley 3 raspberry tomatoes 1 large red pepper 10 cm. a piece of leek a small piece of celery 2 laurel leaves 6 kernels of herbal medicine 1 tablespoon of tomato concentrate 2 tablespoons of oil a small bunch of parsley
Delicious PlaceŁosoś jest rybą wyjątkową, nie tylko ze względu na smak, ale na jego bezcenne wartości odżywcze. Jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu. Łosoś zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy(...)zaletą łososia jest również wysoki poziom witamin z grupy B, które wzmacniają skórę i włosy, wspomagają procesy metaboliczne, chronią przed anemią. Dzisiaj przepis na niezwykle aromatycznego i pieczonego łososia, czyli na super drogocenny dodatek do zdrowego obiadu. Polecam :) Składniki: filet z łososia suszony koperek sól ziołowa pieprz czarny lub cytrynowy papryka słodka troszeczkę papryki cayenne ( chili
Wołowina od rekinaNie jestem zwolenniczką jednostronnych diet. W ogóle podchodzę do nich z dużą dawką 'nie'. Jednak czytając ostatnio artykuł o Dukanie kilka przepisów bardzo mi się spodobało
Zielona KuchniaW królestwie własnej dziwaczności szukam chociaż krzty normalności. Osobliwa i nieokiełznana, nie zawsze poukładana. Gdzieś w tym szumie i szaleństwie, oddaje się rozkoszom stołu. Tym razem
W kuchni Karmel-itkiŚ ledzie, nasze polskie sushi, można je kochać lub nienawidzić :), a w każdym domu znajdzie się co najmniej jeden sprawdzony przepis na tą wyjątkową rybkę
SzczyptaSmaQPonętny zapach unosi się w całym mieszkaniu. Piekarnik na pełnych obrotach, w rondlu bulgocze potrawka, na patelni skwierczy olej. Zabawa w gotowanie. Nie, to nie narcyzm
W kuchni Karmel-itkiprosta i pyszna sałatka z łososiem powstała przez przypadek. Któregoś dnia upiekłam trochę za dużo ryby na obiad. A co zrobić, aby się nie zmarnowała? Najlepiej zrobić sałatkę :) Dodałam to, co miałam pod ręką: kiszone ogórki, kukurydzę, resztkę sosu tatarskiego. Powstała bardzo smaczna sałatka, którą ze smakiem zjedliśmy na kolację :) W sam raz nadaje się też jako pasta na kanapki(...)puszki kukurydzy konserwowej 2-3 czubate łyżeczki sosu tatarskiego lub majonezu sól pieprz Wykonanie: Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy (pod przykryciem) w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Upieczonego łososia rozdrabniamy widelcem (jeśli użyliście filetu ze skórą należy ją usunąć
MyCookBook.plPieczarki z grilla to lekka i smaczna przystawka idealna jako dodatek do grilowanych mięs i ryb. Danie jest mało pracochłonne i bardzo proste w przygotowaniu, można je podać jako samodzielną przekąskę na gorąco lub na zimno również jako dodatek do obiadu. składniki na 4 porcje 8 dużych pieczarek 150 g sera żółtego mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki(...)pieczarek i sera, dodajemy masło, szczyptę soli oraz czarny pieprz i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek, układamy na tacce do grilowania i pieczemy na rozgrzanym grillu około 30 minut
Smakowite Daniakapusty z grzybami czy pierogów. Ale nie żałuję, bo taka "wyżerka" zdarza się raz w roku. Czas powrócić do normalności i dlatego tym wszystkim, którzy nie mogą patrzeć na ryby i inne cuda proponuję marynowanego w sosie sojowym kurczaka z brązowym ryżem i warzywami z fetą.Składniki:2 x pierś z kurczaka1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior)1/2 opakowania sera(...)curry. Mieszamy. Odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki.Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zajmie to ok. 30 minut.Nagrzewamy piekarnik do 180'C, kurczaka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez ok. 16-18 minut. Warzywa wrzucamy do zimnej, lekko osolonej wody. Od momentu wrzenia gotujemy ok. 6-8 minut, aby nie zrobiło się z nich purée.Kurczaka
Kitchens Alphabetmąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki(...)francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno przycisnąć (można do tego użyć widelca). Posmarować żółtkiem i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni
Smakowity Blog Kulinarnysosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może przydać się do dekoracji. Plastry bekonu wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku, aż do uzyskania właściwej twardości bekonu. PS. Pamiętam(...)restauracji w Irlandii w której mój uczeń Paweł, obecnie szef kuchni podaje takie ziemniaczki. I pomyśleć, że w dawnych czasach kawiorem karmiono niewolników, jedli go rosyjscy rybacy czyszczący ryby. Dzisiaj na takie danie mogą pozwolić sobie jedynie ludzie bogaci
Kulinarny karnet Christopheratakim nietypowym warzywem? Jest pyszne w sałatce, do chrupania jako przystawka, a nawet jako nietypowy dodatek do sushi. Tak jak na tym zdjęciu, gdzie część hosomaków jest z ryba a część z marynowaną skorzonerą. Jedyne o czym warto pamiętać, to żeby zawsze obierać skorzonerę w rękawiczkach, bo mleczko, które puszcza ciemnieje i barwi ręce. Jeśli lubisz nietypowe kiszonki to spróbuj(...)ząbki czosnku, listek laurowy i kawałek korzenia chrzanu. Scorzonerę obieramy w rękawiczkach i kroimy na kawałki. Dodajemy do słoika i zalewamy posoloną wodą. Odstawiamy na co najmniej tydzień. Pieczone kasztany w glazurze To taka jesienna wersja orzeszków w glazurze. Najprostsza rzecz na świecie w przygotowaniu a efekt jest murowany. Jedyne co trzeba zrobić wcześniej, to upiec kasztany wg. tego
Ugotowane pozamiataneSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2
JaglusiaSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2
JaglusiaPewnie każdy z Was zna jakąś wersję tzw. śledzika pod pierzynką... Przyznam, że i ja mam kilka takich sprawdzonych. Najczęściej jest to klasyka z tego przepisu
Di gotuje