ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:154/234)

DOMOWE PALUSZKI RYBNE 211

fileta z dorsza bez skóry 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki 2 szklanki płatków kukurydzianych sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili olej do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w paski o długości około 7-8 cm i grubości około 2 cm. Przyprawiamy według gustu solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy(...)porcjami na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie: pieczone ziemniaczki i surówka z kapusty pekińskiej

Kuchnia MagdaLeny
Zupa rybna z dorszem, krewetkami, a i łosoś też się w niej znajdzie 165

białych (u mnie również mrożone, oczyszczone). Mogą być oczywiście tygrysie (to już full wypas). Generalnie te większe. Są po prostu smaczniejsze. kawałki filetu z łososia (opcjonalnie. Ponieważ robiłam też pieczonego łososia, to części, które mi nie pasowały do drugiego dania podrzuciłam do zupy) 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 1/2 białej części pora 3 pomidory obrane ze skórki 2 ząbki(...)ziela angielskie 4 liście laurowe 2 litry wody Wykonanie: Jeśli dorsz był zamrożony należy go oczywiście rozmrozić i obrać ze skóry. Odciąć głowę oraz ogon. Obowiązkowo z głowy ryby usunąć oczy (mądrzy mówią, że zupa z oczami może wyjść mało smaczna ). Tuszkę dorsza oczyścić z ości, pokroić na drobne kawałki. Doprawić do smaku solą. Krewetki jeśli zamrożone – rozmrozić, zblanszować

gutfut
Jesiotr zapiekany z kapustą kiszoną na słodko 202

suszonych moreli 40 g orzechów nerkowca 0,5 łyżeczki kminu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku odrobina mąki najlepiej krupczatki do oprószenia ryby oliwa do smażenia (3 łyżki) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Filety doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą , smażymy dość krótko chodzi tylko(...)momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Następnie kapustę dzielimy na dwie części i jedną część układamy w naczyniu do zapiekania, układamy usmażonego jesiotra i przykrywamy pozostałą kapustą. Wszystko pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 25 minut. Smacznego

Niezły Młynek
PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 210

   Szukasz pomysłu na walentynkową kolację? Wiem, że tego wieczoru rozglądamy się raczej za wykwintnymi daniami lub (co łatwiejsze) wybieramy się do restauracji. Jednak osobiście

W kuchni Karmel-itki
Paszteciki z tuńczykiem i serem 169

Polecam ten sprawdzony przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z tuńczykiem i serem . Robi się go raz dwa, wygląda super jest idealny na jakąś imprezę lub

zielonacukinka
Szparagi, krewetki, cytryna, maślany sos – jedna blacha 283

Są takie smakowe połączenia które nasuwają się same. Krewetki to dla mnie zawsze żelazny i nieśmiertelny zestaw: masło, pietruszka, czosnek. Do tego płatki papryki chili i

Karo in the Kitchen
Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem 7463

szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄 W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?). * mrożony szpinak w całych liściach - 350 g * jajka(...)gałką muszkatołową, solą i 3 żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą szpinakową.  Na blachę (38x42 cm- ta w załączeniu z piekarnikiem*) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę.  Piec 12-15 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.  Papier odwrócić do góry i powoli oderwać od ciasta

Kraina Miodem Płynąca
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM 203

Łatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio

W kuchni Karmel-itki
Śniadaniowa ciepła buła z jajem i wędzonym łososiem 233

Idealna buła na śniadanie. Smakuje (powiem nieskromnie) wyśmienicie!Składniki na jedną bułę:1 jajkoGarść kiełków rzodkiewki5 g otrąb pszennych30 g papryki2 plastry łososia wędzonego1 ciemna bułaOlej

Czarnawisienka
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 160

spotkanie ze znajomymi. Leżaki, parasole widok na zieloną skarpę, nieskomplikowane sezonowe menu i dobre wina. Króluje tu kuchnia włoska a w zasadzie włoskie przekąski: antipasti, sezonowe crostini i pieczona codziennie świeża focaccia. W takim miejscu oczywiście nie może zabraknąć wina i na pewno go nie zabraknie.  Na półkach i w naszych kieliszkach, znajdziemy tu wina gęste i pełne(...)Friulano z winnicy Traverso. Pinot Grigio to świeżość, rześkość i owocowość. Dominują aromaty cytrusowe. Przyjemna kwasowość. Proste wino na ciepłe dni, do lekkich przekąsek, sałat i potraw z ryb i owoców morza Friulano Traverso . Pachnie migdałami i czarnym bzem. Idealne do dojrzewającej szynki. Ribolla Gialla Traverso – wytworzone z winogron lokalnego szczepu rosnących na 40 – 50 letnich krzewach. Przyjemnie owocowe

królestwo garów
Placek śniadaniowy z kiełbaskami 258

Thermomix przepisy. Placek śniadaniowy z kiełbaskami Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: 70 g mąki orkiszowej jasnej 3 jajka 120 g mleka

Themo przepisy
Karp pieczony w sosie z leśnych grzybów 180

Wykonanie:  Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odlać wodę, wlać świeżą i gotować grzyby przez 30-40 minut. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie. Rybę opłukać i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na mniejsze kawałki. Na patelni, na odrobinie oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.  Do cebuli dodać "igiełki" rozmarynu i grzyby ( część można(...)minut. Kawałki karpia obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć karpia z obu stron, po 2 minuty. Podsmażonego karpia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem grzybowym i piec przez 25 minut w 170 stopniach C. Smacznego

kolorowotorcikowo
JARMUŻ 192

Można go również zamrozić i konserwować. Liście jarmużu mnoga być spożywane w postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami oraz innymi warzywami takimi jak: pomidory, cieciorka, boczniaki, dynia, seler, czy marchewką. Dobra jest zupa z jarmużu zasmażana ze zrumienioną cebulką i podprawiona mlekiem. Z jarmużu można również przygotować smaczne(...)przygotowane liście włóż do misi i dokładnie obtocz w oleju rzepakowym, a następnie oprósz solą morską i grubo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane liście wyłóż do Laszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 4 – 5 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C. Chipsy z jarmużu można podawać z dipem. W ostatnim czasie zielone koktajle stały się hitem wśród zdrowej żywności

Ciastka - domowe słodkości
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 240

pikantno-słodkim smaku. Jest w czym wybierać! Przepisy z musztardą, które warto znać Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych (np. comberu jagnięcego, pieczonych żeberek, udek miodowo-musztardowych, polędwiczek w sosie). Musztardę możemy też spotkać w przepisach na sałatkę z kaszą czy ryżem, w których jest składnikiem dressingu. Jak zrobić dressing z musztardą? Wystarczy(...)majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb (np. łososia czy pstrąga). Z kolei w musztardzie z dodatkiem chrzanu możesz przygotować ogórki kiszone! Jeśli u Ciebie musztarda najczęściej gości tylko na kanapkach lub jako dodatek do mięs

Codogara
Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. 190

rodzaj mięsa, który smakuje wielu osobom. Ja osobiście mięso, tym bardziej czerwone jadam bardzo rzadko. Ale tylko i wyłącznie ze względów zdrowotnych. Najbardziej odpowiada mi dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki" mięsa ;-). Karkówkę przyrządziłam w marynacie musztardowo-miodowej, nadziałam żurawiną i śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce(...)Lidlu) - 3 łyżeczki miodu polskiego - 6 łyżek oleju - 2 łyżeczki przyprawy do karkówki - sól zmiękczająca mięso Mięso, nacieramy marynatą i wstawiamy na cała noc do lodówki. Przed pieczeniem wyjmujemy na co najmniej 2 godziny. Karkówkę nakłuwam nożem i nadziewam suszonymi owocami. Piekłam w rękawie do pieczenia przez 55 minut.  10  minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw, aby mięsko

SMYKWKUCHNI
Stek z rekina ze spaghetti czosnkowym i salsą pomidorowo-brzoskwiniową 157

Pierwszy raz przyrządzałam rekina. Mięso jest dobre, bez ości, choć przyznaję, że nie stał się on moją ulubioną rybą. Niemniej w połączeniu ze spaghetti i słodką salsą wyszedł bardzo smacznie. Składniki (2 porcje): 2 steki z rekina sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany łyżka soku z cytryny 4 plastry cytryny Spaghetti: makaron spaghetti (ok 150 g) 3 ząbki czosnku mała cebula(...)solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie układamy na nich po 2 plastry cytryny, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min w temp 180 C. Makaron gotujemy w posolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy makaron i pietruszkę

e-PrzepisyKulinarne