ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:152/234)

Chwila zadumy. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. 276

  Zaduszki, jak i Wszystkich Świętych  to czas dla mnie bardzo ważny. Nastrój, jaki panuje w tym okresie, pozwala mi odetchnąć. Od całego zgiełku.  

W kuchni Karmel-itki
Sos z pieczonych cytryn 170

Bardzo smaczny sos, lekko kwaśny i z małą goryczką. Sos niemal do wszystkiego. Świetnie nadaje się do ryby, wszelkich grillowanych mięs, można w nim moczyć warzywa. Co najważniejsze, ilość składników jest bardzo mała. Cytryny, czosnek i oliwa. I nieco soli do smaku. I oczywiście odrobina cierpliwości, gdyż cytryny musimy upiec. Polecam! Przepis znalazłam   tutaj składniki (na 1/2 szklanki(...)łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli lub do smaku przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200 st C  Cytryny przeciąć w poprzek, usunąć nasiona. Umieścić cytryny w naczyniu do pieczenia, dołożyć rozgnieciony czosnek, skropić wszystko dwiema łyżkami oliwy. Wstawić na środkową półkę, piec ok 30 minut - aż cytryny lekko się zbrązowią na brzegach a w środku będą miękkie. Naczynie

Stare Gary
Łosoś w panierce z płatków kukurydzianych i orzechów 139

trafionych (których nie publikuję na blogu) i trafionych w dziesiątkę, jak w przypadku tej wersji. :-) Myślę, że zasługuje na miano namiastki ryby smażonej w panierce, bo płatki kukurydziane nadają rybie niesamowitej chrupkości, jak panierka a smak orzechów dopełnia całość. Szybko i zdrowo, tak jak lubimy najbardziej. 2 filety z łososia 1,5 szklanki płatków kukurydzianych garść dowolnych orzechów(...)pokruszonych płatków. Do jogurtu dodajemy szczyptę każdej z przypraw, mieszamy. 2. Filet z łososia nacieramy solą i sokiem z cytryny. Smarujemy jogurtem, obtaczamy w płatkach i orzechach. 3. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut w zależności od grubości fileta

Szefowa kuchni
Polna macierzanka z ryżem Kupiec na przaśnym lawashu 167

zostawiamy na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy kulkę i na oprószonym blacie wałkujemy na bardzo cienkie placki, pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C.  Składniki na ryż z macierzanką: 1 saszetka ryżu długoziarnistego Kupiec  1/4 wędzonej makreli  2 wiejskie jaja, ( żółtko(...)Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupin i ścieramy na tarce o małych oczkach. Makrelę rozrywamy na drobne kawałki. 2.  Łączymy ze sobą ryż, starte jaja, rybę, macierzankę i pieprz, dokładnie mieszamy. Próbujemy smak i ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy na plackach lawasch, które zastąpią nam łyżeczki. Na czas pikników w plenerze danie idealne

Apetyczna babeczka
Trójkąty ze szpinakiem i łososiem z Grecji 135

Polecam taki obiad wszystkim miłośnikom szpinaku, łososia i ciasta francuskiego. Ci bardziej leniwi w kuchni tez będą zadowoleni bo danie robi się szybko i jest pyszne

Moje Małe Czarowanie
SERNIK GOTOWANY Z MALINAMI I GALARETKĄ PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM 151

   Znowu na słodko... Desery i ciasta to chyba najbardziej fotogeniczne smakołyki, które można przygotować. Pięknie wychodzą na zdjęciach, a do tego osłodzą każdą, nawet

W kuchni Karmel-itki
Łosoś z makaronem i brokułami 151

Składniki: 1 kg fileta z łososia cytryna 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz sos 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 pęczka koperku 2 ząbki czosnku sól

magiczna kuchnia Kasi
Łosoś zapiekany z migdałami 138

Miałam wczoraj ochotę na lekką kolację. Pobiegłam do sklepu i kupiłam sobie kawałek łososia. Zapiekłam z masełkiem, oregano i płatkami migdałowymi. Palce lizać! Tak przygotowanego łososia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach 142

Pasty twarogowe to szybki pomysł na śniadanie czy też kolację. U nas w domu jedną z ulubionych past cieszących się powodzeniem jest twarogowa pasta z makrelą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Florian Ogień czy Woda - pyszne polskie smaki w Warszawie 131

fartuchach, które noszą kelnerzy. Menu jest podzielone na dwa żywioły; ogień i wodę. Ogień to dania płonące, poddymiane i flambirowane. Woda to dania wysublimowane, łagodne z rybami i owocami morza. W tygodniu jest tu także serwowane menu lunchowe. Tak samo mamy tu dwie strefy, jeżeli chodzi o wystrój wnętrz. Są tu eleganckie i pięknie urządzone sale vintage(...)randkę, spotkania rodzinne czy imprezy kulturalne, wernisaże lub koncerty.  Na "dzień dobry" naszym stole pojawia się najpierw czekadełko, czyli domowy smalec i pyszne czosnkowe masło w akompaniamencie świeżutkiego pieczonego na miejscu chleba z żurawiną. Początek naszego obiadu we Florianie zapowiada się pysznie, a potem jest już tylko lepiej. W pierwszej kolejności pojawia się danie z ognistego menu, czyli

Kulinarne przygody Gatity
pstrąg smażony 243

Rajska wyspa. przepis na dwie porcje RYBA 2 sztuki pstrąga  mąka do obtoczenia oliwa do smażenia  sól Pstrąga dzielimy na porcje i solimy , smażymy z każdej strony na oliwie na złoty kolor  uprzednio obtaczając w mące . BISZKOPT KOPERKOWY 1 jajko 1 łyżka drobno posiekanego kopru 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku Oddzielamy żółtko(...)szczypta soli następnie dodajemy żółtko i dalej ubijamy mikserem około 2 minut . Następnie dodajemy koper , pieprz i mąkę i delikatnie łączymy składniki nakładamy ciasto do foremek od muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 15-18 minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50%  ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy

na gazie
CHLEBEK BANANOWY BEZ JAJEK 224

   Pamiętam czasy, kiedy świadomie zrezygnowałam z glutenu, nabiału, mięsa i ograniczałam spożycie jajek. Były to bardzo intrygujące lata, pełne wiecznego poszukiwania idealnego składnika, produktu

W kuchni Karmel-itki
Portugalska pasta z sardynek 183

jako pasta na grzanki!). Szprotki otwieramy widelcem od strony kręgosłupa. Kręgosłup wyjmujemy. Ości i rybia wątroba zostają – ości znikną w paście, a wątroba jest pyszna, delikatna i bardzo zdrowa. Ryby miksujemy na pastę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy – próbujemy i ewentualnie lekko dosalamy i dopieprzamy. Pasta nie może być za sucha, powinna być lekka i smarowna – jeśli potrzeba, dolejcie do niej(...)miski i smętne resztki. Pyszna na krakersach, na tostach, na pszennych grzankach ( u mnie z grillowaną papryką bez skórki, dodatkowo posypane wędzoną papryką). Z nachosami, z surową albo pieczoną papryką, z selerem naciowym… I świetnie sprawdza się jako nadzienie do jajek na twardo! SKŁADNIKI 300g sardynek (waga po odsączeniu) w pomidorach lub oleju 2 małe szalotki

Karo in the Kitchen
Dorsz w porach pod beszamelem 190

naczynia żaroodpornego. 2 duże pory 2 łyżki masła klarowanego sól Pory pokroić na półplasterki i podsmażyć na maśle aż będzie szklisty i miękki. Doprawić solą. Wyłożyć na rybę. Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały(...)można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej. Wlać na pora 50 g sera żółtego Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać sos Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. dorsz w porach pod beszamelem

O kuchni z uczuciem
Tzatziki 180

Tzatziki, to najpopularniejsza przystawka grecka. Można go spożywać z zapieczonym pieczywem, podawać  jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko.      Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego- kawałek świeżego ogórka- czosnek (1 większy ząbek)- 1 łyżka oliwy- trochę soku z cytryny- sól, pieprz- koperek świeży (opcjonalnie)     Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie(...)Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, odciśnięty z soku ogórek i posiekany koperek – mieszamy. Podajemy schłodzony.Dla mnie sos tzatziki doskonale nadaje się do wszystkich mięs, warzyw, a nawet ryb i owoców morza. Nie ma reguły, że do czegoś nie pasuje. Podany do mini pizzy, też sprawdził się doskonale. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Tzatziki appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania