ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:158/234)

KLASYCZNY MURZYNEK Z POWIDŁAMI 311

   Można by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę

W kuchni Karmel-itki
BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 200

    Ach, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie

W kuchni Karmel-itki
Rolada szpinakowa z serem i łososiem wędzonym 226

Przystawka w postaci tej rolady, nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale też świetnie smakuje.Składniki;  400g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku,  3 jajka,  200g

Anioły w kuchni
Szybko! JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. 1205

Szybko, szybko, nie ma czasu! Ani się obejrzę, a już mija kolejna godzina. Kolejna doba, tydzień, miesiąc, tak bez ustanku. Dlatego warto jest mieć coś w

W kuchni Karmel-itki
Ziemniaki faszerowane w łupinach 154

Ziemniaki faszerowane w łupinach to było jedno z pierwszych dań jakie przygotowałam już jako dziecko. Pamiętam, że te pieczone ziemniaki smakowały nie tylko mnie, ale wszystkim członkom rodziny. Postanowiłam wrócić do korzeni i wprowadzić na bloga nieco wspomnień z dzieciństwa i przygotować te niezwykle proste, ale jakże smaczne ziemniaki faszerowane. Dziś przedstawiam wersje podstawową, ale w przyszłości zamierzam dodawać(...)dużej ilości ziemniaków) 1 łyżka masła (więcej jeżeli używacie dużej ilości ziemniaków) sól, pieprz ostra papryka w proszku Przygotowanie:  Ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 1,5 godziny, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie (zależy od wielkości). Ziemniaki nieco ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie

Codzienne Gotowanie
Sałatka z komosą ryżową i pesto bazyliowym 340

dania można użyć dowolnej jej odmiany np. białej, czerwonej czy czarnej. Opcjonalnie ser kozi można zastąpić dobrej jakości fetą. Doskonałe na lekką kolację lub jako dodatek do mięs czy ryb. Komosa ryżowa z pesto bazyliowym porcja dla 5 osób Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej około 450 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia 1 papryka zielona pesto bazyliowe: 1 szklanka świeżej(...)stopni. Warzywa umyć. Od fasolki szparagowej odciąć końcówki i przeciąć ją na pół. Cukinię obrać, pokroić w słupki, paprykę pokroić w większą kostkę. Wyłożyć warzywa na blasze do pieczenia, skropić oliwą, posolić, popieprzyć. Wymieszać. Wsadzić do piekarnika i piec około 20 min. Pod koniec można włączyć funkcję grilla. Pesto bazyliowe: Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Miksować do uzyskania gładkiego sosu

Jaglusia
Mintaj zapiekany z paprykami i cukinią 238

Lubicie rybę?  Ja bardzo, a najbardziej dobrze przyrządzoną.  Dziś proponuję filet z mintaja zapiekany z paprykami, cukinią i cebulą.  Mniam! Mintaj zapiekany z paprykami i cukinią Składniki: 5 filetów z mintaja, 2 łyżki soku z cytryny, papryka zielona, papryka czerwona, mała cukinia, 2 cebule, szczypta słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu. Wykonanie: Filet myjemy, osuszamy, kroimy(...)krążki i wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy oliwą, układamy filet z mintaja który, przykrywamy przygotowanymi i miękkimi warzywami. Całość posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 195

mną od dłuższego czasu. Aż w końcu ją zrobiłam. Powiem Wam, że w brew pozorom jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zamiast łososia możemy dać inną wędzoną rybę czy szynkę. Jednak według mnie najlepsza jest z łososiem. Myślę ze taka rolada może być fajną i elegancką   przystawką na każde przyjęcie czy spotkanie. Zapraszam!!!! Składniki: 150 g wędzonego łososia(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszysta masę. Przekładamy do szpinaku i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blaszkę od piekarnika o wymiarach 36x44cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C przez 10-15 minut. Po upieczeniu odkładamy roladę do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu smarujemy dokładnie serkiem. Następnie wzdłuż dłuższego boku układam plastry łososia. Całość   zawijam

Passion of Cooking
Kaczka po pekińsku. 160

się palcami. Sos śliwkowy. Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli  ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone  ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki  lub węgierki. Składniki:  6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury morelowej(...)podajemy go od razu. Placki mandaryńskie. Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku  po prostu nie może ich zabraknąć. Składniki: 300 g mąki pszennej 0,25 l wrzącej wody 1-2 łyżki oleju sezamowego ¼ łyżeczki soli Wykonanie

Kulinarny karnet Christophera
Sos z marynowanego zielonego pieprzu. Klasyczny francuski sos do steków 397

kroku, tak żeby wyszedł już zawsze i każdemu – bez rozwarstwiania, bez grudek – gładki i kremowy. Mocny i wyrazisty sos nie tylko do steków i frytek, ale i do ryb: łososia czy tuńczyka , do jagnięciny, baraniny i do drobiu. Musicie go umieć! Sos z marynowanego pieprzu należy do sosów kremowych. Przy tego typu sosach bardzo ważna jest kolejność i określony moment(...)Bulion wołowy lub wołowy rosół to nie jest coś, co każdy z nas zawsze ma w domu. Jeśli mam w zamrażalce kostki własnoręcznie zrobionego demi-glace, mocnego wywaru na pieczonych wołowych kościach – używam ich. Ale równie dobrze do sosu (mam nadzieję że zaraz nie zostanę „zjdzona”) nada się ¼ kostki wołowego bulionu lub jeszcze lepiej – kostka pieczeniowa, świetnie naśladująca pełny

Karo in the Kitchen
Iberyjskie wina z Lidla – lato 2016 181

lekkie nuty gruszkowo jabłkowe które w połączeniu z niską kwasowością powodują, że wino to jest „bardzo pijalne”. My wypiliśmy je solo, ale dobrze sprawdziłoby się z lekkimi sałatkami, rybami lub owocami morza. W tej cenie na pewno będzie to bardzo dobry zakup. Kolejny dzień to radykalna zmiana pogody i również wina. Viento de Invierno Mencia 2013 (29,99 zł). To wino(...)gorzkiej czekolady i pieprzu. Usta są delikatne, przyjemnie garbnikowe, dobrze zbalansowane z dużą koncentracją smaku. Jest to wino, które dobrze sprawdzi się w połączaniu z jedzeniem. Producent podpowiada nam pieczone, peklowane lub duszone mięso, carpaccio, pasztety lub kozi ser. Solidne uniwersalne wino.  Wina nadesłane do degustacji przez Lidl Polska . Na zdjęciach Malcolm, kot rasy maine coon

królestwo garów
Zakupy w frisco 156

Sporo osób już robi zakupy w sieci w tzw sklepach internetowych. Ale jest bardzo dużo takich ludzi którzy nie znają takich sklepów, nie wiedzą jak albo

Ala piecze i gotuje
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 206

Żelatyna, składnik tak oczywisty, mogłoby się wydawać, ale nie do końca. Bywa kapryśna, nieznośna i trudna do okiełznania. Pan agar-agar zaś miewa humory podobne, w

W kuchni Karmel-itki
SERNIK "BAKUSIOWY" 406

Palące słońce skryło się za chmurami, które spowiły niebo. Granatowa, letnia sukienka zaczęła powiewać na wietrze,co właśnie się zerwał. Huk grzmotów z oddali dobiegał już

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka z ziemniaków, feta i mozzarella 164

dodatek innych warzyw, ziół, grzybów czy sera feta. Ziemniaczana zapiekanka powinna być kremowa. Nie żałuję więc masła, śmietany czy mleka. Zapiekanka z ziemniaków to idealna przystawka do mięsa lub ryby. Świetnie pasuje do sadzonego jajka lub smażonych grzybów. Ziemniaczana zapiekanka 6 – 8 porcji Składniki: 700 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki(...)czosnek przez praskę, wymieszaj z mlekiem (można użyć pół na pół mleka ze śmietaną) . Polej zapiekankę równomiernie. Utrzyj mozzarella i posyp zapiekankę. Wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika i piecz zapieksnkę przez 45 minut. Jeśli wierzch zapiekanki zacznie się szybko rumienić przykryj aluminiową folią. Upieczoną zapieksnkę wyjmij z piekarnika. Po 10 minutach zapiekanka nabierze kremowej konsystencji i jest gotowa

codojedzenia