ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:144/234)

Kiszona kapusta – przepis 215

Kiszona kapusta – przepis Jakiś czas temu pisałam Wam o garnku hermatycznym z kamionki ( tutaj ), który nabyłam w sklepie Zagroda . Dziś przyszedł czas na przepis na

Słodkie okruszki
DORADA FASZEROWANA MORELAMI I QUINOA 104

łyżki pasty miso dashi pół łyżeczki pasty z czerwonej papryki sok z połowy cytryny oregano świeże tymianek świeży 25 ml wody sól pieprz Quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Rybę oczyszczamy, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny W misce mieszamy pastę z papryki, miso dashi, ocet i posiekane oregano. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, szklimy cebulę, anyż, liść laurowy(...)Dodajemy morele, cynamon i smażymy ok 5 minut. Dodajemy quinoa i zalewamy wodą. Gotujemy ok 5 minut. Jeżeli potrzeba dosalamy.  Rybe nadziewamy farszem. Dodajemy do środka świeżego tymianku. Pieczemy z ulubionymi warzywami. Pieczemy w temp 180 st przez ok 20 minut. Przepis bierze udział w konkursie  LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY   http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Kuchnia w oparach
Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie 230

Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście My na co dzień jemy głównie razowe pieczywo z mieszanek mąk – takich, jakie akurat mam pod ręką. Białe pieczywo pszenne, to u nas naprawdę rzadkość, dlatego potrafię docenić(...)wyszły gliniaste, następnego dnia były równie smaczne i nie zmieniła się im konsystencja miąższu. Ciasto na bułeczki wyrasta w zależności od temperatury, ok. 30 – 60 min. Bułeczki możecie piec same lub posypać ulubionymi nasionkami. To co dla mnie fajne to fakt, że wszystkie składniki wrzuciłam do miski robota, po wstępnym wyrobieniu ciasta dolałam olej i potem tylko odczekałam kilka

Mieszam w Garnku
Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem ! 135

wykorzystując do klasycznych przepisów, np pierogów - zamienniki mąki pszennej - tu gryczana. Na menu tego dnia składało się: *  żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem * kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną(...)sosem z rydzów Stół przy samym szefie Tomaszu został szybko zapełniony... I nie ja znalazłam się w tamtym zacnym gronie ;) Ale, ale .... przy stole przygotowującym sałatki z soczewicy, rybę i pierogi, tez było zacnie. A na pewno wesoło ! Hmmm... i te kilkukrotne wizyty Tomasza Jakubiaka, też trzeba by jakoś wyjaśnić. Nie, nie to, że nam nie szło gotowanie, absolutnie

kolorowotorcikowo
Łosoś w cieście francuskim 79

Składniki: ciasto francuskie czerwona papryka ser kozi filet z łososia świeża bazylia żółto mleko sól pieprz Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy 2 prostokąty (jeden musi

Wielki apetyt
Ryż z łososiem i zielonymi warzywami 213

To danie to świetny sposób na recykling z naszej lodówki i jako szybki lunch do pracy. Idealny do zjedzenia na ciepło jak i na zimno. Składniki

Fabryka pomysłów
MUFFINKI ZE SNICKERSEM. 166

Małe co nieco chodzi za Tobą jak cień. Chodzi i kusi. Coś niewielkiego, słodkiego i pysznego. Coś czekoladowego, by wzmóc produkcję endorfiny i serotoniny, by poprawić

W kuchni Karmel-itki
Łosoś w cieście francuskim 133

połowie łososia. Poskładać ciasto, przekładając naprzemiennie paski. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, przygotować sałatkę z poniższych składników:- mix sałat- czosnek- 1 pomarańcza- pomidorki koktajlowe- sól- oliwa z oliwekUmytą i ususzoną sałatę skropić sokiem z pomarańczy, dodać posiekany drobno czosnek, połówki pomidorków koktajlowych(...)wykwintne. Chrupiące i delikatne ciasto francuskie posypane migdałami, a wewnątrz – delikatny i bardzo soczysty łosoś, przełamany nutą mascarpone z bazylią. Ostrości potrawie nadaje sałatka, na której została podana ryba. Łosoś i ciasto francuskie stanowią idelanie zgraną, kulinarnie  parę. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Łosoś w cieście francuskim appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Co na grilla? 3 pomysły na lekkie dania z grilla 112

pierwsze grilluję w całości, zawinięte w folię aluminiową lub umieszczone w specjalnych kratkach. Do grillowania najlepiej nadają się ryby o zwartej strukturze, czyli np. łosoś lub pstrąg. Z ryb lub chudego mięsa przygotowuję też kolorowe szaszłyki z warzywami, alternatywę dla szaszłyków wieprzowych. Żadna marynata do mięsa czy sos sałatkowy nie obejdzie się oczywiście bez oliwy. Ostatnio często sięgam po oliwę(...)poręcznej buteleczce z dozownikiem, który daje mi dobrą kontrolę nad dodawaną ilością oliwy i tym samym nad kaloriami. Lubię spryskać nią dno patelni przed smażeniem czy też potrawę przed pieczeniem lub grillowaniem. Taki dozownik jest bardzo wygodny i pozwala uniknąć sytuacji, gdy niechcący oliwy wyleje nam się za dużo. Wiem, że na rynku dostępne są spreje do beztłuszczowego smażenia oparte

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś z kurczaka po sycylijsku 129

przyprawiana nieco inaczej , a zawsze smakowita . Nie jest to oczywiście klasyka kuchni sycylijskiej , nawet nie wiem czy tam wiedzą ,że coś takiego istnieje Przepyszna , nasza krajowa wariacja , na styl ryby po grecku , czy śledzi po japońsku , całkowicie nie znane w krajach powołanych w nazwie Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu domorosła , pseudo egzotyka . Polecam świetne urozmaicenie obiadów w tygodniu Składniki(...)pojedyncze piersi z kurczaka 2 średniej wielkości pomidory , najlepiej rzymskie typu pasta 2 kulki mozzarelli 3 łyżki zielonego pesto 3 ząbki czosnku sól do smaku dodatkowo : folia aluminiowa do pieczenia Filety z kurczaka płukamy , oczyszczamy z różnych niepotrzebnych , tudzież nie jadalnych elementów . Osuszamy ręcznikiem papierowym . Na każdym wykonujemy poprzeczne , głębokie nacięcia , tak żeby nie przekroić mięsa do końca , a utworzyć

Ogrodnik w podróży
Jack & Burger - szaleństwo smaków! SomePlace Else, Sheraton Grand Kraków 177

Jack & Burger zostało zainspirowane smakami różnych zakątków świata. Poza tradycyjnymi pozycjami zbudowanymi na najlepszej wołowinie Angus czy polskiej wołowinie sezonowanej, pochodzącej od lokalnych dostawców, znajdziecie w nim jagnięcinę, ryby, krewetki, kaczkę a nawet wegetariańską wariację z tofu w roli głównej.  W ramach promocji Jack & Burger, polegającej na pairingu burgerów z whiski możecie wybierać wśród siedmiu ciekawie skomponowanych(...)gatunków whiski. No cóż, warto spróbować każdej propozycji :) Nam szczególnie przypadły do gustu Romano, z wołowiną Angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym - serwowany w towarzystwie whiski Jack Daniel's Old NO.7, oraz Scandinavian Style - jagnięcina w bajglu, z sałatką szwedzką, serem Jarlsberg, jajkiem

SzczyptaSmaQ
Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim 343

części. Dłuższe części ciast nacinamy tak by powstały paski, środek pozostawiamy nienacięty *** *** Na nienaciętych środkach ciasta układamy warstwę szpinaku *** *** Na szpinaku układamy plasterki sera feta *** *** Na serze układamy porcje ryby, którą przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym (lub zwykłym pieprzem i sokiem z cytryny) *** *** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy,lewy, prawy, lewy) do środka. Końcówkę lekko podwijamy(...)będzie za długie to przycinamy je *** *** Gotową roladkę smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C ( piekłam z termoobiegiem ), i zapiekamy przez około 40 minut *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: KURCZAK ZAPIEKANY Z SEREM I ANANASEM PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI

Blog z Apetytem
Kawa malinowo-różana z białą czekoladą 203

jednocześnie staram się ten czas bez niego wykorzystać jak najlepiej. Sprzątam i piorę, żebyśmy, gdy już uda nam się wyrwać razem kilka chwil, mogli spędzić je na czymś przyjemniejszym. Piekę ciasta i przygotowuję desery, żeby chłopakowi (i sobie też - nie oszukujmy się) osłodzić to ciężkie życie. A w między czasie robię sobie kawę... Żeby nie było wątpliwości - C. też kawę(...)bardziej ode mnie...? Ale mam wrażenie, że ostatnio popadłam w, niegroźne póki co, uzależnienie. Dzień bez kawy jest dniem straconym, tudzież przeżytym na pół gwizdka, bo chodzę jak śnięta ryba, nie rejestrując połowy wydarzeń mających miejsce tuż obok mnie. Sięgam wtedy po kubek kawy z mlekiem (no dobrze - mleka z kawą ), i od razu wchodzę na wyższe obroty. W pracy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 217

łyżki startego żółtego sera sól pieprz oliwa Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 10 minut. Doprawić solą.  Rybę doprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na drugiej patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną  formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć(...)kawałki podsmażonego łososia. W misce wymieszać składniki na masę jajeczną: jajka, śmietanę, ser, 1/2 łyżeczki soli i pieprz.  Zalać nadzienie masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym

zadanie-gotowanie
Szarlotka babci 171

Szarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci

Korniszonki
Dorsz w chrupiącej panierce 210

Kawałki filetów z dorsza w chrupiącej i złocistej panierce. Dorsz delikatnie pachnie papryką i majerankiem i smażony jest na maśle klarowanym co dodatkowo daje piękny maślany

Zasmakuj Kuchni
Łosoś pod pierzynką Magdy Gessler 554

Przepis, który dziś Wam przedstawię, pochodzi z jednego z odcinków 'Kuchennych Rewolucji' pani Madzi Gessler.  Łosoś wychodzi bardzo delikatny, aromatyczny, troszkę pikantny za sprawą musztardy

My Culinary Art
Lubię...ŚWIĄTECZNĄ KARKÓWKĘ W WINOGRONACH Z WINEM. 191

Lubię... Wiele rzeczy.Chodzić na spacery.Szaleć z aparatem fotograficznym.Grać na flecie, fortepianie.Uczyć się...ale dla siebie. Wzbogacać swoją wiedzę.Czytać sterty książek.Śmiać

W kuchni Karmel-itki
Sałaka śledziowa z buraczkami 143

święta Wigilia i Boże Narodzenie bez śledzia nie istnieją! I tak pewnie jest też w większości polskich domów. Przecież śledź to ukochana przez nas ryba, która w okresie zimowym dosyć często gości na naszym stole. Można go przygotować na milion sposobów, inspiracje znajdziecie poniżej: Śledź remoulade z selerem Śledź w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Korzenny śledź(...)śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze  śledzi marynowanych , ale jeżeli nie macie takowych akurat

Kulinarne przygody Gatity
Mini szaszłyk z łososia 146

Ponieważ muszę jeść ryby, nudzi mnie szybko , szukam nowych możliwości. Ten przepis wydał mi się ciekawy.  Taka kolacja będzie dziś.  500 gram łososia atlantyckiego świeżego marynata : sok z połowy cytryny sok z jednego buraka olej  skórka z cytryny pieprz  sól kapary  zielony pieprz  Pokrój łososia w duzą kostkę. Zrób marynatę podaną w składnikach. Zalej nią(...)łososia.  Marynowałam całą noc. Ale wystarczy kilka godzin.  Nadziewaj na małe bambusowe szpatułki. Piecz w 200 stopniach 10 minut. Ja będę podawać z dipem i z gotowanymi buraczkami

AZgotuj!
Zdrowe i dietetyczne kotlety rybne z natką pietruszki :) 201

aniżeli ryby w środku :D Takie kotleciki są dobrym rozwiązaniem zarówno dla osób dorosłych jak i dzieci. Nie zawierają ości, a dobrze przyprawione przyćmią dominujący zapach i smak ryby, który nie wszyscy lubią. Składniki (9 kotletów): - 500 g mielonych filetów rybnych (u mnie płotki) - 1 jajko - 1 białko - 1 łyżka siekanej natki pietruszki - przyprawy: sól himalajska , pieprz ziołowy, prawdziwy(...)estragon . Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do miski. Wyrabiać masę do momentu, kiedy będzie zwarta i jednolita. Formować pulpeciki, następnie je spłaszczyć, tak aby powstał kotlet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kotleciki i wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec 20-25 minut

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania