świeżym tymiankiem. Składniki: filet z dorsza ok. 40 dag szklanka jogurtu naturalnego kilka gałązek tymianku sól, pieprz pęczek szparagów Wykonanie: Dorsza oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę,solimy i słodzimy, ustawiamy w niej szparagi żeby główki wystawały znad wody.Gotujemy ok 8 minut. W garnuszku zagotowujemy(...)szklanki bulionu. Hartujemy nim jogurt, stawiamy na ogniu. Dodajemy drobno posiekany tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładamy szparagi jeden obok drugiego, na nich wykładamy porcję ryby, polewamy ciepłym sosem tymiankowym
Z Majeczką w kuchnipojawia się na naszym stole dość regularnie. Na zmianę z filetami z ryby... Ot, taka ironia losu. Ale... Przepis na owe mocno zjadliwe, chociaż pozbawione, generalnie uznawanych za podstawowe, składników pochodzenia zwierzęcego, miałam zanotowane od bardzo dawna. Najprawdopodobniej z okazji jakiejś wizyty od zaprzyjaźnionych wegan, albo pieczenia na szkolna zabawę, z uwzględnieniem dzieci uczulonych na jajka. I ciacha wreszcie
Lejdi of the housedrobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać, pokroić. Rybę wymieszać z cebulą, koperkiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Bułkę pokroić na kromki o grubości 2 cm. Do miski wlać mleko, zanurzać kromki bułki w mleku, odcisnąć trochę z nadmiaru mleka. Formę do pieczenia, wysmarować olejem, układać w niej kromki bułek, rękoma w bułce zrobić wgłębienia
Kuchnia Danusimiski wycisnąć sok z cytryny, dodać miód, oliwę i koperek. Dokładnie wymieszać. Rybę pokroić na kawałki i wysmarować marynatą, odłożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie, łososia posolić, popieprzyć z każdej strony i przełożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 17-20 minut. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiminut. Farsz: łososia kroimy w paski, oprószamy solą i przyprawą do ryb. Ser kozi kroimy w kostkę, a paprykę w paseczki. Wszystkie składniki układamy na podpieczonym spodzie tarty. Jajko mieszamy ze śmietaną i startym serem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i tymiankiem.Masą jajeczną zalewamy tartę. Pieczemy ok. 30-40minut w 170-180C. Artykuł Tarta z łososiem, kozim serem
Raj dla Podniebienianich umieszczamy w moździerzu i ucieramy niemal na pastę, którą następnie nacieramy rybę z obu stron. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem z pomidorów i kładziemy nań kawałki dorsza. Posypujemy go następnie świeżo siekaną kolendrą oraz pozostałymi pomidorami i oliwkami. Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników, a następnie pieczemy w 200°C przez 15-20 minut . Ziemniaki Ziemniaki oczyszczamy dokładnie z ziemi
Food SquareDomowy chleb na drożdżach - prosty przepis Chleb pieczony w domu to chleb specjalny, wyjątkowy, taki który smakuje każdemu w rodzinie. Przepisów na domowy chleb jest
KorniszonkiWreszcie zaczął się tak wyczekany przez wielu z nas grillowy sezon! Od sąsiada już od 3 tygodni dolatuje w weekend zapach pieczonej kiełbaski i grillowanych
Ostra na SłodkoDobry pomysł na zdrowy i sycący obiad lub inspiracja na spotkanie z przyjaciółmi. Niewątpliwą zaletą jest krótki czas pieczenia łososia. 15-20 minut wystarczy, by można
cool and mintynarybek, najprawdopodobniej już nigdy takiej nie zobaczycie. Duża ryba była kiedyś małą rybą. To rzecz, której nie da się obejść. Z powodzeniem za to można zamienić jedne gatunki ryb na inne. Znacie je wszystkie? A może nie wiecie, jak smaczny jest czarniak czy makrela (w innej postaci, niż wędzona)? Zanim podejmiecie decyzję, spróbujcie. To z pewnością się Wam przyda(...)samo, jak reszta zdziwionych tym uczestników warsztatów), pieczoną w papilotach makrelę (moje danie! pyszne!) oraz czarniaka na kaszy owsianej z miętą i sosem holenderskim (niebo w gębie!). Wszystkie dania były świetne, chociaż śledzie wypadły dla mnie najgorzej, jako te najpowszechniejsze. Wielu z uczestników jednak nie widziało nigdy podobnie przygotowanej ryby, więc było to danie potrzebne. Karp wypadł niesamowicie
Życie zamknięte w smakuSkrzydełka w chrupiącej panierce z grilla to chyba jedna z najpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kapusty posmarować cienką warstwą masy cebulowej, następnie ułożyć na tym kawałki ryby, zawinąć jak gołąbki, skropić resztą oliwy. Rybne gołąbki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, umieścić nad wrzącym bulionem, gotować na parze 20 minut. W przepisie proponują, żeby podawać z czerwonym pomidorowym risotto lub pieczonymi, ziołowymi ziemniakami ja jednak podałam ją z ziemniakami ugotowanymi na parze, ponieważ
Pieguskowa Kuchniałyżki kaparów 3-4 łyżki oliwy z oliwek pieprz kolorowy Rybę podzielić na porcje i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Skropić sokiem z cytryny i polać delikatnie oliwą. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Posypać kaparami i posiekanymi pomidorami. Szczelnie przykryć i odstawić na ok. 2 godz. Piec bez przykrycia w temp. 180*C przez ok 30 min. Podawać
Lubię to gotujęfilety dowolnej ryby wędzonej (u mnie jest to rzeczna ryba BASA, popularna w Wielkiej Brytanii ) 1 wiązka zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku 2 szczypty soli morskiej 2 szczypty pieprzu białego 1 cytryna Wykonanie: Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym (lekko posmarować oliwą), wstawić do pieca nagrzanego do 180°C, piec 15 minut. Na patelni rozgrzać
Wino Francja Kuchnia