ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:126/234)

Bezglutenowa tarta z warzywami 251

Tarta lekko wędzona za sprawą ryby, z dodatkiem fasolki, kukurydzy i groszku Firmy JAMAR . Otrzymałam smaczną paczuszkę dzięki której ona powstała. Wersja bezglutenowa. Tarta powstała fajna, krucha. spód tarty: 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 3 żółtka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy miks 150 g masła zimnego 3 łyżki zimnej wody farsz: 2/3 puszki kukurydza z groszkiem(...)pieczenia następnie przekładam z papieru ciasto do formy. Spód tarty nakłuwam widelcem  Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół na 20 minut.  Do miseczki przekładam jogurt, wbijam jajka, dodaję białko, sól, pieprz, przyprawę, pokrojony koper i całość mieszam. Na wystudzony spód tarty przelewam 2/3 masy jogurtowej, układam kukurydzę z groszkiem, fasolkę, kawałki obranej ryby. Wylewam resztę

wesoła kuchnia
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 209

chronione są znakiem DOP (chroniona nazwa pochodzenia) W regionie tym hoduje się bydło cenionej rasy razza piemontese, a mięso jada się jako duszone w czerwonym winie, pieczone, opiekane na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jakobollito misto. Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi. Bażant, kuropatwa(...)nazwie griva. Tapulone to jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako dodatków smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się w lokalnej kuchni. Wyjątkiem są pstrągi z górskich jezior i potoków. .… Ale my tu raczej zajmiemy się...dynią. I serem Grana Padano. Zaserwuję Wam farfalle

Z Kuchni Do Kuchni
Wigilia , starodawne zwyczaje… 248

połowu ryb w wigilijny poranek ,ale sami Kaszubi jeszcze przed  II wojną światową nie jadali postnej wieczerzy.  Kujawiacy najczęściej jedli potrawy z wszelkiego rodzaju kasz (jagieł) . Wielkim przysmakiem dzieci był deser z ryżu polany stopionym masłem z suszonymi  ugotowanymi śliwkami  ,rodzynkami i cukrem. Na Podlasiu starano się wykorzystać wszystkie płody ziemi .  Dla dzieci pieczono maleńkie(...)cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę w chłodne  miejsce. Potem rozwałkować ,wykrawać ciasteczka w różnych wzorach i piec. Tyle cytatu. Ja piekę w temp. 170 stopni ,około 10 min. Po ostudzeniu ozdabiam i wieszam na choince ,aby złe odstraszyć, a panowała radość. W wieczór wigilijny ludzie się weselili ,rozbrzmiewały  kolędy, które

Kulinarny karnet Christophera
Gdzie warto zjeść w Porto? 198

ryby. Bez trudu namierzamy, bo cała ulica pachnie grillowanymi pysznościami. Przed wyjściem zaspokoiłam głód słabą kanapką z żółtym serem, by nie było, że tak się napalimy, a podadzą sardynkę. Ale po tym zapachu nie dość, że zapominam jak się nazywam, to jeszcze nagle żołądek robi się pusty. Panowie z pobliskich restauracji czuwają nad wyciągniętymi na zewnątrz grillami. Rybki pieką się(...)tylko wiatr szepcze (uwierzcie mi, nie raz mieliśmy zapominalskich kelnerów). Po kilku minutach nasze dania lądują na stole. Gdyby nie fakt, że to miejsce publiczne rzuciłabym się na moją rybę. Zamiast tego kulturalnie próbuję, a ona rozpływała się w ustach. Do tego ryż z owocami morza był strzałem w dziesiątkę. Nie powiem, grillowana ośmiornica prezentowała się bardzo godnie na talerzu

Pink Envelope
Niedźwiedzie pesto 181

ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana Padano) - sok z cytryny - olej rzepakowy tłoczony na zimno Liście (mogą być z łodyżką) dokładnie płuczemy i osuszamy. Słonecznik rozkładamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Rumienimy(...)ciągu kilku dni, dlatego najlepiej przygotować w mniejszych słoiczkach. Niedźwiedzie pesto nadaje się… chyba prościej napisać do czego się nie nadaje, ale ja używam – do makaronów, mięs, ryb, serów, wędlin, jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można również

mojewypiekiinietylko
Pieczona papryka z ziołami do słoików na zimę 167

Pieczona papryka z ziołami do słoików na zimę w lekkiej zalewie octowej z oliwą Papryka to niezwykłe warzywo, które świetnie smakuje na surowo, na ciepło

Korniszonki
KUCHENNA APTEKA #41 - PIEPRZ CZARNY 136

czarny obok soli to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd.  A co tak naprawdę o nim wiemy

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #41 - PIEPRZ CZARNY 136

czarny obok soli to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd.  A co tak naprawdę o nim wiemy

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet drobiowo - wołowy z mięsa z rosołu 195

Cześć! Rosół gości w wielu domach a najczęściej w niedzielę.  Pozostaje potem mięso, nad którym głowimy się, co z niego zrobić. Ja czasami piekę pasztet

Pieprzyć z Fantazją
Pieczone klopsiki z dorsza czarnego w sosie koperkowym 155

Te małe klopsiki urzekły moje serce, są przepyszne. Można je podawać na przeróżne sposoby, dziś w sosie koperkowym. Idealne danie na sierpniowy dzionek, polecam. Pieczone

Moje Małe Czarowanie
Jak upiec łososia? 164

Lubisz łososia? A czy wiesz jak upiec łososia? Tak aby był soczysty i smaczny? Pokażę Ci mój sprawdzony sposób na pieczonego łososia w... The post

Eksperymentalnie.com
Łosoś z gruszkami i słodkim sosem chili 133

Co na Wigilię oprócz karpia? Ja dziś proponuje pysznego łososia z gruszkami, cytryną na sałatce z liści pietruszki, kolendry oraz pieczonej papryki i czerwonej cebuli

Gosia gotuje
PASZTET Z ŁOSOSIA 147

drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z rybą. Dodajemy jajko, otręby, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką mieloną i gałkę muszkatołową. Masę mieszamy dokładnie za pomocą dłoni, a następnie przenosimy do małej foremki (18 cm x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Kuchnia MagdaLeny
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 213

Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk               Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie                    Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska                      Gravlax(...)marynowany łosoś Najlepsze śledzie z cebulą       Kotleciki z łososia Śledzie w miodzie Łosoś z pieca

Codziennik Kuchenny
roladka z pstrąga na szpinaku 175

sól i czosnek, delikatnie odparowałam, przestudziłam. Na każdy środek ryby nałożyłam łyżeczkę szpinaku, zawinęłam, szpinak który mi pozostał  rozłożyłam równomiernie w naczyniu do zapiekania. Na wierzch położyłam roladki każdą z nich udekorowałam fetą i orzechem włoskim. Resztę orzechów rozdrobniłam, posypałam po szpinaku. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Rybkę piekłam przez 35 minut

Darcia w kuchni
Zielone stir fry z wołowiną 218

kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego smażenia, pieczenia, duszenia oraz do gotowania na parze. Dzisiaj metoda stir fry cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór

Karo in the Kitchen
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 201

wyłowić z garnka same pyszności i ułożyć je na pieczonych ziemniaczkach. Teraz dokładnie czuć kruchość i delikatność boczku, który rozsypuje się na talerzu. Nic nie zakłóca tej symfonii smaków.Odmiana nr 2, czyli panna kapusta z panem boczkiem wylegują się w pysznym wywarze i czują się tam jak ryba w wodzie. Druga, równie smaczna strona medalu też zasługuje

Wypisz Wymaluj