łyżkach oliwy, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na por wyłożyć makaron i rybę, wymieszać, żeby kawałki ryby rozłożyły się równomiernie. Na makaronie poukładać szparagi. Śmietankę wymieszać z jajkiem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Zalać zapiekankę. Na wierzchu pokruszyć ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 180stC. Jeśli ser i szparagi będą za mocno się przypiekać
Obiad gotowyWyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który
mojewypiekiinietylkoWyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który
mojewypiekiinietylkoprzepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia razem z cebulą, czosnkiem i koperkiem. Do zmielonej ryby dodajemy startą dynię, jajka, mannę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy masę na pasztet i przekładamy do dużej keksówki. Posypujemy ziarnami słonecznika. Pasztet rybny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz 30 min w temperaturze 180 stopni. Gotowy pasztet kroimy ostrym nożem np. nożem
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżki majonezu 1 łyżeczka curry cytryna 2 pomidory ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Rybę świeżą filetujemy lub rozmrażamy gdy mam rybę mrożoną.Jajko rozmącamy,mieszamy z bułką tartą i musztardą.Pastę przyprawiamy solą,majerankiem,tymiankiem.Małą blaszkę smarujemy olejem.Rybę układamy na blaszce,wierzch i boki smarujemy pastą.Pieczemy 20 min. w temp ok.200 st.(najlepiej z włączonym grillem)Majonez dokładnie mieszamy z curry.Cytryn
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidomu jeszcze nie gościła, więc ostatnio postanowiłam to zmienić. Piekłam łososia w ziołach i nie mogłam się zdecydować na dodatki, ziemniaki, kasza, może ryż? Padło na kaszę kukurydziną o neutralnym smaku, pasującą do każdego mięsa, więc do ryby również. Polenta to włoska potrawa ludowa, pierwotnie przyrządzana z mąki kasztanowej, obecnie
To co kochampokroić. • Bułkę namoczyć, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Wymieszać ryby z bułką, jajkiem, posiekanymi drobno ziołami i przeciśniętym przez praskę czoskiem. Przyprawić solą i pieprzem. • Formować niewielkie pulpeciki za pomocą mokrych rąk. • Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec 20 minut w temp. 200 st.C
To co kochamWyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który
mojewypiekiinietylkoząbki olej lub oliwa Przygotowanie Czosnek ścieramy na tarce bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. Rybę nacieramy przyprawą, czosnkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Folię aluminiową smarujemy cienko olejem lub oliwą po błyszczącej stronie. Przekładamy filety i zamykamy każdy z osobna formując kieszonkę. Pieczemy w temperaturze 200st około 40 minut
Gotowanie moimi oczamiskórę i pokroić w 2-3cm kawałki. Zalać marynatą,tak aby pokryła wszystkie całą rybę. Odstawić na 30 minut. Cukinię umyć, pokroić szczelinowym nożem w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe umyć. Na patyki do szaszłyków nakładać na przemian składniki formując fale z cukinii. Piec na ruszcie w piekarniku 10- 13 minut (obracając w połowie pieczenia) lub smażyć na patelni grillowej
Pełny talerzProsty przepis na pieczoną kaczkę po chińsku z chrupiącą skórką i bardzo aromatycznym mięsem, przesyconym przyprawami. Wspaniały efekt osiągnięty w niespełna godzinę. Przygotowanie : 10 minut Pieczenie : 50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Szybka kaczka po chińsku Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka(...)chińsku. W określeniu „po chińsku” nie na grama ściemy. To nie jest danie w stylu ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku, w których konotacje geograficzne nie mają nic wspólnego z lokalnymi kuchniami. Nasza kaczka po chińsku ma smak i aromat Azji i chrupkość jakiej nie powstydziłaby się kaczka po pekińsku. Tyle, że kaczka po pekińsku wymaga mnóstwo zachodu
Niedzielny kucharzProsty przepis na pieczoną kaczkę po chińsku z chrupiącą skórką i bardzo aromatycznym mięsem, przesyconym przyprawami. Wspaniały efekt osiągnięty w niespełna godzinę. Przygotowanie : 10 minut Pieczenie : 50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Szybka kaczka po chińsku Takie przepisy lubimy najbardziej: wyszukane i równocześnie bardzo proste, składające się z prostych składników, ale niesamowicie smaczne. Takie są kacze udka(...)chińsku. W określeniu „po chińsku” nie na grama ściemy. To nie jest danie w stylu ryba po grecku, czy fasolka po bretońsku, w których konotacje geograficzne nie mają nic wspólnego z lokalnymi kuchniami. Nasza kaczka po chińsku ma smak i aromat Azji i chrupkość jakiej nie powstydziłaby się kaczka po pekińsku. Tyle, że kaczka po pekińsku wymaga mnóstwo zachodu
Niedzielny kucharzoctem miksujemy, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 10 minut do "napęcznienia". Łososia kroimy na filety o grubości ok. 2 cm i przyprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu oraz koperku. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wykładamy bezpośrednio na rozgrzany olej ( łososia
Słodka StronaJesli nie przepadasz za ryba w klasycznej panierce,moze skusi Cie ryba smazona w ciescie piwnym? Robilam dorsza w ten sposob po raz pierwszy i bardzo ciekawa bylam jego smaku.Ryba przygotowana w ten sposob jest bardzo soczysta w srodku,a smak piwa jest w ogole niewyczuwalny,tak jak i rybi zapach gdzies sie ulotnil.Smakowala nam,choc nadal wole(...)tradycyjnego dorsza w panierce z bulki tartej.Ale jako odmiana,czemu nie?Skladniki na ciasto piwne:3/4 szklanki maki150 ml piwa1 jajko 1/2 lyzeczki solipieprz1/2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypiorek-opcjonalnieponadto:2 srednie odfiletowane tuszki z dorsza sok z cytrynysol 2 lyzki makiWykonanie:przygotowac ciasto: make wymieszac z piwem na gladka mase bez grudek,dodac jajko i przyprawy.Odstawic na pol godziny.Ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi(...)oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz Piec około 15 minut , aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z „ Młodymi ziemniaczkami
Moja Delicjajednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi(...)oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz Piec około 15 minut , aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z „ Młodymi ziemniaczkami
Moja Delicja