Oto sałatka z pomidorów i sera – szybka w przygotowaniu, a jeśli makaron ugotujemy al dente, to również stosunkowo zdrowa… Najlepsze sałatki muszą być proste
UgotujmyTo.plboczek… i to właśnie lubię w zapiekankach… dla każdego coś… smacznego. Oto moja zapiekanka z makaronem.Zapiekanka z makaronem – składniki:250-300 g makaronu (np. rurki)250 g kiełbasy (lub więcej…)ok. 300 g pieczarek1 cebula2 papryki3 ząbki czosnku2 puszki pomidorówbazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru, oliwa do smażeniaser do posypania (ja użyłam trochę
UgotujmyTo.plrównie smaczna:) Należy tylko pamiętać, że z podanych niżej składników wychodzi bardzo duża zapiekanka :)!Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem – składniki:(6-8 porcji)450 g makaronu (np. rurki)1 kg dyni – u mnie piżmowa – butternut squash2 piersi z kurczaka450 g szpinaku świeżego lub mrożonego200 g sera feta4 ząbki czosnku1-2 cebule3 jajka300 ml śmietany
UgotujmyTo.plZapiekanki są zawsze dobrym pomysłem na obiad, szczególnie kiedy nie wiemy co zrobić… Tak właśnie powstała ta zapiekanka makaronowa z tuńczykiem… Trzeba tylko z
UgotujmyTo.plTa sałatka makaronowa z łososiem powstała z powodu braku czasu na upieczenie łososiowo-brokułowej tarty, którą miałam w planach Upiekłam jednak tego dnia dwie inne tarty
UgotujmyTo.plU nas ostatnio leje, jest paskudnie i zaczyna się powoli włączać ogrzewanie… Niestety idzie jesień i nastał już czas na cięższe potrawy, takie jak ten
UgotujmyTo.plwypełniamy pokruszonymi herbatnikami. Dodajemy łyżkę sera. Przykrywamy łyżką musu rabarbarowego. Kolejno ser … mus … ser … mus do wykończenia składników. Górę zasypujemy potłuczonymi / pokruszonymi Oreo. Do środka wkładamy rurkę do picia. W rurkę wkładamy roślinkę. I gotowe!Odstawiamy do przegryzienia
Ostra na Słodkoocet balsamiczny – 2 łyżki* bazylia – 1 pęczek* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* cukier – 1 szczypta* śmietana słodka 30% – 50 ml* makaron rurki – ok.400 g* mozzarella – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Odcedzamy i trzymamy w cieple.Bakłażana kroimy w kostkę.Podsmażamy ok. 5 minut na rozgrzane oliwie.Dodajemy
Ostra na Słodkowykombinować z niego coś smacznego!Były już kotleciki … był MAKARON ZAINSPIROWANY PRZEPISEM J.OLIVERA … i była też TARTA.Dziś mam dla Was kolejny rewelacyjny pomysł na jego wykorzystanie!Rurki cannelloni z delikatnym serowym farszem z kremowej ricotty , doprawionej do smaku sola i odrobiną czosnku … zapiekane pod kołderką z bakłażanów i mozzarelli.Danie niesamowicie smaczne a zarazem delikatne!Polecam
Ostra na Słodkofarszem z suszonych pomidorów i oscypka ( na początku mówił , że może zbyt delikatne , ale potem wcinał ze smakiem! ) … podane na szpinaku z dodatkiem zapieczonych ziemniaków w postaci ozdobnych rurek.( ja szpinak uwielbiam i jem bardzo często, a Conrad miał okazję spróbować go 1 raz! Troszkę kręcił nosem ;) Ach Ci faceci! :p ) Z przepełnionymi brzuchami wyczekiwaliśmy deseru!Choć
Ostra na SłodkoZostało mi po rurkach trochę kremy piernikowego, więc postanowiłam zrobić taki torcik. Wyszedł pyszniutki. Blaty delikatnie piernikowe, odrobina galaretki jagodowej od cioci, krem, a wszystko zakończone starta krówką. Niebo w gębie :)Składniki:Ciasto:100 g mąki pszennej100 g maki ziemniaczanej4 łyżki gorącej wody4 jajka4 łyżki cukrułyżka przyprawy do piernika2 łyżeczki płaskie sodyłyżeczka płaściutka cynamonuKrem:Krem piernikowy - z tego przepisuDodatkowo
Moje pyszne gotowaniedosłodzić sobie taki napój cukrem lub miodem :)Czy i Wy macie napoje kojarzące się z dzieciństwem? a może też piliście podobne koktajle?Smacznego!p.s. te cudne kolorowe rurki przyjechały do mnie razem z innymi upominkami od Marty z bloga Magiczne Życie Marty
Codzienna kuchnia niecodziennaPomysł na danie z makaronem.Składniki:-30 dkg makaronu ( rurki )-30 dkg mięsa mielonego-20 dkg pieczarek-1 cebula-1 papryka-kawałek pora-ząbek czosnku-10 dkg żółtego sera-3 jajka-szklanka mleka-1 i 1/4 szklanki mąki-1 dkg drożdży-pieprz, sól-przyprawa warzywna-olej do smażenia Paprykę kroimy w kostkę a cebulę i pora
Maminek kulinarnymieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw i ziół, dzięki czemu jego skórka nabiera bladopomarańczowej barwy, a on sam pikanterii.Składniki:200g drobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek)100g sera Appenzeller100g sera Emmentaler100g sera Gruyere1 łyżka masła1 łyżka mąki100ml bulionu100ml białego wina150g boczku3 cebule, pokrojone w krążkisól, pieprz biały Przygotowanie:W osolonej wodzie gotujemy makaron, zgodnie
Smakowity Blog Kulinarny