Najpierw jagodowy, najciemniejszy, potem truskawkowy, a na wierzchu słodki waniliowy. Całość przykryta chmurą bitej śmietany i górą pachnących truskawek, obłożona biszkoptami (których mi nie starczyło, więc sięgnęłam po waflowe rurki) i obwiązana błękitną kokardą pojechała do koleżanki. Muszę przyznać, że ciasto zrobiło odpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczosnku do sosu można pominąć.Śmietanę kremówkę można zastąpić śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, ale wpłynie to na smak sosu.Makaron pappardelle można zastąpić innym ulubionym makaronem np. spaghetti, rurkami czy kokardkami.250 ml gorącej wody można zastąpić szklanką wytrawnego, białego wina. Wówaczas nie ma już konieczności doprawiania sosu sokiem z cytryny
Gospodyni MiejskaMakaron penne z tuńczykiem i curry...Makaronowe rurki oblepione śmietanowym sosem.Dobrze przyprawione curry.Z kawałeczkami tuńczyka.Proste, smakowite i szybkie danie z rybą morską.Zapraszam!Składniki:Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;250 g makaronu penne;330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżeczka curry;4 ząbki czosnku;Olej/oliwa do smażenia;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron
Gospodyni MiejskaZapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym...Smakowite makaronowe rurki oblepione pomidorowym sosem.Dodatek szynki drobiowej, pieczarek, czosnku i cebuli.Całość przykryta startą mozzarellą.A na wierzchu pietrszuka.Pycha!Składniki:200 g makaronu penne;200 g pieczarek;200 g dobrej jakości wędliny (u mnie szynka drobiowa);200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);2 średnie cebule;2 ząbki
Gospodyni MiejskaMakaron penne z boczkiem i mascarpone...Sprężyste rurki makaronu.Kremowy sos na bazie mascarpone.Chrupiące kawałeczki podsmażonego boczku.A do tego por, papryczka chili i suszone pomidory.Smacznego!Składniki:250 g makaronu penne;150 g wędzonego boczku;250 g mascarpone;1 czerwona papryczka chili;50 g suszonych pomidorów (masa netto, po odsączeniu z oleju);Biała część pora;1/2 łyżeczki pieprzu cayenne;Sól
Gospodyni MiejskaMakaron ze szpinakiem i mascarpone...Sprężyste rurki makaronu.Pachnący aromatem czosnku szpinak.Kremowy sos na bazie mascarpone.Pycha! Składniki:250 g makaronu penne;250 g mrożonego szpinaku;250 g mascarpone;3 ząbki czosnku;Sól;Pieprz;Czubata łyżka masła;50 g twardego dojrzewającego sera np. grana padano - opcjonalnie. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Szpinak rozmrozić.Czosnek obrać
Gospodyni Miejskaboczkiem w sosie z sera pleśniowego...Sprężysty makaron. Zielone różyczki brokuła.I chrupiący boczek.Zatopione w sosie z sera pleśniowego.Pycha!Skałdniki:250 g makaronu (u mnie sprężynki i rurki);100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);100 g wędzonego boczku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu;Sól;Pieprz.Spos
Gospodyni Miejskaokoło 450 - 500 g) różyczek brokuła.Brokuł można zastąpić kalafiorem.Można użyć serka topionego o dowolnym smaku. Ja użyłam o smaku Gouda.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurek, sprężynek, świderków.Ser żółty można zastąpić startą mozzarellą.Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować.Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskapotrawy można użyć zarówno świeże, jak i mrożone różyczki brokuła (opakowanie o wadze około 450 - 500 g). Brokuł można także zastąpić kalafiorem.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka
Gospodyni Miejska100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem.Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak.Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów.Do sosu można dodać drobno pokrojony
Gospodyni MiejskaDwie warstwy sprężystego makaronu penne.A między nimi podsmażone mięso mielone z cebulą.Całość zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowym.I oprószona po wierzchu stratą mozzarellą i parmezanem.Pychota!Składniki:400 g makaronu rurki (surowego);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400 g);2 ząbki czosnku;3 łyżki oleju;2 łyżeczki
Gospodyni MiejskaMakaron z cukinią i szynką...Sprężyste rurki makaronu.Kosteczki podsmażonej szynki i wiórki cukinii.Zatopione w sosie na bazie śmietanki i jajek.Oprószone drobno startym parmezanem.Pycha! Składniki:250 g makaronu penne;150 g dobrej jakości szynki (u mnie z indyka);200 g cukinii (waga przed obraniem);1,5 czubatej łyżki masła;200 g śmietanki o zwartości tłuszczu
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.Z dodatkiem ostrej papryczki chili.W nim zatopione rurki makaronu.A całość oprószona startym parmzeanem.Aromatyczny, inny, pyszny!Polecam!Składniki:250 g makaronu penne;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g);1 średnia, czerwona cebula
Gospodyni MiejskaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cannelloni czyli włoski makaron w kształcie długich rurek. U mnie nadziany mięsem mielonym z dodatkiem krojonych pomidorów, marchewki i cebuli. Pyszne i sycące danie obiadowe. Smakuje super, polecam. Post Cannelloni pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki:1 brokuł30 dkg makaronu rurki lub świderki1 nieduża papryka czerwona1/2 puszki kukurydzyok 20 dkg wędliny np. szynka1 mała cebulaok 1 szkl śmietany 18 %25 dkg sera żółtegosólpieprzbazylia, zioła prowansalskieWykonanie:Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić.Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min , przelać zimną wodąRozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, oraz
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia