Jest kolorowo i pięknie. Do długości nie znałam innych walów kwiatów prócz wizualnych. Od 3 lat skrupulatnie testuję różne jadalne kwiaty w mojej kuchni. Najbardziej zakochana jestem w róży i właśnie kwiatach czarnego bzu. Mają bardzo intensywny i dość specyficzny zapach. Jak dla mnie niebiański. Mam już zrobiony syrop, w planach nalewkę, ale dziś wykorzystam pomysł mojej babci
Malinowe Pocałunkiszklanki cukru (ja dałam różany, oraz 2 łyżki Syropu różanego z płatkami) 1/4 szklanki soku z cytryny 3 łyżki likieru limoncello (ja dałam likier z płatków róży) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny i limonki 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka ciasteczek amaretii (z ich braku były herbatniki). Wykonanie:Ubijamy żółtka, cukier
Malinowe Pocałunkipłaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonych goździków 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 10 dag roztopionego masła 1/2 szklanki mocnego naparu z owocowej herbaty, np. dzika róża, grzaniec, malina, ja dodałam Hawajskiej owocowej 3 łyżki powideł śliwkowych 4 jaja 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przyprawy znajdziecie na stronie www.skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaDzisiaj odświeżam przepisy na publikowane przeze mnie wina i nalewki. Nalewka malinowa Wino z wiśni i czarnej porzeczki Wino z dzikiej róży Nalewka z pigwy
W kuchennym oknie Ewypyszna herbatka od Skworcu! W jej składzie znajdziemy prawdziwy bilet na tropiki! Składniki: · kawałki jabłka, · kawałki dzikiej róży, · ananas kandyzowany, · kawałki banana, · skórka pomarańczy, · kawałki buraczków. Herbatka ma działanie rozgrzewające powiedziałabym, ma wspaniały i głeboki smak, kolor pozwala pozytywnie myśleć. Zimno jest i mglisto. Taka herbatka to doskonały sposób na poprawę humoru ! Smacznego i polecam...szczególnie teraz na jesień
Z Kuchni Do Kuchnipodanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 20 minut / na złoty kolor/. Nasze rożki mają nadzienie z róży domowej roboty
Anioły w kuchniostatni weekend pojechałam do rodziców na Roztocze. W wolnej chwili poszłam na kilkukilometrowy spacer w poszukiwaniu darów jesieni: tarniny, głogu i owoców dzikiej róży. Po drodze cisza, spokój, piękne widoki i dużo słońca. Zebrane owoce po odpowiedniej obróbce będę mogła wykorzystać do przygotowania jesiennej nalewki. Prawda, że pięknie
Pasja Smakuaromat uniesie Cię daleko... Zalej wrzątkiem, odczekaj nawet do 7 minut , aż owoce napęcznieją i wyzwolą cały aromat rajskiej wyspy...Bo skład Hawajskiej jest wyjątkowy ! kawałki jabłka, dzikiej róży, hibiskus, skórki pomarańczy, rodzynki, ananas, papaja, kwiaty nagietka, aromat. Wymieszaj delikatnie,aby napar się wyrównał..i zagrzeb się w polarowym kocu, z ulubioną lekturą...albo zamknij oczy i leć, leć, leć
Z Kuchni Do Kuchniktóry znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne
Kulinarny karnet Christopherapłynnego miodu pół opakowania przyprawy do piernika cynamon, gałka muszkatołowa wg.uznania ja zawsze dodaje po ok.1/2 łyżeczki Dodatki do przełożenia: słoik twardej marmolady, fantastycznie się komponuje z dziką różą Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę, mleko, miód oraz jajo i żółtka, przyprawę do pierników, cynamon. Wyrobić, podzielić na trzy części,rozwałkować na dużą blaszkę, każdą część upiec osobno. Tem.180C
Apetyczna babeczkainternet na stronie www.Skworcu.com.pl. Do zrobienia różyczek wystarczy masa i odrobina różowego barwnika. Z rozwałkowanego cienko ciasta wykrawamy małe kółeczka, nakładamy je na wykałaczkę zlepiając odrobiną wody. Przygotowaną różę na wykałaczce można wbić w wytłoczkę po jajkach aby stwardniała i wyschła. Składniki na masę cukrową na duży tort ok.30 x15 cm : 80 dag cukru pudru 50-60 ml gorącej
Apetyczna babeczkaopak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz 1,5 szkl przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier - 1 łyżeczka spirytus -2 łyżki Dodatkowo barwnik zielony do dekoracji róża czerwona gotowa migdały tarte - 4 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić z cukrem na pianę, następnie dodać żółtka wymieszane z octem i wodą, dokładnie zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem
Kuchnia Danusiczekoladą SKŁADNIKI: żółtka 5 szt drożdże 1 paczka ( 100 g) mleko 2 szkl olej 1/2 szkl margaryna 1/4 kostki cukier waniliowy 1 opak mąka 1 kg marmolada z róży sól tłuszcz do pieczenia LUKIER 15 łyżek cukier puder1 łyżeczka woda1/2 łyżeczki sok z cytryny POLEWA CZEKOLADOWAjajko - 1 sztcukier - 3 łyżkimargaryna - 0,5 kostkakao - 3 łyżki POSYPKA skórka pomarańczowa PRZYGOTOWANIE: Żółtka
Kuchnia Danusisposobem, ale nie przepadają za słodkimi jak ulepek nalewkami. Na zdjęciach poniżej jest cytrynowa rozmarynówka, która ma już ponad 2 miesiące. W tym roku przygotowałam również nalewkę z płatków róży oraz Wiśniówkę. 2 gałązki rozmarynu skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1/2 litra wódki kilka kawałków kandyzowanego cukru Cytrynę myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, wyciskamy sok. Gałązki rozmarynu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadaje się jako zwieńczenie wieczoru. 3. Spicy Cinnamon Korzenna kompozycja na bazie gruszki i Rooibos z silnym akcentem cynamonowym.Mieszanka ma niezwykle oryginalny smak z soczystą owocową nutą, a płatki róży dodają jej delikatności. 4. Rooibos Sunrise Ta herbata to subtelny smak ostrokrzewu afrykańskiego w połączeniu z orzeźwiającym działaniem owoców tropikalnych i smakowitą nutką płatków słonecznika. 5. Yerba Mate Lemon Orzeźwiające
Aga w kuchni