jest Twoja ulubiona książka z dzieciństwa?Tajemnica Rajskiego Wzgórza Elizabeth Goudge, Małgosia kontra Małgosia Ewy Nowackiej, Ania z Zielonego Wzgórza i wszystkie pozostałe części Lucy Maud Montgomery, Godzina pąsowej róży Marii Kruger, twórczość Małgorzaty Musierowicz oraz Krystyny Siesickiej oraz seria o Tomku Alfreda Szklarskiego. I oczywiście wiele, wiele innych. Jako dziecko bardzo dużo czytałam, i jeszcze więcej mi czytano. Nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZastanawiałam się, do czego by zużyć resztę mojego cudownego curdu, którego nie wsunęłam prosto z miseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni, tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd
Pożeraczka, czyli raz adobrzeopowiedzieć, a o których jakoś nie miałam czasu do tej pory napisać... Zacznę od Schmitta, bowiem znów udało mu się mnie oczarować.Schmitta poznałam za sprawą Oscara i Pani Róży, niesamowicie wzruszającej książki, która chyba zrobiłaby wrażenie na każdym. Na mnie zrobiła tym większe, że dostałam jedyny w swoim rodzaju egzemplarz - ręcznie przepisaną powieść przez siostrę mojej licealnej przyjaciółki. Kiedy
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaturalny lek nasercowy dla tego, nalewki sporządzane z niego powinny być spożywane z umiarem. Można je zrobić w czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru. Podstawowa wersja nalewki z głogu:Składniki:1 kg owoców głogu
SzczyptaSmaQnapisy w piramidzie w Gizie oraz papirusy Ebersa. W Grecji przed wyjściem na arenę atleci i wojownicy chrupali ząbki czosnku, aby mieć siłę i odwagę. Grecy nazywali czosnek cuchnącą różą, jednak nie gardzili nim i spożywali w wielkich ilościach. Szczególnie zajadli się nim Ateńczycy, choć im to nie przeszkadzało w zakazie wpuszczania cuchnących czosnkiem osób do świątyni matki bogów Kybele
Grahamka, weka i kajzerkamasła3 łyżki cukru pudru2 łyżki ciemnego kakaoNadzienie:1 szklanka cukruokoło 1/2 szklanki wody1 szklanka orzechów włoskich1/3 szklanki śmietanki 30%1 serek Apetina naturalny1 łyżeczka masłaCzekoladowe listki:listki np. mięty, róży, bazylii, wiśni (nie trujące!)kuwertura lub czekoladaPrzygotowanie:Kruche ciasto:Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka i masło, które siekamy na malutkie kawałeczki
Oryginalny smakbarwnika czerwonego. Wylewamy na warstwę jasną i znów blaszka ląduje w lodówce. 3 porcję robimy identycznie wlewając jedynie dużo więcej barwnika spożywczego. Uzyskując w ten sposób 3 różne odcienie różu. Wstawiamy na kilka godzina do lodówki. Przed wyjęciem wkładamy blaszkę do gorącej wody i wyjmujemy na paterę. Pianka delikatnie się rozpuści tworząc polewę. Ja udekorowałam ją pierwszymi fiołkami z grodu
Malinowe PocałunkiJest kolorowo i pięknie. Do długości nie znałam innych walów kwiatów prócz wizualnych. Od 3 lat skrupulatnie testuję różne jadalne kwiaty w mojej kuchni. Najbardziej zakochana jestem w róży i właśnie kwiatach czarnego bzu. Mają bardzo intensywny i dość specyficzny zapach. Jak dla mnie niebiański. Mam już zrobiony syrop, w planach nalewkę, ale dziś wykorzystam pomysł mojej babci
Malinowe Pocałunkiszklanki cukru (ja dałam różany, oraz 2 łyżki Syropu różanego z płatkami) 1/4 szklanki soku z cytryny 3 łyżki likieru limoncello (ja dałam likier z płatków róży) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny i limonki 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka ciasteczek amaretii (z ich braku były herbatniki). Wykonanie:Ubijamy żółtka, cukier
Malinowe Pocałunkipłaska łyżeczka mielonego cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonych goździków 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 10 dag roztopionego masła 1/2 szklanki mocnego naparu z owocowej herbaty, np. dzika róża, grzaniec, malina, ja dodałam Hawajskiej owocowej 3 łyżki powideł śliwkowych 4 jaja 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przyprawy znajdziecie na stronie www.skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaDzisiaj odświeżam przepisy na publikowane przeze mnie wina i nalewki. Nalewka malinowa Wino z wiśni i czarnej porzeczki Wino z dzikiej róży Nalewka z pigwy
W kuchennym oknie Ewypyszna herbatka od Skworcu! W jej składzie znajdziemy prawdziwy bilet na tropiki! Składniki: · kawałki jabłka, · kawałki dzikiej róży, · ananas kandyzowany, · kawałki banana, · skórka pomarańczy, · kawałki buraczków. Herbatka ma działanie rozgrzewające powiedziałabym, ma wspaniały i głeboki smak, kolor pozwala pozytywnie myśleć. Zimno jest i mglisto. Taka herbatka to doskonały sposób na poprawę humoru ! Smacznego i polecam...szczególnie teraz na jesień
Z Kuchni Do Kuchni