Sezon na robienie przetworów pomału się kończy. Jesień już na dobre rozgościła się dookoła, rozsiewając w otaczających nas lasach słoneczne odcienie liści, czerwień jarzębiny i dzikiej róży. Korzystając z ciepłych październikowych dni zrywamy ostatnie pozostałe w sadzie śliwki, gruszki i jabłka, by zamknąć je w słojach i przez długie zimowe wieczory rozkoszować się ich słodyczą. Uwielbiam
Rozpustne gotowanieukryty w kruchym cieście idealnie łączy się z intensywnie waniliowym kremem, który sprawia, że ciasto jest wilgotne, kremowe, wręcz rozpływa się w ustach... Rozpusta... Składniki na ciasto Czarna róża CIASTO: 600 g mąki + trochę do podsypywania 300 g cukru 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 1/4 łyżeczki soli 200 ml mleka 1 jajko 100 g miękkiego masła
Rozpustne gotowanieszklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 żółtko do posmarowania dżem truskawkowy, najlepiej swojski, ja użyłam dżemu z truskawek i płatków róży 12 dużych zamrożonych truskawek KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże
Rozpustne gotowaniekrócej jednak niż 5 minut. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy ciasto do wyrośnięcia na około 15 minut. NADZIENIE: 150 g lekko podgrzanej konfitury z róży 80 g zmielonych migdałów Konfiturę odsączamy z nadmiaru syropu i mieszamy z migdałami. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy
Rozpustne gotowaniewiśniową dostaliśmy od Ani a w przygotowaniu nalewka miętowa, ale na nią musimy chwilkę poczekać :) W koszyku, który dostanie Karinka mamy nalewki: -agrestową -wiśniową -z pigwy -z dzikiej róży -orzechową -truskawkową -czereśniową z imbirem -śliwowicę -z czarnej porzeczki -malinową ( malinóweczkę ) a miętową dołożymy, bo mięta właśnie jest zbierana. Na zdrowie
Maminek kulinarnyPyszne kruche ciasteczka, bardzo łatwe do wykonania, nadziewane domową konfiturą z róży. Robi się je ekspresowo, a smak mają taki, że trudno poprzestać na jednym :). Składniki: 2 szk mąki pszennej 1 szk gęstego serka naturalnego 25 dag margaryny lub masła cukier waniliowy lub naturalna wanilia z laski słoik konfitury lub twardej marmolady 1. Składniki połączyć ze sobą, zagnieść
Apetyczna babeczkajednakowej wielkości. Podgrzewamy na patelni, osuszamy na papierowym ręczniku. Łososia kroimy na cienkie, długie paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek rolujemy i wywijamy nadając im kształt róży. Układamy na blinach, ozdabiamy listkami mięty i gałązką koperku. Tym razem to w zasadzie nie jest przepis, ale sposób podania. Bliny ziemniaczane z łososiem są tak samo pyszne
mojewypiekiinietylkomrożony deser idealny na letnie upały - lody akacjowe zrobione na bazie śmietanki i mleka, bez jajek. Jeśli nie macie akacji możecie ją zastąpić innymi kwiatami jadalnymi, polecam jaśmin i różę o intensywnym zapachu. Można je łączyć w wanilią lub zostać tylko przy esencjach kwiatowych. Lody smakują rewelacyjnie z sosami z owoców sezonowy. Przy robieniu sosu wystarczy zmiksować świeże owoców
SzczyptaSmaQskoro owoce takie pyszne, słodkie, a przecież chciałoby się tą słodycz czuć cały rok? Dlatego też nie marnuję ani chwili i pakuję truskawki do słoików. Tym razem z płatkami róży - genialne, aromatyczne konfitury! Sprawdźcie nasze inne przepisy na przetwory . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćprosty deser, ciekawe smaki. Ilość porcji: 6 Składniki: 300 ml śmietany 30%, 300 ml gęstego jogurtu greckiego, 4 płatki żelatyny, laska wanilii, 3 łyżki cukru. Czereśnie z różą 600 ml wydrylowanych czereśni, 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu (przepis) , 3 płatki żelatyny, 3 łyżki cukru. Do przybrania: kilka całych czereśni z ogonkami, kwiaty jadalne np. bratki. Przygotowanie: Laskę
SzczyptaSmaQwięcej. Chyba trzeba będzie pomyśleć o posadzeniu nowego drzewka. Można by wtedy trochę pokombinować z różnymi smakami. Ja zazwyczaj robię ze skórką cytrynową, ale można by spróbować z płatkami róży cukrowej bądź skórką pomarańczową. Czytaj więcej
Wiem co jemzłotymi refleksami. Oprócz wyjątkowego smaku, posiada niską kasowość i spory poziom alkoholu. Jego bukiet jest intensywny i złożony. Charakteryzują go świeże, tropikalne aromaty (liczi, marakuja, mango, ananas), kwiaty (zwłaszcza róża), skórka pomarańczowa i przyprawy (piernik, miętą, goździki i pieprz). Z reguły serwuje się je do przystawek, deserów i dań kuchni tajskiej. Po degustacji i konsultacji z mężem zdecydowałam się
Wiem co jemczas leci, niedługo tłusty czwartek i koniec karnawału. Trzeba się spieszyć z tradycyjnymi wypiekami karnawałowymi. Kto jeszcze nie robił karnawałowych róży to najwyższa pora. Robi się je z takiego ciasta jak na faworki i tak samo smaży. Ja podobnie jak na faworki robię ciasto bez cukru, nie żałuję natomiast cukru pudru do oprószenia. Kto jednak woli słodsze niech dosypie
Wiem co jemchodzi o ciasto samo w sobie :) No, ogólnie takie rzeczy się dzieją, jak jajek w lodówce nie ma... Pytaliście wczoraj o nadzienie pączków - jest to konfitura z płatków róży, domowa :) A przepis na pączki jest już na drugim blogu, klik na zdjęcie i Was tam przeniesie :) Piątek, piątek! Ale zapowiada się ciężko... PRZEPIS /1 porcja/ ~70g lnu mielonego ~duży banan
breakfast of dreamsdomu i miałam okazję nawet zobaczyć anielską spiżarnię! :) Oprócz gadaniny która...no, trochę trwała :) postanowiłyśmy kontynuować współpracę i dostałam pare pyszności do przetestowania, a mianowicie - konfiturę miętowe jabłuszko , miodową różę , nowość czyli syrop cytrusowy z anyżem oraz miód malinowy . Sama również podarowałam Monice kilka moich domowych przetworów
breakfast of dreams