roladki - 9750 przepisów (strona:214/650)

Rolada z mielonego mięsa z pieczarkami 170

Jakiś czas temu robiłam klopsa z jajkiem ( tutaj ) i wszystkim moi domownikom smakował. Tym razem zrobiłam roladę z mięsa mielonego z pieczarkami. Składniki:      80dag mięsa mielonego      2  cebule      2 ząbki czosnku      1 łyżeczka musztardy      1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki(...)słodką paprykę, sól, pieprz i cebulkę podsmażoną. Składniki połączyć. Na stół rozłożyć folię spożywczą, posypać nią bułką tartą i rozłożyć mięso mielone. Na całe mięso wyłożyć pieczarki.  Zwinąć roladę. Delikatnie zdjąć folię spożywczą i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 180C około 45min

Amatorka kuchenna
Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 110

Rolad a bi szkoptowa, to coś co bardzo lubię, choć nie robię jej też zbyt często  Mama powtarza, że smak tortu byłby taki sam, a ryzyko, że się nie uda jest jak  70-30. Tak, Mama ma w sumie racje, bo kilka razy zwijałyśmy biszkopt, który nam pękł.....No ale Mama nie prowadzi bloga kulinarnego, a ja uważam(...)wilgotną ściereczkę posypaną grubym cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać puder. Połączyć w całość. Roladę rozwinąć, skropić ponczem i posmarować 3/4 masy, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od końcowego brzegu. Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Posmarować po wierzchu pozostałą końcówka

Gosia gotuje
Rolada dyniowa z mascarpone i malinami 149

Święta, Święta i po Świętach, bo przecież wszystko co dobre , szybko się kończy. Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z moich tegorocznych Świąt: roladę dyniowo-malinową. Przepis dostałam od koleżanki, po wcześniejszej degustacji  u Niej tych pyszności. Goraco polecam, bo jest tego warta. Składniki na biszkopt:  4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 szklanka(...)Pozostawić do ostygnięcia. Maliny lekko rozmrozić i zmiksować. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać, mascarpone, namoczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę, cukier puder i zmiksowane maliny. Połączyć w całość. Roladę rozwinąć i posmarować 3/4 części masy, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od końcowego brzegu. Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Posmarować po wierzchu pozostałą końcówka masy

Gosia gotuje
Domowe POLSKIE pesto 272

kwintesencji polskich smaków czyli pesto o polskim charakterze, domowe i wyjątkowo zdrowe. Wracając do domu myślałem o polskich zamiennikach dla wersji genovese i o to one: Pietruszka, ser wędzony rolada ustrzycka, żurawina, miód, orzechy laskowe, czosnek i cebula. Efekt jest bardzo interesujący - ostry i wyrazisty smak z drobnymi nutami naszych wspaniałych Polskich dodatków. Obecnie mamy świetny wybór Polskich makaronów wyrabianych(...)takie o to pesto Polskie z wybornym makaronem.  Składniki na ok. 200ml pesto Czas przygotowania: Kilka minut Składniki: Garść świeżej pietruszki bez łodyg 30-35g sera wędzonego rolada ustrzycka Łyżka suszonej żurawiny Łyżeczka miodu wielokwiatowego Łyżeczka mielonych orzechów laskowych 3 ząbki Polskiego czosnku Pół małej cebuli łyżeczka soli himalajskiej  Przygotowanie: 1/ Miksujemy wszystkie składniki w pojemniku

Kuchnia PROzdrowotna
Roladki pomidorowe 345

smażymy ok. 10 minut na rozgrzanej oliwie Czosnek obieramy, siekamy na drobną kosteczkę, podsmażamy. Zalewamy pokrojonymi w kostkę pomidorami i bulionem. podgrzewamy 5- 10 minut. Doprawiamy.   Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem, posypujemy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i zapiekamy ok 10 minut, podajemy pokrojone w plasterki na makaronie typu tagliatelle. SMACZNEGO(...)Roladki możemy zwinąć w szynkę parmeńską przed podsmażeniem jeśli lubicie

Luźna Kuchnia
Roladki ze schabu z kaszą gryczaną i fasolką szparagową 308

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne i aromatyczne roladki schabowe nadziane żółtym serem, ogórkiem kiszonym i papryką. Środek wysmarowany dodatkowo ostrą musztardą dla wyostrzenia ich smaku. Ugotowałam je w delikatnym sosie, dzięki czemu wyszły miękkie i soczyste w środku. Podane na kaszy gryczanej z warzywami z dodatkiem zielonej fasolki. Polecam na codzienny(...)bardziej wykwintny obiad. Post Roladki ze schabu z kaszą gryczaną i fasolką szparagową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Czosnkowa sałatka z wędzonym serem i kurczakiem oraz ricottą 253

Kolejny ciekawy smak przed Wami!. Wędzona pierś z kurczaka, ser rolada ustrzycka, chrupiąca kapusta pekińska, czerwona cebula oraz groszek to pierwszy skład :). Drugi to jogurt grecki zmieszany z ricottą oraz świeży czosnek wraz niedźwiedzim. Razem utworzą świetną kompozycję smakową która z łatwością zastąpi kolację!. Zapraszam do wypróbowania i polubienia kuchni PROzdrowotnej! Dla 1 osoby Czas przygotowania 10 minut Składniki: Garść(...)drobno skrojonej kapusty pekińskiej Pół malutkiej cebuli czerwonej 4 plasterki sera wędzonego (np. rolada ustrzycka) 4 plasterki wędzonej piersi z kurczaka mała garstka groszku zielonego konserwowego BEZ GMO lub EKO 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka sera ricotta 1 ząbek czosnku Suszony czosnek niedźwiedzi Sól himalajska Mięta Przygotowanie: 1/ Mieszamy w małym pojemniku jogurt z ricottą, drobno poszatkowanym obranym czosnkiem

Kuchnia PROzdrowotna
Rolada kokosowa 188

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Poprosiłam moją siostrę Monikę, żeby koniecznie zrobiła tą roladę na święta i sfotografowała poszczególne etapy jej robienia.     Próbuję znaleźć słowa dla określenia tej słodkości.. wspaniała, wyśmienita, niebo w gębie po prostu jedyna, najlepsza w swoim rodzaju(...)powstał prostokąt wielkości dużej blachy.  Na rozwałkowaną ciemną część wyłożyć masę z wiórek i wyrównać. Całość zrolować, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Po 3 godzinach roladę można kroić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Rolada z karpia 141

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dzisiaj drugi przepis na pyszną roladę z karpia w wykonaniu mojej siostry. Polecam :-) Składniki: 1 karp 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 3 łyżki śmietany Sól, pieprz do smaku. Sposób wykonania: Rodzynki namoczyć. Delikatnie oddzielić(...)dobrze zawinąć, żeby masa rybna nie wypłynęła. Gotowe kiełbaski wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować 25 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu i wystudzeniu, zdjąć folię i pokroić roladę w plastry. Można podawać z żurawiną. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Rolada z ciasta francuskiego z warzywami 14373

mięso. Trzemy ser żółty na tarce. Posypujemy serem resztę składników oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. 4. Rolujemy ciasto:) Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 200*C na 15 minut. Roladę możemy podawać z sosem czosnkowym, ale bez też smakuje przepysznie

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka góralska DELUXE 377

Kontynuujemy sałatkowy maraton ale tym razem w wersji piękniejszej :). Gdy chcemy zaskoczyć czy też zrobić dobre wrażenie wizualne ta sałatka jest strzałem w 10!. Rolada ustrzycka, żurawina, pomidory, sałata masłowa, ogórek, pieczone ziemniaczki i szczypta rozmarynu to zestaw wybitnie smaczny. Jest to wersja wegetariańska, w wersji mięsnej dodaje się cienkie plasterki upieczonego boczku na górę. W tej sałatce królują tylko(...)polskie składniki! Zapraszam do kuchni i polubienia bloga! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Kilka liści sałaty Garść startego sera wędzonego "Rolada Ustrzycka" Kilka pieczonych ziemniaczków przyprawionych na ostro 2 cm kawałek ogórka Trochę suszonej żurawiny 3-4 plastry czerownej cebuli Sos: 4 łyżki krojonych w kostkę pomidorów z puszki, 3 łyżki żurawiny ze słoiczka "Devaldano", 3/4 łyżeczki

Kuchnia PROzdrowotna
Koreczki z fasolą JAŚ na ostro 246

ciekawą alternatywę dla standardowych koreczków o wiele zdrowszą i smaczniejszą. Fasola "Piękny Jaś" zastąpi mięsne dodatki, dodamy nasz tradycyjny ser roladę ustrzycką, oliwki i suszone pomidory. Do tego zrobimy prosty ostry sos by było w czym maczać koreczki :). Fasola to wdzięczne warzywko - odkwasza nasz organizm, zawiera dużo cennego białka i lecytyny za to nasz ostry sos to źródło kapsaicyny która(...)przystawek na karnawałowej imprezie. Zabierajcie się do pracy i nie zapomnijcie polubić Kuchni PROzdrowotnej! Czas przygotowania 10-20 minut Składniki: Ugotowana fasola piękny jaś Suszone pomidory Oliwki czarne Ser rolada ustrzycka Koncentrat pomidorowy Pasta chilli odrobina cukru, soli i masła Przygotowanie: 1/ Nabijamy na przemian ziarno fasoli, suszony pomidor, oliwkę i ser 2/ Przygotowujemy sos łącząc koncentrat z pastą chilli

Kuchnia PROzdrowotna
Rolada tiramisu 207

połączyć z masą żółtkowo-serkową. Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować. Na kremie ułożyć nasączone amaretti paski biszkopta lub ułożyć 2-3 paski biszkoptów wzdłuż rolady i wyłożyć resztę kremu między i na biszkopty zostawiając 3 łyżki do posmarowania wierzchu, rozsmarować i zwinąć roladę. Rozsmarować cienką warstwą po wierzchu, posypać kakao i wstawić

Mix smaku
Rolada z masą makową 112

zwinąć. Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę i dokładnie utrzeć. Roladę po wierzchu posmarować masą czekoladową, nie robiąc tego zbyt równo dla stworzenia imitacji kory. Odciąć końcówkę rolady i przykleić z boku. Pozostawić do stężenia masy w zimnym miejscu

Mix smaku
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem + pieczone ziemniaczki + buraczki 281

pierś. Na folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do zewnątrz ) układamy plasterki szynki , tak by zachodziły jeden na drugi. Na szynce układamy faszerowanego fileta i razem z szynką delikatnie zwijamy tworząc roladkę. Całośc zawijamy w folię. Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. * Przed końcem pieczenia otwieramy folię i trzymamy jeszcze ok. 5 minut(...)soli – JA TAK ZROBIŁAM! 2. sposób : obrane obtaczamy w oliwie , posypujemy solą i posiekanym czosnkiem , a potem wkładamy do piekarnika – na ok. 45 – 50 minut. Upieczoną roladkę kroimy w grubsze plasterki. Podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i buraczkami ( na ciepło lub na zimno

Ostra na Słodko