rolada z serem - 956 przepisów (strona:13/64)

Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem 268

Rolada z wędzonym łososiem i szpinakiem to danie które zaspokoi duży głód. Ciasto francuskie, wędzony łosoś i spora porcja ciągnącego się sera to jest to co lubię. Z dodatkiem ulubionej mieszanki sałat w sosie winegret może stanowić pełnowartościowy posiłek. Jestem przekonana, że świetnie sprawdzi się na imprezie. Wszystkie przystawki z ciastem francuskim cieszą się zawsze dużym powodzeniem. Pierwszy raz spróbowałam(...)momentu, aż woda odparuje. Odstawić do przestudzenia. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć warstwowo: przestudzony szpinak, plastry łososia i ser. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, delikatnie naciąć po skosie w kilku miejscach. Jajko roztrzepać, posolić i posmarować roladę. Posypać czarnym sezamem. Piec z piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 35-40 minut

Pieguskowa Kuchnia
Świąteczna sałatka-wieniec z buraczkami, mandarynką i pestkami granatu 146

szpinaku baby oraz młodej botwiny 1 duży burak, ugotowany lub upieczony i obrany ze skórki garść orzechów włoskich, grubo posiekanych 3 łyżki pestek granatu 100 g koziego sera sałatkowego lub koziej rolady Przygotowanie świątecznej sałatki: Mandarynki obierz ze skórki i pokrój je na plasterki. Ładne, środkowe plastry zostaw do sałatki. Z pozostałych, skrajnych plastrów wyciśnij sok prosto do słoika(...)gwiazdki przy pomocy foremek do ciasteczek. Buraka możesz również pokroić w kostkę. Na liściach mieszanki sałat umieść gwiazdki z buraka oraz plastry mandarynki. Posyp orzechami włoskimi oraz pestkami granatu. Ser pokrusz na małe kawałki i ułóż na sałatce.  Sałatkę podaj na stół i polej sosem tuż przed podaniem.  Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolada serowa z pieczarkami i filetem z kurczaka 62885

kurczaka pewnie każdy zna ;) Ja dziś proponuję nietypową roladę, która smakuje wyśmienicie. Nie należy do kategorii dietetyczne, ale jakże kusząco się prezentuje ;) Zapraszam!  Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem Składniki: -30 dag sera żółtego -4 jajka -3 pojedyncze filety -40 dag pieczarek -3 łyżki majonezu -2 łyżki oliwy -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Ser żółty zetrzeć na tarce(...)papryką. Podsmażyć na rumiano na oliwie. 4. Na ciepłe ciasto serowe rozkładamy równomiernie pieczarki, następnie fileta. Całość zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 170'C. 5. Posypujemy odrobiną sera na ostatnie 5 minut i zapiekamy, aż ser zrobi się rumiany. Świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju sosami np czosnkowym. Smacznego

Tagebuch po polsku
Rolada z szynki 170

Dziś przedstawię Wam moją wersję rolady z szynki nadziewanej żółtym serem, papryka i koperkiem. Niesamowicie pachnąca i niesamowicie smaczna nie tylko jako wersja obiadowa, ale także jako przystawka. Polecam :) Składniki: 1 kg surowej szynki 200 g żółtego sera 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżej natki pietruszki  sól pieprz musztarda wg gustu Wykonanie: Mięso kroję(...)dużych oczkach i posypuję przygotowane mięso. Paprykę oczyszczam z nasion, kroję w dość grube paski i układam po dwa na serze. Pomiędzy papryką układam po kilka gałązek świeżego koperku, wcześniej umytego i wysuszonego. Podważając ręką zwijam mięso w roladę, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. NA wierzchu układam gałązki natki pietruszki.  piekarnik nagrzewam do 220°C i wstawiam

Bea(u)ty kitchen
Zawijasy drożdżowe ze szpinakiem 272

Polecam bardzo są pyszne, idealne w towarzystwie zupki krem. To jest dość duża porcja. Przygotowanie ciasta – do miski dodać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, drożdże pokruszyć

Kuchnia Pokoleń
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 163

orzechy, to również jabłka, które kojarzą mi się ze wspaniałą szwajcarską szarlotką i cholerą (tradycyjna szwajcarska tarta z ziemniakami, serem, porem i jabłkami). Szwajcarskie danie bez sera? Dla mnie niemożliwe. Stąd też grueyre. Rolady obowiązkowo kapią się w trunku, w produkcji którego Szwajcaria naprawdę jest mocna, czyli w winie. Z czego jeszcze słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się(...)mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie 6 plastrów wołowiny na zrazy po 130-150 g każdy (zrazówka lub pierwsza krzyżowa) ½ jabłka 6 cienkich plastrów sera grueyre 6 plastrów specku kilka łyżek musztardy miodowej garść orzechów włoskich sól i pieprz 250 ml wina pinot noir

Pełny talerz
Sałatka z kapusty pekińskiej 143

jeśli nie przepadacie za żurawiną dodajcie do sałatki trochę rodzynek lub kilka sztuk drobno posiekanych suszonych śliwek. Rolada ustrzycka świetnie tu pasuje nadając całości lekkiego, wędzonego posmaku, ale gdy nie macie jej pod ręką zastąpcie ją oscypkiem lub ulubionym żółtym serem. A może dodalibyście do tej sałatki coś jeszcze? :) Składniki(...)główka kapusty pekińskiej 1 puszka groszku ok. 150-200 g szynki (dowolnej, w plastrach lub w kawałku) lub 1 udko wędzonego kurczaka ok. 50-80 g rolady ustrzyckiej lub oscypka (ew. żółtego sera) 80 g suszonej żurawiny ok. 2 czubatych łyżek majonezu (lub trochę więcej) sól pieprz Wykonanie: Kapustę pekińską szatkujemy i umieszczamy w dużej misce. Groszek konserwowy odcedzamy

MyCookBook.pl
Rolady wieprzowe z serem, masłem i pietruszką 227

tylko na niedzielny obiad ale i na zwykły dzień. Sycące danie :) Rolady wieprzowe w troszkę innym wydaniu. Bardzo aromatyczne i bardzo smaczne! Zapraszam :) Rolady wieprzowe z nadzieniem z sera, masła i pietruszki. Składniki: 4 plastry/porcje wieprzowiny  ser żółty starty na dużych oczkach- ok 1 garść 1/4  miękkiego masła garść poszatkowanej pietruszki sól, pieprz, bułka tarta jajko olej Przygotowanie(...)Mięso oprószyć solą i pieprzem (nie za dużo- ser nada słoności) Starty ser żółty wymieszać dokładnie z masłem i  pietruszką. Uformować 4 porcje, które kolejno wykładamy na plastry mięsa.  Szczelnie zawijamy rolady. Możemy na końcu związać sznureczkiem lub spiąć wykałaczkami. Następnie obtaczamy w jajku i bułce i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy, aż będą rumiane z każdej strony

Tagebuch po polsku
Rolada serowa 232

farsz do rolady to możemy eksperymentować i dodawać swoje ulubione składniki. Ja nie trzymam się konkretnej reguły, po prostu co mam to dodaję. Rolada serowa podana na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: 400 g sera żółtego w kawałku (hermetycznie pakowany) 100 g serka topionego z słonecznikiem 2 ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku(...)równo się nagrzewał. Gorący ser przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 centymetra. Rozłożyć farsz i zwinąć roladę. Roladę owinąć w papier na którym był rozwałkowany ser i włożyć do lodówki najlepiej na całą

Ala piecze i gotuje
Rolada Schabowa Z Mięsem Mielonym Obłożona Boczkiem 228

schabik w szybszej i prostszej wersji,  ale równie smakowitej :) Składniki: 1 kg schabu 400 gr mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 mała cebula starta na tarce kawałek sera żółtego plastry boczku parzonego czosnek granulowany, sól czosnkowa, pieprz do smaku, papryka ostra i słodka w proszku 1.  Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy(...)Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety, ale nie musimy dodawać jajka. 3. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, na nie ścieramy ser i całość rolujemy w roladę. 4. Obkładamy plastrami boczku i zawijamy ściśle w folie aluminiową. 5. Przekładamy do formy w której będzie się piekło wyłożonej folia aluminiową. Pieczemy w 200 stop przez

Gotowanie...to proste !
Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami 146

blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj masłem i posyp startym serem. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze. Ślimaczki serowe układaj w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia (powinny wyjść

Food Square
Rolada z mięsa mielonego 145

łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżka natki pietruszki 1 mała papryka pokrojona w kostkę kilka plastrów surowej szynki kilka plastrów żółtego sera podłużna … Czytaj dalej Rolada z mięsa mielonego

gotuj ze mną
Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem 255

posypujemy połową startego żółtego sera, a następnie układamy na nim plasterki boczku (tak aby jeden zachodził na drugi). Na boczku układamy białą kiełbasę i posypujemy resztą żółtego sera. Mięso zwijamy w roladę i związujemy nicią, aby nie rozpadło się podczas pieczenia. Łopatkę z białą kiełbasą i boczkiem pieczemy przez ok. 1 godzinę 45 minut w rękawie do pieczenia. Po upieczeniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
NALEŚNIKI Z SAŁATĄ 185

plasterki szynki plasterki sera żółtego pasta z papryki Wierzch  każdego naleśnika posmarować chrzanem,rozłożyć liść sałaty,plaster lub dwa szynki posmarowany pastą z papryki i plaster sera żółtego. Zwinąć w roladę.Naleśniki pokroić w grubsze plastry

Niespełnione zdolności kulinarne
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 168

podwojenia. SERA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba dosładzamy. SKŁADANIE: Ciasto i ser  dzielimy na połowę, rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy serem  i zwijamy w roladę. Kroimy na plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.  Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Odstawiamy do napuszenia na ok. 20 minut

Pani na deser
Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem 244

posypujemy połową startego żółtego sera, a następnie układamy na nim plasterki boczku (tak aby jeden zachodził na drugi). Na boczku układamy białą kiełbasę i posypujemy resztą żółtego sera. Mięso zwijamy w roladę i związujemy nicią, aby nie rozpadło się podczas pieczenia. Łopatkę z białą kiełbasą i boczkiem pieczemy przez ok. 1 godzinę 45 minut w rękawie do pieczenia. Po upieczeniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Błyskawiczne paszteciki z ciasta francuskiego z serem Korycińskim. 185

suszonej bazylii  Wykonanie : Szynkę i ser  drobno blendujemy ale nie na ciapkę.Ciasto francuskie smarujemy ketchupem i oprószamy bazylią, następnie rozprowadzamy szynkę a na szynkę ser. Zwijamy ciasno w roladę. Kroimy na 3 cm lub grubsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje paszteciki piekły się w temperaturze 190 stopi około 16 minut muszą być dobrze

Sama słodycz i szczypta chili
Francuskie ślimaki 188

Pomidory i oliwki pokroić na pół. 4. Orzechy rozłupać, oczyścić, grubo pokroić. 5. Ser zetrzeć na grubych oczkach 4. Składniki rozprowadzić na powierzchni rukoli, posypać startym serem i zwinąć w roladę 5. Ciasto włożyć na 10min do lodówki, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopnii. 6. Roladę pokroić w plastry o grupości 3cm i układać na blasze

FITBUuK
Rollsy francuskie z szynką i serem. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego. 269

polecam marki Folwark ) - przyprawa do pizzy - 2-3 łyżki mleka Wykonanie Ciasto francuskie rozwijam, smaruję na całej powierzchni keczupem, na keczup układam plastry szynki, na nie plasterki sera. Całość zawijam jak roladę od dłuższego brzegu. Następnie roladkę kroję w 2 cm. plastry. Plasterki w odstępach układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko każdego spłaszczam i smaruję po wierzchu pędzelkiem

Kuchnia z widokiem na ogród
Pizzerinki 235

kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Posmarować ketchupem, ułożyć  kiełbaskę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka

Moje domowe kucharzenie
Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem 210

naoliwiony blat i delikatnie, rozciągnąć je tworząc prostokąt. Ser owczy pokroić w dużą, 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto z serem w rulon, jak roladę i ułożyć w naoliwionej misce do ponownego wyrośnięcia i przykryć ściereczką. Po 30 minutach podzielić ciasto na dwie części, lekko odgazować i uformować dwa bochenki na  blacie

Codziennik Kuchenny
Szybka przekąska z ciasta francuskiego; wytrawne ślimaki z ciasta francuskiego 229

kilka plastrów żółtego sera - dowolne przyprawy (np. papryka ostra, bazylia, oregano, zioła prowansalskie) Rozkładam płat rozmrożonego ciasta francuskiego. Smaruję go ketchupem, posypuję przyprawami, układam plastry żółtego sera. Zwijam, tworząc długą roladę. Kroję na 1 cm plastry, układam na blaszce i piekę w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut, aż ciasteczka będą ładnie zarumienione. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem 319

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem to hit naszych ostatnich imprez! Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu

Marta Gotuje
Zawijasy a'la pizza 171

kształt prostokąta. Następnie rozprowadzam sos pomidorowy  (do zawijasów radzę zrobić 1/3 porcji podanej w przepisie) zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu.  Potem posypuję startym serem i zwijam w roladę (zwijam dłuższy bok).  Roladę kroję na ok 2 cm paski i układam poziomo na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na koniec zostaje już tylko poukładać salami

Kuchnia Viki
Roladki z kurczaka w sosie czereśniowym, podawane z grillowaną polentą 166

tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Posól i popieprz z jednej strony, a następnie posyp rozmarynem.  Camembert podziel na kawałki. Na środek każdego przygotowanego filetu połóż kawałek sera, a następnie zawiń roladę, pamiętając, by zawinąć boki do środka. Na koniec zepnij ją wykałaczką.  Orzechy utłucz tłuczkiem lub wałkiem, a następnie każdą roladę w nich obtocz. Roladki piecz

Food Square
ŚLIMACZKI SALAMI NA OSTRO 198

salami (u mnie piastowskie), 3 plastry sera żółtego, 1 jajko, czarnuszka Skworcu  do posypania, ketchup WYKONANIE Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami, na nich ser żółty, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką, pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut

słodki bratek
Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 203

kroję w miarę w drobną kosteczkę. Ciasto francuskie rozwijam, smaruję pesto z rukoli. Po jednej stronie układam kurczaka, pokrojoną cebulę i cebule i kurczaka, kukurydzę posypuję startym serem. Zwijam wszystko w roladę i kroję ślimaczki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 30 minut

kruche babeczki
Środowe pomysły 141

łyżeczką kurkumy i pół łyżeczki soli. Na koniec dodajemy groszek zielony – może być mrożony i pół pęczka ciętej drobno natki pietruszki. Podajemy z kawałkami mango i roladą Ustrzycką. Wybrałam ten ser z kilku powodów. Przede wszystkim pasuje do risotto równie dobrze jak parmezan. Niemniej jednak jest mniej tłusta niż większość serów. Poza tym uwielbiam smak wędzonego sera.   Grillowana

Kucharzyca
Razowe drożdżówki z serem i bakaliami 163

jajo 1 garść rodzynek 1 garść suszonej żurawiny Mieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry ok 2-3 cm grubości. przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut

Cynamonowe szczęście
Pizza Stromboli 2502

oregano i bazylii, oprószyć pieprzem. Na to dać składniki tak jakbyśmy kładli je na normalną pizzę, tyle że rzędami: najpierw np, szynka, następnie pieczarki itp. Całość posypać serem i zawinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Pilnować by łączenie pozostało od spodu, boki zawinąć pod spód. Pizze ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować dokładnie rozkłóconym jajkiem, posypać na wierzchu oregano. Wstawić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ślimaczki z szynką, serem i oregano 2520

plastrów szynki 6 plastrów żółtego sera oregano   Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Ułożyć na cieście równomiernie szynkę, a na niej plastry żółtego sera. Zwinąć ciasto w roladę i dobrze docisnąć brzeg. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez

Kulinarne Inspiracje
Rolowane Małe Kanapki 197

przecinać do końca (naciąć jak bułkę na hot doga). Wydrążyć wnętrze bagietki. Posmarować wewnętrzną część bagietki masłem, następnie równomiernie rozłożyć sałatę, szynkę oraz ser. Zwinąć bagietkę jak roladę bardzo ściśle, dobrze, mocno owinąć folią spożywczą. Tak przygotowane bułki włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień odwinąć folię, pokroić w plastry i gotowe. Smacznego

Mama Gotuje