kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Posmarować ketchupem, ułożyć kiełbaskę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka
Moje domowe kucharzeniewyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy, pokrojone ogórki i paprykę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze
Moje domowe kucharzeniedodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy i posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze
Moje domowe kucharzenieProsty i smaczny pomysł na rodzinny obiad. Pasta pieczarkowa oraz ser sprawiały, że danie pomimo swojej prostoty jest pyszne. Taka rolada sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju świętach czy domowych uroczystościach. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 100 g wędzonego surowego boczku 200 g pieczarek 2 cebule 100 g żółtego sera Olej do skropienia Pieczarki(...)pieprzem, przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Następnie na mięsie rozkładamy połowę wędzonego boczku. Na boczek wykładamy przygotowaną pastę pieczarkową oraz starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasny rulon. Wierach rolady przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz obkładamy resztą boczku. Mięso układamy na foli aluminiowej, skrapiamy loejem i szczelnie zwijamy. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez
VioletoweKucharzeniedwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Ketchup lub sos rozsmarować na rozwałkowanym placku. Na tym rozłożyć dodatki, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układać na blasze pionowo. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze
Moje domowe kucharzeniegości :) sery twarde (np. cheddar), półtwarde (np. mimolette) i miękkie (np. romadur lub Limburger) sery pleśniowe typu camembert sery z przerostem pleśni (np. gorgonzola, brie, roquefort, lazur) sery twarogowy (np. w formie rolady lub kuleczek labnehu) *** jeśli decydujemy się na różnorodność, to warto umieścić na desce sery produkowane z różnych rodzajów mleka (krowiego, koziego, owczego) Dodatki winogrona orzechy włoskie pomidorki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasamo się robi. Polecam jednak sparować delikatnie brokuła i marchewkę, proces zapiekania znacznie nam się skróci! Składniki brokuł batat kilka marchewek ser Tylżycki u mnie dobra szynka ser typu oscypek lub rolada ustrzycka, wędzony oliwa z oliwek oraz ROZMARYN SKWORCU Brokuła podziel na różyczki , a marchew w słupki. Sparuj tak, aby warzywa były lekko al dente. Naczynie do zapiekania
Z Kuchni Do KuchniWitajcie, rolada kokosowa z dodatkiem sera to bardzo pyszne i lekkie połączenie. Biszkopt na bazie mąki kukurydzianej sprawia, że ciasto jest bezglutenowe. Zamiast tradycyjnego białego cukru użyłam miodu ale z powodzeniem można użyć innego słodzidła. Idealnie sprawdzi się na weekendowy deser, którego można zjeść bez wyrzutów sumienia;) Wartości odżywcze na całość: 1284 kcal(...)Masa Ser miksujemy z mleczkiem kokosowym oraz słodzidłem. Dodajemy wiórki kokosowe. Miksujemy wszystkie składniki (gdy masa będzie zbyt rzadka można dodać więcej wiórek kokosowych). Rozwijamy nasze ciasto i smarujemy przygotowaną masą ( zostawiamy około 2 łyżek masy do posmarowania wierzchu). Ponownie zwijamy. Smarujemy wierzch pozostałą częścią masy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy roladę. Rolada
Health-Fit-Lifenieco innym wydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę. Wcina się ja równie łatwo co normalny placek i również świetnie nadaje się na imprezę. Porcja 2 rolady Składniki: Ciasto 50 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka ciepłego 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju 2 łyżki bazylii suszonej Farsz 1 cebula(...)Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na równe prostokąty. Na każdym prostokącie rozkładamy równo farsz mięsny z sosem, oraz farsz pieczarkowy. Wszystko równo posypujemy serem i zawijamy w roladę. Rolady układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym z zachowaniem odstępu tak aby rolady się nie skleiły podczas pieczenia. Pieczemy w 200C ok 35-40 minut
Niezły Młyneksiebie żyć. To takie pary idealne. Burak i ser kozi... mmmm... zanim się tego spróbuje można nawet być przekonanym, że nie lubi się buraczków, ale po spróbowaniu .. to jakby ktoś otworzył nam oczy na coś co zawsze było, w zasięgu ręki, tylko stało za szafą. CUD. Potrzebujesz:roszponkęburakaser kozi (może być rolada, serek do smarowania, serek sałatkowy, zapieczony.... byle kozi(...)słodki i gęsty) Co robić?1. Roszponkę umyć i osuszyć, ułożyć w naczyniu, w którym będzie serwowana sałatka2. Buraka ugotować w łupinie, ostudzić obrać i pokroić na cieniutkie plasterki3. Ser (u mnie sałatkowy) pokroić na cienkie plasterki4. Do słoiczka wlać trochę oliwy z oliwek, i tyle samo miodu co musztardy, dodać trochę soku z cytrusa. Słoik zakręcić i wyshakeować. Spróbować
Matka Żywicielkaprzygotowujemy ciasto. Ser (oba rodzaje) ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w malakserze.Jaja rozkłócamy widelcem, dodajemy majonez, mieszamy trzepaczką uważając by jajka zanadto się nie spieniły. Masę łączymy z serem i przyprawiamy dokładnie mieszamy. 4. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, który cienko smarujemy olejem.Najlepiej użyć w tym celu silikonowego pędzelka. Masę majonezowo - serową rozprowadzamy równomiernie(...)pozostawiając ok 2 cm zapas od spodu. Filety mają do siebie przylegać i nie tworzyć przerw. Na końcu ciasta układamy farsz pieczarkowy w formie "wałka".Następnie zwijamy całość jak roladę zaczynając od końca z pieczarkami.Potem zawijamy roladę w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 35 - 40 minut.Papier po końcowym upieczeniu rolady odrywamy wtedy kiedy
vaniliowoczekoladowakruche a co za tym idzie - szybko się upiecze i nie będzie suche, postanowiłam je użyć do zrobienia rolady. To, co dziś znalazło się w mojej roladzie to: marchew, korzeń selera, cebula, ser i garść rodzynek dla przełamania smaku. Całość otoczyłam musztardą, nadając lekko pikantnego smaku. Takie danie jest dobre na obiad, ale nie tylko. Rolada świetnie sprawdzi się pocięta(...)paski, jako przekąska, podana na zimno. Przepis własny. Z 1 rolady wychodzi około 15 kawałków. Składniki: polędwica wieprzowa, około 60 dag 20 dag marchewki 1 cm plaster korzenia selera pół średniej cebuli 1/3 szklanki rodzynek 20 dag żółtego sera sól, pieprz, odrobina oleju do podsmażenia, łyżeczka majeranku, łyżeczka cukru łyżka pikantnej musztardy Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotować farsz. Marchew
Poezja Smaków - blog kulinarnymarynatą zrobioną z oleju,rozgniecionego czosnku,ziół prowansalskich i mielonej papryki. Owinąć talerz folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki. Na zamarynowane mięso rozłożyć plastry sera i pieczarki,zwinąć roladę i spiąć ją w kilku miejscach wykałaczkami. Roladę włożyć w rękaw do pieczenia,polać resztą marynaty,rękaw szczelnie zapiąć klipsami. Piec 60 minut w temp. 200 stopni
Kolorowa kuchnia Elkicebula 1 jabłko 2 średnie ziemniaki 1 małe jajko 3/4 szklanki śmietany 18% garstka startego na drobnych oczkach sera cheddar lub zwykłego garstka startego na drobnych oczkach sera wędzonego (u mnie rolada ustrzycka) przyprawa do ziemniaków 1 łyżka oleju Ziemniaki obieramy kroimy na cienkie plastry, cebule przekrawamy na pół i kroimy w piórka, jabłko obieramy, czyścimy środek i kroimy(...)dokładnie mieszamy, dodajemy starty cheddar, mieszamy i gotowym sosem polewamy naszą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy zapiekankę na 30 min. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy serem wędzonym i wstawiamy do momentu jak ser ładnie się rozpuści i utworzy się chrupiąca skorupka
Piekielna Kuchnia PatiDzisiaj polecam doskonałą roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, serem fetta i suszonymi pomidorami. Całość owinięta plastrami szynki parmeńskiej. Naprawdę warto wypróbować. SKŁADNIKI 1 duża pierś z indyka opakowanie szpinaku 2 opakowania szynki parmeńskiej 1/2 słoika suszonych pomidorów 1/2 kostki sera fetta (twardej ) 2 ząbki czosnku pieprz WYKONANIE Filet kroimy na dwie lub więcej części(...)Mięso układamy na foli do pieczenia. Szpinak rozmrażamy. Podsmażamy na oleju doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem. Na filet układamy szpinak, kruszymy ser fetta, układamy suszone pomidory. Filet rolujemy, obok układamy szynkę i razem z szynką i folią owijamy roladę. Wyjmujemy folię i roladę przykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C ok. 1 godzinę. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyzauważyliście, nie ma w nim soli a to za sprawą sera feta i suszonych pomidorów, które same w sobie mają słony smak. Składniki na 6 rolad: 6 filetów z kurczaka 100 g sera feta 50 g suszonych pomidorów 2 garście szpinaku pieprz mąka 2 jajka bułka tarta Mięso rozbijamy na cienkie plastry (najlepiej pomiędzy płatami folii spożywczej). Suszone pomidory(...)kroimy na drobne kawałki, szpinak drobno siekamy a sera feta kruszymy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy tworząc coś w rodzaju gęstej pasty. Plastry mięsa rozkładamy na desce, posypujemy niewielką ilością pieprzu i nakładamy porcję farszu. Delikatnie go rozprowadzamy po mięsie po czym zwijamy mięso w zgrabną roladkę. Owijamy je ponownie folią spożywczą tworząc rulonik i odstawiamy na jakiś czas
My simple kitchen