rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:119/180)

Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami 133

wystudzić, wymieszać z pokrojonymi w kostce pierniczkami, skropić rumem, wlać śmietankę, wsypać cukier i przyprawę do piernika, całość wymieszać . Świeże ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, ułożyć na pergaminie do pieczenia, rozłożyć nadzienie z jabłek i śliwek i zawinąć jak roladę, zwinięciem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika na grzaniu góra dół

Wanilia i Kardamon
SPRAWDZONE PRZEPISY NA CIASTA WIELKANOCNE 158

BEZOWA ROLADA KOKOSOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI! POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABA WIELKANOCNA ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI JADALNE KOSZYCZKI NA WIELKANOC I PROSTE ZAJĄCE DLA DZIECI! RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE NA WIELKANOC! KARMELOWE CIASTO Z ORZECHAMI SERNIK DO KAWY! BABA WIELKANOCNA PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ MIGDAŁOWO

SMYKWKUCHNI
Wielkanoc - warsztaty w Akademii Smaku Sokolow 190

Silna ekipa warsztatowa :) Powstały takie oto smakołyki: schab pieczony Naturrino, nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim, z duszoną cebulą i białym serem necówka (polędwiczka wieprzowa owinięta farszem mięsnym) pieczoną w boczku surowo wędzonym roladę z mięsa wołowego, duszoną w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem pomarańczowym 147

ciasto wchłonie tłuszcz i będzie jednolite.  Przykryć ściereczką wynieść w ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło swoją objętość. Gotowe ciasto zagnieść na podsypanej mąkę stolnicy, podzielić na dwie równe części, rozwałkować na dwa prostokąty, rozsmarować konfiturę, zawinąć jak roladę, następnie pokroić na paski.  Ślimaczki układać obok siebie w natłuszczonej formie, odstawić na 15 minut gdy ślimaczki podrosną, posmarować

Wanilia i Kardamon
CYNAMONOWE ZAWIJASY 146

jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x60 cm, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze. Smarujemy

słodki bratek
Strucla z dżemem morelowym i dynią 154

ciasto jest już dokładnie wyrobione to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Ka ż d ą  z części rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy

kulinarne odsłony pati
Babka drożdżowa anyżowa 191

mleka zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta,posmarować serem ricotta,posypać mieszanką keksową i rodzynkami.Zawinąć roladę,przełożyć do formy z kominkiem, sklejając końce ciasta.Odstawić do wyrośnięcia.Piec około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.Po upieczeniu

Moje domowe kucharzenie
DROŻDŻOWY KOŁACZ Z SEREM I OWOCAMI 217

zagniatamy ręcznie. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę serową i zwijamy jak roladę. Okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Nasze rolady układamy spiralnie dookoła foremki. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki brzoskwini

Walijskie Pichcenie
Cynamonowa rolada drożdżowa 224

około 30 mnut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę do ciast dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy i rozwałkujemy na prostokąt grubości około 0,5 cm, smarujemy masą i zawiajamy w roladę pieczemy w temp 180-190'cC przez ok. 30 minut o upieczeniu obsypujemy pudrem lub płatkami migdałowymi, Smacznego

Luźna Kuchnia
Drożdżowy wieniec z serem i kruszonką 140

wanilią, masło oraz kaszę manną) dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę. 7) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. 8) Gotowy wałek delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na dwie połowy (nie przecinając do końca

Fitsweet.me
Drożdżowy wieniec z serem i kruszonką 109

wanilią, masło oraz kaszę manną) dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę. 7) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. 8) Gotowy wałek delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na dwie połowy (nie przecinając do końca

Fitsweet.me
Makowiec bez jajek i glutenu 169

czasach, gdy do wypieków używałam białego cukru i mąki. Dwukrotnie spod moich rąk wyszła makowa rolada drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone

Even Better Food
Ziemniaczana rolada z rybą 276

Smaczna rolada z ziemniaków, a w niej zawinięta ulubiona ryba. Coś w rodzaju wielkiego knedla pokrojonego w plasterki i podanego z sosem porowym. 700g ziemniaków ugotowanych 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25g masła rozpuszczonego sól morska NADZIENIE: 500g filetów z dorady lub innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy(...)Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest to konieczne jeśli posiadamy szeroki garnek i cała rolada się zmieści

https:KKuchniaMniam
CIASTA OD DAN CAKE- OFERTA ŚWIĄTECZNA- RECENZJA 163

Obecnie na rynku dostępne są chleby tostowe, bułki do podpiekania, bułki mleczne, babki, rolady, spody tortowe, muffiny, tartaletki, tortille, bezy i wiele innych. Do testowania otrzymałam nowość: baranek wielkanocny idealny do koszyczka ze święconką, a także babkę marmurkową, mini muffiny czekoladowe i straciatella oraz 3 rodzaje ciast drożdżowych: z serem, z kakao i z kruszonką. Dan Cake w tym roku

Zrób to smacznie
Makowiec / strucla z makiem. 290

składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy  na 3-4 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić ok 2-3 cm wolnego miejsca na brzegu. Całość zwijamy jak roladę, a końce makowca zawijamy pod spód. Zwinąć (jak roladę), a końce

Malinowe Pocałunki
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 793

Pasuje jednak doskonale także do wielkanocnego menu oraz innych uroczystości. Jest banalna i szybka w przygotowaniu a do tego wspaniale wygląda i oczywiście, co najważniejsze doskonale smakuje. Składniki – rolada szpinakowa z łososiem: 250 g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 5 jajek sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soku(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Schłodzone ciasto przełożyć na drugą stronę i rozsmarować na całej powierzchni przygotowany serek czosnkowy. Ciasto zostawić na papierze lub folii spożywczej by łatwiej było je zwijać. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki wędzonego łososia i zwinąć ściśle w roladę, używając papieru lub folii. Roladę schłodzić przez kilka godzin w lodówce by przegryzły się smaki a rolada łatwo

Ola la LCHF
ROLADA DROŻDŻOWA Z KAKAO 200

przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na dwie równe porcję. Każdą porcję wałkujemy na prostokątny placek, posypujemy równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Następnie zwijamy w rulon i zlepiamy końce. Gdy mamy już dwie zwinięte rolady, przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Rolada serowa z pieczarkami i suszonymi pomidorami 295

Smakowita rolada serowa, która jest świetną przekąską do wszelkich trunków. Cienkie plasterki możemy podać na kanapkach lub zawinąć w naleśnik i zapiec by serowo-pieczarkowy przysmak delikatnie się roztopił. Możliwości jest wiele, a przygotowanie takie proste! Składniki: 1kg sera żółtego (gouda lub salami) 500g pieczarek 30g suszonych pomidorów (użyłam od Amkez, to prawdziwe polskie suszone pomidory) 1 duża cebula(...)papier do pieczenia wyciągamy woreczki z serem, rozpakowujemy roztopiony ser i zagniatamy ser w kulę – jak kruche ciasto. Serową kulę rozpłaszczamy, wałkujemy na grubość wg uznania. Na rozwałkowany ser nakładamy przygotowany farsz – nie musi być ostudzony – zwijamy ser jak roladę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na trzy godziny

Gotowanie i blogowanie
Rolada Serowa Z Pieczarkami - Krok Po Kroku 45959

Zapewniam was, że ta rolada będzie często gościła w waszym domu bo jest przepyszna ! Składniki na blaszkę od piekarnika : 3 jajka 250 gr sera np. gouda, edamski lub podlaski 3 czubate łyżki majonezu  <- klik ( użyłam domowej roboty ) 1/2 kg filetów drobiowych przyprawa do kurczaka ( użyłam Prymat ) olej do wysmarowania papieru do piecz. Nadzienie pieczarkowe około(...)przez 25-30 min do ze złocenia. 5. Od razu po wyjęciu z pieca, delikatnie odrywamy papier od ciasta serowego. Teraz wykładamy na niego ściśle filety, tak na 3/4 długości oraz rozkładamy farsz pieczarkowy. Następnie zaczynamy z wyczuciem zawijać całość w roladę. Następnie zawiniętą roladę, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop

Gotowanie...to proste !
Rolada jagodowa 285

wypieku z wykorzystaniem tego kremu było tylko kwestią czasu. Polecam serdecznie, zwłaszcza, że sezon na jagody ma się ku końcowi. Dodatkową zachętą będzie na pewno fakt, że wykonanie tej rolady jest bardzo proste, a efekt wizualno - smakowy co najmniej zadowalający :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)lekkiego zrumienienia. 9. W międzyczasie rozłożyć na blacie kuchennym czystą lnianą ściereczkę i posypać ją cukrem. 10. Wyjąć ciasto z piekarnika i przełożyć je na przygotowaną ściereczkę, papierem do pieczenia do góry. 11. Delikatnie odkleić papier do pieczenia i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. 12. Pozostawić zwiniętą roladę do całkowitego ostygnięcia. Masa jagodowa: Przygotować wg tego przepisu

Domowa Cookierenka Agi
Stollen - drożdżowa strucla świąteczna 159

Stollen, to tradycyjne ciasto pieczone i spożywane w okresie świąt Bożego Narodzenia w Niemczech. Jak można przeczytać w wielu publikacjach, drożdżową struclę świąteczną wypiekano dawniej już

Passions hobbies life
Drożdżowe cynamonki z lukrem 194

gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki) ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki,po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt ,smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwijamy w roladę i kroimy na ok 3 cm kawałki    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,zostawiamy jeszcze

Swojskie jedzonko
Bułeczki drożdżowe z pomarańczowym dżemem 137

masło, resztę mleka i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie siekamy drobno orzechy włoskie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy przestudzone pomarańcze i orzechy, zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem do dołu na wysmarowanej blaszce w niewielkich ostępach. Odstawiamy

Delusional Trine
Pączki cynamonowe 419

zależności od temperatury otoczenia, zazwyczaj trwa to od 1 do 1,5 godz.) - masło do nadzienia roztopić, ostudzić - wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek - placek posmarować cienko masłem, posypać cukrem i cynamonem - placek zwinąć ciasno w rulon jak roladę - ostrym nożem pokroić go na plastry grubości 1-1,5 cm - plastry ułożyć w odstępach od siebie na blacie oprószonym

Smakołyki Bereniki
ZAKRĘCONE BUŁECZKI SEROWO-CEBULOWE 233

resztą składników. Odstawcie. Przygotujcie formę do pieczenia (okrągłą, prostokątną), wyłóżcie ją papierem do pieczenia lub nasmarujcie masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na prostokąt o bokach ok 30x40 cm. Nałóżcie nadzienie zachowując odstęp od brzegów (ok 1 cm). Zwińcie jak roladę (ja zwijam wzdłuż krótszego boku) i pokrójcie na 2-3 cm grubości plastry. Bułeczki układajcie w przygotowanej formie z zachowaniem sporych

OliveandThyme
DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE ŚLIMACZKI 225

cukrem i cynamonem. Odstawcie. Przygotujcie formę do pieczenia (okrągłą, prostokątną), wyłóżcie ją papierem do pieczenia lub nasmarujcie masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na prostokąt o bokach ok 30x40 cm. Nałóżcie nadzienie zachowując odstęp od brzegów (ok 1 cm). Zwińcie jak roladę (ja zwijam wzdłuż krótszego boku) i pokrójcie na 2-3 cm grubości plastry- powinno Wam wyjść około 12-14 bułeczek

OliveandThyme
Rollsy francuskie z szynką i serem. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego. 260

szynka w plastrach - ser żółty w plastrach - keczup ( polecam marki Folwark ) - przyprawa do pizzy - 2-3 łyżki mleka Wykonanie Ciasto francuskie rozwijam, smaruję na całej powierzchni keczupem, na keczup układam plastry szynki, na nie plasterki sera. Całość zawijam jak roladę od dłuższego brzegu. Następnie roladkę kroję w 2 cm. plastry. Plasterki w odstępach układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia z widokiem na ogród
Drożdżowy ślimaczek z dzemem cytrusowym 161

miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: W rondelku podgrzać lekko dżem z cynamonem i miodem, wymieszać, aby składniki się połączyły. Wyrośnięte ciasto, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, wałkujemy lub rozpłaszczamy ręką, smarujemy nadzieniem, zostawiając odstęp 2 cm po brzegach, zawijamy jak roladę, kroimy na grubsze 5 cm plastry, układamy je obok siebie w wyłożonej pergaminem tortownicy ja miałam

Wanilia i Kardamon
Chleb Pszenno żytni ze słonecznikiem 199

jeszcze raz ciasto i przekładam je do naczynia żaroodpornego obsypanego wcześniej mąką. Rękę maczam w wodzie i smaruje wierzch ciasta chlebowego,posypuje słonecznik. Piekę chleb w 200 stopniach 45 minut. Studzę na sicie.Musiałam skosztować jeszcze cieplny z pyszną roladą z boczku

Różowa kuchnia
Drożdżowe ślimaczki z serem i cynamonem 191

masę.  Wykonanie drożdżówek: Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć ser) i zrolować. W między czasie przygotować blaszkę. Za pomocą ostrego nożna pokroić roladę w "plastry". Każdy z nich posmarować białkiem i pozostawić na blaszce do podwojenia objętości, każdą z drożdżówek posypać zmielonym cynamonem.Piekarnik

Krakowskie smaki Ani
Strucla z budyniem i lukrem 217

powierzchnię, ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy jego objętość wzrośnie dwukrotnie , wyłożyć na posypaną mąką stolnicę ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 cześci uformować 3 wałki a następnie je spłaszczyć na środek nich wyłożyć budyń i zawinąć w "roladę" następnie takie 3 rolady zapleść w jeden warkocz. Piec ok 45-55 min. Po wyjęciu i ostygnięciu polać

Pychotkaaa
Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką 222

gotowe)  5 plastrów żółtego sera  3 plastry szynki konserwowej  sos meksykański  szczypiorek  PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego sera oraz plastry szynki konserwowej, całość posypujemy szczypiorkiem i zwijamy w roladę, która kroimy w plastry. Każdy plaster przekładamy z osobna na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
STRUDEL GRUSZKOWO-JABŁKOWY Z CIASTA FILO 173

mieszając dusić, aż karmel się rozpuści, oblepiając owoce. Doprawić cynamonem. Wsypać prażone migdały i całość dokładnie wymieszać. Płaty ciasta filo posmarować roztopionym masłem i ułożyć jeden na drugim. Na wierzchu rozprowadzić masę z owoców i całość zwinąć w roladę. Przełożyć na papier do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania