rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:119/180)

CYNAMONOWE ZAWIJASY 138

jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x60 cm, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze. Smarujemy

słodki bratek
Strucla z dżemem morelowym i dynią 142

ciasto jest już dokładnie wyrobione to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Ka ż d ą  z części rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy

kulinarne odsłony pati
Babka drożdżowa anyżowa 177

mleka zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta,posmarować serem ricotta,posypać mieszanką keksową i rodzynkami.Zawinąć roladę,przełożyć do formy z kominkiem, sklejając końce ciasta.Odstawić do wyrośnięcia.Piec około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.Po upieczeniu

Moje domowe kucharzenie
DROŻDŻOWY KOŁACZ Z SEREM I OWOCAMI 205

zagniatamy ręcznie. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę serową i zwijamy jak roladę. Okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Nasze rolady układamy spiralnie dookoła foremki. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki brzoskwini

Walijskie Pichcenie
Cynamonowa rolada drożdżowa 215

około 30 mnut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę do ciast dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy i rozwałkujemy na prostokąt grubości około 0,5 cm, smarujemy masą i zawiajamy w roladę pieczemy w temp 180-190'cC przez ok. 30 minut o upieczeniu obsypujemy pudrem lub płatkami migdałowymi, Smacznego

Luźna Kuchnia
Drożdżowy wieniec z serem i kruszonką 133

wanilią, masło oraz kaszę manną) dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę. 7) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. 8) Gotowy wałek delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na dwie połowy (nie przecinając do końca

Fitsweet.me
Drożdżowy wieniec z serem i kruszonką 103

wanilią, masło oraz kaszę manną) dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę. 7) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. 8) Gotowy wałek delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na dwie połowy (nie przecinając do końca

Fitsweet.me
Makowiec bez jajek i glutenu 158

czasach, gdy do wypieków używałam białego cukru i mąki. Dwukrotnie spod moich rąk wyszła makowa rolada drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone

Even Better Food
Ziemniaczana rolada z rybą 254

Smaczna rolada z ziemniaków, a w niej zawinięta ulubiona ryba. Coś w rodzaju wielkiego knedla pokrojonego w plasterki i podanego z sosem porowym. 700g ziemniaków ugotowanych 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25g masła rozpuszczonego sól morska NADZIENIE: 500g filetów z dorady lub innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy(...)Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest to konieczne jeśli posiadamy szeroki garnek i cała rolada się zmieści

https:KKuchniaMniam
CIASTA OD DAN CAKE- OFERTA ŚWIĄTECZNA- RECENZJA 154

Obecnie na rynku dostępne są chleby tostowe, bułki do podpiekania, bułki mleczne, babki, rolady, spody tortowe, muffiny, tartaletki, tortille, bezy i wiele innych. Do testowania otrzymałam nowość: baranek wielkanocny idealny do koszyczka ze święconką, a także babkę marmurkową, mini muffiny czekoladowe i straciatella oraz 3 rodzaje ciast drożdżowych: z serem, z kakao i z kruszonką. Dan Cake w tym roku

Zrób to smacznie
Makowiec / strucla z makiem. 278

składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy  na 3-4 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić ok 2-3 cm wolnego miejsca na brzegu. Całość zwijamy jak roladę, a końce makowca zawijamy pod spód. Zwinąć (jak roladę), a końce

Malinowe Pocałunki
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 775

Pasuje jednak doskonale także do wielkanocnego menu oraz innych uroczystości. Jest banalna i szybka w przygotowaniu a do tego wspaniale wygląda i oczywiście, co najważniejsze doskonale smakuje. Składniki – rolada szpinakowa z łososiem: 250 g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 5 jajek sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soku(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Schłodzone ciasto przełożyć na drugą stronę i rozsmarować na całej powierzchni przygotowany serek czosnkowy. Ciasto zostawić na papierze lub folii spożywczej by łatwiej było je zwijać. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki wędzonego łososia i zwinąć ściśle w roladę, używając papieru lub folii. Roladę schłodzić przez kilka godzin w lodówce by przegryzły się smaki a rolada łatwo

Ola la LCHF
ROLADA DROŻDŻOWA Z KAKAO 188

przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na dwie równe porcję. Każdą porcję wałkujemy na prostokątny placek, posypujemy równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Następnie zwijamy w rulon i zlepiamy końce. Gdy mamy już dwie zwinięte rolady, przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Rolada serowa z pieczarkami i suszonymi pomidorami 285

Smakowita rolada serowa, która jest świetną przekąską do wszelkich trunków. Cienkie plasterki możemy podać na kanapkach lub zawinąć w naleśnik i zapiec by serowo-pieczarkowy przysmak delikatnie się roztopił. Możliwości jest wiele, a przygotowanie takie proste! Składniki: 1kg sera żółtego (gouda lub salami) 500g pieczarek 30g suszonych pomidorów (użyłam od Amkez, to prawdziwe polskie suszone pomidory) 1 duża cebula(...)papier do pieczenia wyciągamy woreczki z serem, rozpakowujemy roztopiony ser i zagniatamy ser w kulę – jak kruche ciasto. Serową kulę rozpłaszczamy, wałkujemy na grubość wg uznania. Na rozwałkowany ser nakładamy przygotowany farsz – nie musi być ostudzony – zwijamy ser jak roladę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na trzy godziny

Gotowanie i blogowanie
Rolada Serowa Z Pieczarkami - Krok Po Kroku 45930

Zapewniam was, że ta rolada będzie często gościła w waszym domu bo jest przepyszna ! Składniki na blaszkę od piekarnika : 3 jajka 250 gr sera np. gouda, edamski lub podlaski 3 czubate łyżki majonezu  <- klik ( użyłam domowej roboty ) 1/2 kg filetów drobiowych przyprawa do kurczaka ( użyłam Prymat ) olej do wysmarowania papieru do piecz. Nadzienie pieczarkowe około(...)przez 25-30 min do ze złocenia. 5. Od razu po wyjęciu z pieca, delikatnie odrywamy papier od ciasta serowego. Teraz wykładamy na niego ściśle filety, tak na 3/4 długości oraz rozkładamy farsz pieczarkowy. Następnie zaczynamy z wyczuciem zawijać całość w roladę. Następnie zawiniętą roladę, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania