Torcik serowo-warzywny 247nadmiaru ciasta niedużą zakładkę. Spód gęsto nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach. Większą część ciasta rozwałkowujemy na duży prostokąt (u mnie wyszło około 35x25cm), smarujemy serkiem kremowym, posypujemy drugą połową tartej mozzarelli i zwijamy w roladę (wzdłuż długiego boku, by było jak najwięcej "ślimaka"). Roladę kroimy na kawałki szerokości około
Kolorowy Przepisownik
Rolada wiśniowa wg siostry Anastazji 231Dziś rolada wiśniowa, bardzo łatwa, robiłam ją może 25 minut. W oryginalnym przepisie są wiśnie ja jednak wykorzystałam dżem wiśniowy jako zamiennik. Ciasto inspirowane jest przepisem pochodzącym z książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji, jednak trochę zmienionym i mam nadzieję że ulepszonym, ponieważ użyłam o połowę mniej cukru. Czytaj więcej
Pychotkaaa
Makowiec drożdżowy 1690przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca tak by zwinięcie było na dole. Przełożyć na blachę
Ala piecze i gotuje
Wegański chlebek dyniowo-cynamonowy 247Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę (aż podwoi swoją objętość, czasami może to trwać nawet 2 godziny). Wyrośnięte ciasto wyrobić chwilę w celu odgazowania. Rozwałkować w prostokąt na długość blachy, posmarować mieszanką cukrowo-cynamonowo-maślaną i zawinąć w roladę. Tak przygotowana przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Chlebek piec
greenscarf
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą 208mąki dodajemy bazyliowe pesto. Oba ciasta dokładnie mieszamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (na ok 1h). 2. Wyrośnięte ciasta raz jeszcze wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 12x25cm. Nakładamy jedno na drugie, a następnie zwijamy w roladę. 3. Roladę kroimy na 10 części, odkładamy poziomo do wyrośnięcia. 4. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą
Kuchnia w czekoladzie
Pizzerowe bułeczki 182krupczatką, solą i bazylią. Dodajemy mokre składniki oraz drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Układamy na nim plastry wędliny, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz ser i polewamy keczupem. Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i kroimy w plastry. Plastry rolady układy obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy
Zainspirowana w kuchni
Pizza rolls 258ostra papryka Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na blacie i smarujemy z wierzchu koncentratem. Posypujemy przyprawami i żółtym serem. Wzdłuż ciasta układamy 2 rzędy z salami. Pomiędzy nimi i na zewnętrznej układamy pokrojone w plasterki oliwki. Całość bardzo ciasno zawijamy w roladę i kroimy na 24 krążki. Każdy krążek lekko spłaszczamy za pomocą noża lub ręki i układamy na blasze wyłożonej
W poszukiwaniu inspiracji
Świąteczne ciasto z makiem 6482przykrywamy trzecim.Tą samą czynność powtarzamy z 4 i 5 częścią ciasta, z tym, że na ostatni krążek już nie nakładamy masy.Krążki nałożone jeden na drugi dociskamy rękoma i za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w roladę zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę o wymiarach(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez 50 – 60 min w 180°C.Galaretkę owocową rozpuszczamy wg podanej na opakowaniu proporcji.Świeżo upieczone ciasto, „malujemy” gorącą galaretkę za pomocą pędzla. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem, lub lukrem. Rada:Brytfankę do pieczenia wykładamy papierem tak, aby wystawał po bokach, będzie można łatwo wyciągnąć
Moniki Smakołyki
Tunel 187galaretki żółte lub 3-4 łyżki żelatyny Wykonanie: Najpierw pieczemy roladę biszkoptową. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Obie mąki mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Blachę wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15 min. Gorącą wyjmuję(...)czerwoną rozpuszczam w szklance gorącej wody, mieszam i także odstawiam.Formę do keksu wykładam papierem do pieczenia i wylewam na spód tężejącą galaretkę czerwoną. Na środku galaretki układam moją roladę. Brzoskwinie miksuję razem z zalewą. Kilka można odłożyć do dekoracji. Ja ze swojej wycięłam serce:) Kremówkę ubijam na sztywną pianę i dodaję tężejące galaretki żółte. Galaretka musi być już
Ciasteczkowy Potwór
Biszkopt Artystyczny :) 192było prostsze niż myślałam. Biszkopt z wzorkami, wygląda ładnie. Nie musimy zdobić kremami, następnym razem upiekę roladę w podobnym stylu :) Składniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Wykonanie(...)koniec dodałam żółtka. Do masy jajecznej przesiałam mąki i proszek do pieczenia i mieszałam łyżką szybko i energicznie, ruchami od dna, aby masa maksymalnie się napowietrzyła. Ułożyłam 3 łyżki ciasta, do którego dodałam gorzkiego kakao, tyle, aby ciasto zyskało kolor. Tą malutka ilość ciasta rękawem cukierniczym wycisnęłam wzory na papierze do pieczenia, który czekał w formie na ciasto
Blondynka Gotuje
Rolada z jabłkami 164Dziś podam Wam przepis na roladę właśnie z jabłuszkami w roli głównej. A przepis na tę roladę zaczerpnęłam z przepisu siostry Anastazji na rajską roladę , który to dodam następnym razem. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 średniej wielkości jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Blachę do pieczenia wyłożyć papierem(...)przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C na ok 30-35 min. Po upieczeniu wyjąc gorące z piekarnika na deskę przykrytą ściereczką i szybciutko zwinąć w roladę. Odstawić aby rolada wystygła. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub udekorować według własnego gustu
Ciasteczkowy Potwór
Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście 955starte pieczarki, i całość ostrożnie mieszamy łyżką. Przelewamy do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (średnica 21cm), wyrównujemy wierzch i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Studzimy. Ciasto szpinakowe: Przygotowujemy tortownicę (21cm) i blaszkę prostokątną (17x28cm) - wykładamy same spody papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z solą. W drugiej misce rozkłócamy żółtka z proszkiem do pieczenia(...)cieciorkę oraz ugotowany zielony groszek. Całość rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem, dodajemy przyprawy i mieszamy. Rozwijamy roladę, smarujemy i ponownie zawijamy. Kroimy na tyle plastrów, ile zmieści się na sałatce (pokroiłam na 6, ale można zrobić ich więcej i ułożyć ciaśniej, wyjdzie zgrabniej;)). Wykonanie: Ciasto pieczarkowe - połowa sałatki serowo-paprykowej - roladki z serkiem - połowa sałatki serowo-paprykowej - ciasto szpinakowe
Kolorowy Przepisownik
Strucla z marmoladą 223krótko wyrobić (ja wyrabiam ponownie miksrem) i podzielić na 2 równe części.Każdą z części ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości około 4 mm i długości blaszki (35 cm). Następnie każdy z placków posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę.Tak przygotowane rolady położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnej odległości od siebie(...)zdjęciu poniżej). Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Strucle po wyrośnięciu powinny się ze sobą prawie zetknąć. Wyrośnięte rolady naciąć po środku ostrym nożem prawie do samej blachy. Przykryć czystą ściereczką i odstawić, aż do momentu kiedy strucle rozłożą się na boki i zapełnią blachę (tak jak na zdjęciu poniżej).W międzyczasie z mąki, margaryny i cukrów przygotować
Gospodyni Miejska
Rolada kokosowa 145Coś do kawy. Słodkie, bez pieczenia, łatwe, cóż chcieć więcej, najlepiej przygotować wieczorem i następnego dnia zajadać. Ta rolada przypomina mi w smaku baton bounty. Przepis znalazłam w serwisie smaker.pl. Składniki: ciemna część: 300 g zmielonych herbatnikow 125 g cukru pudru 100 g czekolady 150 ml mleka jasny krem: 125 g margaryny 125g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Przygotowujemy(...)odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę. W przepisie z tej ilości składników można zrobić dwie rolady mniejsze, wtedy łatwiej
Na moim talerzu
Rolada kokosowa 198Coś do kawy. Słodkie, bez pieczenia, łatwe, cóż chcieć więcej, najlepiej przygotować wieczorem i następnego dnia zajadać. Ta rolada przypomina mi w smaku baton bounty. Przepis znalazłam w serwisie smaker.pl. Składniki: ciemna część: 300 g zmielonych herbatnikow 125 g cukru pudru 100 g czekolady 150 ml mleka jasny krem: 125 g margaryny 125g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Przygotowujemy(...)odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę. W przepisie z tej ilości składników można zrobić dwie rolady mniejsze, wtedy łatwiej
NA MOIM TALERZU