Bułeczki cynamonowe a'la kanelbullar 243ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cynamon wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt 30x40cm, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić w plastry ok 2cm grubości. Bułeczki ułożyć na blasze w sporych odstępach. Przykryć i pozostawić
Obiad gotowy
Ślimaczki z budyniem 534mleko i mocno mieszamy jeszcze przez 1-2 minutki. Odstawiamy do schłodzenia. Można dodać do budyniu ok. 100 g rodzynek. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt. Wykładamy równo przestudzony budyń i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto około 20-25 minut
Smaki Na Talerzu
PIZZERINKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI 205bazylią. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy mieszanką ketchupu i koncentratu pomidorowego. Kiełbasę drobno kroimy. Układamy na całym cieście mieszankę cukinii i pieczarek, układamy kiełbasę, posypujemy żółtym serem oraz pokrojoną w plastry mozzarellą. Zwijamy w roladę i tniemy w 2 cm paski. Układamy roladki na formie wyłożonej pergaminem, tak aby powstał ślimaczek. Pieczemy ok. 18-20 min.w
słodki bratek
Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami 150cieście. Cynamon wymieszać z cukrem i posypać krem. Sam wierzch posypać rodzynkami i posiekanymi migdałami. Zagiąć do środka krótsze krawędzie ciasta o szerokości około 2 cm i zaczynając od jednego z dłuższych boków, całość zwinąć w rulon. Roladę pokroić w plasterki grubości 2-3 cm i przenieść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtko roztrzepać widelcem
In my kitchen
Francuskie mini szarlotki 290czyli przyprawą do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków). Ową mieszankę wykorzystałam już wcześniej do rolady jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia. Składniki na 8 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 2 łyżki cukru Pół łyżki przyprawy do szarlotki 4 jabłka Przygotowanie
Fabryka pomysłów
Makowiec mojej Mamy 246równe części. Masę makową również podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o o długości około 30 cm i szerokości około 25 cm. Na każdy prostokąt wyłożyć masę makową, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce podkładając pod spód. Aby zachować ładny kształt makowców i uniknąć zapadnięcia
Opowieści z piekarnika
Ciasto 3 Króli 202przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ( dłuższy bok około 45 cm ), posypać cukrem i kakao, cynamonem,położyć w dowolnym miejscu migdał, orzech. Na koniec zetrzeć masło na dużych oczkach. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasno zwinąć roladę. Końce rolady skleić, tak żeby otrzymać okrągły kształt i przełożyć do tortownicy z kominkiem
Moje domowe kucharzenie
Bezowo truskawkowa rolada 167Jak zostały wam białka polewam wykorzystać je na zrobienie rolady z bezy. Robi się ja bardzo szybko. Idealnie pasują do niej sezonowe truskawki i mamy pyszny
wesoła kuchnia
ODRYWANE BUŁECZKI Z CYNAMONEM I ORZECHAMI 162masło, wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem i cynamonem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 17 kawałków. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe
słodki bratek
Roladki drożdżowe z makiem 189migdały rozdrobnić, białka ubić na pianę, masło roztopić.Wszystkie składniki dodać do maku ( pianę z białek na końcu), całość wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę,pokroić nożem na plasterki ok 1,5-2 cm. Układać na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec
Z Marcepanem
Makowiec świąteczny 194migdały rozdrobnić, białka ubić na pianę, masło roztopić.Wszystkie składniki dodać do maku ( pianę z białek na końcu), całość wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę, owinąć pergaminem. Piec ok 40 min w temp 190-200 st C LUKIER: po upieczeniu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru
Z Marcepanem
Rolada z truskawkami 199Skoro są truskawki, to można je wykorzystać do rolady. Pyszna, umiarkowanie słodka i z lekkim kwaskiem truskawki. I nie trzeba się obawiać, że jest to trudne ciasto. Powiedziałabym, że takie samo jak inne. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Drożdżowe bułeczki z malinami 189rozpadną i całość będzie miała konsystencję gęstego dżemu, jeżeli maliny nie są zbyt słodkie można je posłodzić do smaku. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy maliny i zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem do dołu na wysmarowanej blaszce w niewielkich ostępach. Odstawiamy na około
Delusional Trine