Drożdżowe ślimaki z jagodami 205sprężyste i nie będzie się lepić. Gotowe przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Układamy na całej długości borówki i zawijamy w roladę. Gotową kroimy na plastry i układamy na brytfance do pieczenia. Ślimaki pieczemy 30 minut w temp 180 aż się zarumienią. Podawać
ciastkarnia na kruchym spodzie
Bananowa rolada z waflem bez pieczenia 339Jako, że w pieczeniu ciast nie jestem zbyt mocna (zbyt wiele tam zależy od należytych proporcji, a moją ulubioną miarą jest "na oko") szczególnie cenię sobie nieskomplikowane propozycje deserowe bez pieczenia (bo takie w tzw. międzyczasie można jeszcze coś podratować, zmodyfikować w razie jakby co;)Poniższa słodka rolada powstała zainspirowana hasłem rzuconym przez Izę - (dziękuję!) z niewielkim udziałem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada fasolowa z pieczarkami 156Rolada fasolowa z pieczarkami to w pełni roślinna pieczeń, która nadaje się na zarówno na obiad, jak i śniadanie oraz kolację. Pysznie smakuje polana sosem z surówką i ryżem, jak również jako wkład do kanapek czy przekąska na imprezowy stół. A przepis jest bardzo prosty! Polecam Zachęcam także wypróbowania takiej pieczeni z fasoli . Składniki: 3 szklanki (760 ml) ugotowanej białej(...)dłońmi formujemy prostokąt o wymiarach około 30 cm na 25 cm. Można przykryć ciasto papierem do pieczenia i wyrównać wałkiem do ciasta. Na wierzch układamy równomiernie usmażone wcześniej pieczarki, zostawiając trochę miejsca przy dłuższym brzegu, żeby nasza rolada lepiej się skleiła. Zawijamy wzdłuż długiego boku, zawijamy szczelnie w papier do pieczenia i okręcamy folia aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Lamarida.pl
COŚ na ZĄB --BADAMBURA ------Qualcosa per DENTE --BADAMBURA 212całość będzie jednolita . Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz do napuszenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy dosyć ściśle jak roladę. Jeden tak zwinięty rulon kroimy na kawałki o dł. 2-3 cm. Każdy kawałek bierzemy w rękę i palcami drugiej ręki(...)dołu. Piekarnik nagrzać do 160 -170 ° i wstawić do pieczenia na ok. 20-25 minut.-do lekkiego zarumienienia. Wyjąc i wystudzić. Dokładnie tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Podajemy posypane cukrem pudrem Przepis oryginalny tutaj
w mojej kuchni
Domowe pieczenie 232godziny.Cytrusowe skórki dokładnie wymieszać z cukrem.Pozostałe masło rozpuścić.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą rozwałkować na prostokąt grubości około 2-4 mm, posmarować rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka, dokładnie rozsmarować cytrusową posypkę. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, pokroić na 1,5-2 centymetrowe kawałki.Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem 226rumu 1 cukier waniliowyłyżeczka cukru1 jajkoNajpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy go serkiem ricotta, następnie posypujemy serek cukrem waniliowym. Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach
Bon Appetit Małgorzaty
PIZZA NA CIEŚCIE DYNIOWYM 209szkl wody 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru NADZIENIE pomidorki koktajlowe rolada ustrzycka wędzona twaróg wędzony ( opcjonalnie ) keczup z dyni bazylia suszona, pieprz, ulubione przyprawy DODATKOWO świeża bazylia oliwa z oliwek Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski dodać resztę składników ciasta, wlać drożdże i wyrobić na gładkie ciasto. Gdy będzie za luźne dosypać mąki
Pieguskowa Kuchnia
Rolada buraczkowa ze śledziem 365oryginalną przystawką na wielkanocnym stole. Jeśli macie czas i chęci zachęcam Was do przygotowania dodatkowo rolady pomidorowej i szpinakowej. Te trzy kolory będą prezentowały się fenomenalnie na Waszych stołach. Rolada buraczkowa ze śledziem Składniki: 450 g pure z buraków (u mnie firmy Hortex ) *** 1 łyżka świeżego tartego chrzanu 3 jajka 2 łyżki mąki pieprz sól Farsz: 150 g serka śmietankowego(...)przykrywamy drugą wilgotną ściereczką. Pozostawiamy ją do wystudzenia. Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną i chrzanem. Smarujemy nim dokładnie wystudzone ciasto. Na serek układamy pokrojone na paski śledzie (w kilku rzędach). Na śledziach układamy pokrojone na ćwiartki ogórki. Roladę od strony śledzi delikatnie, ale ciasno zwijamy. Owijamy ją w folię lub papier do pieczenia i odstawiamy w zimne miejsce
PatiGotuje
Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 362strony od której będziemy zaczynać zwijanie. Całość posypujemy startą mozzarellą. Całość zwijamy tak jak roladę. 4. Nożem kroimy 6 cm kawałki (bułeczki), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15-20 minut. Tak samo robimy z drugą częścią ciasta. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wierzch bułeczek smarujemy olejem. Bułeczki pieczemy około 25 minut. Powinny się
kruche babeczki
ROLADA WAFLOWA 5565Wygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecamSkładniki:1 opakowanie wafli1 galaretka-u mnie truskawkowa1.5 kostki margaryny1
Z Majeczką w kuchni
Rolada orzechowo - czekoladowa 132Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu rolada orzechowo - czekoladowa. I bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można :) Tata mówi, że to jego ulubione ciasto z obłędnym czekoladowym kremem z dodatkiem prażonych orzechów. Po prostu pycha! Serdecznie polecam. Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 2 łyżki kakao Krem(...)zrolować (razem ze ścierką) wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystygnięcia. Mascarpone połączyć z nutellą, dodać 3 łyżki prażonych orzechów włoskich i wszystko wymieszać dokładnie. Krem wyłożyć do środka wystudzonej rolady. Rozsmarować krem po całym biszkopcie, na brzegach nałożyć mniej masy. Gotową roladę posmarować po wierzchu odrobiną nutelli i posypać resztą prażonych orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pizzowe roladki 241sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Ketchup lub sos rozsmarować na rozwałkowanym placku. Na tym rozłożyć dodatki, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek układać na blasze pionowo. Piec przez
Moje domowe kucharzenie
drożdżowe ślimaki z serem i borówkami 206wyrośnięcia na ok 1 h w tak zwanym między czasie przygotować nadzienie - ser wymieszać z jogurtem naturalnym gdy ciasto już urośnie rozwałkować je na cienki placek wysmarować go serem i ułożyć borówki zwinąć jak roladę i pokroić w niewielkie części ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną krojenia do dołu piec w piekarniku rozgrzanym
Gotowanie z pasją
drożdżowe ślimaki z serem i borówkami 169wyrośnięcia na ok 1 h w tak zwanym między czasie przygotować nadzienie - ser wymieszać z jogurtem naturalnym gdy ciasto już urośnie rozwałkować je na cienki placek wysmarować go serem i ułożyć borówki zwinąć jak roladę i pokroić w niewielkie części ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną krojenia do dołu piec w piekarniku rozgrzanym
Gotowanie z pasją