rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:104/180)

szpinakowa rolada z masą z ricotty 208

Czasami gdy nie macie pomysłu na danie na imprezę rodzinną czy grilla polecam bardzo roladę :) Jest przepyszna i gdy macie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne. Robi się bardzo szybko, tylko czas oczekiwania dłuższy - najlepiej jak zostanie na noc w lodówce. Składniki: 3 jaja 300 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku 2 opakowanie serka ricotta przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka(...)umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3 upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia posmaruj masą serową i zwiń w roladę - przykryj folią odstaw do lodówki na min 2 h - najlepiej na całą noc Gdy już przyjdzie czas podania pokrój w cienkie plastry.  Smacznego

Gotowanie z pasją
szpinakowa rolada z masą z ricotty 184

Czasami gdy nie macie pomysłu na danie na imprezę rodzinną czy grilla polecam bardzo roladę :) Jest przepyszna i gdy macie wśród swoich najbliższych wegetarian, rozwiązanie idealne. Robi się bardzo szybko, tylko czas oczekiwania dłuższy - najlepiej jak zostanie na noc w lodówce. Składniki: 3 jaja 300 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku 2 opakowanie serka ricotta przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka(...)umyć naczynie miksujące serek zmiksuj na gładką masę - doprawić solą i najlepiej białym pieprzem - Thermomix czas 1 min/ obr 3 upieczone ciasto wyjmij z piekarnika - usuń papier do pieczenia posmaruj masą serową i zwiń w roladę - przykryj folią odstaw do lodówki na min 2 h - najlepiej na całą noc Gdy już przyjdzie czas podania pokrój w cienkie plastry.  Smacznego

Gotowanie z pasją
Strucla drożdżowa z serem. 156

wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Następnie, każdą część rozwałkować i posmarować połową sera, zostawiając wolne brzegi. Zawinąć w roladę, boki podwinąć pod spód. Rolady przełożyć do keksówek, posmarowanych margaryną i posypanych bułka tartą. Składniki na kruszonkę zagnieść. Rolady

Agusiowe smakołyki
Rolada biszkoptowa z jabłkami 190

gotowej rolady Thermomix przepisy. Rolada biszkoptowa z jabłkami. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy białka i ubijamy za pomocą motylka czas 5 min/obr.4 Następnie dosypujemy stopniowo cukier ubijając na takich samych obrotach czas 3 min . Dodajemy po jednym żółtku a później obie mąki z proszkiem do pieczenia czas 5 min/obr.1 (mąkę wsypuję łyżka po łyżce) Ciasto przelewamy na kwadratową blachę(...)Masę jabłkową pozostawiamy do wystygnięcia. Z biszkopta ściągamy papier do pieczenia, smarujemy całego biszkopta masą jabłkową, zostawiając kilka centymetrów na koniec. Ciasto delikatnie zwijamy w rulon. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem. The post Rolada biszkoptowa z jabłkami appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Strucla Drożdżowa Z Budyniem I Jagodami Goji 212

się udaje to możecie ten krok pominąć. 5. Następnie wykładam budyń wymieszany z jagodami. Zwijam w roladę i umieszczam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do podrośnięcia na około 30-40 min. Po tym czasie smaruje górę ciasta roztrzepanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stop i piekę przez około

Gotowanie...to proste !
Rolada serowa z bananami i mascarpone 458

cukier waniliowy Składniki na krem 250 g sera mascarpone 200 g śmietanki 30 % 50 g cukru 2 banany sok z cytryny Dodatkowo kakao i cukier puder do posypania rolady Przygotowanie biszkopta Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni a na blasze z piekarnika układamy papier do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek (najlepiej białka odlewać już do wysokiego naczynia lub większej(...)soli i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy obie masy ale już za pomocą łyżki i dodajemy przesianą mąkę i łyżkę mąki ziemniaczanej. Ja wszystko wymieszałam mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min aż się biszkopt lekko zrumieni. Po tym czasie wyciągamy biszkopt lekko oddzielamy od papieru, przewracamy na druga

Piekielna Kuchnia Pati
Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową 367

biszkopt z owocami i kokosowo-cytrynową pianką stworzyłam zupełnie niechcący… Najpierw chciałam zrobić biszkoptową roladę, ale później pomyślałam, że może zrobię biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać się nad tym, jakie warstwy chciałabym, żeby były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało

UgotujmyTo.pl
Makowiec zawijany 359

wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od każdego brzegu. Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego

kulinarnyswiatdomi
Dwukolorowa strucla świąteczna 203

dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy około

Wanilia i Kardamon
ROLADA MAKOWA 174

roku tak jak w ubiegłych latach robiąc makowca sięgnęłąm po sprawdzony prepis Ewy Wachowicz z moimi małymi modyfikacjami :)  Z podanego przepisu wychodzą 2 rolady  SKŁADNIKI 400 g mąki 50 g drożdży 250 g masła 1 jajko 2 żółtka 1 szklanka śmietany 1cukier waniliowy 1 łyżka cukru MASA MAKOWA 500 g masy makowej 20 g  drożdży 1 łyżka(...)rozcieramy z cukrem, dodajemy masę makową i pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.  2. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze parę minut na stolnicy.   3. Dzielimy na części   na 2. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy białkiem i nakładamy masę. Zwijamy w roladę.  4. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Wierzch smarujemy pozostałym białkiem. 5. Pieczemy

Marcepanowa kuchnia
Domowe tiramisu – prosty przepis 220

Tiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowa strucla makowa 197

dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy około

Wanilia i Kardamon
Ziemniaczana rolada z rybą 290

Rolada z ziemniaków przypomina jeden, wielki knedel, a w nim zawinięta ulubiona ryba. Dobrze sprawdzi się tutaj dorada, pstrąg, czy łosoś. Podana z sosem porowo – śmietankowym to pomysł na smaczny obiad. CIASTO: 700g ziemniaków ugotowanych 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25g masła rozpuszczonego sól morska NADZIENIE: 500g filetów z dorady(...)Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę, kaszę, masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest to konieczne jeśli posiadamy szeroki garnek i cała rolada się zmieści

https:KKuchniaMniam
Makowiec z papają 230

kształt prostokąta i wykładamy warstwę farszu, zostawiając brzeg około 2 cm. Zawijamy, pamiętając o podwinięciu boków. Roladę przekładamy na papier do pieczenia i dwukrotnie owijamy, zostawiając odrobinę wolnego miejsca (makowiec podrośnie w piekarniku). Pieczemy 40 minut w 190 stopniach, jeszcze ciepłe ciasto rozwijamy z papieru i lukrujemy, można posypać odłożonym farszem, samym makiem lub zostawić ot tak. Też pyszne

sama złodycz
Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką 154

podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję na większy prostokąt, smaruję równomiernie marmoladą, posypuję skórką pomarańczową. Zwijam w roladę i kroję nożem na około 2 cm plastry. Układam na papierze, zostawiam odstępy, bo drożdżówki urosną. Przykrywam je bawełnianą ściereczką i odkładam

Zasmakuj Kuchni
Chleb drożdżowy na lodowatej wodzie 130

miodu. Wykonanie : Kostki lodu wrzucić do wody i poczekać, aż się rozpuszczą. Drożdże rozetrzeć z miodem, dolać lodowatą wodą i resztę składników. Wyrobić ciasto i odstawić na noc przykryte folią. Rano zagnieść, rozpłaszczyć i zwinąć w roladę, obrócić i czynność powtórzyć w drugą stronę. Uformowany bochenek chleba wyłożyć na blachę, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawić

Przepisy Mikołaja
WIENIEC DROŻDŻOWY Z MAKIEM 149

drożdży, wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Mak mieszamy z żółtkiem, posiekanymi orzechami laskowymi i olejkiem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy masę, zostawiając 2 cm po bokach. Zwijamy jak roladę, rozcinamy na pół zostawiając kilka centymetrów z jednej strony. Zawijamy w warkocz, formujemy wieniec. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu

słodki bratek
Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką 193

ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać. 3. Porzeczki umyć i zasypać 3 łyżkami cukru. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą serową i wyłożyć porzeczki. Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na kawałki o grubości około 3 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą, posmarować mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką 157

ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru i całość dokładnie wymieszać. Porzeczki umyć i zasypać 3 łyżkami cukru. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą serową i wyłożyć porzeczki. Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na kawałki o grubości około 3 cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą, posmarować mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowe ślimaczki z cheddarem i boczkiem 221

puszczamy program P1. Po wyrośnięciu/zakończeniu programu ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i chwile wyrabiamy dosypując mąkę, gdyby się kleiło. Ciasto wałkujemy na w miarę równy prostokąt. Posypujemy serem, boczkiem i żurawiną. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na plastry o szerokości około 2,5-3 cm. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w środek

ladykitchen
Drożdżowe cynamonki z czekoladą 149

drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Masło klarowane roztapiamy i mieszamy z cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy cynamonowym nadzieniem, posypujemy czekoladowymi kropelkami, zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem

Mienta blog
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 10.02.2017r. 188

toffi z krówkami     Magdalena  Indyk w pięciu smakach   Dorota  Prosty, szybki obiad   Aga Cynamonowe ciasto z jabłkami   Magdalena Lodowy deser cappuccino     Marzena  Koktajl z krewetek     Marta Dwukolorowa rolada z bitą śmietaną     A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek

Magiczne Życie Marty
Ślimaczki z kapustą kiszoną i ciastem francuskim 261

Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić w rondelku,dodać kapustę,przyprawy i smażyć przez ok 10-15 min żeby nabrało smaku. Ciasto francuskie rozwinąć,wyłożyć na nie kapustę na całej powierzchni i zwinąć jak roladę,pokroić na ok 1,5 cm kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia,posypać czarnuszką. Piec w 180 stopniach ok 15 min(aż się ładnie

Swojskie jedzonko
Paszteciki z ciasta francuskiego 242

razem przesmażyć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ostudzić poczym wymieszać z  twarogiem dodać pesto z grzybów oraz sól i pieprz do smaku. Rozwinąć opakowanie ciasta francuskiego pozostawiając go na papierze. Posmarować całym przygotowanym nadzieniem poczym zwinąć w roladę dokładnie, ale nie za ciasno. Pokroić całość w dwucentymetrowe kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym

zielonacukinka
Cynamonowe ślimaczki 154

Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cynamon i starannie łączymy składniki. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy oba kawałki ciasta, dbając aby miały zbliżony wymiar i układamy jeden na drugim. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i wkładamy do zamrażalki na 15 minut. Nożem tniemy na centymetrowej grubości krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Odchudzony strudel na maśle kokosowym i z ksylitolem 164

lodówki na ok 30 minut 4 dorodne antonówki łyżka ksylitolu cynamon Jabłka obrać pokroić w małe kawałki, zasypać ksylitolem i cynamonem. Wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować spory prostokąt. Rozłożyć równomiernie jabłka i zawinąć jak roladę. Całość przenieść ostrożnie na blachę i piec ok 60 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 174

podobnej powierzchni. W miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię. Rozprowadzamy masę na cieście zostawiając 3 cm wzdłuż dłuższego boku ciasta. Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy tak by otrzymać roladę. Kroimy ją na ok 10-12 plastrów (każdy powinien mieć 2 cm grubości). Ciastka delikatnie przekładamy na blachę zachowując ok 2 cm odległości między nimi. Smarujemy ciastka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Warkocz marcepanowy 164

godziny. W tym czasie przygotowujemy masę Masa: Marcepan utrzeć wraz z cukrem, białkami, rumem, a następnie wsypać migdały i dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości 50x40 cm. Posmarować masą i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę przekroić wzdłuż na dwie części, ale  zostawić kawałek na górze nie rozcięty. Dwa kawałki skręcić w warkocz.  Ułożyć

O kuchni z uczuciem
Menu sylwestrowe - pomysły 266

Robicie domówkę? A może tylko kilka przekąsek, bo wieczór spędzacie przy dobrym filmie na domowej kanapie? Ten wpis jest właśnie dla Was! Kilka propozycji na sylwestrowe

Pasja Smaku
Strucla drożdżowa z jabłkami 263

odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy prażonymi jabłkami, po wierzchu posypujemy cynamonem. Zawijamy roladę, boki wciskamy do środka a wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Struclę owijamy lekko w papier do pieczenia , nie zakrywając boków, wkładamy do keksówki i pieczemy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia