rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:110/180)

Ciasto drożdżowe makowo-jabłkowe 168

jest to szybki i krótki przepis, ale warto:). Taki drożdżowiec to miła odmiana od np. makowej rolady zazwyczaj obecnej na świątecznych stołach. Ułatwiłam sobie sprawę dodając gotową masę makową. Z podanego przepisu uzyskamy 2 duże ciacha. Idealne do mrożenia:).  Ciasto:  50g drożdży 300g mąki pół szklanki mleka 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu 1 jajko

Szefowa kuchni
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 217

fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę)  - 2 ząbki czosnku; - sól i pieprz; - 1 łyżeczka masła; - 1 jajko; - 2 płaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej(...)dodać 15 dag mąki i szpinak. Dokładnie wymieszać. Do drugiej sos pomidorowy i 5 dag mąki. Dokładnie wymieszać. Na stolnicy rozwałkować oba ciasta, na cienkie placki w kształcie prostokątów. Na szpinakowy ułożyć pomidorowy i ciasno zwinąć tworząc roladę. Odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 30 min. Piec na papierze do pieczenia, w 180 stopniach około 65 -70 min. Kroić

Proste Potrawy
Święta, święta, święta 153

Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy,  muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem . Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne

Na moim talerzu
Rolada szpinakowa z łososiem 190

wędzonego w plastrach Do miski przekładamy oba serki, dodajemy chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto szpinakowe (od strony z której zdjęliśmy papier). Układamy łososia i powoli zawijamy w roladę. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Wieniec Makowy 440

soli. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. 4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową. 5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy całość w roladę.  Końce łączymy i całość łączymy w okrąg. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około

Gotowanie...to proste !
Odwrócona rolada makowa, czyli ciemne ciasto i biały mak 119

szpatułką. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w 170°C. Czystą ściereczkę oprószyć cukrem pudrem. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę, tak aby papier znalazł się na górze. Ostrożnie usunąć papier. Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do przestudzenia. Roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować masą makową. Zwinąć ponownie. Przełożyć na talerzu do lodówki. Schłodzić 2 godziny

Pełny talerz
Szybka przekąska z ciasta francuskiego; wytrawne ślimaki z ciasta francuskiego 216

francuskie - kilka łyżek pikantnego ketchupu  - kilka plastrów żółtego sera - dowolne przyprawy (np. papryka ostra, bazylia, oregano, zioła prowansalskie) Rozkładam płat rozmrożonego ciasta francuskiego. Smaruję go ketchupem, posypuję przyprawami, układam plastry żółtego sera. Zwijam, tworząc długą roladę. Kroję na 1 cm plastry, układam na blaszce i piekę w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut

Wielopokoleniowo
ŚLIMACZKI SALAMI NA OSTRO 178

opakowanie ciasta francuskiego, 10 plastrów salami (u mnie piastowskie), 3 plastry sera żółtego, 1 jajko, czarnuszka Skworcu  do posypania, ketchup WYKONANIE Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami, na nich ser żółty, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką, pieczemy w temp

słodki bratek
Razowe drożdżówki z serem i bakaliami 138

Nadzienie: 400 g. twarogu kremowego 1 jajo 1 garść rodzynek 1 garść suszonej żurawiny Mieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry ok 2-3 cm grubości. przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut

Cynamonowe szczęście
Drożdżówka z masą makową 145

wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Roladę troszkę rozpłaszczyć i przeciąć nożem wzdłuż na kilka pasków.Pocięte paski ułożyć w dowolny sposób na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed

Moje domowe kucharzenie
Strucla z makiem, zawijaniec 461

się klei do rąk to należy podsypać mąką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, szczelnie przykryte folią do żywności. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, każdy kawałek wałkujemy na prostokąt, smarujemy połową maku i zwijamy roladę, boki zakładamy pod spód. Każdą roladę zawijamy w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm luzu, rolady w papilotach z papieru

Apetyczna babeczka
ślimaczki z serem i cynamonem 178

reszty rozwałkować prostokąt 48 x 34 cm ,posmarować masłem ,masło najlepiej wcześniej rozpuścić i zostawić a przez czas w jakim rośnie ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji do smarowania, na masło posypać cynamon i cukier , zrolować jak roladę ,pokroić na 8 kawałków po ok 6 cm i ułożyc na blaszce w której będziemy piekli w sporej odległości od siebie. Drugi kawałek rozwałkować

Wypieki Rene
Bułki "ślimaki" 219

popieprzyć do smaku.  Gdy pieczarki z cebulą będą już ostudzone, dodać drobno pokrojoną paprykę konserwową oraz ser żółty. Wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na pół.  Rozwałkować na prostokąt. Położyć część farszu.  Zawinąć jak roladę.  Kroić niezbyt szerokie, ale też nie za wąskie paski. Układać bułeczki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

W kuchni u Moniki
Makowiec 173

wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować jajkiem.Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Moje domowe kucharzenie
Tort zwijany ( rolada) 166

Obie masy odstawiam do lodówki.  Zwinięty biszkopt rozwijam, smaruję cienką warstwą dżemu, a na to kładę warstwę kremu cytrynowego. Układam pasy ciasta jeden przy drugim , smaruję najpierw dżemem, potem kremem. Wszystko po kolei zwijam jak roladę, ustawiam w pionie i odstawiam do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję tort, wierzch i boki smaruję kremem waniliowym

Ciasteczkowy Potwór
Drożdżówki z serem na powitanie wiosny 171

mąką. Wyrobione ciasto pozostawiamy z szczelnie zamkniętej misce aby podwoiło swoją objętość.  3. Ser mieszamy z cukrem, wanilią i żółtkami. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy masą serową i zwijamy od dłuższego boku, jak roladę. Powstały wałek kroimy na 2-3 cm plastry i układamy drożdżówki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawiamy na kolejne pół godziny

Apetyczna babeczka
Święta, święta, święta 194

ciasteczkaPierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki, ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych.Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże Narodzenie. W tym roku będę korzystać z blogu zcukrempudrem. Szczerze polecam wszystkie przepisy są świetne i bardzo pomocne.Nie

NA MOIM TALERZU
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 210

ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Ciasto ponownie zagniatamy a potem musimy je rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy przyprawami, a na koniec śliwkami. Następnie zwijamy je w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania