rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:110/180)

WIŚNIOWA FANTAZJA 164

proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać razem. Dodać jajko, sok z cytryny i pokrojone i masło. Szybko zagnieść ciasto. Umieścić w tortownicy (ok. 25x25cm) i wstawić do lodówki na 30 minut. Piec przez 15-18 min w 175oC. Rolada. Białka ubić, dodać cukier, żółtka oraz wodę. Dodać mąki oraz proszek do pieczenia. Piec 15min w 180oC. Upieczony biszkopt zwinąć(...)Roladę z dżemem pokroić na plastry o grubości ok. 1,5cm i ułożyć je na kremie ciasno jeden obok drugiego. Wstawić do lodówki. Resztę syropu przelać do garnuszka. Uzupełnić wodą do 350ml i zagotować. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę i cukier i dobrze wymieszać, aby żelatyna z galaretki dobrze się rozpuściła. Schłodzić i tężejącą już galaretkę przelać na wierzch ciasta

Słodki Zakątek
Makowiec z roladkami w kruchym cieście 161

same prostokąty. • Masę makową podzielić na 4 części, rozłożyć na placki i zwinąć 4 rolady. • Ułożyć je w blaszce obok siebie i piec razem w temp. 180 st.C przez 40 minut. Mają się połączyć tworząc jedno ciasto. Masa kremowa • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. • W połowie

To co kocham
Pieczona rolada ze schabu z boczkiem i botwinką 147

Kolejny przepis, który kojarzy mi się z moją mamą. Różnego rodzaju pieczenie były nieodzownym elementem Świąt i zawsze gościły na naszym stole. Pieczona łopatka z dużą

Oryginalny smak
Pieczona rolada ze schabu z boczkiem i botwinką 168

Kolejny przepis, który kojarzy mi się z moją mamą. Różnego rodzaju pieczenie były nieodzownym elementem Świąt i zawsze gościły na naszym stole. Pieczona łopatka z dużą

Oryginalny smak
Ciasto drożdzowe z serem z nutą wanilii 177

widelcem ze śmietaną, żółtkami cukrem pudrem i łyżką miękkiego masła, dodać skórkę cytrynową, pastę waniliową, łyżeczkę budyniu   i ponownie wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i zawinąć jak roladę. Przeciąć wzdłuż tylko nie do końca, powstałe dwa pasy skręcić kilkukrotnie, ukłożyć w keksówce wyłożonej pergaminem   o długości

Wanilia i Kardamon
Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem 1703

Taka rolada  jest dobra na ciep ł o i na zimno. Dodatki mo ż na zmienia ć  wg w ł asnego smaku.  Id ealna przystawka na święta lub rozmaite imprezy. Polecamy !!!  Ciasto:   4 jajka , 30 dag sera  żółtego 2 ł y ż ki majonezu,   sól i pieprz do smaku(...)blat, czy desk ę , ś ci ą gamy papier i na gor ą ce ciasto wyk ł adamy przygotowany szpinak, na szpinak pokrojone w plastry filety, i 2 lub 3 rz ę dy pomidor ó w suszonych.  Ca ł o ść zwin ąć w rolad ę i piec w  piekarniku 25-30 minut 180st.C

Takie tam pichcenie
MAKOWE ŚLIMACZKI 145

wyrośnięcia. * Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Kiedy podrośnie zaczyn dodajemy do żółtek. Stopniowo dodajemy tez olej i mąkę, miksujemy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę, aby podrosło. Po tym czasie rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijemy ciasno roladę. Następnie kroimy ją w dość grube plastry, układamy w naczyniu do pieczenie/ blasze zostawiając niewielkie odstępy pomiędzy plastrami. Pieczemy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Makowiec zawijany 736

Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany  z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Ta pyszna rolada makowa cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki

AniaGotuje.pl
drożdżowe bułki z makiem 154

odstawiamy do wystudzenia.Przerzucamy na gazę i odsączamy (najlepiej zostawić na noc).Masło rozpuszczamy i studzimy.Wszystkie składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach  ok. 70x24 cm.Ciasto posmarować masą makową i zwinąć w roladę.Pokroić na kawałki o grubości 3,5 cm i poukładać na blaszce wyłożonej papierem.Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka.Przykryć

Anielskie wypieki
CINNAMON ROLLS 158

masło, wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.  Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 12 kawałków.  Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie smarujemy

słodki bratek
Makowiec 546

objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół posypany mąką. Rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową i rozsmarowujemy zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Roladę zawijamy (można dodatkowo zagiąć końce, żeby mak nie wypłynął od razu na zewnątrz), kładziemy łączeniem do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik

Ciastkozercy
GRAHAMOWE ZAWIJAŃCE Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM 190

godzinę w ciepłe miejsce. Nadzienie: ser rozdrabniamy, dodajemy mleko, aby można było rozsmarować masę, a na końcu czosnek niedźwiedzi. Wykonanie zawijańców. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części. Każdą z części rozwałkowujemy w prostokąt, smarujemy nadzieniem. Zawijamy jak roladę, nacinamy wzdłuż. Zaplatamy warkocz i zwijamy w kółko. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Smarujemy mlekiem, posypujemy

słodki bratek
Cynamonowe ślimaczki z jabłkiem, rodzynkami i solonym karmelem 166

mąką blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Wysyp nań nadzienie do 2/3 wysokości krótszego boku. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze. Ślimaczki układaj w odstępach na blasze pokrytej

Food Square
Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal 348

masy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę (35x24x5) cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, by jabłka nie przeszły blachą. ----- Podobne: Pieczone jabłka z amarantusem Biszkoptowa rolada z jabłkami Wytrawna sałatka z jabłka i mango

Weekendy w domu i ogrodzie
Makowiec z kruszonką 152

Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut,posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej, zwijamy roladę ,boki zawijamy pod spód, dociskamy całość na płasko ale delikatnie , nakłuwamy widelcem smarujemy mlekiem , z kruszonki robimy "płatki" i układamy na makowcu

Wypieki Rene